detector.media
25.02.2011 14:00
Янукович скаржиться, що не може впливати на власників ЗМІ

У тиску та обмеженні свободи слова винні власники ЗМІ, в дії яких влада не може втручатися. Про це заявив у телепроекті «Пряма розмова з країною»  25 лютого президент України Віктор Янукович, відповідаючи на запитання Лариси Губіної з 5-го каналу «Чи погоджується президент, що зараз тиск і обмеження на свободу слова стали більш витонченими і продуманими?».

 

«Безумовно, це питання треба, щоб завжди було в полі зору суспільства. І влада повинна тримати руку на пульсі, - сказав Віктор Янукович про свободу слова. - Те, що ви загострюєте ці питання, мене ніколи не ображало. Ми з вами добре знайомі, дуже часто зустрічаємося, і у вас є можливість задавати мені будь-які запитання, я від вас ніколи не ховався. Безумовно, те, що ви сказали, є питаннями сучасними, вони зараз виникли, і на них треба шукати відповідь».

 

«Нам треба враховувати, що влада не може втручатися сьогодні в дії власників тих чи інших ЗМІ. Ви згодні зі мною чи ні? Як тільки ми почнемо втручатися, зразу з боку журналістів, заангажованих на власників і залежних від власників, буде реакція», - додав він.

 

На уточнююче запитання Лариси Губіної, чи влада не втручається, президент відповів: «Назвіть мені випадки. Якщо ви мені назвете чиновника чи випадки, коли влада втручається в роботу ЗМІ, цей окремий випадок буде розслідуваний. Я поки що не почув жодного прикладу. Рік пройшов, розмов у нас багато, а прикладів немає. Назвіть мені прізвище чи державну установу, яка сьогодні перешкоджає вам працювати».

 

Відзначимо, що у своєму запитанні Лариса Губіна навела декілька прикладів утисків свободи слова: зміна редакційної політики в сторону розважальних, кримінальних чи побутових програм; монополізація інформаційного простору: в одних руках кілька каналів; відсуження ліцензій чи позбавлення частот; обмеження доступу журналіста до представників влади («зараз дуже складно взяти інтерв'ю в міністра, прем'єр-міністра - людей, які відповідають за те, що робиться в країні»); образи журналістів, поламана техніка, вирвані мікрофони тощо.

 

Що стосується частот, то Віктор Янукович сказав, що багато разів відповідав на це запитання. «Це питання закону», - сказав він.

 

«Ми можемо з вами бути добрими союзниками, і зобов'язані бути союзниками, тому що я як ніхто хочу, щоб в країні була свобода слова. Для мене це дуже важливо, тому що я хочу весь час відчувати якість влади всіх рівнів, як працюють чиновники», - резюмував Віктор Янукович.

 

Нагадаємо, телепроект «Пряма розмова з країною» з Віктором Януковичем транслюють шість загальнонаціональних каналів: «Інтер», «1+1», ICTV, ТРК «Україна», 5 канал і Перший національний. Прямий ефір розпочався 25 лютого об 11:00 і триватиме три години. На Першому національному трансляція забезпечена сурдоперекладом.

 

У студії з Віктором Януковичем спілкуються Олег Панюта й Акім Галімов з «Інтера», Юрій Сидоренко з «1+1», Олена Фроляк з ICTV, Андрій Данилевич з ТРК «Україна», Лариса Губіна з 5-го каналу й Андрій Сміян з Першого національного.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY