detector.media
13.10.2010 11:31
Конрад Шуллер: Я протестуватиму проти дій СБУ

Журналіст газети Frankfurter Allgemeine Zeitung Конрад Шуллер заявив, що СБУ достатньо було зателефонувати, щоб повідомити його про необхідність акредитації, замість шпигувати. Так в інтерв'ю «Німецькій хвилі» пан Шулер прокоментував повідомлення Валерія Хорошковського, згідно з я ким, журналіст порушував закони України.

 

«Я дякую пану Хорошковському за його відкритість, коли він визнав факт спостереження. Але, незважаючи на це, я протестуватиму проти таких дій. Я дотримуюся думки, що у випадку, коли журналіст не використовує свого права на акредитацію, достатньо було б телефонного дзвінка. Мої телефони та е-мейл відомі. Їх можна легко знайти в інтернеті. Для цього спецслужбам не потрібно було залякувати моїх знайомих, людей, яких я інтерв'юю, а також моїх інформаторів в Україні. А ці люди справді залякані. Про це свідчить той факт, що вони досі не захотіли публічно заявити про ці випадки громадськості», - говорить журналіст. Пан Шулер розцінює такі дії СБУ як елемент залякування, обмеження свободи слова, а також чинення тиску на інформаторів і журналістів.

 

Конрад Шуллер зазначив, що на момент, коли Служба безпеки України почала виявляти підвищений інтерес до його діяльності в Україні, чинної акредитації в нього не було. Журналіст зізнався, що не був поінформований про те, що акредитація в Україні є обов'язковою для журналістів.

 

Пан Шуллер висловив здивування, що відсутність акредитації тільки тепер стала предметом інтересу СБУ до його особи, адже свого часу це не завадило йому взяти інтерв'ю у чотирьох українських міністрів закордонних справ - Бориса Тарасюка, Володимира Огризка, Петра Порошенка і Костянтина Грищенка, у двох прем'єр-міністрів - Юлії Тимошенко та Віктора Януковича, та двох президентів - Віктора Ющенка і Віктора Януковича: «Я дивуюся, що такі факти моєї біографії, вочевидь, вислизнули з-під уваги СБУ та українського уряду і що в них існували сумніви щодо того, чи я справді є журналістом, а не шпигуном», - говорить Шуллер.

 

Попередньо у повідомленні СБУ вказувалося, що процес з'ясування обставин діяльності Конрада Шуллера в Україні було розпочато ще 2009 року, тобто ще за минулої влади. Утім, журналіст запитав, чи, власне, не пан Хорошковський був тоді заступником голови СБУ і зазначив, що «робота СБУ, вочевидь, погано злагоджена, якщо їй потрібно кілька місяців, аби відреагувати на той чи інший сигнал. Як на мене, це, крім того, свідчить і про те, що сам керівник СБУ не має реального контролю над своїм відомством».

 

Також журналіст запевнив, що не має наміру полишати роботу в Україні, що йому подобається ця країна і він далі здійснюватиме тут свою журналістську діяльність. 

 

«Детектор медіа»

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY