Барани над прірвою

3 Листопада 2008
16862
3 Листопада 2008
07:59

Барани над прірвою

16862
Огляд політтехнологій у медіа за 15 – 30 вересня 2008 року.
Барани над прірвою
Де початок того кінця, яким закінчується самопіар українських політиків? Спікер прощається, але не йде. Проект бюджету як передостанній аргумент. Голодомор і футбол як символи зовнішньополітичних звершень.
 
Песимістична тональність інформаційних телевізійних випусків майже на всіх каналах супроводжувала згадки про український парламент протягом другої половини вересня. Невідворотність дочасного розпуску ВР в різній формі стверджувала більшість фігурантів політичного телебачення – зрозуміло, за винятком персонально прем’єр-міністра й уповноважених речників її політичної сили.
 
Чесно кажучи, оптимізм Юлії Тимошенко викликав здивування, хоч і не потребував зайвих пояснень. Адже події навколо розпуску парламенту майже із дзеркальною точністю нагадували минулорічний сценарій. Не випадково логіка інформаційного забезпечення політичних інтересів вимагала мало не копіювання минулорічної риторики своїх – чи то вічних опонентів, чи то ситуативних союзників. Так само логічним було би припущення про те, що й фінал чергової парламентської кризи буде тим же, як і минулого року.
 
Тобто головним питанням гри в інфопросторі залишалося – хто зі сторін конфлікту вийде з нього із найменшими іміджевими втратами, а може навіть із деякими набутками.
 
Для простоти згрупуємо меседжі, якими вони апелювали до громадської думки. Отже:
 
- БЮТ всіляко наполягав на тому, що готовий піти на будь-які поступки заради збереження демкоаліції. Оскільки аудиторії достатньою мірою відома «історія питання», тобто взаємин БЮТ і НУНС, теза виглядала не надто переконливою і відігравала роль обов’язкової програми – швидше ритуальної, ніж реальної;.
 
- ключовою тезою БЮТ проти розпуску парламенту, яку періодично озвучувала Тимошенко і резонували її партійні соратники, була саме тема про стабільність, якій, мовляв, загрожують інтриги президента та його команди. Все це до болю нагадувало риторику спікерів минулорічної «антикризової» коаліції. Правда, на відміну від торішніх «прихильників стабільності» з Партії регіонів, БЮТ отримав додатковий віртуальний аргумент у спілкуванні з громадянами – загрозливу тінь світової фінансової кризи, яка, звісно, остаточно перетворювала ідею дочасних виборів на зло вселенського масштабу. Зі слів Тимошенко в цій ситуації, що межує із катастрофою, саме Кабмін залишається «опертям стабільності»;
 
- публічна презентація проекту бюджету демонструвала цю налаштованість на конструктив. Крім того, проект містив низку положень, які свідчили про соціальну орієнтованість пропонованого бюджету. Зокрема, плани щодо підвищення пенсій та стипендій, мінімальних зарплат тощо. Таким чином, за будь-якого розвитку подій, закладалась основа для використання цифр із проекту для інформаційних кампаній лідерки БЮТ у ході наступних виборчих кампаній.
 
Президентська сторона та фракція НУНС зробила ставку на подальше акцентування проукраїнської позиції та відверто євроатлантичної орієнтації Віктора Ющенка та його політичних союзників. Цим був продиктований, зокрема, зміст претензій та умов щодо збереження, а пізніше – і поновлення демкоаліції (йшлося про зміну позиції БЮТ по ситуації в Грузії та щодо мови). Така постановка питань разом із артикульованими президентом сумнівами щодо довговічності бютівських обіцянок із відміни антипрезидентського пакету законів, з усією очевидністю свідчили, що доля нинішнього скликання парламенту вирішена і справа лише за формальностями. Основний напрям інформаційного наступу на позиції прем’єр-міністра означив, власне, сам Віктор Ющенко:
 
«Віктор Ющенко звинувачує Юлію Тимошенко у зраді національних інтересів
Перший канал, "Новини", 20.09.2008
Світлана ЛЕОНТЬЄВА, ведуча: Віктор Ющенко звинувачує Юлію Тимошенко у зраді національних інтересів. Те, що робить прем’єр і які рішення ухвалюють спільні фракції БЮТ – Партія регіонів та комуністи мають на меті дестабілізувати ситуацію в державі та змінити політичний режим, – так Президент заявив у перерві засідання політради народного союзу Наш Україна. Найприйнятнішою Віктор Ющенко вважає коаліцію НУНСу і БЮТу.
Віктор ЮЩЕНКО, президент України: "Те, що зробив прем'єр-міністр, – це вже банальне слово стало для української політики – називається одним словом: зрада, де національні інтереси підмінені своїм особистим інтересам. Ця людина не заспокоїться доти, поки не переверне всю Україну з ніг на голову. Це не нове для нашої політики. Рік назад це зробив Мороз. З ранку до вечора прем'єр-міністр буде дотримуватися дуже простої тактики – як тільки вона побачить камеру, телекамеру мається на увазі, буде говоритися про одне: як дуже важливо зберегти демократичну коаліцію"».
 
До числа вдалих ходів пропрезидентських сил можна віднести ситуацію навколо заяви про відставку спікера Яценюка, яку він зробив одразу після оголошення про розпад коаліції. Одночасно спрацювавши на зміцнення своєї потенційної популярності серед виборців, Яценюк спровокував Тимошенко на досить жорсткі і роздратовані коментарі, які не надто вигідно означили в очах виборців її відверте небажання втрачати посаду.
 
Взагалі, треба зазначити, що Тимошенко обрала для себе в нинішній ситуації доволі ризикований план дій. Її останні успіхи в досягненні підтримки з боку Росії, яких вона досягла в ролі «поміркованого політика» на антитезі до чинного Президента, відчутно негативно впливають на її електоральні позиції в західноукраїнських регіонах (про це свідчать результати соціологічних досліджень). Компенсувати ці втрати на сході та півдні в жорсткій конкуренції з регіоналами теж дуже непросто – для цього необхідний час і прем’єрський ресурс. Звідси – орієнтація на максимальне затягування процесу з дочасними виборам із використанням всіх доступних засобів.
 
БЮТ намагається максимально наростити свій електоральний ресурс, отже Тимошенко спробує грати одночасно по обидва боки «лінії фронту». А це означає, що можна очікувати ближчим часом появи досить суперечливих меседжів прем’єр-міністра, адресованих різним електоральним аудиторіям. Технологічно це дуже складне завдання, особливо з огляду на те, що конкуренти з обох сторін також зроблять усе можливе, щоби використати будь-які суперечності для підриву довіри виборців до Тимошенко.
 
Цікава деталь: дехто з російських експертів оцінюють кроки Тимошенко, спрямовані на затягування дочасних виборів, як серйозний аргумент у боротьбі за традиційний електорат Віктора Януковича. Мовляв, в очах цих людей минулого року Янукович, погодившись на дочасні вибори і втративши прем’єрську посаду, виявив слабкість. На його фоні Тимошенко, якій або вдасться зірвати дочасні вибори, або хоча би відтягти їх на своїх умовах, отримає аргумент на користь власної «крутості», а отже – і симпатії цього специфічного електорату, при цьому майже автоматично отримуючи статус найпопулярнішого політика країни. Кілька років тому у «ТК» писали, що для значної частини східного електорату голосування за ПР та Януковича має більше «спортивно-вболівальницький» характер, ніж ідеологічний. І з огляду на це тези російських експертів видаються небезпідставними…
 
Певна річ, наближення практично неминучих виборів каталізує загострення інформаційного протистояння і зараз важко навіть уявити, наскільки радикалізуються меседжі сторін уже найближчим часом. Принаймні, очевидно, що всім учасникам політичного процесу доведеться пошукати нові ходи у зв’язку з ідіосинкразією потенційних виборців, яка стрімко прогресує. Ваш автор спробує розібратися в новій хвилі передвиборчого інформаційного хаосу, щоби визначити – кому і що краще вдалося.
 
Треба зауважити, що захопившись боротьбою за владу і втягнувши країну в перманентну політичну кризу, українські політики практично ігнорують той факт, що у цій боротьбі поступово руйнують фундаментальні структури державності, причому не лише у віртуальному розумінні. Ритуальні бійки політичних клоунів біля парламентської трибуни переходять у рейдерські атаки на суди і юридичні маніпуляції, які ставлять під сумнів існування права як такого.
 
Ми насправді підійшли до ситуації, коли головну загрозу для існування української держави (або, як люблять говорити московські аналітики, «українського проекту») продукують люди, що номінально належать до національної еліти. І навряд чи поодинокі рефлексії окремих журналістів чи політологів – переважно у малодоступних для широкого загалу друкованих чи онлайнових виданнях – зможуть зупинити ентузіастів перетягування владного канату, які загралися на краю прірви і майже готові зробити рішучий крок уперед. Можливо, для того щоб їх зупинити, вистачило б зусиль телевізійних мейджорів, але вони поки що день у день з готовністю транслюють невпинні й одноманітні меседжі все тих же політичних борців і оголошують нові розцінки. Нові виборчі «жнива» не за горами…
 
«Уряд подасть до Верховної Ради проект держбюджету – 2009
ТРК "Ера", "Новини"
Костянтин МУДРИК, ведучий: Сьогодні, як очікується, уряд подасть до Верховної Ради проект держбюджету – 2009. Таке пообіцяла Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко. Заради затвердження головного фінансового документа країни Прем'єр зібрала міністрів на позачергове засідання уряду в суботу. Кабмін ухвалив дохід держбюджету  – 2009 на рівні 285 мільярдів гривень. Витрати майже 302,5 мільярди. За словами глави уряду, в цьому документі передбачено збільшення видатків на розвиток, а також підвищення зарплат, пенсій та стипендій».
 
«Оголосити про розпад коаліції планує у вівторок спікер парламенту Арсеній Яценюк
5-й канал, "Час новин", 15.09.2008
Віталій ПІВОВАР, ведучий: Оголосити про розпад коаліції планує у вівторок спікер парламенту Арсеній Яценюк. Про свій намір Голова Верховної Ради заявив на погоджувальній раді голів фракцій і комітетів парламенту. Подробиці ми запитаємо у кореспондента 5-го каналу Ольги Сніцарчук. Олю, які плани у самих учасників коаліції щодо її подальшої долі?
Ольга СНІЦАРЧУК, кореспондент: Віталію, поки що представники Блоку Юлії Тимошенко та "Нашої України – Народної самооборони" пасивно реагують на заклики Арсенія Яценюка приходити завтра на офіційну церемонію прощання із коаліцією, причому з квітами та вінками, як він сказав. Кажуть, що наразі ще не визначилися щодо її подальшої долі, хоча Блок Юлії Тимошенко в особі лідера фракції заявляє про те, що його фракція категорично проти дострокових виборів і категорично проти створення нової коаліції. Однак, нунсівець В'ячеслав Кириленко каже, що наразі немає ніяких пропозицій щодо збереження формату старої коаліції. Прошу послухати це у коментарях самих парламентарів.
Синхрон: Іван КИРИЛЕНКО, лідер фракції БЮТ: "Ми іще раз засвідчуємо повагу до наших партнерів і очікуємо, що демократична коаліція поновить свою роботу. У нас іншої коаліції не було і ми іншої коаліції не створювали. Ми категорично проти дострокових парламентських виборів, які вже просто знищать країну остаточно. Ми проти".
Синхрон: В'ячеслав КИРИЛЕНКО, лідер фракції НУНС: "На жаль, фракція "Наша Україна – Народна самооборона" протягом десяти днів, відведених регламентом, не отримала жодних чи офіційних, чи неофіційних пропозицій з боку партнерів і з блоку Тимошенко щодо свого повернення до коаліції".
Ольга СНІЦАРЧУК, кореспондент: водночас у Партії регіонів, у цій фракції наразі кажуть, що очікують на розвиток подій завтра. Зокрема щодо того, чи оголосить Арсеній Яценюк про створення… про, власне те, що коаліція буде ліквідована. Також вже у Верховній Раді заговорили про новий формат коаліції. Скажімо, бютівці вже говорять про те, що вже домовилися із литвинівцями, що вони увійдуть до старої коаліції разом із нунсівцями. Водночас, у Блоці Литвина кажуть, що і справді такі переговори під час вихідних були, однак, нічого конкретного наразі щодо цього сказати не можуть».
 
«Арсеній Яценюк написав заяву про звільнення
Перший канал, "Новини", 17.09.2008
Світлана ЛЕОНТЬЄВА, ведуча: Шляхетний вчинок спікера. Арсеній Яценюк написав заяву про звільнення, точно дотримуючись букви коаліційної угоди. Прем'єр думає по-іншому, як, власне, і її політична сила в парламенті. Після виходу з більшості колишніх соратників бютівці вважають себе вільними від виконання коаліційних зобов'язань.
Ірина МАРКІНА, кореспондент: Чим далі, тим цікавіше. Парламентський серіал під умовною назвою "У пошуках нової коаліції". Родзинку у фабулу дійства додав спікер. Сьогодні Арсеній Яценюк подав у відставку.
Синхрон: Арсеній ЯЦЕНЮК, Голова Верховної Ради України: "У владу треба заходити гідно і виходити з неї також гідно. Саме тому я оголошую про свою відставку як Голова Верховної Ради України. Що стосується роботи парламенту. Заяву я направляю в регламентний комітет. Відповідно до вимог тимчасового регламенту, до того моменту, доки не буде розглянуте це питання, я буду далі продовжувати керувати парламентом".
Ірина МАРКІНА, кореспондент: Заява спікера внесли певні непорозуміння в роботу парламенту. Консультації щодо кандидатури на головне радівське крісло. Керівники фракцій ще вчора просили Яценюка не квапитися і працювати до створення нової коаліції. Відпускати Голову Верховної Ради з посади зараз більшість депутатів не готова.
Олександр ЄФРЕМОВ, голова регламентного комітету ВР: "Якщо зараз прийняти відставку і звільнити з посади спікера, то у нас нікому буде підписувати закони, які приймаються сьогодні у Верховній Раді".
Ірина МАРКІНА, кореспондент: За коаліційною угодою, разом із спікером у відставку має піти і Прем'єр-міністр. Хоча за регламентом Верховної Ради, робити такий крок ані Яценюк, ані Тимошенко не зобов'язані.
Олександр ШЛАПАК, перший заступник глави Секретаріату Президента: "Я думаю, що спікер діяв у відповідності до коаліційної угоди, яку вважає для себе чинною. Як вважає для себе Прем'єр-міністр – хай він сам вирішує. Давайте почекаємо, подивимося".
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, Прем'єр-міністр України: "Після того, як в односторонньому порядку Президент з частиною своєї команди вийшов з коаліції, коаліційна угода припинила діяти. І хочу сказати, що уряд і я, як Прем'єр-міністр, ми не відносимося до стаї баранів, в якій прийнято, знаєте, якщо один баран скакнув у прірву, то всі інші теж скачуть в прірву. Ми не будемо скакати в прірву".
Ірина МАРКІНА, кореспондент: Тим часом у парламенті знову заговорили про списки нового уряду. Про це заявили нашоукраїнці як свідчення того, що коаліція між Партією регіонів та БЮТ фактично створена.
Андрій ПАРУБІЙ, народний депутат, фракція "Наша Україна – Народна самооборона": "Продовжуються переговори між Блоком Юлії Тимошенко і Партією регіонів про розподіл міністерських портфелів в Кабінеті міністрів, що фактично підтверджує, що всі ці розмови, які ведуться про бажання створити коаліцію трьох – "Наша Україна", Блок Юлії Тимошенко і Блок Литвина – більше відіграє роль пропагандистського фактору, аніж реальної політичної волі".
Ірина МАРКІНА, кореспондент: За оперативною інформацією нашоукраїнців, Тимошенко залишається на своїй посаді, а її першим заступником має стати регіонал Андрій Клюєв, міністром юстиції – Сергій Ківалов, культурою перейматиметься Ганна Герман, до своїх колишніх посад повернуться Олександр Кузьмук та Нестор Шуфрич. А головне – Віктор Янукович погодився на спікерське крісло. В самій фракції регіоналів цю інформацію спростовують і визнають: єдиної думки про те, хто має бути головним урядовцем у можливій коаліції з БЮТ серед регіоналів немає.
Ганна ГЕРМАН, народний депутат, фракція Партії регіонів: "За логікою подій, за логікою процесу, найбільша фракція, більша фракція у коаліції повинна формувати уряд. Хоча говорити, що ми поставили на цьому крапку, що є рішення фракції – не можна. Це думка частини радикально налаштованої нашої фракції".
Ірина МАРКІНА, кореспондент: Тож консультації політичних сил триватимуть. Проте, аби підстрахуватися на випадок можливого розпуску парламенту, регіонали та бютівці зареєстрували законопроект про кримінальну відповідальність за незаконне призначення дострокових виборів. Він стояв сьогодні зранку у порядку денному, але потім його вирішили відкласти. Поки».
 
«Арсеній Яценюк очолюватиме парламент і надалі, впевнена прем'єр-міністр
“1+1”, "ТСН", 17.09.2008
Марина ЛЕОНЧУК, ведуча: Арсеній Яценюк очолюватиме парламент і надалі, впевнена прем'єр-міністр. А ще Юлія Тимошенко каже: не піду у відставку, але збирається на дострокові вибори. Утім запевняє: ніяких переговорів із Партією регіонів про нову коаліцію не веде. У розвалі ж старої винуватить Віктора Ющенка.
Марія ВАСИЛЬЄВА, кореспондент: Звільняти прем'єрське крісло Юлія Тимошенко не збирається. А от на своєму союзництві із Віктором Ющенком вона, схоже, вже поставили хрест. Три роки тому у вересні Президент відправив у відставку уряд Юлії Тимошенко. І знову вересень. І знову її кабінет опинився перед перспективою звільнення. Хоча сама прем'єр підстав для цього не бачить, бо, мовляв, це не її політична сила в односторонньому порядку вийшли із коаліції.
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, прем'єр-міністр України: "Уряд і я як прем'єр-міністр, ми не відносимося до стаї баранів, у якій прийнято, знаєте, якщо один баран скакнув в прірву, то всі інші теж скачуть у прірву. Ми не будемо скакати у прірву, а ми будемо тримати стабільність країни на дуже високому рівні".
Марія ВАСИЛЬЄВА, кореспондент: Більшість міністрів пакувати речі також не квапляться. Але міністр юстиції, делегований в уряд від "Нашої України" та представник Президента в один голос заявили: Тимошенко має піти у відставку лише за законами совісті.
Микола ОНІЩУК, міністр юстиції України: "Конституційно-правових наслідків щодо відставки уряду розпал коаліції за собою не тягне. Знову ж таки наголошую, що це питання політичної культури".
Олександр ШЛАПАК, перший заступник глави Секретаріату Президента: "В коаліційній угоді, яка була укладена між двома фракціями, чітко зафіксовано, що у випадку розпаду коаліції і прем'єр-міністр, і голова Верховної Ради йдуть у відставку. Голова Верховної Ради свій крок зробив. Що стосується голови уряду - давайте почекаємо, подивимося".
Марія ВАСИЛЬЄВА, кореспондент: Юлія Тимошенко заявляє: БЮТ поки що не веде ніяких коаліційних переговорів. А вона сама, мовляв, намагається оговтатися від шоку, викликаного рішенням Президента. Але на війні, як на війні: побивши горщики із Віктором Ющенком, прем'єр більше не добирає слів.
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, прем'єр-міністр України: "Але, на жаль, ця людина, Президент країни, в історії від себе залишає тільки черепки - від "помаранчевих" обіцянок, від демократичної коаліції, від своїх власних команд, і навіть від своїх найближчих друзів, та і від свого рейтингу довіри. Я думаю, що нащадкам буде що викопати. Черепків він залишив достатньо".
Марія ВАСИЛЬЄВА, кореспондент: У кулуарах Кабміну, тим часом, ходять чутки, що вірні Президент міністри після суботньої політради "Нашої України" можуть подати у відставку».
 
«Тимошенко назвала кабмін "опертям стабільності в бурхливих хвилях політичних подій"
СТБ, "Вікна-новини", 17.09.2008
Тетяна ВИСОЦЬКА, ведуча: Тим часом прем'єрка Тимошенко одібрала слів для визначення свого кабінету, і назвала кабмін "опертям стабільності в бурхливих хвилях політичних подій". Вона закликала підлеглих працювати як ніколи – злагоджено, стабільно та стратегічно. Принагідно заявила, у відставку не піде. І про жодні перемови щодо нового формату уряду не чула.
Ольга СИМОНОВИЧ, кореспондент: Тимошенко почала засідання уряду з оди прекрасним економічним показникам. Марно Президент очікував від неї епітафії на смерть коаліції у вигляді заяви про відставку.
Олександр ШЛАПАК, заступник голови Секретаріату Президента: "В коаліційній угоді, яка була укладена між двома фракціями, чітко зафіксовано, що у випадку розпаду коаліції і прем'єр-міністр, і голова Верховної Ради йдуть у відставку. Голова Верховної Ради свій крок зробив. Що стосується голови уряду, давайте почекаємо, подивимся".
Ольга СИМОНОВИЧ, кореспондент: Міністр юстиції, який отримав портфель за квотою НУНС, не знаходить жодних юридичних підстав для відмови від посади. Міркує лише про мораль та зокрема про етику політичних взаємин.
Микола ОНІЩУК, міністр юстиції України: "Кожна політична сила в зв'язку з припиненням діяльності коаліції має прийняти рішення фракцій з цього питання. Міністри мають виконати це рішення, яким воно буде, зараз не можна повідомити, оскільки тих чи інших рішень фракціями не приймалося".
Ольга СИМОНОВИЧ, кореспондент: Політрада "Нашої України" запланована на суботу. За "Народну самооборону" вже готовий розписатися її очільник.
Синхрон: Юрій ЛУЦЕНКО, міністр внутрішніх справ: "Я очолюю "Народну самооборону", і її депутати голосували проти штучного розвалу коаліції. Якщо Прем'єр-міністр подасть у відставку і буде виконуючий обов'язки, то це буде стосуватися і мене".
Ольга СИМОНОВИЧ, кореспондент: Тимошенко у відставку не збирається.
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, прем'єр-міністр України: "Після того як в односторонньому порядку Президент з частиною своєї команди вийшов з коаліції, коаліційна угода припинила діяти. І хочу сказати, що уряд і я як Прем'єр-міністр – ми не відносимося до стаї баранів, в якій прийнято, знаєте, якщо один баран ступнув у прірву, то всі інші теж скачуть в прірву"».
 
«Президентське вето найімовірніше чекає законопроект про кримінальну відповідальність вищих посадових осіб
“Iнтер, "Новини", 19.09.2008
Ольга ГРИЦИК, ведуча: Президентське вето найімовірніше чекає законопроект про кримінальну відповідальність вищих посадових осіб, втім цей документ ще треба ухвалити в цілому, наразі він пройшов лише перше читання. Нагадаю, законопроект передбачає в тому числі і відповідальність Президента, якщо він незаконно розпустить раду. Автори пропонують за це від 5 до 12 років позбавлення волі. Заступник керівника Секретаріату Президента Марина Ставнійчук переконана, що цей документ не конституційний, і вважає його ухвалення політичним рішенням. Розпускати Верховну Раду каже Ставнійчук має право лише Президент, а притягувати його до відповідальності можна виключно на підставі норм основного закону. Водночас вона переконана, що глава держави зробить все аби зберегти чинний Парламент. Сам Віктор Ющенко сьогодні сказав, що останні події у Верховній Раді свідчать про те що переговори між БЮТ, Партією Регіонів та комуністами йдуть досить добре, втім Президент вважає, що у такої коаліції практично не має майбутнього, про це глава держави говорив в Луганську. Він приїхав туди на святкування 70-річчя області.
Синхрон: Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: "Ця злагоджена робота БЮТу, Комуністів і Партії Регіонів, яка є сьогодні в Верховній Раді, вона демонструє те підгрунття яке досягнуто вже в залі. Якщо ви запитаєте мене, яка доля, чи перспективи цієї коаліції – я сказав би – мізерна, і хочу пояснити своє бачення, це коаліція може відбутися, але в основі її не можне стояти національний інтерес".
Ольга ГРИЦИК, ведуча: Перед поїздкою до Луганська Віктор Ющенко зустрівся з Прем'єр-міністром Польщі . Дональд Туск приїхав до України щоб поговорити про співпрацю під час євро-2012. український Президент запевнив гостів, що підготовка до чемпіонату в Україні іде за графіком і усі об'єкти здадуть вчасно. Туск своєю чергою переконував, що Київ може розраховувати на допомогу Варшави».
 
«Політичне замовлення, ось так коментує прем'єрка її допити по справі отруєння Віктора Ющенко
“1+1”, "ТСН", 18.09.2008
Тетяна КРАВЧЕНКО, ведуча: Політичне замовлення, ось так коментує прем'єрка її допити по справі отруєння Віктора Ющенко. Юлія Тимошенко прибула сьогодні на чергову розмову до слідчих генпрокуратури, про що саме йшлося під час допиту прем'єрка не розказує. Пояснює, що дала підписку про нерозголошення таємниць слідства. Але акцентує, що всі повістки на допит виписуються в секретаріаті Президента. Лідер БЮТ висловила жаль, що замість роботи над бюджетом та іншими невідкладними справами їй доводиться по 5-6 годин проводити у слідчому управлінні.
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, прем'єр міністр України: Ну сухарі я з собою не взяла, це мені здається поки зарано. Головне отруєння – це отруєння безмежною владою, з важкою інтоксикацією у секретаріаті Президента, які просто не знають, як вже дістати своїх політичних конкурентів. Але в той же час я, як законослухняна громадянка буду ходити на ці допити рівно стільки, скільки будуть мене запрошувати».
 
«Коаліція між БЮТ, Партією регіонів і комуністами – не більше ніж вигадка
Новий канал, "Репортер", 19.09.2008
Леся ЯВОРІВСЬКА, ведуча: Коаліція між БЮТ, Партією регіонів і комуністами – не більше ніж вигадка. Таке заявила Прем'єр Тимошенко. Вона переконана – ці чутки розпускаються, щоби змінити розташування політичних сил напередодні президентських виборів. Тимошенко категорично проти ще одних дострокових перевиборів і зробить все можливе, аби їх уникнути. А парламентську коаліцію бачить лише у демократичному форматі. Всі інші варіанти сприймає "погано". Але ж сприймає.
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, Прем'єр-міністр України: "Я хочу категорично спростувати існування будь-якої неформальної коаліції між БЮТ, Партією регіонів і комуністами. І хочу попросити наших польських друзів, журналістів і політиків ні в якому випадку не розповсюджувати цю чорну політичну пропаганду"».
 
«Партія регіонів планує призначити нового голову парламенту вже цього тижня
“Iнтер”, "Новини", 22.09.2008
Лілія ГУЛЕЙ, ведуча: Партія регіонів планує призначити нового голову парламенту вже цього тижня. Мати можливість підписати законно ухвалені 2-5 вересня повторно ветовані президентом. Про це на погожувальній раді заявив регіонал Олександр Єфремов. Саме цього тижня спливає термін розгляд заяви про звільнення Арсенія Яценюка. За засіданням погоджувальної ради стежить Анна Пановко. Аню, чи погодилася решта фракцій обирати спікера вже цього тижня?
Анна ПАНОВКО, кореспондент: Наразі це не відомо. Дійсно, це залежить від погоженої позиції депутатів. Бо якоїсь хоча б єдиної кандидатури ким замінити Арсенія Яценюка не має. А пост вільний від спікера немає, а просто звільнити спікера і нікого не признати неможливо. Бо хтось має підписувати закони. Дійсно, регіонал Олександр Єфремов запропонував задовольнити відставку Арсенія Яценюка вже цього тижня і спікер гаряче підтримав таку ідею.
Олександр ЄФРЕМОВ, народний депутат України, фракція Партії регіонів: "Фракція Партії регіонів предлагає не затвержувать этот вопрос. И со своей стороны мы готови сегодня профести переговоры со своїми колегами и буквально на завтрашній день готовы ввести этот вопрос на расмотрения Верховного Совета".
Синхрон: Арсеній ЯЦЕНЮК, Голова Верховної Ради України: "Що стосується кадрового питання, повністю вас підтримую. Прийміть на кінець то рішення. Тому що 10 днів по регламенту. Якщо протягом десяти днів не вирішується це питання. Ще 15 днів на рішення голови Верховної Ради. і тому термін загальний 25 днів, але прийміть будь-ласка рішення. Це буде правильно і це буде нормально. А ми тянемо цього кота за хвіст".
Лілія ГУЛЕЙ, ведуча: Аню, Арсеній Яценюк заявляв, що цього тижня мають розпочатися активні переговори щодо формування нової коаліції. Є якась інформація? Почали вже офіційно, відкрито домовлятися?
Анна ПАНОВКО, кореспондент: Блок Литвина, блок Тимошенко та Комуністи поки що обходять цю тему. Натомість регіонали вже заявили, їхні переговори з іншими фракціями щодо створення нової коаліції вже стартували. Фракція Партії регіонів вже створила групу переговоринків, які будуть домовлятися з іншими фракціями. Лідери "нашоукраїнців" В'ячеслав Кириленко також вручив представникам інших фракцій програмові засади, ті сади, на яких його фракція готова з іншими створювати нову більшість. Про те ті програмові засади Кириленко вручив не всім. Чому? Пропоную його послухати.
Синхрон: В'ячеслав КИРИЛЕНКО, народний депутат України, фракція "Наша Україна - Народна Самооборона": "На жаль, прошу вибачення у наших колег у Партії регіонів і комуністів, з ними ми консультації про створення нової коаліції вести не можемо у зв'язку з глибокими світоглядними розбіжностями. Ми чекаємо на реакцію з боку тих, з ким ми можемо коаліцію створювати. Але на тих принципах, які для нас є ключовими і від яких ми відходити не збираємося".
Анна ПАНОВКО, кореспондент: І саме зараз триває засідання погоджувальної ради. Депутати пробують сформувати порядок денний на цей тиждень. Хоча мушу сказати, що вже третій тиждень поспіль депутати вирішують що порядок денний вони будуть узгоджувати день у день. Тобто, з ранку вони збираються і домовляються, що саме вони будуть розглядати сьогодні. Тож сьогоднішнє засідання погоджувальної ради можна назвати цілковитою формальністю».
 
«Ексклюзивне інтерв'ю Арсенія Яценюка
“Iнтер, "Подробиці тижня", 21.09.2008
Андрій ДАНІЛЕВИЧ, ведучий: Головна кадрова новина цього тижня – спікер Арсеній Яценюк подав у відставку. Нічого дивного, він просто виконав положення коаліційною угоди, яка передбачає відставку спікера та Прем'єра у разі розпаду коаліції. Юлія Тимошенко за посаду поки що тримається. Чому для українських політиків додержати слово це радше виняток, ніж правило? Ексклюзивне інтерв'ю Арсенія Яценюка.
Андрій ДАНІЛЕВИЧ, ведучий: Добрий вечір, Арсеній Петрович. Цього тижня розпалася коаліція. Коаліційною угодою передбачено, що спікер і Прем'єр мають піти у відставку. Ви свою частину домовленостей виконали. На вашу думку, чи виконає їх Прем'єр?
Синхрон: Арсеній ЯЦЕНЮК, Голова Верховної Ради України: "Це повинно бути справою кожного політика. Існує такий термін – "політична відповідальність". Я хочу залишатися чесною людиною. Основне – це людяність. Не вважайте, що мій крок має спровокувати когось на аналогічні дії. Це справа кожного окремо взятого політика".
Андрій ДАНІЛЕВИЧ, ведучий: Чи передбачено щось коаліційною угодою - що робити, якщо хтось її не виконає?
Синхрон: Арсеній ЯЦЕНЮК, Голова Верховної Ради України: "Коаліційна угода - це політична угода. Юридичних наслідків не настає. Мова зараз іде не в юридичній площині. Мова іде в політичній площині".
Андрій ДАНІЛЕВИЧ, ведучий: Чи не здається вам, якщо людина, яка ставить свій підпис під коаліційною угодою, потім не дотримується своїх домовленостей. Це свого роду форма політичної брехні, це вводить в оману людей ?
Синхрон: Арсеній ЯЦЕНЮК, Голова Верховної Ради України: "Час політичної брехні рано чи пізно завершується. І та якість, що називається "чесний політик", буде в ціні. Як в українців, так і серед політичного істеблішменту. Є дуже хороша приказка – кажуть, що німб дуже добре виглядає на рогах у диявола. Думаю, що це той принцип, якій не поділяють українці. Нам треба бути чесними і відвертими. Якщо прийнято рішення щодо того, що коаліція розвалилася, то це треба довести до логічного кінця. Сформувати нову коаліцію. І піти по новому процесу, – в тому числі і кадрових призначень".
Андрій ДАНІЛЕВИЧ, ведучий: На цьому тижні Прем'єр на питання чи підете ви у відставку, вона сказала, що уряд це не стадо баранів, де один стрибнув у прірву і решта іде за ним. Вам не було образливе таке формулювання ситуації?
Синхрон: Арсеній ЯЦЕНЮК, Голова Верховної Ради України: " Я не великий знавець зоології, але як мені відомо барани у прірву не скачуть. А якщо вони кудись ідуть, то вони ідуть тими тропами, якими стадо також виходить".
Андрій ДАНІЛЕВИЧ, ведучий: Політичні експерти кажуть, зараз БЮТ не вигідно іти на вибори. тому що це може загрожувати втратою прем'єрського крісла. Вони відзначають падіння рейтингів. Це пов'язано зокрема з не виконанням коаліційної угоди?
Синхрон: Арсеній ЯЦЕНЮК, Голова Верховної Ради України: "Рейтинги – не плинна величина. Я не знавець рейтингів. Я взагалі не орієнтуюся на рейтинги. Я важко вірю у демократичну коаліцію в новому-старому форматі. Це було б дуже добре. Але така коаліція може сформуватися тільки на новій коаліційній базі. Це має бути угода на три сторінки, з прописаними чіткими зобов'язаннями. І механізмами реалізації. Другий пункт – я не виключаю, що може бути сформована інша коаліція. І сьогодні ті голосування, які у є у ВР, чітко зазначають, що Блок Юлії Тимошенко і Партія Регіонів синхронного голосують. Однак таке голосування повинно бути легітимізоване, через формування коаліції, через формування нового складу уряду, через формування керівних органів Верховної Ради. Це також конституційний шлях. І якщо це буде зроблено в конституційній процедурі - це вихід. Та важко зрозуміти, яка ідеологічна основа такої коаліції? Що розповідати? Логічно такий крок не можливо пояснити. Але імпульсивно такий крок може бути зроблений. Виникає питання - чи надовго? І третій варіант - який я чув по телевізору – це дострокові парламентські вибори. Я не вважаю їх кризою. Але це ще один шанс для демократії".
Андрій ДАНІЛЕВИЧ, ведучий: Ви виключаєте можливість що після проведення дострокових парламентських виборів може знову виникнути загроза узурпації влади двома найбільшими фракціями?
Синхрон: Арсеній ЯЦЕНЮК, Голова Верховної Ради України: "Все залежить від політиків, які вийдуть на арену будь-яких виборів. Демократичні цінності, це саме головне що повинно сьогодні стояти на порядку денному політичної сили. А не змова через форматування країни на двох, що сьогодні намагаються зробити. Я зараз говорю загалом, а вже політичні експерти самі додумають".
Андрій ДАНІЛЕВИЧ, ведучий: Коли ви подали у відставку, політики деякі сказали, що ви просто маєте запасний аеродром, це новий політичний проект, який ви можете очолити це реалії чи це чутки?
Синхрон: Арсеній ЯЦЕНЮК, Голова Верховної Ради України: "Необхідно почати с того, що це було моє самостійне рішення. Я вважаю, що це повинно було відбутися в Україні. Це перший випадок у історії незалежності України. Що стосується політичного проекту, то я сьогодні можу вам відверто сказати, що це також моє особисте рішення, я прийняв це рішення. Так політичний проект буде, це не проект виключно Арсенія Яценюка, це проект ідеї, ідеї сильної і демократичної держави".
Андрій ДАНІЛЕВИЧ, ведучий: Це правда, що до вашого нового особистого проекту ви мали розмови з паном Ренатом Ахметовим?
Синхрон: Арсеній ЯЦЕНЮК, Голова Верховної Ради України: "Це неправда. Якщо я почну будувати новий політичний проект на тому чи іншому одному бізнесмені, дуже шановному, до речі, бізнесмені, це переформатована стара політика, я в такі ігри не граю".
Андрій ДАНІЛЕВИЧ, ведучий: Хто ті люди з якими ви маєте будувати свій політичний проект?
Синхрон: Арсеній ЯЦЕНЮК, Голова Верховної Ради України: "Це українці, ці люди українці"
Андрій ДАНІЛЕВИЧ, ведучий: Все ж таки хотілося б почути якісь імена, які вже мають політичну кар'єру. Хто ці люди?
Синхрон: Арсеній ЯЦЕНЮК, Голова Верховної Ради України: "Ви їх обов'язково почуєте, буде презентація проекту".
Андрій ДАНІЛЕВИЧ, ведучий: Коли буде презентація проекту?
Синхрон: Арсеній ЯЦЕНЮК, Голова Верховної Ради України: "Чим швидше тим краще".
Андрій ДАНІЛЕВИЧ, ведучий: Це правда що перемовини до своєї команди ви ведете з нинішнім секретарем РНБО Раїсою Богатирьовою?
Синхрон: Арсеній ЯЦЕНЮК, Голова Верховної Ради України: "При всій повазі до Раїси Василівни, вона знаходиться в іншій політичній конструкції, я думаю що вона абсолютно легко може претендувати на самостійний політичний проект".
Андрій ДАНІЛЕВИЧ, ведучий: Щодо джерел фінансування вашого майбутнього проекту, вони будуть прозорими?
Синхрон: Арсеній ЯЦЕНЮК, Голова Верховної Ради України: "Вони повинні бути прозорі, якщо будемо складати всі яйця в один кошик, то знову зформатуємо те, що це буде не політичний проект, а буде залежність від тих чи інших осіб. Я думаю, що приорітет №1 це запропонувати членам партії фінансувати цей партійний проект. Це саме важливе".
Андрій ДАНІЛЕВИЧ, ведучий: Ви можете сказати то будуть дочасні вибори чи ні?
Синхрон: Арсеній ЯЦЕНЮК, Голова Верховної Ради України: "Терези зараз рівновеликі. Все залежить від наступного пленарного тижня. Якщо на наступному пленарному тижні не буде зформована нова коаліція, мені видається, що терези перевалять в сторону дострокових виборів".
Андрій ДАНІЛЕВИЧ, ведучий: Хто зараз веде розмови про створення нової коаліції?
Синхрон: Арсеній ЯЦЕНЮК, Голова Верховної Ради України: "Парадокс в тому, що зараз ведуть розмови всі з усіма. Але ефект від цих розмов поки що нульовий".
Андрій ДАНІЛЕВИЧ, ведучий: З ким ви ведете переговори зараз?
Синхрон: Арсеній ЯЦЕНЮК, Голова Верховної Ради України: "Наскільки мені відомо, Наша Україна запропонувала свій пакет пропозицій для поновлення діяльності демократичної коаліції. Але пки що від наших колишніх партнерів немає відповіді. І ще раз кажу, що я підтримую відновлення демократичної коаліції".
Андрій ДАНІЛЕВИЧ, ведучий: вам не здається, що саме особисті амбіції стали причиною розвалу коаліції?
Синхрон: Арсеній ЯЦЕНЮК, Голова Верховної Ради України: "Мені це не здається, я декілька раз про це говорив. Що коаліція була зформована де-юре, але де-факто вона була завжди в тяжкому стані. В першу чергу із-за однієї причини – особисті амбіції".
Андрій ДАНІЛЕВИЧ, ведучий: Особисті амбіції Віктора Ющенка у Юлії Тимошенка у світлі майбутніх президентських виборів?
Синхрон: Арсеній ЯЦЕНЮК, Голова Верховної Ради України: "Це ви сказали. А я промовчав. І до речі, що стосується президентських виборів, не робіть поки що жодних прогнозів по президентським виборам. Бо вже дуже багато аналітиків визначили президентських фаворитів. За півтори роки дуже багато що поміняється. Взагалі тут буде питання а чи будуть взагалі президентській вибори".
Андрій ДАНІЛЕВИЧ, ведучий: Дякую вам за інтерв'ю».
 
«У тому, що нова коаліція таки сформується, впевнена Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко
“Iнтер, "Новини", 22.09.2008
Лілія ГУЛЕЙ, ведуча: У тому, що нова коаліція таки сформується, впевнена Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко. Про це вона заявила під час робочої поїздки до Полтави. Там вона має взяти участь у відкритті новубуду, зведеного у рамках програми "Доступне житло" і ще урочисто відкрити спорткомплекс "Динамо"».
 
«Сьогодні Віктор Ющенко виступатиме на Генеральній асамблеї ООН
ICTV, "Факти", 24.09.2008
Петро ДЕМ'ЯНЧУК, ведучий: Сьогодні Віктор Ющенко виступатиме на Генеральній асамблеї ООН. Головні теми нинішньої сесії - світова фінансова криза та ситуація, що склалася у результаті конфлікту у Грузії. Український Президент напередодні побував і в самому епіцентрі фінансових заворушень - на Нью-Йоркській фінансовій біржі у контексті грузинських проблем пояснював, навіщо Україні йти у НАТО.
 
Максим СОКОЛОВ, кореспондент: "Акули бізнесу" зустрічають Президента Ющенка у своєму офісі на Уолстріт. Розпочинати роботу Нью-Йоркської фондової біржі під час фінансового шторму - відповідально і почесно. Віктор Ющенко власноруч дає старт щоденним торгам на біржі у день, коли долар зазнав найбільшого падіння за минулі сім років. Брокери сподіваються, в українського Президента легка рука. На Уолстріт його вітав особисто головний управляючий біржі Дункен Нідеауер. З ним Віктор Ющенко обговорив перспективи представлення на Нью-Йоркській фондовій біржі українських компаній. Після економічного блоку на порядку денному візиту – міжнародна політика. Віктор Ющенко виступив перед Радою зовнішніх відносин і Національним географічним товариством США. Український Президент особливу увагу приділяє без пековій політиці і висловлюється дуже чітко.
Синхрон: Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: "Надати можливість нам інтегруватися у євроатлантичну систему колективної безпеки. Це та глобальна, ґрунтовна відповідь, як уберегти Україну, нашу історію від тих іспитів, від тих посягань, які практично кожне десятиліття ХХ століття ми переживали".
Борис ТЕМПЛЗ, член атлантичного центру "Рада зовнішніх відносин": "Український народ має вирішити, що робити. Світ змінився, а людям все ще притаманно дивитися у минуле, а не в майбутнє. І в цьому проблема. Сподіваюся, усім сторонам вистачить мужності зробити наступний крок".
Максим СОКОЛОВ, кореспондент: Тож щодо України в НАТО Вашингтон визначився. Тепер до грудневого саміту він буде переконувати партнерів по альянсу».
 
«Конгрес США визнав Голодомор 32-го-33-го років геноцидом і вшанував пам'ять жертв трагедії
Перший канал, "Новини", 24.09.2008
Людмила ТОМАНЕК, ведуча: Конгрес США визнав Голодомор 32-го-33-го років геноцидом і вшанував пам'ять жертв трагедії. Палата представників засудила політику Сталіна щодо України та ухвалила відповідну резолюцію. Конгресмени обіцяють поширювати у світі інформацію про штучний Голодомор, а також заявили, що встановлять пам'ятний знак загиблим українцям. Сьогодні під час виступу на 63-тій сесії Генеральної Асамблеї ООН у Нью-Йорку Віктор Ющенко звернеться і до Світової спільноти з проханням визнати Голодомор геноцидом українського народу. Напередодні Президент зустрівся з міністром МЗС Німеччини. Говорили про перспективи отримання ПДЧ, а також Ющенко зустрівся з керівниками єврейських громад США».
 
«Тимошенко та Медведчук – перші партнери в українській політиці
СТБ, "Вікна-новини", 24.09.2008
Наталія ГАВРИЛОВА, ведуча: Тимошенко та Медведчук - перші партнери в українській політиці. Про це Віктор Ющенко сьогодні повідомив американців. Перебуваючи у Сполучених Штатах, голова держави розповів, що керівниця уряду наполягала на призначенні колишнього очільника адміністрації Кучми на високі просади. Це, зі слів Ющенка, було одразу після обрання Тимошенко на прем'єрську посаду.
Цитата: Синхрон: Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: "Наступного дня вона заходить до мене, щоб я призначив Медведчука спеціальним уповноваженим послом у Росію або віце-прем'єром. На це я категорично сказав, що цієї людини не буде в українській політиці ніколи". Кінець цитати».
 
«Напередодні пізно ввечері БЮТ, НУНС та Блок Литвина зібралися, аби знайти спільні знаменники для об'єднання
ICTV, "Факти, 25.09.2008
Петро ДЕМ'ЯНЧУК, ведучий: Цілком реально, що вже сьогодні ми побачимо у стінах Верховної Ради нову коаліцію. Напередодні пізно ввечері БЮТ, НУНС та Блок Литвина зібралися, аби знайти спільні знаменники для об'єднання. Говорили за зачиненими дверима у комітетах Верховної Ради. Грубу Блоку Юлії Тимошенко очолював Микола Томенко та Андрій Кожем'якін, НУНС представляли В'ячеслав Кириленко, Роман Зварич та Кирило Куликов. Віл Блоку Литвина був присутній лише Олег Зарубінський. Сьогодні три фракції мають продемонструвати єдність у роботі над законами, проте "Наша Україна" непохитна – БЮТ повинен відкликати прийняті 2 і 5 вересня закони.
Синхрон: В'ячеслав КИРИЛЕНКО, лідер блоку "Наша Україна – Народна самооборона": "Понад усе "Наша Україна" вимагає від можливих нових партнерів із Блоку Тимошенко припинити спільне голосування із Партією регіонів і комуністами. Ми вважаємо, що критерієм щирості позицій Блоку Тимошенко може бути тільки результат їхнього голосування у сесійному залі".
Микола ТОМЕНКО, заступник Голови Верховної Ради, фракція БЮТ: "Можна сказати, що дійсно крига скресла і шанс формування коаліції у форматі трьох появився. На скільки він буде реалізований, покаже робота завтра чи післязавтрашнього дня".
Олег ЗАРУБІНСЬКИЙ, представник Блоку Литвина: "Сподіваюся, що двом силам, які останні місяці працювали на політичне знищення друг друга… один одного, ну, варто самим розібратися, не намагатися примушувати один одного виправдовуватися"».
 
«У БЮТ НУНС та Блоку Литвина є шанси створити коаліцію
ICTV, "Факти", 25.09.2008
Петро ДЕМ'ЯНЧУК, ведучий: У БЮТ, НУНС та Блоку Литвина є шанси створити коаліцію. Так говорять депутати від "Нашої України – Народної самооборони". Це за умови, якщо не піднімати питання про недоторканність та російсько-грузинський конфлікт. І ще одне, БЮТ має відкликати прийняті 2 і 5 вересня закони. Йдеться зокрема про закон про Кабінет міністрів. Відомо, "бютівці" поки не зняли з порядку денного питання про подолання вето Президента на цей документ. Мало того, БЮТ та "Регіони" сьогодні голосували разом. Водночас депутати-комуністи ініціюють створення антипрезидентської коаліції. Детальніше про події в парламенті почуємо з вуст Володимира Горковенка.
Володимир ГОРКОВЕНКО, кореспондент: Шанси на поновлення демкоаліції є, але вони примарні. Вчора допізна три фракції, зокрема "Наша Україна – Народна самооборона", Блок Юлії Тимошенко та Блок Литвина радилися і нібито домовилися сьогодні запропонувати спільний порядок денний. У комітетах з'явився от такий порядок денний на одному аркуші паперу, але за нього проголосували, знову ж таки, дві фракції - Блок Юлії Тимошенко та Партія регіонів.
Синхрон: В'ячеслав КИРИЛЕНКО, лідер фракції "Наша Україна – Народна самооборона": "Ми не маємо можливості бути оптимістами щодо того, що три фракції, які вчора нібито розпочали консультації, можуть формувати порядок денний, бо його знову сформовано двома фракціями – Блок Тимошенко і Партія регіонів".
Олександр ЄФРЕМОВ, народний депутат України, фракція Партії регіонів: "По той работе, которую проводили наши специалисты вчера вечером, я не говорю о формате троих, это их проблемы, о чем они там обсуждали, а наши специалисты, она сегодня утром завершилась успешной реализацией работы зала".
Володимир ГОРКОВЕНКО, кореспондент: Бютівці заявляють про те, що вони не порушили якихось домовленостей, оскільки у порядку денному немає п'яти законів, на які Президент наклав вето. Якби вони з'явилися у порядку денному, то однозначно ці вето були б подолані. Тим більше, бютівці підтримують ініціативу Блоку Литвина про те, що потрібно співпрацю починати із чистого листа. Більше того, бютівці уточнюють, що має бути з початку підписана коаліційна угода, а вже потім виконання якихось умов.
Андрій КОЖЕМ'ЯКІН, народний депутат України, фракція БЮТ: "Ми кажемо, що спочатку давайте підписуємо якусь коаліційну угоду, да, на дві чи там на три, чи там на певну… ну наскільки напишуть. І ми потом готові всі їх розглядати умови, там ревізію законів, які ми проголосували, але, я вважаю, не всіх, тому що більшість їх правильна і конституційна".
Володимир ГОРКОВЕНКО, кореспондент: НУНС, БЮТ та Блок Литвина продовжать домовлятися сьогодні о 14:30. у той же час "регіонами" і далі заявляють про те, що вони не вірять у можливість реанімації демкоаліції навіть за участі Володимира Литвина. А Нестор Шуфрич навіть викликав лідера нашоукраїнців В'ячеслава Кириленка на парі.
Нестор ШУФРИЧ, народний депутат України, фракція Партії регіонів: "Я пропоную йому скласти депутатські повноваження в разі, якщо коаліції між трьома політичними силами, а саме Партію регіонів, фракцією комуністів та Блоком Тимошенко не відбудеться. Тоді він має скласти свій депутатський мандат. Якщо така коаліція відбудеться, я даю слово, що я напишу заяву про складення з себе повноважень народного депутата України".
Володимир ГОРКОВЕНКО, кореспондент: Нестор Шуфрич є досить досвідченим політиком і він не пропонує програшні парі. Тим більше, Нестор Іванович має точно знати про те, що комуністи заявили, що вони не будуть в одній коаліції разом із "бютівцями". У той же час В'ячеслав Кириленко ніколи не заявляв про те, що можливе офіційне оформлення коаліції трьох – БЮТ, Партії регіонів та комуністів. Він говорив, В'ячеслав Кириленко, про коаліцію, про офіційне оформлення коаліції двох – Блоку Тимошенко та Партії регіонів».
 
«Ющенко з Тимошенко домовитися між собою не можуть, дочасних виборів народних депутатів не уникнути
СТБ, "Вікна-новини", 29.09.2008
Тетяна ВИСОЦЬКА, ведуча: Ющенко з Тимошенко домовитися між собою не можуть, дочасних виборів народних депутатів не уникнути. Заступник секретаря РНБО Степан Гавриш уважає, на чергові позачергові вибори піде і Президент Ющенко. Він має очолити демократичні сили. Гавриш певен, це єдиний шанс для Президента отримати реальний рейтинг і дізнатися, наскільки він подобається електоратові. Адже дочасні парламентські вибори – це фактично перший тур президентських, сказав Гавриш».
 
«Павло Лазаренко може повернутися в Україну
СТБ, "Вікна-новини", 29.09.2008
Тетяна ВИСОЦЬКА, ведуча: Павло Лазаренко може повернутися в Україну. Розмови про екстрадицію американського в'язня українського походження відновилися під час візиту Президента Ющенко до США. Про те, що колишній прем'єр має всі шанси приїхати на Батьківщину, повідомив керівник СБУ Наливайченко. Хоча зазначив, це питання у компетенції Генпрокуратури і Мін'юсту. Генпрокурор наразі супроводжує Президента. Перспективу побачити свого колишнього політичного споборника в Україні Юлія Тимошенко сприйняла як спроби розправитися з нею самою.
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, Прем'єр-міністр України: "Заради боротьби з Тимошенко розпускаються верховні ради, руйнуються демократичні коаліції, завозиться в Україну по імпорту Лазаренко, ще якісь речі робляться, укази готуються на розпуск парламенту, на призначення нового прем'єр-міністра Президентом, який друкується в Інтернеті. Я думаю, що Президенту вже доречно замість того, щоб руйнувати країну, випустити указ про заборону Тимошенко"».
 
«Гість програми “Час” – Микола Оніщук міністр юстиції України
5-й канал, "Час", 30.09.2008
Святослав ЦЕГОЛКО, ведучий: Гість програми “Час” – Микола Оніщук міністр юстиції України. Доброго вечора.
Микола ОНІЩУК, міністр юстиції України: "Доброго вечора, пане Святослав".
Святослав ЦЕГОЛКО, ведучий: Працює сьогодні інстинкт, що рада не зможе, все ж таки, виділити з-поміж себе більшість і піде в історію, як було сказано в сюжеті. Чи все таки депутати спроможуться і в найближчі 2 дні створять коаліцію. Ваш прогноз?
Микола ОНІЩУК: "Складно прогнозувати політичні процеси в Україні, особливо сьогодні. Видається, що швидше за все коаліція в парламенті створена не буде".
Святослав ЦЕГОЛКО, ведучий: Що дає вам підстави так вважати?
Микола ОНІЩУК: "Як би реальні бажання іти на компроміси і поступки у суб'єктів парламентської діяльності були, то час, який вже минув з моменту, коли стало відомо про загрозу дострокових виборів, коли виникли підстави вважати що коаліція припинена, достатньо великий. Проте на разі, як це зараз слідує з коментарів, зокрема, що звучало на 5-му каналі, ситуація не просунулась зовсім".
Святослав ЦЕГОЛКО, ведучий: Ви були самі народним депутатом, сьогодні ви керуєте міністерством в кабінеті міністрів і спілкуєтесь з людьми з секретаріату Президента. Як ви вважаєте, якщо подивитись збоку, що заважає сьогодні реально, яких 450 в парламенті домовитись? Чи можливо від них це і не залежить і не вони повинні домовлятись?
Микола ОНІЩУК: "Нещодавно мені довелось бути на зустрічі під час самміту Україна - ЄЄС, бути в делегації України, самміту України. Як добре відомо, Євросоюз там представлили Ніколя Саркозі, Баррозу та інші чільники Євросоюзу. І ось в ході такої ділової розмови, яка входила в програмі візиту Президент Євросоюзу Ніколя Саркозі сказав, що йому відносно легко бути Президентом Франції, але надзвичайно складно бути Президентом Євросоюзу, не маючи на увазі, що ця складність полягає в пошуку компромісів. Я думаю, що Україна та політичний театр український ще більш складніший для пошуку компромісів".
Святослав ЦЕГОЛКО, ведучий: Якщо не можуть знайти компроміс та є відставка парламенту, ось, що сьогодні з цього приводу сказав глава президентського секретаріату Віктор Балога.
Синхрон: Віктор БАЛОГА, голова президентського секретаріату: "Парламентська коаліція повинна бути підтверджена відповідною угодою, з докладно виписаним планом дій і механізмом його втілення. Ніякі папірці з двох-трьох загальних пунктів не можуть вважатися документом підтвердить, який підтвердить існування більшості в парламенті…відсутність юридично оформленої коаліції у визначені законом терміни є підставою для підписання указу про розпуск верховної ради та призначення нових виборів".
Святослав ЦЕГОЛКО, ведучий: Відсутній юридично-оформленої коаліції у визначеної основним законом терміни. Це знову ж таки, ще раз дозволю собі процитувати Віктора Балогу. Які терміни має на увазі глава президентського секретаріату?
Микола ОНІЩУК: "Я думаю, що він має на увазі і взагалі йдеться про лише один термін для такого випадку, це 30-денний термін, на протязі якого має бути утворена нова коаліція".
Святослав ЦЕГОЛКО, ведучий: Тоді, коли він спливає, 3-го жовтня чи пізніше?
Микола ОНІЩУК: "З цього приводу, як мені видається мало поміченим достатньо, якому не приділено належну увагу залишилось рішення останнє рішення конституційного суду від 17 вересня, де насправді було зроблено два важливих висновки. Перший висновок, що коаліція вважається припиненою чи тягне за собою припинення у випадку, коли чисельність народних депутатів, які входили до складу коаліції стає меншою, ніж це визначено конституцією, тобто це менше конституційно-визначеного числа, менше, ніж 226. Це перший висновок і другий висновок, як добре відомо, конституційний суд визнав неконституційний регламент верховної ради України. Так ось, коли йдеться про правові наслідки у розумінні такого рішення конституційного суду, то з моєї точки зору це означає, що коаліція припинила свою діяльність значно раніше, чим прийнято сьогодні вважати. Відомо, що персональний склад коаліції був зменшений з 226 до 224 заяви. Коли два народні депутати в червні місяці, здається 6 червня залишили коаліцію".
Святослав ЦЕГОЛКО, ведучий: Тобто, треба відраховувати 30 днів після 6-го червня?
Микола ОНІЩУК: "Принаймні, так конституційний суд розтлумачив відповідні положення статті 83 конституції, яка регулює ці питання".
Святослав ЦЕГОЛКО, ведучий: Це зовсім повністю міняє всю ситуацію. Чи це означає, що Президент може розпустити верховну раду і сьогодні і завтра, не чекаючи цього 3-го жовтня, про яке так говорять депутати, не чекаючи іншого дня?
Микола ОНІЩУК: "З моєї точки зору спираючись на рішення конституційного суду від 17 вересня цього року юридична можливість у глави держави існує, чи застосує свою конституційні повноваження глава держави. Це вже питання політичної доцільності".
Святослав ЦЕГОЛКО, ведучий: Ви маєте на увазі у нього існує можливість і право розпустити верховну раду?
Микола ОНІЩУК: "У нього існує можливість застосувати ті повноваження, які має і може застосувати Президент у випадку, коли верховна рада України на протязі 30-денного строку не сформувала коаліцію, як того вимагає конституція".
Святослав ЦЕГОЛКО, ведучий: Які повноваження може застосувати Президент у даному випадку?
Микола ОНІЩУК: "Йдеться про дострокове припинення повноважень парламенту та призначення позачергових виборів".
Святослав ЦЕГОЛКО, ведучий: Чи можливий такий сценарій, коли Президент достроково припиняє повноваження верховної ради, але не оголошує дострокових виборів?
Микола ОНІЩУК: "Я виключаю таку ситуацію, тому що глава держави зобов'язаний діяти у межах компетенції, у спосіб і порядку, який визначається конституцією і його конституційним обов'язком є призначення виборів у випадку, якщо парламент, якщо діяльність парламенту достроково припинена. Країна не може існувати без вищого законодавчого органу, яким є парламент, або верховна рада України".
Святослав ЦЕГОЛКО, ведучий: Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко, вона ж опонент Президента Віктора Ющенко запропонувала свій сценарій, зрештою блок Юлії Тимошенко на нього наполягає вже кілька останніх років. Якщо дострокові вибори, то так само і дострокові вибори глави держави.
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, прем'єр-міністр України: "Я всі сили докладу, щоб дострокових виборів не було, але якщо все ж таки і Президент Ющенко, і сьогоднішній лідер опозиції Янукович все ж таки штовхнуть парламент на дострокові вибори, в цьому випадку, я вважаю, що логічно було б проводити одночасно президентські і парламентські вибори, тому що тоді виникає логіка подолання кризи, і тоді дійсно у суспільства виникає можливість переформатувати все політичне поле, але я вважаю, що це самий крайній варіант".
Святослав ЦЕГОЛКО, ведучий: Чи може український політикум піти на такий самий крайній варіант, як каже прем'єр-міністр?
Микола ОНІЩУК: "Малоймовірно, що це відбулось, адже конституція України чітко визначає випадки, коли може бути проведені дострокові президентські вибори і вони можуть бути проведені, якщо не говорити детально, у випадку, коли глава держави складає повноваження, в силу різних причин. Наслідком, дострокового припинення повноважень глави держави є призначення позачергових виборів".
Святослав ЦЕГОЛКО, ведучий: Як тоді політичний компроміс, як було в 94 році? Ви виключаєте таку можливість? Зрештою вибори 2007 року були наслідком компромісу.
Микола ОНІЩУК: "З огляду на політичну ситуацію в Україні і на принциповість позицій, коли йдеться про, якщо хочете збереження еволюційної перспективи для країни, її світоглядний вибір, щоб він був збережений. Я маю переконання, що глава держави ні за яких обставин, це моя особиста точка зору, я на цьому наголошую: не буде погоджуватись на такий варіант".
Святослав ЦЕГОЛКО, ведучий: Тобто, на дострокові вибори глави?
Микола ОНІЩУК: "На дострокові вибори глави держави. Я переконаний, що Президент буде діяти в рамках, конституційно відведеного терміну його повноважень".
Святослав ЦЕГОЛКО, ведучий: Ще один сценарій описав днями віце-спікер Микола Томенко. Він сказав, що глава держави може розпустити верховну раду лише в разі, якщо він проведе відповідні консультації, як це вказано в українському законодавстві, чи після цього, тобто, після як проведе консультації з керівництвом верховної ради, а також з лідерами парламентських фракцій, якщо ж один з лідерів припустив Микола Томенко цих фракцій не буде присутній на цих зустрічах, то Президент не матиме можливості розпустити верховну раду. Як ви вважаєте, що далі?
Микола ОНІЩУК: "Насправді, я так думаю, не можу бути таким помітним, щоб український політикум про це говорив".
Святослав ЦЕГОЛКО, ведучий: Тобто, ви вважаєте, що справа не вартує виїденого яйця.
Микола ОНІЩУК: "Складно сказати, якою інформацією саме володіє пан Лазаренко, яка могла би бути оприлюднена тут в Україні ,але, як мені видається, і громадяни України, так, власне, і політичні діячі вже мають імунітет від будь-яких звинувачень, від поширення будь-якої інформації, на жаль".
Святослав ЦЕГОЛКО, ведучий: Дякую, Микола Оніщук, міністр юстиції був гостем нашої студії.
Святослав ЦЕГОЛКО, ведучий: Я хочу повернутися, якщо ми вже згадали тему Білорусії. Скажіть, які уроки може зробити українська влада з того, що ми бачимо з нашого північного західного сусіда. В Білорусії, по-перше, жоден з опозиціонерів не потрапив до парламенту, а по-друге, у Білорусії влада використала дуже цікавий сценарій. Можливо, цікавий для російської влади. Вона затримала білоруських опозиціонерів напередодні виборів, потримала їх у буцегарнях і випустила їх напередодні виборів, коли вони вже не мали часу боротися за своїх виборців. Як вам такий сценарій?
Микола ОНІЩУК: "На щастя, нічого із сценаріїв білоруських для України не є цікавим, це вже пройдений етап і, до речі, пане Святославе, зараз забуваємо, можливо, не цінуємо так, що ми живемо в вільній країні, що ми вільно обираємо, вільно голосуємо, вільно думаємо, вільно читаємо, вільно говоримо. Це вже все стало усталеним атрибутом нашого життя. За цю свободу варто було боротися, у тому числі, коли проходив майдан і не тільки. Я переконаний, що білоруський народ і взагалі, білоруська політична еліта це лише питання часу, коли вони прийдуть до усвідомлення демократичний цінностей, коли правові механізми і політична реальність дозволять діяти громадянам так, як ми робимо це з вами сьогодні".
Святослав ЦЕГОЛКО, ведучий: Дякую, вам, Миколі Оніщуку ще раз. Нагадаю, міністр юстиції був гостем нашої студії».
 
«НУНС выразила желание вернуться в коалицию, но при условии, что другие представители большинства – блоки Тимошенко и Литвина, выполнят четыре их требования
5-й канал, "Время новостей", 30.09.2008
Валерий КЛИМЕНКО, ведущий: НУНС выразила желание вернуться в коалицию, но при условии, что другие представители большинства – блоки Тимошенко и Литвина, выполнят 4 их требования. Во первых, это согласование с нунсовцами повестки дня, во вторых, отмена законопроэктов о референдуме и госслужбе, в третьих, выработка совместных позиций по российско-грузинскому конфликту. И последнее, публичное заявление БЮТа что они не словом а делом желают присоединиться к коалиции. В ответ лидер блока Иван Кириленко заверил, что они уже сегодня готовы подписать коалиционное соглашение. Вместе с тем спикер Арсений Яценюк убеждён: оснований для восстановления демократического большинства нет.
Синхрон. Вячеслав КИРИЛЕНКО, лидер НУНС: "На жаль, ми бачимо лише поки димову завісу, під час якої повним ходом продовжуються переговори між блоком Тимошенко і ПР, а також спільне голосування БЮТ і ПР. А значить це обман виборців".
Синхрон. Иван КИРИЛЕНКО, лидер БЮТ: "БЮТ категорично проти дострокових виборів. Ми відкидаємо будь-які звинувачення у здатності нашої політичної сили домовлятися. Щоб не бути голослівним, ми пропонуємо вже сьогодні тут і зараз проекти напрацьованих нами документів, коаліційної угоди, регламенту її роботи, програми дій і 155 підписів народних депутатів нашого блоку. Не шукайте в цих документах ультиматумів, популізму, проамериканської, пробрюсельської чи прокремлівської позиції".
Синхрон. Арсений ЯЦЕНЮК, глава Верховного Совета Украины: "Пропонував би, щоб ми все таки припинили оці пусті балачки щодо формування коаліції і так далі. Бо ви знаєте, складається таке враження, як в цьому анекдоті, коли кума каже: "Ви мене так хочете, куме, як я вас боюся". Якщо є питання щодо формування коаліції, треба лист за підписами трьох керівників фракцій, як перший крок, щодо формування порядку денного".
Валерий КЛИМЕНКО, ведущий: Кроме того, Яценюк хочет, чтобы уже на этой неделе депутаты рассмотрели бюджет на следующий год. Спикер обратился к руководителям фракций с предложением заслушать руководителей Кабмина и НБУ независимо от того будет ли сформирована коалиция. Такая спешка связана прежде всего с мировым финансовым кризисом, который уже ощущается в Украине. Принятие бюджета, по мнению Яценюка, стабилизирует финансовую ситуацию в стране».
 
«Розпуск парламенту Президентом може стати реальністю, створення нової коаліції – примарою
ICTV, "Факти", 30.09.2008 15:30:18
Олексій ГНИЛУША, ведучий: Рада на волосині. Розпуск парламенту Президентом може стати реальністю, створення нової коаліції – примарою. Чи скористається голова держави ситуацією та чи чекають на Україну ще одні дострокові вибори – це головні питання для законотворців. Разом із тим парламентарі продовжують працювати сьогодні у пленарному режимі і затвердили у першому читанні державну програму щодо реалізації прав дитини. Докладно про ситуацію в Раді і робочі здобутки парламенту – у прямому ефірі Олег Гулик.
Олег ГУЛИК, кореспондент: Передвиборча Верховна Рада. Депутати знову говорять про можливість відновлення демократичної коаліції. Проте у неї ніхто вже не вірить. Формати інших коаліцій публічно не розглядаються, але вони є залізним аргументом у другі суперечці колишніх партнерів по демократичній коаліції – "Нашої України" та Блоку Юлії Тимошенко. "Наша Україна" традиційно запрошує БЮТ до співпраці і нової коаліції, але через коліно ультиматумів.
Синхрон: В'ячеслав КИРИЛЕНКО, лідер фракції "Наша Україна - Народна самооборона": "Заклики до створення коаліції трьох з боку Блоку Тимошенко не є ширмою, а є справжнім наміром. На жаль, ми бачимо лише поки димову завісу, під час якої повним ходом продовжуються переговори між блоком Тимошенко і Партією регіонів, а також спільне голосування Блоку Тимошенко і Партії регіонів".
Синхрон: Іван КИРИЛЕНКО, лідер фракції БЮТ: "Ми пропонуємо вже сьогодні, тут і зараз проекти напрацьованих нами документів, коаліційної угоди, регламенту її роботи, програми дій і 155 підписів народних депутатів нашого блоку".
Олег ГУЛИК, кореспондент: "І ми вас любимо", – кажуть у Блоці Юлії Тимошенко. Однак, неможна як закляття повторювати щоразу одні і ті самі вимоги, як у старому Римі, коли кажуть про те, що Карфаген має бути зруйнований і врешті його зруйнували. Однак, у "Нашій Україні" непохитні і кажуть, що мають бути виконані чотири умови. Перша – це спільне формування з Блоком Юлії Тимошенко порядку денного. Досі БЮТ формує його із Партією регіонів. По-друге, спільна заява з подій у Грузії. Нарешті – скасування антипрезидентських, на дуку "Нашої України", антиконституційних законів і перегляд законів про всенародний референдум та державну службу. Врешті решт Блок Володимира Литвина зробив висновок про невідворотність парламентських виборів, а комуністи закликали до створення антипрезидентської коаліції і, можливо, розпочати процедуру імпічменту Віктору Ющенку. Арсенію Яценюку, спікеру Верховної Ради балачки про нову коаліцію набридли на скільки, що він почав сипати анекдотами.
Синхрон: Арсеній ЯЦЕНЮК, Голова Верховної Ради України: "Я би пропонував, щоб ми все-таки припинили оці пусті балачки щодо формування коаліції і так далі. Тому що, знаєте, складається таке враження, як у цьому анекдоті, коли кума каже: "Ви мене так хочете, куме, як я вас боюся". Якщо є питання щодо формування коаліції, треба лист за підписами трьох керівників фракцій".
Олег ГУЛИК, кореспондент: За кілька днів до можливого часу "ч", тобто можливого розпуску парламенту у Верховній Раді можливість будь-якої фата-морганою. Єдине, що видається можливим за час цієї депутатської каденції, це те, що депутат спробують бодай розглянути проект державного бюджету, хоча б його соціальну частину, яка буде стосуватися зарплат, пенсій і мінімального прожиткового… і прожиткового мінімуму. Як правило, перед виборами це діє на електорат, тобто людей.
Олексій ГНИЛУША, ведучий: Дякую, Олеже. Олег Гулик з Верховної Ради, яка вже повною мірою готується до дострокових виборів».
 
«Дочасних парламентських виборів Україні не уникнути
ТРК "Ера", "Новини", 30.09.2008
Костянтин МУДРИК, ведучий: Дочасних парламентських виборів Україні не уникнути. Їх Президент може покласти як у новорічний кошик під ялинку так і принести на наступну основу. До такої думки схиляється більшість політологів. Вони вважають, що за останні дні без результатні коаліційні перемови лише посилили ймовірність проведення перегонів. І якщо їх призначать на грудень, то, – кажуть експерти, – скоріше за все політичних дивідендів зароблять всі політичні сили, окрім пропрезидентських. Окрім довіра до них серед електорату падає. Водночас, – додають політологи, – якщо голосування відстрочать на кілька місяців, це таки піде на користь помаранчевому табору.
Андрій ЄРМОЛАЄВ, директор Центру соціальних досліджень "Софія": "Дещо по іншому може виглядати ситуація, наприклад, у березні, якщо буде така дата виборів. Чому? Тому що знову ж таки перший квартал можна використати задля того, щоб переграти, іміджеві переграти діяльність уряду Тимошенко. По-друге, це просто час на підготовку. Оскільки зараз президентській команді потрібно пройти шлях про формування нового блоку. Не заявити, просто створити цей блоку. "Нашої України" у старому вимірі просто не існує.
Володимир ФЕСЕНКО, керівник Центру прикладних політичних досліджень "Лента": "Практично кожна неділя грудня може стати такою датою. Справа в тому, що за однією з версій, виходячи з нещодавніх висновків конституційного суду про те, що тимчасовий регламент Верховної Ради визнаний був не конституційним. Це дає можливість Президенту врахувати період на створення нової парламентської коаліції з 3 вересня. Якщо Президент буде виходити саме з цієї версії, то він, в принципі, може оголосити указ про розпуск Верховної Ради, починаючи з 3 жовтня. І тоді відповідно буде відраховуватись і дата проведення дострокових виборів"».
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16862
Читайте також
14.02.2010 12:43
Андрій Трипільський
, для «Детектор медіа»
20 125
09.02.2010 13:28
Андрій Трипільський
, для «Детектор медіа»
9 578
03.02.2010 16:58
Андрій Трипільський
, для «Детектор медіа»
18 371
29.01.2010 09:00
Андрій Трипільський
, для «Детектор медіа»
19 849
10.12.2008 10:46
Андрій Трипільський
, для «Детектор медіа»
31 526
17.11.2008 17:09
Андрій Трипільський
, для «Детектор медіа»
22 718
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду