Народні депутати хочуть прописати в законі розміри штрафів для ТРО

30 Червня 2010
17369
30 Червня 2010
10:43

Народні депутати хочуть прописати в законі розміри штрафів для ТРО

17369
Народні депутати хочуть прописати в законі розміри штрафів для ТРО

У парламенті зареєстровано законопроект «Про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення"» № 6596 щодо ліцензування мовлення.

 

Автори проекту - народні депутати голова підкомітету з питань телебачення і радіомовлення Комітету з питань свободи слова та інформації Олена Бондаренко та голова підкомітету з питань телекомунікацій та поштового зв'язку Комітету з питань транспорту і зв'язку Юрій Мороко - пропонують основною санкцією Національної ради зробити штрафи.

 

Законопроект встановлює граничні розміри штрафу у наступному розмірі:

а) для телерадіоорганізацій, які здійснюють мовлення:

загальнонаціональне - до 1 млн. гривень;

регіональне - до 100 тис. гривень;

місцеве - до 50 тис. гривень;

супутникове - до 50 тис. гривень;

б) для провайдерів програмної послуги, якщо кількість домогосподарств відповідно до ліцензії складає:

більше 50 тис. - до 1 млн. гривень;

від 10 до 50 тис. - до 100 тис. гривень;

до 10 тис. - до 50 тис. гривень.

 

Мовник чи провайдер повинні у тридцятиденний термін, з дня отримання рішення про накладання штрафу, сплатити штраф і усунути порушення, що вказані в рішенні Національної ради про стягнення штрафу. У випадку невиконання цього Національна рада може прийняти рішення про стягнення чергового штрафу. Національна рада може оголосити попередження, якщо після трьох рішень про стягнення штрафів за те саме порушення законодавства мовник чи провайдер так і не усунули це порушення.

 

Національна рада може подавати до суду справу про анулювання ліцензії на мовлення, якщо мовник чи провайдер у тридцятиденний термін, з дня отримання рішення про оголошення попередження,  не усунули всі порушення, що вказані в рішенні Національної ради про оголошення попередження.

 

Також автори законопроекту з підстав для відмови у видачі ліцензії пропонують вилучити дві: зазначені у заяві відомості на момент її розгляду не відповідають дійсності, заяву подано до закінчення одного року з дня прийняття рішення про анулювання ліцензії телерадіоорганізації-заявника.

 

З підстав для відмови у продовженні строку дії ліцензії на мовлення вилучається: протягом дії ліцензії ліцензіат порушував умови ліцензії та вимоги чинного законодавства, ці порушення повинні бути підтверджені рішеннями та санкціями Національної ради, не скасованими у визначеному законодавством порядку, або відповідними судовими рішеннями.

 

Натомість невиконання зобов'язань накладених штрафом або рішенням про оголошення попередження є підставою як для відмови в продовженні строку дії ліцензії на мовлення, так і для відмови в переоформленні ліцензії (але без початку справи про анулювання ліцензії).

 

Законопроект також передбачає, що відсутність передбаченого ліцензією мовлення протягом року від дня видачі ліцензії, а також рішення суду про втрату чинності ліцензії на мовлення не є підставами для анулювання ліцензії.

 

Звертатися до суду про анулювання ліцензії на мовлення Нацрада зможе тільки за однієї умови - факту невиконання рішення Національної ради щодо оголошення попередження, з урахуванням вимог частини 12 статті 72 цього закону (якщо порушення не були усунені після попередження та стягнення штрафу).

 

Метою законопроекту є створення сприятливих засад для здійснення діяльності телерадіоорганізацій та провайдерів програмної послуги шляхом переважного застосування адміністративно-правових та майнових санкцій у випадках порушення законодавства про телебачення і радіомовлення.

 

«У діючому законі деякі підстави щодо відмови у видачі, а також продовження строку дії, переоформлення та анулювання ліцензій на мовлення мають формальне значення і не впливають на якісні показники діяльності телерадіоорганізацій та провайдерів програмної послуги. Так, наприклад, Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення може відмовити у продовженні строку ліцензії, якщо протягом терміну її дії порушувалися умови ліцензії та вимоги чинного законодавства», - йдеться у пояснювальній записці.

 

На думку народних депутатів, застосування санкції майнового характеру, зокрема - фінансово-економічних, у вигляді попереджень та штрафів є не менш ефективним, водночас забезпечує стійкі та прогнозовані умови доступу до відповідного ринку та здійснення діяльності на ньому. Це зменшує залежність суб'єктів господарювання від ситуативної позиції органу регулювання щодо міри відповідальності за допущені порушення законодавства про телебачення і радіомовлення. Вони вважають, що прийняття законопроекту дозволить забезпечити прозорі та прогнозовані умови діяльності телерадіоорганізацій та провайдерів програмної послуги, створити здорове конкурентного середовища у цій галузі та забезпечити привабливі інвестиційні умови, що особливо актуально в ході впровадження в Україні цифрового телевізійного та радіомовлення та підготовки до «Євро 2012».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17369
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду