Хорошковський визнав, що за німецьким журналістом стежили (ОНОВЛЕНО)

11 Жовтня 2010
14581
11 Жовтня 2010
17:42

Хорошковський визнав, що за німецьким журналістом стежили (ОНОВЛЕНО)

14581
Хорошковський визнав, що за німецьким журналістом стежили (ОНОВЛЕНО)

Голова СБУ Валерій Хорошковський визнав, що за німецьким журналістом Конрадом Шуллером було встановлено спостереження. Про це він сказав в інтерв'ю Frankfurter Allgemeine Zeitung,  повідомляє «Українська правда», цитуючи переклад InoPressa.

 

Раніше пан Шуллер повідомив «Українській правді» про те, що СБУ проводить допити осіб, які контактують з іноземними журналістами. За його словами «як мінімум двоє» з тих, з ким він мав контакти, «в кінці квітня були запрошені на бесіду з офіцерами СБУ».

 

В інтерв'ю виданню Валерій Хорошковський сказав, що факт мав місце, і додав, що причиною стали проблеми з акредитацією Шуллера.

 

«Тому офіцери цікавилися, роз'їжджаєте ви як журналіст, чи в якійсь іншій якості», - пояснив голова СБУ, звертаючись до Шуллера. Він додав, що перевірка почалася ще за президента Віктора Ющенка і тривала досі тільки через «інертність системи».

 

«Чому зараз Хорошковський визнав факт стеження, неясно, але, як сказали виданню в канцелярії президента, на цьому наполіг особисто Віктор Янукович, оскільки дії СБУ завдавали шкоди репутації країни», - йдеться в статті.

 

Тим часом Служба безпеки України ще раз заявила, що не здійснювала стеження за журналістом видання Frankfurter Allgemeine Zeitung, лише проводила перевірку. Таку заяву прес-служби відомства цитує «Українська правда».

 

«В інтерв'ю пану Шуллеру голова СБУ Валерій Хорошковський розповів про факт отримання сигналу у 2009 році (тобто ще за минулої влади) щодо можливої протиправної діяльності іноземної особи на території України, яка не була акредитована в якості журналіста», - йдеться в повідомленні.

 

У прес-службі уточнили, що СБУ у відповідності до законодавства були здійснені відповідні перевірочні заходи. «Саме про це було повідомлено Конраду Шуллеру на його прохання прокоментувати факти контактів офіцерів СБУ з громадянами України», - зазначається в повідомленні.

 

В інтерв'ю виданню Хорошковський сказав, що факт перевірки мав місце, і пояснив його проблемами з акредитацією. «На той час ви, пане Шуллер, не мали акредитації як кореспондент, але виконували функції журналіста. Тому офіцери довідувались, чи перебували ви тут в якості журналіста чи в якійсь іншій функції. Але це було не за часів президентства Януковича», - процитувала інтерв'ю прес-служба СБУ.

 

На уточнення журналіста, що це було в квітні, коли Янукович вже був президентом, а Хорошковський - главою відомства, керівник СБУ заявив: «Я знаю, але ініціювання відбулось раніше, за часів старої адміністрації. Існувала певна інертність системи».

 

Нагадаємо, раніше у прес-центрі СБУ заявляли, що не здійснювали ніяких заходів щодо кореспондента німецької газети Frakfurter Allgemeine Zeitung Конрада Шуллера.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14581
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду