Конрад Шуллер: Я протестуватиму проти дій СБУ

13 Жовтня 2010
10199
13 Жовтня 2010
11:31

Конрад Шуллер: Я протестуватиму проти дій СБУ

10199
Конрад Шуллер: Я протестуватиму проти дій СБУ

Журналіст газети Frankfurter Allgemeine Zeitung Конрад Шуллер заявив, що СБУ достатньо було зателефонувати, щоб повідомити його про необхідність акредитації, замість шпигувати. Так в інтерв'ю «Німецькій хвилі» пан Шулер прокоментував повідомлення Валерія Хорошковського, згідно з я ким, журналіст порушував закони України.

 

«Я дякую пану Хорошковському за його відкритість, коли він визнав факт спостереження. Але, незважаючи на це, я протестуватиму проти таких дій. Я дотримуюся думки, що у випадку, коли журналіст не використовує свого права на акредитацію, достатньо було б телефонного дзвінка. Мої телефони та е-мейл відомі. Їх можна легко знайти в інтернеті. Для цього спецслужбам не потрібно було залякувати моїх знайомих, людей, яких я інтерв'юю, а також моїх інформаторів в Україні. А ці люди справді залякані. Про це свідчить той факт, що вони досі не захотіли публічно заявити про ці випадки громадськості», - говорить журналіст. Пан Шулер розцінює такі дії СБУ як елемент залякування, обмеження свободи слова, а також чинення тиску на інформаторів і журналістів.

 

Конрад Шуллер зазначив, що на момент, коли Служба безпеки України почала виявляти підвищений інтерес до його діяльності в Україні, чинної акредитації в нього не було. Журналіст зізнався, що не був поінформований про те, що акредитація в Україні є обов'язковою для журналістів.

 

Пан Шуллер висловив здивування, що відсутність акредитації тільки тепер стала предметом інтересу СБУ до його особи, адже свого часу це не завадило йому взяти інтерв'ю у чотирьох українських міністрів закордонних справ - Бориса Тарасюка, Володимира Огризка, Петра Порошенка і Костянтина Грищенка, у двох прем'єр-міністрів - Юлії Тимошенко та Віктора Януковича, та двох президентів - Віктора Ющенка і Віктора Януковича: «Я дивуюся, що такі факти моєї біографії, вочевидь, вислизнули з-під уваги СБУ та українського уряду і що в них існували сумніви щодо того, чи я справді є журналістом, а не шпигуном», - говорить Шуллер.

 

Попередньо у повідомленні СБУ вказувалося, що процес з'ясування обставин діяльності Конрада Шуллера в Україні було розпочато ще 2009 року, тобто ще за минулої влади. Утім, журналіст запитав, чи, власне, не пан Хорошковський був тоді заступником голови СБУ і зазначив, що «робота СБУ, вочевидь, погано злагоджена, якщо їй потрібно кілька місяців, аби відреагувати на той чи інший сигнал. Як на мене, це, крім того, свідчить і про те, що сам керівник СБУ не має реального контролю над своїм відомством».

 

Також журналіст запевнив, що не має наміру полишати роботу в Україні, що йому подобається ця країна і він далі здійснюватиме тут свою журналістську діяльність. 

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10199
Читайте також
30.09.2010 12:26
Дмитро Баркар, «Радіо Свобода»
35 142
30.09.2010 12:19
Олександр Савицький, «Німецька хвиля»
30 516
27.09.2010 12:42
Дмитро Баркар, «Радіо Свобода»
32 541
02.08.2010 10:48
Артем Скоропадский, «Коммерсант-Украина»
33 339
31.07.2010 13:17
Ігор Розкладай
, для «Детектор медіа»
43 000
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду