Диктатура безладу, або Гра «чайників»

3 Жовтня 2008
22493
3 Жовтня 2008
11:24

Диктатура безладу, або Гра «чайників»

22493
Диктатура безладу, або Гра «чайників»
На початку вересня провідним українським політикам довелося грати несподівані ролі. Перевтілюючись у своїх суперників, Тимошенко відчула себе в шкурі Ющенка зразка вересня – жовтня 2005-го, Ющенко – Кучми зразка 2004-го, а Янукович – у шкурі Тимошенко зразка 2004-го. Президент внаслідок зусиль свого апарату опинився у політичній самоізоляції. Прем’єр-міністр через інтриги потрапила в ситуацію вибору без вибору. А Янукович мав обирати між послідовною опозиційністю і спокусою повернутися у владу. Але кожен із них прагнув показати, що насправді його дії є наслідком добре продуманої стратегії. В результаті меседжі змінювалися з разючою швидкістю, і глядачу було важко розібратися у цьому інформаційному хаосі.
 
Банкова
Увесь перший тиждень вересня можна було спостерігати за майже безрезультатними зусиллями Банкової «потопити» прем’єр-міністра, використовуючи тему грузино-російського конфлікту та ситуативного об’єднання БЮТ і Партії регіонів. І це при тому, що спочатку Секретаріат мав на руках усі козирі.
 
1-го вересня про можливе спільне голосування БЮТ і Партії регіонів першим повідомив Віктор Балога. Але чомусь, окрім припущення про можливість такого союзу, глава Секретаріату не дав інтерпретації, виграшної для Президента. Натомість меседж Банкової був такий: або відновлення коаліції (читай – капітуляція Тимошенко), або розпуск парламенту, або коаліція БЮТ і ПР. І жодного слова про те, чим може загрожувати Україні союз Тимошенко і Януковича, і які наміри та інтереси Тимошенко маскуватиме, об’єднуючись із «регіоналами», і чому нові позачергові вибори будуть найкращим виходом із ситуації.
 
Можна припустити, що невизначеність інформаційної політики Банкової випливала з невизначеності власне політичного курсу. Очевидно, Секретаріат влаштовувала ситуація «підвішеного» уряду, коли всю свою енергію Тимошенко витрачала на захист від звинувачень у «популізмі», «непрофесіоналізмі», «лобізмі» та навіть «державній зраді». А Верховна Рада нагадувала кинуту напризволяще лікарями божевільню, де вимагають то визнати Південну Осетію, то провести референдум зі вступу до НАТО. В цій ситуації президент дійсно мав шанс позиціюватися єдиним здоровим і легітимним центром влади. Проте Банкова до останнього не вірила, що БЮТ може почати небезпечну контргру.
 
Не зіграла на випередження Банкова і 2 вересня, коли спільне голосування БЮТ і ПР таки сталося. Показово, що й телеканали, які традиційно вдавалися до висвітлення подій у рамках версій Банкової («Інтер», «Україна», Перший національний), показали досить зважені сюжети. І це грало на руку, в першу чергу, поширенню більш правдоподібних меседжів Тимошенко.
 
А 3 вересня спеціальне звернення Президента вже не могло врятувати ситуацію, оскільки Тимошенко підготувала альтернативне телезвернення до українського народу. Все, на що спромоглися на Банковій, так це на рекомендації лояльним телеканалам щодо вибіркового цитування Ющенка і Тимошенко, що мало б подати Главу держави у вигідному світлі.
 
Однак інтерпретації вже не могли виправити враження від відчутного розриву в якості виступу Тимошенко і Ющенка. Найслабшим місцем звернення Ющенка та виступу Балоги того ж дня було звинувачення спілки БЮТ і ПР у прагненні відсторонити Президента від влади. У ситуації, коли недовіра до Глави держави коливається, за даними різних соціологічних служб, від 63% до 77%, згадувати про своє «его» і свою значимість означає просто налаштовувати глядачів проти решти своїх меседжів.
 
Серед інших недоліків звернення Президента варто згадати слабкий зв’язок між неухваленими законами про боротьбу з корупцією, тендерною палатою та фінансуванням армії та високим рівнем інфляції. Далі, з виступу Президента так і не було зрозуміло, чому спільне голосування ПР, БЮТ і комуністів становить загрозу національній безпеці. Чи тому, що було ухвалено закон про Кабмін, який, як виявилося, став причиною першого розпуску парламенту (!), чи неголосування БЮТ по Грузії.
 
В цілому виступ Президента справляв враження погано підготовленого експромту. Тому у наступні дні тези телезвернення практично не використовувалися у виступах речників Банкової.
 
Більш того, непрозорі натяки на «недержавні інтереси» було замінено на прямі звинувачення у зраді на користь Росії. Та й сам Президент виправився в інтерв’ю «Файненшл Таймс», прямо вказавши на Москву як на лялькаря за спинами БЮТ і ПР. Очевидно, цей поширення цього меседжу було розраховане в першу чергу на мешканців Західної України. І як показують деякі соціологічні дослідження, Секретаріат досяг певних успіхів на цьому напрямку.
 
Проте цього обуло явно замало. На Банковій гарячково шукали продовження. Результативне спільне голосування БЮТ і ПР 3 – 5 вересня спростовувало тезу про початок політичної кризи і необхідність переобрання парламенту. Прагнучи перехопити інформаційну ініціативу Секретаріат починає імітацію реальних кроків з доведення своїх звинувачень на адресу Тимошенко.
 
2 вересня було запущено інформацію про звернення глави Секретаріату Балоги до СБУ про загрозу його життю з боку оточення Тимошенко.
 
4 вересня в. о. Голови СБУ Валентин Наливайченко заявляє про направлення в Генпрокуратуру матеріалів нібито по фактах, які підтверджують державну зраду прем’єр-міністра.
 
6-го з’являється повідомлення про виклик Тимошенко до Генпрокуратур для свідчень. 9-го Генпрокуратура повертає матеріали СБУ, вказуючи на те, що в самої служби достатньо повноважень, що б вести самостійне розслідування. Отже, Генпрокуратура вирішила не втручатися у конфлікт на боці жодної сторони. Проте в БЮТ не спромоглися використати це повідомлення для спростування закидів Секретаріату у зраді.
 
11 вересня паралельно з повісткою для Тимошенко до СБУ викликають Медведчука. Хоча вони давали показання з різних справ, з легкої руки в. о. Голови СБУ Наливайченка телеканали показали ці два візити до як ланки одного ланцюга. Очевидно, це повідомлення також було розраховано на тих «помаранчевих» виборців, які ще не забули роль Медведчука у виборах 2004 року. І згадування його імені у зв’язці з Тимошенко мало ще більше похитнути довіру до лідера БЮТ. При цьому лише СТБ не завагався дати коментар самого Медведчука, який явно грав на руку Тимошенко. Усі інші подали версію події вигідну Банковій.
 
Цього і наступного дня Президент Ющенко і лідер НУНС Кириленко ще раз наголосили на умовах відновлення коаліції: скасування законів, які обмежували владу Президента, та відмову Тимошенко виконувати роль «п’ятої колони» Кремля. В іншому випадку, Президент чітко висловив готовність реалізувати свою погрозу і розпустити парламент.
 
12 вересня на підтримку Президента в Західній Україні була проведена акція «Єднання України», яка мала засвідчити зростання популярності Ющенка у стратегічно важливому для БЮТ регіоні. Цього ж дня Президент особисто заперечив можливість силового перевороту, поклавши відповідальність за такий сценарій на БЮТ і Партію регіонів. Ці два інформприводи ряд телеканалів подав як одну подію. Фактично це була демонстрація сили і свідчення того, що Банкова розгортає виборчу кампанію, тоді як прем’єру доводиться виправдовуватися та ходити на допити у Генпрокуратуру.
 
14 вересня робота над мобілізацією виборців Ющенка дала Тимошенко серйозний привід для роздумів. БЮТ чи не вперше з 2005 року у Львові не вдалося провести масовий захід (народне віче) на підтримку свого лідера. Цьому завадили більш чисельні та організовані прихильники Президента.
 
Таким чином лише на середину місяця Банковій вдалося закріпити в вінформаційному свою версію «зрадницького» характеру коаліції БЮТ і ПР. Проте Секретаріату бракувало аргументів і контролю над телеканалами, щоб зробити цю версію домінуючою. Не спромоглася команда Ющенка і переконати громадян в тому, що працюючий парламент становить більшу небезпеку, ніж працюючий.
 
«Обращение Президента Украины Виктора Ющенко
ТРК "Украина", "События", 03.09.2008
Віктор ЮЩЕНКО, Президент України:
"Шановні співвітчизники!
Учора відбулися події, які припинили діяльність демократичної коаліції у Верховній Раді України. І причина, на мій погляд, одна - боротьба за владу. Глуха до ваших потреб, цинічна, жорстока боротьба за владу. Я дуже хочу, щоб кожен із нас розумів: вчора сталася нерядова подія. Вчора сталося і не просте технічне голосування. Це, переконаний, момент нашої істини для кожного із вас і для країни в цілому.
У Верховній Раді де-факто утворилася нова парламентська коаліція. Блок Юлії Тимошенко пішов на союз з Партією регіонів і комуністами. І в основі цього утворення – не українські, підкреслюю, не українські і не державні інтереси. Демократична більшість зраджена цим союзом. Учорашній день показав нам все точно і ясно.
Безумовно, розвал коаліції був добре спланованою подією. Усі спроби фракції "Наша Україна-Народна самооборона" провести засідання ради коаліції, визначити спільний прядок денний, визначити спільну позицію по найчутливіших питаннях поточного моменту вчора були відкинуті Блоком Юлії Тимошенко. Найвищий представницький орган країни і демократична більшість зокрема не зуміли дати консолідованої оцінки війни у Грузії. Депутати не знайшли мужності дати відповідь на запитання найвищої національної ваги - поваги до цілісності суверенної держави і свята недоторканість її кордонів. Це виклик нам усім. Це приниження для українського народу, бо це приниження нашої цілісності і наших кордонів.
Але навіть і це не головне було в учорашньому дні. Понад усе вчора в парламенті розпочався політичний і конституційний переворот в країні. Прийнято антиукраїнські і антидержавні рішення. Руками Блоку Юлії Тимошенко, Партії регіонів і комуністів відновлено антиконституційний закон про уряд, який у 2007 році, хочу нагадати, спровокував парламентську кризу і позачергові парламентські вибори. Цей закон встановлює диктатуру Прем'єр-міністра. Глава уряду призначається поза Конституцією, укази Президента України та рішення Ради національної безпеки і оборони повністю ігноруються. Зміни до закону про Конституційний Суд унеможливлюють оскарження неконституційних рішень уряду. Уряд стає поза будь-яким контролем, руйнується елементарний баланс влади в Україні. Було безліч обіцянок про скасування депутатської недоторканості, пільг. Все залишилося на місці: необмежена пенсія, спецобслуговування, VIP-зали.
Але виявилося, і цього замало. Вчора Блок Юлії Тимошенко, Партія регіонів і комуністи наділили себе повноваженнями слідчих і суддів. Вони хочуть вести слідство, бо цього їм сьогодні не вистачало, вилучати документи, допитувати людей, хочуть притягнення до кримінальної відповідальності за відмову надати пояснення народному депутату. На додаток депутати хочуть підпорядкувати собі і уряду Службу національної безпеки. Я запитую у БЮТ, я запитую у комуністів, у Партії регіонів: у цьому полягає ефективність української влади? Це ваш конструктив співпраці? Цього, на ваш погляд, чекають сьогодні українські люди? Переконаний, що ні. Безумовно, всі ці антиконституційні закони мною будуть заветовані.
Шановні співвітчизники!
Три роки поспіль парламентарі воюють за владу в Україні. У 2007 році я ініціював дострокові парламентські вибори у відповідь на змову і політичну корупцію у стінах Верховної Ради України. Не на словах, а конкретними справами я послідовно дбав про об'єднання демократичних сил України. Вони були зобов'язані взяти відповідальність влади як в парламенті, так і в уряді. Як глава держави я був надзвичайно зацікавлений у швидкому початку роботи Ради і нового українського уряду. Саме тому, попри все, я двічі вносив подання на призначення Юлії Тимошенко Прем'єр-міністром України. Мною керувала воля не тільки особиста, але й воля мільйонів українців, які чекали ефективних і рішучих дій, рішень коаліції і українського уряду.
Хочу твердо підкреслити: я оберігав коаліцію та уряд від помилок і прорахунків, які надзвичайно часті і рясні були в їх діяльності. Лише частка моїх зауважень була адекватно сприйнята і на людському, і на фаховому рівні. На публіці - невинні очі, за спиною Президента і партнерів з коаліції - вузькі, у власних інтересах рішення. За 8 місяців роботи із 245 законів, які передбачалося угодою про коаліцію, до парламенту було внесено 41 закон. Із них було прийнято по сьогоднішній день 11. Оце ефективність уряду і урядової коаліції, тому що домінували інші інтереси, які дуже часто залишалися "за шторою".
Тендерна палата була ліквідована лише під примусом, а новий порядок державних закупівель вручну здійснюється урядом сьогодні… до сьогоднішнього моменту. Не змінено закони про владу на місцях. А це чутливі закони, які формують систему національної влади. Мова йде про органи самоуправління і місцеві адміністрації. Не прийнято закони у рамках реформи судочинства і боротьби з корупцією. 6 законопроектів, поданих Президентом по даному питанню, уже 9 місяців знаходяться в стінах парламенту. Жодного закону не прийнято про ринок землі, жодної уваги до середнього класу і підприємців. Загальмовано реформу Збройних сил, фінанси для створення контрактної армії не виділені. Брак коштів став причиною чергової канонади на артилерійських арсеналах в місті Лозова. Фінансування сьогодні української армії здійснюється в сумах з урахуванням інфляції менше, чим в аналогічних періодах попередніх років. Це адекватне відношення уряду до ситуації? Глибоко переконаний, що ні. Натомість керівництво уряду виконало особисті завдання. Було зроблено кілька спроб в обхід української Конституції замінити керівництво Фонду державного майна. Далі - намір банального, під замовника розпродажу стратегічних об'єктів України. Замість системних реформ розпочато новий перерозподіл власності та абсолютно популістична роздача пільг, грошей, а дуже часто і землі.
Наслідок, переконаний, відчув на собі кожен українець. Це найвища в регіоні, найвища в Європі інфляція. В річному обчисленні вона сьогодні складає 34%. Чим може бути оправдана така політика? Виключено непрофесійним підходом, виключним популізмом, за який розраховується вся нація без виключення. Але найбільше страждають ті люди, про яких найчастіше говорять політики - це бідні люди. Немає більш страшнішого податку, ніж податок інфляції, бо він зачіпає якраз інтереси незаможних, не мільйонерів, а самих бідних людей. Мої вимоги захистити людей від інфляції через зміни до державного бюджету були проігноровані і в березні, і в травні, і в червні. Бо, переконаний, якраз зміни до державного бюджету, включаючи впровадження нового прожиткового мінімуму і нових соціальних стандартів, є чесна, адекватна реакція уряду на ту величезну інфляцію, яка була спровокована ним у першому півріччі. Але й такої відповіді не послідувало.
Учора все стало на свої місця - Блок Юлії Тимошенко об'єднався з комуністами і Партією регіонів. Чудово розумію, що це неприродній союз. Я чудово розумію, що цей союз благ країні не принесе. Скоріше це добра відома практика. Її використала попередня позиція у парламенті для захоплення влади. Цей союз поховав, на мій погляд, демократичну більшість в українському парламенті.
Втім, ситуація небезнадійна, вона недовговічна. Громадяни повинні сьогодні побачити - де лінія державна, де лінія загальноукраїнська, а де політика продажна, де політика зради, де політика, яка не передбачає територіальну цілісність, суверенітет країни, неділимість її кордонів і європейський інтеграційний курс. Хочу особливо підкреслити сьогодні і хочу, щоб мої слова дійшли до кожного громадянина України: державна лінія буде мною дотримана, незважаючи на жодні союзи.
І останнє. Шановні співвітчизники! З правової точки зору події в українському парламенті розглядаю як формальний початок для створення нової парламентської коаліції. Якщо протягом терміну, передбаченому в Основному Законі України, не відбудеться коаліція депутатських фракцій, я використаю своє право розпустити Верховну Раду та оголосити позачергові вибори. Дякую за увагу».
 
«Віктор Балога припустив, що БЮТ і Партія регіонів можуть об'єднатися у нову коаліцію
Перший національний, 01.09.2008
Юлія МОТРИЧ, ведуча: Глава Секретаріату Президента Віктор Балога припустив, що БЮТ і Партія регіонів можуть об'єднатися у нову коаліцію. Такий формат парламентської більшості, – каже Віктор Балога, – можливий, якщо нинішні союзники БЮТ і "Наша Україна – Народна самооборона" так і не зможуть довести, – так сказав Балога, – своєї дієздатності. Якщо ж у Верховній Раді не з'явиться будь-яка нова більшість, тоді, – каже Віктор Балога, – будуть іще одні дострокові парламентські вибори».
 
«Про нову коаліцію сьогодні заговорили у Секретаріаті Президента
Новий канал, "Репортер", 01.09.2008
Катерина НЕСТИРЕНКО, ведуча: Про нову коаліцію сьогодні заговорили у Секретаріаті Президента. Віктор Балога зазначив: якщо домовленості між чинними коаліціянтами будуть зруйновані, то може постати нова більшість. Її, на думку очільника президентського Секретаріату, сформують Партія регіонів, БЮТ і НУНС. Якщо не вдасться, тоді дострокові вибори. Юлія Тимошенко усі розмови про дострокові вибори називає безумством, а заяви Балоги, каже, лише зміцнюють теперішню коаліцію.
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, Прем'єр-міністр України: "Жодна нормальна людина на ці заяви вже не реагує особливо, тому і я не хочу реагувати. Я думаю, що це – щоденні заяви Балоги – це його внесок в укріплення демократичної коаліції».
 
«Ще одним кроком до конституційного перевороту назвав спільне голосування БЮТ і регіоналів Віктор Балога
Перший національний, 02.09.2008
Юлія МОТРИЧ, ведуча: Ще одним кроком до конституційного перевороту назвав спільне голосування БЮТ і "регіоналів" глава Секретаріату Президента Віктор Балога. Він каже, що ця взаємодія "біло-блакитних" і "сердечних" вже де-факто означає утворення нової більшості у Верховній Раді. А те, – каже Балога, що самі ці сили не уклали формальної угоди, на його думку, не змінює суті справи. Про БЮТ і "Регіони" він сказав, що це вільний шлюб, за законом в Україні прирівнюється до печатки в РАГСі».
 
«Глава президентського секретаріату підозрює БЮТ та Партію регіонів у підготовці Конституційного перевороту
ТРК "Украина", "События", 02.09.2008
Сергій ІГРУНОВ, ведучий: Глава президентського секретаріату підозрює БЮТ та Партію Регіонів у підготовці Конституційного перевороту. На думку Віктора Балоги, кінцева мета яку вони переслідують – скасування посади Президента, повідомляє прес-служба глави держави. Віктор Балога констатує, коаліція недієздатна, а про відхід БЮТ до Партії регіонів вочевидь засвідчила сьогоднішня співпраця у Парламенті».
 
«БЮТ та Партія регіонів готують конституційний переворот
Новий канал, "Репортер", 02.09.2008
Катерина НЕСТИРЕНКО, ведуча: "БЮТ" та "Партія Регіонів" готують конституційний переворот. Таке заявив сьогодні Глава Президентського Секретаріату Віктор Балога сердешні в групі із біло-блакитними хочуть сформувати в Україні двопартійну систему та скасувати посаду Президента. І за усим цим начебто стоїть Москва».
 
«Парламентська коаліція дихає на ладан
5-й канал, "Час. Важливо", 02.09.2008
Кореспондент: Парламентська коаліція дихає на ладан. Цей факт хоч і не зареєстрований на папері, але уже на вустах керівників президентської канцелярії. Усю провину Секретаріат покладає на опозиційну Партію регіонів та провладний БЮТ. Мовляв, під диктовку Москви ці сили роблять усе аби розвалити парламентську більшість.
Віктор БАЛОГА, голова Секретаріату Президента: "Сьогодні бютівці та регіонали продовжили рух до втілення своїх планів із перекроювання політичної системи та узурпації влади. Диригентами для них служать їх покровителі та ідеологи у Москві, які хочуть взяти реванш за події 2004 року та зробити з України керовану країну, яка стане ручним інструментом досягнення геополітичних і геоекономічних інтересів Росії. Розроблений Віктором Медведчуком, на замовлення Юлії Тимошенко сценарій кризової ситуації в Україні передбачає ослаблення більшості".
Кореспондент: Розвал більшості та можливо узурпація влади БЮТом та Партією регіонів і як наслідок загроза незалежності країни – такий варіант розвитку подій розглядає Секретаріат. А приводом для хвилювання стала спільна позиція бютівців та регіоналів у принципових питаннях. Обидві сили проголосували за розгляд питання про спрощення процедури імпічменту та закону "Про Кабінет міністрів", який має обмежити президентські повноваження. У БЮТі з висновками радять не квапитися, натомість закликають і решту колег долучатися до ефективної роботи.
Синхрон: Іван КИРИЛЕНКО, голова фракції БЮТ: "Колеги, по всім принциповим питанням для держави 360-370 голосів. Невже ви думаєте, що ви дуєте в паруса, а тут надувають тільки щоки? Приєднуйтесь. Верховна рада об'єдналась для того, щоб позбутися впливу із-зовні".
Кореспондент: На "Нашу Україну" заохочення не подіяло. Там ображені тим, що БЮТ проігнорував засідання Ради коаліції. А тому просять колег з більшості довести своє прагнення до об'єднання. Тестом на вірність запропонували зробити голосування з приводу російсько-грузинського конфлікту.
В'ячеслав КИРИЛЕНКО, голова фракції "НУНС": "І якщо Партію регіонів цікавить не лише свист і крик, а блок Тимошенко не тільки власний рейтинг і рейтинг її прем'єра, сьогодні український парламент прийме консолідовану заяву Верховної Ради щодо ставлення до російсько-грузинського конфлікту".
Кореспондент: Втім, постанову так і не затвердили. Натомість, створили окрему комісію, якій доручили виробити позицію парламенту з приводу конфлікту. "Наша Україна" лишилася незадоволеною. Натомість, в Партії регіонів пролунали перші натяки на готовність влитися до лав більшості.
Синхрон: Віктор ЯНУКОВИЧ, лідер Партії регіонів: "Я упевнений, що в цьому залі існує більшість здатна об'єднатися заради майбутнього України, незалежно від партійних кольорів. Якщо у долях держав існує момент істини, для України він настав".
Кореспондент: Критичний момент настав вже за кілька годин, невдовзі після обрання віце-спікерів, щойно справа дійшла до розгляду політичних питань, Арсеній Яценюк відмовився брати участь у засіданні, доручивши бути арбітром у протистоянні більшості та меншості своєму заступнику.
Синхрон: Арсеній ЯЦЕНЮК, голова Верховної Ради: "Я робив все для того, щоб утримати демократичну коаліцію, не дивлячись на те, що я є головою всієї Верховної Ради. Моїми руками розвалу коаліції не буде. Ви обрали першого заступника і заступника голови Верховної Ради, маєте можливість – ведіть засідання. Я таке засідання, яке розвалює демократію вести не буду».
 
«Балога твердить – його замовили на шляху до президентського крісла Юлії Тимошенко
СТБ, "Вікна-новини", 02.09.2008
Наталія ГАВРИЛОВА, ведуча: За 2 останніх години Рада не лише спростила процедуру імпічменту. Конституційною більшістю голосів у президента відібрали цілу низку повноважень, змінивши закони "Про Кабмін, Конституційний Суд та СБУ". Надати ж "Ющенковому поборникові" Наливайченку статус повноправного голови служби без додатку в.о. не зголосився жоден депутат. "Помаранчеві" сесійну залу покинули. Натомість, на Інтернет-сайті "Українська правда" з'явилася фото-копія звернення до Наливайченка голови президентського Секретаріату. Балога твердить – його замовили на шляху до президентського крісла Юлії Тимошенко, він, мовляв, останній бар'єр. Тож прем'єрка зажадала його фізичного знищення. Ініціювала і замовила розроблення способів вкоротити віку Балозі. Таких способів є три, – через отруєння, коли отруту введуть у харчі, через інсценування дорожньо-транспортної пригоди і звичайне вбивство з використанням стрілецької зброї та вибухівки».
 
«Міністри нашоукраїнців влаштували демарш Прем'єрки
Новий канал, "Репортер", 03.09.2008
Леся ЯВОРІВСЬКА, ведуча: Міністри нашоукраїнців влаштували демарш Прем'єрки. Вони зранку не прийшли на засідання уряду, де Юлія Тимошенко нагороджувала наших олімпійців. А організував демарш Президент. Він просто викликав урядовців нашоукраїнців до себе. 7 міністрів підкорилися волі Ющенка і тільки Юрій Луценко, який власне і не є нашоукраїнцем. У НУНСі він представляє "Народну Самооборону" з самого ранку на Кабміні був.
Синхрон: Юрій ЛУЦЕНКО, "Наша Україна – Народна Самооборона": ""Наша Самооборона" запропонує план мирного врегулювання конфлікту шляхом відставки пана Балога. Це єдина ефективна передумова для подальшої розв'язки ситуації".
Леся ЯВОРІВСЬКА, ведуча: "Нашоукраїнці" зреш8тою таки з'явилися у Прем'єрки, але не надовго. З Банкової урядовці повернулися з заявою, яку зайшли прочитати. У ній ультиматум. Міністри "нашоукраїнців" не братимуть участь у засіданні Кабміну до поки не з'ясується формат коаліції. Але свої обов'язки урядовців обіцяють виконувати.
Іван ВАСЮНИК, віце-прем'єр-міністр України: "Міністри, що працюють в уряді від фракції "Наша Україна – Народна Самооборона" змушені заявити про неможливість взяти участь, я наголошую, у сьогоднішньому засіданні Кабінету міністрів. Ми вважаємо, що можливості повернутися до ефективної співпраці ще не втрачені».
 
«У Верховній Раді нашоукраїнці з трибуни оголосили про вихід з коаліції
Новий канал, "Репортер", 03.09.2008
Леся ЯВОРІВСЬКА, ведуча: У Верховній Раді нашоукраїнці з трибуни оголосили про вихід з коаліції. Заяву зареєструють сьогодні, але формально. У коаліції є ще у запасі 10 днів, щоб повернути все назад. За цей час коаліціянти мають час домовитися. Нашоукраїнці вже висунули ультиматум БЮТівцям. Ті повинні ухвалити спільну заяву з приводу подій на Кавказі і відмовитися від вчорашніх законів, що обмежують владу Президента. У БЮТі нічого не обіцяють, але кажуть, що іншого формату коаліції крім демократичної не бачать.
Микола ТОМЕНКО, віце-спікер Верховної Ради України: "Президент телефонував членам "Нашої України" і казав, що треба вийти з коаліції. О це небезпека. Що Президент мусив би країною займатися, а не вночі вимагати від депутатів "Нашої України" якісь рішення".
Синхрон: В'ячеслав КИРИЛЕНКО, "Наша Україна": "Хіба після цього це коаліція. Хоча думка партнерів публічна і принизлива не враховується. І чи можемо ми далі бути в такій ситуації, коли дефакто Тимошенко має коаліцію із регіоналами і комуністами і з ними голосує те, що вони в трьох вирішать. А деюри ми її легалізуємо. І даємо можливість і надалі їй очолювати український уряд"».
 
«Президент жорстко критикує дії вже колишніх партнерів по коаліції - Блоку Юлії Тимошенко
5-й канал, "Час новин", 03.09.2008
Ігор ТАТАРЧУК, ведучий: Президент жорстко критикує дії вже колишніх партнерів по коаліції – Блоку Юлії Тимошенко. За словами Віктора Ющенка, фактично у парламенті вже є нова більшість. Якщо її офіційно не оформлять, глава держави погрожує розпуском парламенту і новими виборами.
Синхрон: Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: "Якщо протягом терміну, передбаченого в Основному Законі України, не відбудеться коаліція депутатських фракцій, я використаю своє право розпустити Верховну Раду та оголосити позачергові вибори".
Ігор ТАТАРЧУК, ведучий: Парламентарі, тим часом, демонстрували спокійну реакцію на заяви Президента про можливий розпуск Верховної Ради. У кулуарах обговорювали технічну можливість виконання таких намірів. Усі політичні сили висловили свою готовність до дочасних виборів це підтвердили і у Партії регіонів. Регіонали також зауважили, що не ведуть переговорів щодо нової коаліції. Заперечують можливість таких перемов і в Блоці Юлії Тимошенко.
Наталя КОРОЛЕВСЬКА, народний депутат, фракція БЮТ: "Было очень большое удивление, когда мы слышим сначала заявления "Нашей Украины – Народной самообороны" о том, что они выходят из коалиции и после этого обвиняют Блок Юлии Тимошенко в том, что мы развалили коалицию. Это, ну, просто какой-то абсурд и мы этого не понимаем. Мы поддерживаем демократическую коалицию, мы выполняли постепенно все те законы, которые были в демократической коалиции".
Олександр ЄФРЕМОВ, народний депутат, Партія регіонів: "Официальная процедура следующая: они должны официально уведомить секретариат Верховного Совета, что с сегодняшнего дня начинается процедура их выхода из коалиции. Затем у них есть десятидневный строк, в течение которого они могут передумать и отозвать свое заявление. Если в течение десяти дней данная фракция не передумала и свое заявление не отозвала, значит на одиннадцатый день спикер парламента огласит по поводу того, что коалиция перестала существовать. И тогда есть месячный срок на формирование новой коалиции в Верховном Совете и два месяца на формирование Кабинета Министров".
Синхрон: В'ячеслав КИРИЛЕНКО, лідер фракція НУ-НС: "І далі слугувати прикриттям для діяльності нової про-Кремлівської більшості в Україні ми не будемо. У зв'язку з цим вчора фракція "Наша Україна - Народна самооборона" де-юре ухвалила рішення, яке лише зафіксувало ту ситуацію, яка вчора у Верховної Ради склалася де-факто. Ми прийняли рішення про вихід із коаліції демократичних сил"».
 
«Замість засідання Кабміну – нарада у Президента
24-й канал, "Новини", 03.09.2008
Кореспондент: Замість засідання Кабміну – нарада у Президента. Міністри з квоти НУНС, які вранці не прийшли на урочисту частину засідання уряду, запізнилися на робоче засідання, побували на нараді у глави держави. За колег, які спізнилися, виправдовувався міністр оборони Юрій Єхануров. Мовляв, старалися, але не встигли. Віце-прем'єр Іван Васюник згодом додав: нагородження олімпійців у порівнянні з політичною кризою в парламенті є не надто важливим, так само, як і наступне робоче засідання Кабміну.
Іван ВАСЮНИК, віце-прем'єр: "Міністри від фракції НУНС змушені заявити про неможливість взяти участь, наголошую, у сьогоднішньому засіданні Кабінету Міністрів у зв'язку з необхідності проведення політичних консультацій щодо майбутньої демократичної коаліції. Разом з тим, міністри продовжують виконувати свої зобов'язання відповідно до чинного законодавства".
Кореспондент: Втім, на Тимошенко пояснення підлеглих не подіяли. Їхню поведінку вона назвала безвідповідальною та істеричною. Попросила прислати на засідання хоча б заступників міністрів. Втім, зазначила, Прем'єр, походеньки урядовців на консультації Кабінету Міністрів працювати не заважають.
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, Прем'єр-міністр України: "Ми абсолютно чітко продовжуємо працювати. Ми будемо приймати рішення, а той, хто не хоче працювати – то вони будуть робити так, як вважають за потрібне".
Кореспондент: Єдиний міністр-нашоукраїнець, який не спізнився до Кабміну - головний міліціонер Юрій Луценко. Він запевняє: відповідальність за політичну нестабільність - прерогатива виключно Президента та Прем'єр-міністра. Тому подальші дії залежать від того, чи зможуть вони порозумітися.
Синхрон: Юрій ЛУЦЕНКО, міністр внутрішніх справ України: "Ми наполягаємо на тому, що коаліція має шанс на існування і цей шанс в руках у Ющенка і Тимошенко. Ну якщо вже перевести зовсім на такий примітивний підхід, то тато і мама мають домовитися і зайвого коханця з хати видурить".
Кореспондент: Попри категоричність, міністр внутрішніх справ все ж залишив залу уряду разом з поки-що партнерами по партійному блоку. Вони, виголосивши заяву, знову пішли на політичні консультації. Водночас, у блоці відзначають: усі урядовці, призначені за квотою до "НУ-НС", працюватимуть в уряді до формування нової коаліції».
 
«Віктор Ющенко розпустить Верховну Раду
Новий канал, "Репортер", 3.09.2008
Катерина НЕСТИРЕНКО, ведуча: Віктор Ющенко розпустить Верховну Раду, якщо не буде коаліції. Гарант Конституції не зрозумів учорашнє спільне голосування БЮТу і Партії Регіонів які методично підрізали Президентові повноваження. Проте, коаліція ще жива. Лідер нунсівців офіційно заявив, "помаранчеві" покидають більшість. Кінець демкоаліцїі настане коли цю заяву зачитає спікер. Сьогодні Арсеній Яценюк цього не зробив, то ж поки є шанси, що "білосердешні" і "помаранчеві" домовляться.
Ольга ПИРОЖКО, кореспондент: Перший робочий день після великої коаліційної сварки. Щойно розпочавши засідання, депутати пішли на перерву. Дехто з них сподівався, що примирювати їх прийде Президент. Утім, побачили його лише по телевізору. Під час перерви колективно дивилися звернення Віктора Ющенка.
Синхрон: Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: "Якщо протягом терміну, передбаченого в Основному законі України не відбудеться коаліції депутатських фракцій, я використаю своє право розпустити Верховну Раду та оголосити позачергові вибори."
Ганна ГЕРМАН, фракція Партії регіонів: "Я вважаю сьогодні Президента і його виступ не тільки незрозумілим, а слабким, недержавним і таким, що відкидає будь-яку перспективу для його політичної кар'єри."
Наталія КОРОЛЕВСЬКА, фракція БЮТ: "Такие громкие заявы о перевороте, еще о чем-то. Это, по крайней мере, некорректно."
Ольга ПИРОЖКО, кореспондент: Депутати кажуть – нічого нового у виступі Ющенка не почули. Більше обговорювали заяву фракції НУНС. Ті зібралися покинути коаліцію. Образилися на БЮТ за вчорашнє синхронне голосування з Партією регіонів.
Синхрон: В'ячеслав КИРИЛЕНКО, лідер фракції "Наша Україна – Народна Самооборона": "Хіба після цього це коаліція? Коли думка партнерів публічно і принизливо не враховується. І чи можемо ми далі бути в такій ситуації, коли де-факто Тимошенко має коаліцію із регіоналами і комуністами і разом голосують, а де-юре ми її легітимізуємо і надалі даємо їй очолювати Уряд. Так не буває в політиці."
Ольга ПИРОЖКО, кореспондент: Залагодити конфлікт іще можна – обнадіюють у НУНС. Тимошенко та її команда мають виконати кілька вимог.
Роман ЗВАРИЧ, фракція "Наша Україна – Народна Самооборона": "Спільна заява по Грузії і зобов'язання не голосувати за подолання президентського вето, яке ймовірно буде щодо чотирьох законів, які були прийняті всупереч коаліційній угоді."
Микола ТОМЕНКО, фракція БЮТ, віце-спікер: "Нам немає що обговорювати, ми з коаліції не виходили і готові далі працювати, зустрічатися і діяти в межах тих пріоритетів, які ми поставили".
Ольга ПИРОЖКО, кореспондент: Що буде далі, депутати самі не знають. Називають три варіанти. Перший – БЮТ та НУНС помиряться. Другий - посваряться і підуть на позачергові вибори. Третій – утвориться нова коаліція. До неї можуть увійти або НУНС, або БЮТ, або Партія регіонів, або всі разом. Ось іще один варіант.
Нестор ШУФРИЧ, фракція Партії регіонів: "Такий непристойний, це коли не буде коаліції, а Ющенко не розпускатиме Парламент. Але це непристойно щодо держави, якщо політики не можуть домовитися між собою, то вони мають отримати оцінку народу України".
Ольга ПИРОЖКО, кореспондент: НУНС та БЮТ – все ще коаліція. Народні депутати покинули Верховну Раду, не розсварившись остаточно. Сьогодні продовжать думати, що далі робити».
 
«Майже ультиматум
1+1, "ТСН”, 03.09.2008
Наталія МОСЕЙЧУК, ведуча: Все повертається на круги своя. Цього дня, як і дві тисяча четвертого президент Віктор Ющенко заявляє - я піду на вибори дві тисяча десятого року і переможу. Це слова Віктора Ющенка на зустрічі з представниками фракції НУНС. Гарант рішучий і категоричний. Місяць і не більше дає він, щоб в Україні виносили і народили нову коаліцію, інакше він призначає перевибори.
Синхрон: Віктор ЮЩЕНКО, президент України: "Вчора в парламенті розпочався політичний, конституційний переворот в Україні. Прийнято антиукраїнські і антидержавні рішення. Руками блоку Юлії Тимошенко, Партії регіонів і комуністів відновлено антиконституційний закон "Про Уряд"".
Наталія МОСЕЙЧУК, ведуча: Таким чином президент переконаний, що державі потрібна нова коаліція і формувати її негайно. В тім обіцяє діяти в межах закону.
Синхрон: Віктор ЮЩЕНКО, президент України: "З правової точки зору події в українському парламенті розглядаю, як формальний початок для створення нової парламентської коаліції. Якщо протягом терміну передбаченому в основному законі України не відбудеться коаліція парламентських фракцій – я використаю своє право розпустити Верховну раду та оголосити позачергові вибори".
Наталія МОСЕЙЧУК, ведуча: Відповідь головного адресата президентського звернення прем'єр міністра Юлії Тимошенко ми очікуємо з хвилини на хвилину з спеціального брифінгу у будинку уряду. Він щойно закінчився і щойно з нами вийдуть на зв'язок ми поговоримо про те, що говорила Юлія Тимошенко».
 
«Начало политического и конституционного переворота
Iнтер”, "Подробности", 03.09.2008
Руслан СЕНІЧКІН, ведучий: "Начало политического и конституционного переворота". Так президент в специальном телеобращении оценил вчерашние события в Верховной раде. БЮТ вместе с Партией регионов и коммунистами проголосовали за изменения к законам о Кабмине, СБУ и Конституционном суде, которые ограничивают полномочия главы государства. На принятые законы президент намерен наложить вето, так как считает их антиконституционными и ведущими к диктатуре премьер-министра. Ющенко уверен - обстановка в парламенте говорит о распаде коалиции и фактическом создании другого большинства. Теперь депутаты должны оформить новый парламентский альянс в установленные законом сроки. В противном случае президент готов вновь распустить Верховную раду.
Синхрон: Віктор ЮЩЕНКО, президент України: "У Верховній раді де-факти утворилася нова парламентська коаліція. Блок Юлії Тимошенко пішов на союз із "Партією регіонів" і комуністами. І в основі цього утворення, підкреслюю, не українські і не державні інтереси…Вчора в парламенті розпочався політичний і конституційний переворот в Україні. Прийнято антиукраїнські і антидержавні рішення. Руками блоку Юлії Тимошенко, "Партії регіонів" та комуністів відновлено антиконституційний закон про уряд, який у 2007 році спровокував парламентську кризу і позачергові парламентські вибори. Цей закон встановлює диктатуру прем'єр-міністра. Глава уряду призначається поза конституцією. Укази Президента України та рішення Ради національної безпеки та оборони повністю ігноруються. Зміни до закону про Конституційний суд унеможливлюють оскарження неконституційних рішень суду. Уряд стає поза будь-яким контролем, руйнується елементарний баланс влади в Україні. Безумовно, усі ці антиконституційні закони мною будуть заветовані. Якщо протягом терміну, передбаченого основним законом України, не відбудеться коаліція депутатських фракцій, я використаю своє право розпустити Верховну раду та оголосити позачергові вибори"».
 
«Розпуск і перевибори
СТБ, "Вікна-новини", 03.09.2008
Наталія ГАВРИЛОВА, ведуча: Розпуск і перевибори. Президент сьогодні висунув народним депутатам умову - якщо протягом 30 днів, не створять нової коаліції, він скористається своїм конституційним правом розпустити парламент і призначити чергові позачергові вибори. Розвал демократичної коаліції Ющенко назвав добре спланованою подією, політичним і конституційним заколотом і в усьому звинуватив Блок Тимошенко, Партію регіонів і комуністів - спілку, яку, на думку президента, створено на тлі і з метою неукраїнських інтересів.
Синхрон: Віктор ЮЩЕНКО, президент України: "Блок Юлії Тимошенко об'єднався з комуністами і Партією регіонів. Чудово розумію, що це неприродний союз. Я чудово розумію. що цей союз благ країні не принесе"».
 
«Організаторів замаху на главу Секретаріату Віктора Балогу встановлять
5-й канал, "Час новин", 04.09.2008
Валерій КЛИМЕНКО, ведучий: Організаторів замаху на главу Секретаріату Віктора Балогу встановлять, – повідомив голова СБУ Валентин Наливайченко. Він зауважив, що інформацію з приводу того, що такі погрози надходили з Кабінету Міністрів ще перевіряють. 24 серпня Віктор Балога звернувся до СБУ з інформацією про отримання від керівництва Кабміну на його адресу погроз фізичної розправи.
Валентин НАЛИВАЙЧЕНКО, в.о. голови СБУ: "Перевірка була здійснена. Ми дійсно встановили одну з осіб, який повідомлення або погрози розповсюджувала. Звернення пана Балоги дійсно було, але воно було ще в червні і все було згідно з законом відпрацьовано без зайвих, повірте мені, метушні або незрозумілих дій. Він ніякої додаткової охорони не просив і не просить щодо "Альфа" або інших підрозділів, на відміну від інших попередніх політиків, які зверталися. Тому я думаю, що законна діяльність служби нам нічого не перешкоджає встановити, хто був організатором, а не тільки розповсюджувачем таких погроз"».
 
«Віктор Ющенко зустрівся із послами країн "Великої сімки"
Перший національний, "Новини", 04.09.2008
Юлія МОТРИЧ, ведуча: Президент України Віктор Ющенко зустрівся із послами країн "Великої сімки". Їм Віктор Ющенко розказав про ситуацію, яка склалася зараз в Україні. І також говорили про зовнішній курс нашої держави та про відносини Києва і Москви. Послів країн "Великої сімки" Віктор Ющенко запевнив, що Київ не змінить європейського курсу та свого бажання стати членом НАТО. Щодо вчорашніх подій у парламенті, то Президент сказав, що БЮТ, Партія регіонів та комуністи спільно проголосували закони, що урізають президентські права для того, щоб встановити диктатуру Прем'єра.
Синхрон: Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: "Безумовно, це спланована акція, яка перечеркнула коаліційна домовленості і по суті робить спробу у державі сформувати диктатуру Прем'єра. Переконаний, що не дивлячись на ситуацію, яке б рішення не було сьогодні у рамках фракції парламенту щодо нової коаліції, я хочу сказати, що ми найдемо виключно демократичні форми, як дати відповідь на цей виклик"».
 
«Материалы секретариата президента доказывают вопиющий факт измены Юлии Тимошенко
ТРК "Украина", "События", 04.09.2008
Юлия КОТ, ведущая: От слов к делу. Материалы секретариата президента доказывают вопиющий факт измены Юлии Тимошенко национальным интересам, уже изучила служба безопасности Украины, черед за генпрокуратурой. Напомню, две недели назад зам главы секретариата президента Андрей Кислинский обвинил премьер-министра Юлию Тимошенко в сговоре с кремлем ради поддержки ее кандидатуры на предстоящих президентских выборах.
Валентин НАЛИВАЙЧЕНКО, и.о. главы службы безопасности Украины: "Ну, такої справи нема з Тимошенко, є абсолютно чесна відповідь, яку ми дали через прес-службу, що до того, яку перевірку здійснює служба безпеки. Ця перевірка, згідно з законом, завершена, матеріали направлені в генпрокуратуру України для надання правової оцінки, це я можу підтвердити"».
 
«Фракція НУНС висунула три умови, за якими вона готова пробачити бютівцям та повернутися до демократичної коаліції
ТРК "Украина", "События", 04.09.2008
Сергій ІГРУНОВ, ведучий: Фракція НУНС висунула три умови, за якими вона готова пробачити бютівцям та повернутися до демократичної коаліції. По-перше, заявив лідер нашоукраїнців В'ячеслав Кириленко, треба сформувати спільну позицію по Грузії. По-друге, БЮТ має відмовитись від спільних голосувань із регіоналами та комуністами. І наостанок бютівці мусять узгоджувати всі дії із учасниками коаліції. Крім того, Кириленко звинуватив БЮТ, Партію регіонів та комуністів у бажанні втілити антиконституційні зміни до системи української влади».
 
«СБУ і надалі підпорядковуватиметься Президенту
Перший національний, "Новини", 04.09.2008
Юлія МОТРИЧ, ведуча: СБУ і надалі підпорядковуватиметься Президенту, як і записано в Конституції. На цьому наголосив виконувач обов'язки голови відомства Валентин Наливайченко. Він підкреслив, що законопроект про СБУ, який прийняла Верховна Рада позавчора є неконституційним. Цей документ передбачає, що виконувача обов'язків голови СБУ на посаду призначає парламент.
Валентин НАЛИВАЙЧЕНКО, голова СБУ: "Залишаючись поза політикою, ми не коментуємо подію як таку. Ми залишаємось на позиціях законності і закону, який діє. Він чітко визначає, що ми підпорядковані Президенту України і підзвітні Верховній Раді. Головна засада служби і надалі залишається позапартійність і відповідальність перед народом України"».
 
«Шабаш не пройде, – так Президент Ющенко розповідає про події в українському парламенті світу. В інтерв'ю виданню The financial times
"1+1", "ТСН", 04.09.2008
Наталія МОСЕЙЧУК, ведуча: "Шабаш не пройде", - так Президент Ющенко розповідає про події в українському парламенті світу. В інтерв'ю виданню "The financial times" Президент заприсягся, що і ця проблема буде вирішена демократичним шляхом».
 
«Верховна Рада проти Секретаріату Президента
Новий канал, "Репортер", 05.09.2008
Леся ЯВОРІВСЬКА, ведуча: Верховна Рада проти Секретаріату Президента. Депутати просять Президента звільнити Віктора Балогу. За це проголосували 333 народних обранців. Кажуть, голова Секретаріату заважає їм працювати, а ще покриває земельні махінації. Очолюють акцію проти Балоги 5 нардепів, котрі підготували запит. Серед них регіонал Володимир Сікович та НУНСівець Володимир Стретович.
Володимир СТРИТОВИЧ, Партія регіонів: "на протязі там останніх 5 місяців, всі ці депутати, які підписалися, підписали звернення до Президента України по діям голів адміністрацій, по крадіжкам, по зловживанням, по зловживанням землею, в тому числі і по зловживанню землею організацією, яка знаходиться в адміністрації Президента. Це державне управління справами. Якраз на ці запити відповіді не було, тому ми написали звернення колективне депутатське через Верховну Раду на звільнення Балоги, з проханням розібратися і звільнити голову Секретаріату Президента за покривання цих злочинів головами адміністрацій".
Леся ЯВОРІВСЬКА, ведуча: Згодом депутати взялися до більш приємних справ - нагороджували олімпійців своїми відзнаками. А посадили спортсменів на місця фракції "Наша Україна – Народна Самооборона", щоб крісла не були порожніми, поки депутати бойкотують сесійні засідання».
 
«Банкова з новим закидом не забарилася
СТБ, "Вікна-новини", 08.09.2008
Тетяна ВИСОЦЬКА, ведуча: Банкова з новим закидом не забарилася. "Союз БЮТу і Партії Регіонів це кремлівська коаліція". Така заява заступника Балоги Андрія Кислинського з'явилася на сайті Секретаріату Президента одразу після прес-конференції Прем'єрки.
Цитата, Андрій КИСЛИНСЬКИЙ, заступник голови Секретаріату Президента України: ""Порушення коаліційної угоди, викривлення слів своїх партнерів з демократичної коаліції і звинувачення в усіх бідах Президента, обраній Прем'єром як завіса реального сценарію, який втілюється щохвилини. Кожного дня цей план активно просуває Партія Регіонів та блок Юлії Тимошенко в інтересах Росії" кінець цитати.
Тетяна ВИСОЦЬКА, ведуча: За викритим Банковою сценарієм, спікером Парламенту має стати Янукович».
 
«Відповідь Банкової на вчорашні закиди Прем'єра
5-й канал, "Час новин", 09.09.2008
Віталій ПІВОВАР, ведучий: Відповідь Банкової на вчорашні закиди Прем'єра. До репортерів вийшла заступниця глави Секретаріату Президента Марина Ставнійчук. Вона вкотре пояснила: коаліція формується винятково депутатськими фракціями і спекулювати на цьому не треба. Крім того, пані Ставнійчук спростувала заяву Прем'єра і зазначила, що ані Віктор Ющенко, ані його Секретаріат не подавали звернення до КС щодо існування коаліції.
Марина СТАВНІЙЧУК, заступник глави Секретаріату Президента України: "Я стверджую, що сказане Прем'єр-міністром стосовно позиції Президента України, стосовно позиції представника Президента України у справі щодо коаліції депфракцій у Верховній Раді України не відповідає дійсності. Це є неправда. І я просила б Прем'єр-міністра утриматися надалі від надання неправдивої інформації народу України щодо позиції Президента України по цій справі. В іншому випадку, не дивлячись на те, що я брист, я не дуже люблю ходити до суду, але я просто змушена залишити за собою право на звернення до суду".
Віталій ПІВОВАР, ведучий: Нагадаю, напередодні Юлія Тимошенко заявила, що після того, як лави коаліції покинули два депутати з фракції НУНС та БЮТ, Віктор Ющенко і Секретаріат Президента подали до КС звернення про визнання коаліції недієздатною».
 
«Політична криза не примусить главу держави проголосити надзвичайний стан і запровадити пряме президентське правління
"Iнтер", "Новини", 09.09.2008
Лілія ГУЛЕЙ, ведуча: Політична криза не примусить главу держави проголосити надзвичайний стан і запровадити пр ияме президентське правління, про це сьогодні заявили у президентському секретаріаті. нагадаю, вчора лідер комуністів Петро Симоненко і Володимир Литвин , очільник однойменного блоку звернулися до Віктора Ющенка з проханням не допустити силового розв'язання конфлікту між політсилами. У відповідь заступник керівника президентської канцелярії Марина Ставнійчук пояснила, що в Секретаріаті підстав для запровадження надзвичайного стану не бачить».
 
«Чутки про запровадження в Україні військового стану -перебільшені
"1+1", "ТСН", 09.09.2008
Наталя МОСЕЙЧУК, ведуча: Чутки про запровадження в Україні військового стану, або прямого президентського правління дуже перебільшені - запевняють на Банковій, бо для цього в країні не має підстав. Заступник секретаріату Президента Марина Ставнійчук сподівається, що у політиків вистачить мудрості вирішити політичну кризу в мирний спосіб.
Марина СТАВНІЙЧУК, заступник Глави Секретаріату президента України: "У політиків повинна бути межа у намаганнях військові формування забрати із под підпорядкування президента країни і відповідно передати у інше підпорядкування"».
 
«Силовий сценарій розв'язання політичної кризи на закритій нараді в Генштабі не розглядали
Перший національний, "Новини", 09.09.2008
Іванна НАЙДА, ведуча: Силовий сценарій розв'язання політичної кризи на закритій нараді в Генштабі не розглядали. Президенту доповідали про фінансування армії і стан бойової підготовки. Це розповів міністр оборони Юрій Єхануров.
Юрій ЄХАНУРОВ, міністр оборони України: "Питання силового сценарію про який говорять сьогодні, якою лякають безвідповідальні політики вважаю, це фата-моргана. Армія - інститут дуже відповідальний. Тому звичайно про це не може бути мови. На українську армію зовнішні сили ніякого впливу не здійснюють. І на жаль, на деяких політичних лідерів здійснюють зовнішні сили. І тому збройні сили ніколи не будуть читати чужі партитури".
Іванна НАЙДА, ведуча: Перевести армію за рік на професійну основу при нинішніх умовах не реально, вважає Єхануров. Тоді, як прем'єр Тимошенко сьогодні заявила з наступного року в збройних силах, швидше за все служитимуть виключно контрактники. А міністр каже, в армії нині 53 тисячі військових, а потрібно 80 тисяч. За рік залучити на контракти 1200 чоловіків. Зарплата 850 гривень, приваблює не багатьох. За словами Єханурова, грошей в армії навіть на харчування залишилося тільки до 31 жовтня. Якщо з бюджету не виділять додаткових коштів доведеться брати фінанси з інших статей на солдатські кухні».
 
«Віктор Ющенко прокоментував ситуацію в Україні іноземній пресі
ICTV, "Факти", 10.09.2008
Олена ФРОЛЯК, ведуча: Отже, внутрішньополітичну ситуацію коментував журналістам Віктор Ющенко. В інтерв'ю німецькій, французькій, італійській, польські та японській пресі він запевнив у незворотності руху України на європейському шляху. Президент переконаний, що політична ситуація в Україні, де фактично створено нову парламентську коаліцію, буде вирішена демократичним методом. Сьогодні Україна має достатньо демократичного ресурсу для вирішення будь-якої парламентської чи політичної кризи. "Для демократії трагедії в цьому немає. Ми через діалог, взаєморозуміння, компроміси, безумовно, знайдемо відповідь". Результати саміту Україна-ЄС, який завершився напередодні в Парижі, глава держави прокоментував дуже стисло. "Це була ідентифікація України як європейської держави"».
 
«Не розділити демократичну коаліцію на місцях закликав голів і депутатів міських та районних рад Віктор Ющенко
Перший національний,"Новини", 10.09.2008
Іванна НАЙДА, ведуча: Не розлити демократичну коаліцію на місцях закликав голів і депутатів міських та районних рад Віктор Ющенко. Президент попросив місцеву раду не брати приклад Верховної ради, бо ті вступили в антидержавну змову. Проте, політична криза буде невдовзі вирішена і виключно демократичним шляхом. Про це глава держави сказав журналістам закордонних ЗМІ».
 
«Президент Украины знает сценарий государственного переворота
"Iнтер", "Подробности", 11.09.2008
Ирина ЮСУПОВА, ведущая: Президент Украины знает сценарий государственного переворота, который, по его словам, намеревались провести в стране. Известны ему и авторы сценария. Об этом Виктор Ющенко заявил сегодня, общаясь с главными редакторами ведущих региональных изданий. При этом президент видит лишь один способ восстановить коалицию демократических сил – отменить законы, принятые фракциями БЮТ и Партией регионов.
Синхрон: Виктор ЮЩЕНКО, Президент Украины: "Я розумію, що є проект, за яким стоять ідеологи, і не тільки наші, що є козачки в Україні, які готові цей проект брати "під кришу", тому що для них відповідь на те, де вони будуть у 2010 році (президентські вибори) важливіша за державу та її ідеали. Тому сюжет, коли треба, щоб одночасно відбувалися і президентські і парламентські вибори, вибори місцевих органів влади - я вам хочу сказати, що це – завершений державний переворот"».
 
«Чотири дні і не більше, рівно стільки
"1+1", "ТСН", 11.09.2008
Наталія МОСІЙЧУК, ведуча: Чотири дні і не більше, рівно стільки, щоб колишні соратники по революції схаменулися і не зраджували. Лідер фракції "Наша Україна-Народна Самооборона" В'ячеслав Кириленко каже: "Якщо коаліцію не реанімують, НУНС піде в опозицію. Якщо ж БЮТ і Партію Регіонів зафіксують, то переконує пан Кириленко, до виборів буде рукою сягнути."
Синхрон: В'ячеслав КИРИЛЕНКО, лідер фракції НУНС: "Я впевнений в тому, що президент розпустить парламент тільки у випадку виникнення конституційних підстав для цього. А це може бути у тому випадку, якщо протягом 30 днів не буде створено коаліцію. Інших сценаріїв я не передбачаю і переконаний повністю, що їх не буде"».
 
«Президент просить Прем'єрку "затягти паски" і заплатити Росії за газ, куплений у 90-х роках
5-й канал, "Час новин", 12.09.2008
Віталій ПІВОВАР, ведучий: Кожному своє. Київ має погасити брг за спожите паливо, а Москва має сплачувати ринкову вартість за перебування Чорноморського флоту в Україні. Президент просить Прем'єрку "затягти паски" і заплатити Росії за газ, куплений у 90-х роках. Віктор Ющенко пропонує уряду закласти у Держбюджет наступного року 7,5 мільярдів гривень, щоби погасити борг перед Росією за "блакитне паливо". На думку глави держави, це дозволить вийти на ринкові відносини в питаннях оренди землі Чорноморським флотом Російської Федерації.
Синхрон: Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: "Нам треба у бюджеті знайти 7,5 мільярдів гривень, виплатити цей борг, і переходити з Російською Федерацією по оренді земель для дислокації Чорноморського флоту на ринкові відносини"».
 
«Віктор Ющенко наголосив, що для відновлення більшості БЮТ має скасувати всі антиконституційні закони, ухвалені минулого тижня у парламенті
5-й канал, "Час новин", 12.09.2008
Віталій ПІВОВАР, ведучий: БЮТ і його лідер Юлія Тимошенко не підуть на відновлення коаліції, - вважає Президент. Віктор Ющенко наголосив, що для відновлення більшості Блок Тимошенко має скасувати всі антиконституційні закони, ухвалені минулого тижня у парламенті. Також Глава держави повторив свою вимогу, що БЮТ обов'язково має висловити хоча б якусь свою позицію стосовно подій в Грузії. Віктор Ющенко пообіцяв, він зробить усе для того, щоби діалог всередині демкоаліції був відновлений. Водночас, не приховує, він сумнівається, що БЮТ на такий діалог погодиться».
 
«Міністри-нашоукраїнці продовжать свою роботу в уряді, навіть якщо буде створена нова коаліція – між бютівцями, регіоналами і комуністами
5-й канал, "Час новин", 12.09.2008
Віталій ПІВОВАР, ведучий: Міністри-нашоукраїнці продовжать свою роботу в уряді, навіть якщо буде створена нова коаліція – між бютівцями, регіоналами і комуністами. У цьому запевнив міністр юстиції Микола Оніщук. Утім, він зазначив, якщо НУНС таки піде в опозицію і закличе урядовців-"нашоукраїнців" покинути роботу в Кабміні, міністри підкоряться цьому рішенню. Окрім того, пан Оніщук порадив парламенту переглянути закони, ухвалені минулого тижня, та прислухатися до зауважень Віктора Ющенка. Зокрема тих, які президент висловив щодо закону про Кабмін, СБУ та тимчасові слідчі комісії.
Микола ОНІЩУК, міністр юстиції України: "Ще раз закликаю депутатів повернутися до усвідомлення своєї відповідальності за нормотворення, законотворення, яке б відповідало Конституції України. Насправді є можливість виправити допущену помилку і ухвалити відповідні закони в нові редакції врахувавши зауваження глави держави"».
 
«За допомогою до народу
"Iнтер", "Новини", 12.09.2008
Лілія ГУЛЕЙ, ведуча: За допомогою до народу. Пропрезидентські політичні сили вирішили підтримати главу держави та демократичний курс живим ланцюгом. У західному регіоні організували акцію "Єднання України". Ідея проста взявшись за руки люди мали би з'єднати живим ланцюжком усі області західної України, і у такий спосіб символічно відстояти демократію та Президента.
Софія ГОРДІЄНКО, кореспондент: Підтримати демократичні ініціативи у Львові зібралися в основному студенти, кажуть, стоячи тут пари не прогулюють, адже навчаються у другу зміну. Об 11 годині на австрійські трасі зібралося трохи більше 200 людей, аби видовжити ланцюг учасникам довелося навіть трохи розійтися. Організатори впевнені, і цього достатньо., адже у з єднанні головне не кількість, а ідея.
Валерій ВЕРЕМЧУК, голова молодіжної організації: "Вийшли сюди з метою підтримати українського Президента Віктора Ющенка, його позиції і закликати інші політичні сили зупинити свої ігри політичні, а працювати на стабільність і на благо України".
Софія ГОРДІЄНКО, кореспондент: Рівненська область, тут акція "Не байдужа Україна" за підрахунками організаторів зібрала близько 10 тисяч осіб, з прапорами та плакатами люди зійшлися на кордонах області, з сусідніми Житомирщиною , Хмельниччиною і Волинню. Постояти у живому ланцюгу приїхав і керівник політичного об'єднання "Єдиний центр".
Ігор КРІЛЬ, керівник політичного об'єднання ""Єдиний центр": "Нас веде лише один політик - Президент Ющенко, він відстоює національні інтереси держави, ми його підтримуємо. група політичних партій об'єдналися щоб узурпувати владу, ми говоримо, що ми не допустимо цього, що Україна буде сильною і успішною державою".
Софія ГОРДІЄНКО, кореспондент: В Івано-Франківській області ланцюг єднання налічував понад 20 тисяч закарпатців, тут до акції долучилися і місцеві можновладці.
Микола ПАЛІЙЧУК, голова Івано-Франківської облдержадміністрації: "Цим ми хочемо сказати що Україна повинна бути єдина, і те як ми в 89-му році зібрали Україну і добилися незалежності так і зараз ми повинні всі разом об'єднатися і зберегти нашу незалежність".
Софія ГОРДІЄНКО, кореспондент: Щоправда з'єднати ланцюгом всі західні області України учасникам так і не вдалося, забракло рук».
 
«Сам Президент сьогодні ще раз закликав лідерів парламентських фракцій взяти на себе відповідальність за політичну кризу в Україні
"Iнтер", "Новини", 12.09.2008
Лілія ГУЛЕЙ, ведуча: Сам Президент сьогодні ще раз закликав лідерів парламентських фракцій взяти на себе відповідальність за політичну кризу в Україні. Від себе особисто пообіцяв зробити все можливе заради відновлення діалогу між засновниками коаліції демократичних сил. Щоправда Віктор Ющенко не приховував, він сумнівається що цей діалог потрібен блоку Юлії Тимошенко. Як і раніше Президент наполягає на скасуванні 8 законів що звужують повноваження глави держави і не виключає можливості розпуску Парламенту, дослівно "заради збереження демократичних цінностей". Усі тези Віктор Ющенко озвучив перебуваючи на Черкащині». 
 
«Завтра спливає юридичний термін для остаточного висновку
Перший національний, "Новини", 12.09.2008
Іванна НАЙДА, ведуча: Завтра спливає юридичний термін для остаточного висновку - чи існуватиме демократична коаліція. Проте миротворчі переговори між колишніми соратниками так і не розпочалися. Фактично оголосити вирок з парламентської трибуни спікер Яценюка зможе 13 вересня, коли депутати зберуться на пленарне засідання.
Ірина МАРКІНА, кореспондент: Коаліція швидше мертва ніж жива. У відродження колишні соратники не вірять, скоріше про це мріють. Президент сьогодні знову закликав політиків зберегти демократичний курс країни. Заради нього Ющенко не виключає нові парламентські вибори. Натомість, силового розв'язання кризи не буде у жодному разі – заявив Президент.
Синхрон: Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: "Розрахунки – як поділити дві посади трьом чоловікам - переконаний це згубна дорога, це принизлива дорога, це не мій шлях. Мене мало цікавить ким я буду у 2010 році. Я вам хочу відверто сказати – я ціную ті принципи і цінності, на які я працюю, як Президент, кожний день. Я ці принципи не зраджую. Щоб мені це не коштувало. Буде в мене рейтинг – не буде в мене рейтинг. Я знаю ради чого я живу".
Ірина МАРКІНА, кореспондент: Діалог ще можливий вважає Ющенко – БЮТ має схаменутися і замість боротьби за владу має згадати про національні інтереси держави, підтримати позицію "Нашої України" щодо Грузинського конфлікту і засудити росіян, зректися законів, ухвалених з комуністами і регіоналами. Президент вже заявив – на ці документи він накладе вето. Тимошенко у відповідь сьогодні знову нагадала – заяву про вихід з коаліції написала не її політична сила. БЮТівці чекатимуть на повернення Нашоукраїнців до коаліційної родини без будь яких ультиматумів.
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, Прем'єр-міністр України: "Наша політична команда зробила достойну, абсолютно ідентичну європейській, заяву по Грузії і нам до цього немає чого більше додати. Крім того, закони якщо хтось вважає неконституційними, які прийняті в парламенті, то може звернутися до Конституційного суду і в тій частині, яка не відповідає Конституції, відмінити ці закони. Але руйнувати демократичну коаліцію, якщо політичні сили шанують сьогодення і майбутнє України, ніхто не має права.
Ірина МАРКІНА, кореспондент: "Нашоукрахнці" готуються стійко змінити провладні позиції на опозиційні, а "помаранчеві" міністри майже на валізах. Як тільки фракція прийме таке рішення, вони підуть у відставку, вже заявив міністр юстиції Микола Оніщук. У мирову між більшовиками не дуже вірить і Спікер Яценюка, але він не проти вдихнути нове життя в демократичну коаліцію. Але його про це ніхто не просить.
Синхрон: Арсеній ЯЦЕНЮК. Голова Верховної Ради : "Я готовий знову повернутися до переговорного формату, але, якщо політичні амбіції не будуть прибрані, то ці переговори закінчаться тим самим, чим вони власне розпочиналися".
Ірина МАРКІНА, кореспондент: Регіонали за скандальним розлученням у Парламенті спостерігають на відстані, і чекають кінця відведеного законом терміну для остаточного з'ясування стосунків. Переговори про створення нової коаліції спростовують. Проте вже почали пояснювати своїм виборцям можливий розвиток подій у Парламенті. Тимчасові союзи потрібні, пише Віктор Янукович в одній із газет: "Ми голосуємо з тими, чиї інтереси на цьому етапі не суперечать інтересам українського народу". І одразу зазначає: "Було б дуже добре яки такі союзи з часом трансформувалися в широкий політичний фронт".
 
«Західна Україна підтримала Віктора Ющенка та засудила Юлію Тимошенко
Перший національний, "Новини", 12.09.2008
Іванна НАЙДА, ведуча: Західна Україна підтримала Віктора Ющенка та засудила Юлію Тимошенко. Для цього мешканці 9-ти областей вийшли на узбіччя основних магістралей, утворивши багатокілометрові живі ланцюги. Загальна кількість учасників 200 тисяч – кажуть організатори. Але, деякі люди зізналися - прийшли на акцію не за власним бажанням.
Підтримують Президента від самісінького кордону країни. У Закарпатській області живий ланцюг розпочався у місті Чоп та простягнувся безперервно аж на 100 кілометрів у глиб країни. Подібні ланцюги у кожній з 9-ти областей регіону. Ці люди вишикувалися на кордоні Рівненської та Волинської. Вони хочуть сказати – Західна Україна єдина та вона за Президента. У руках держані прапори, плакати на підтримку Грузії та Європейського курсу України, компліменти Президентові та критика Прем'єру.
Ігор КРІЛЬ, народний депутат, "Наша Україна – Народна Самооборона": "Група політичних партій об'єдналися щоб узурпувати владу, ми говоримо, що ми не допустимо цього, що Україна буде сильною і успішною державою".
Сергій НИКИФОРОВ, кореспондент: Мітинг у Хмельницькому зібрав 5 тисяч людей. Втім подалі від трибун та організаторів учасники зізнаються - не всі приїхали за власним бажанням. Організовано привезли вчителів, лікарів та інших державних працівників. Організували живий ланцюг партії "Наша Україна", "Єдиний центр", "УНП" та об'єднання "Свобода". За їх підрахунками акція тривала 5 годин. Підтримати Президента на узбіччя вийшло щонайменше 200 тисяч людей. Молодіжне крило партії "Батьківщина" звинуватило організаторів у використанні амін-ресурсу. Ті відповіли – з ним кількість учасників була б значно більша».
 
«Президент коментував розвал альянсу на Черкащині, а спікер у Запоріжжі
ICTV, "Факти", 12.09.2008
Олена ФРОЛЯК, ведуча: Отже політична п'ятниця не випала з контексту навколокоаліційних інтриг та розмов про можливість повернення для демократичної більшості. Президент коментував розвал альянсу на Черкащині, а спікер у Запоріжжі. Прем'єр-міністр нині опікувалася ринком зерна. І про це далі в нашій програмі. Віктор Ющенко сьогодні чи не вперше відкрито припустив імовірність дострокових парламентських виборів, якщо вони будуть потрібні для збереження демократичних цінностей. Він запевнив українців у неможливості використання сили для нормалізації політичної обстановки в суспільстві. Окремо глава держави сказав, що хоче скористатися правом вето на ухвалені Радою закони 2 вересня. І висловився від імені партії, почесним президентом якої є. "Наша Україна" не піде на переговори з БЮТ поки ці закони не скасують і поки Блок Тимошенко не висловить своєї позиції щодо подій в Грузії. Однак Президент додав, що він відкритий до мирного діалогу політичних сил.
Синхрон: Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: "Ніяких силових інструментів, ніякого силового тиску. Тільки свідома демократична позиція може дати відповідь як тим, хто завів цю ситуацію в глухий кут, можливо, Бог чи обставини допоможуть знайти відповідь кращу і в інтересах не одної персони, а в інтересах нації. Якщо для цього треба йти на нові вибори, я не виключає такі вибори. Якщо не будуть скасовані лідером БЮТ всі закулісні домовленості, які межують з державними інтересами, безумовно можна говорить, є всі підстави сісти за стіл і говорить про нові зусилля, які потрібно вживати в рамках демократичної коаліції".
Олена ФРОЛЯК, ведуча: Політичні заяви Президент зробив на відкритті підприємства з глибокого заморожування фруктів та ягід у селі Водяники у Черкаській області. Ющенко вважає, що це непересічний для України проект - найпотужніше у Європі підприємство. Тут працюватимуть 2 тисячі людей сезонно 4 місяці на рік. Існуючі потужності сучасного обладнання підприємства дадуть змогу переробити до 50 тон сировини за добу. Нині виробничі потужності завантажені лише на 30% через недостатню кількість сировини необхідної якості».
 
«На захист Президента Ющенка і демократичних завоювань стала живим ланцюгом Західна Україна
ICTV, "Факти", 12.09.2008
Олена ФРОЛЯК, ведуча: На захист Президента Ющенка і демократичних завоювань стала живим ланцюгом Західна Україна. Акцію "Ланцюг єднання" організовують громадські та неурядові організації на Волині, Хмельниччині, Львівщині, Тернопільщині, Прикарапатті, Закарпатті і Буковині. В організаторів абсолютно свідомі пориви і бажання, однак, схоже, підключається адміністративний ресурс – людей на акцію звозять автобусами, активно задіяні до процесу місцеві адміністрації.
Оксана КВАСНИШИН, кореспондент: На Прикарпатті замість проанонсованих 20 тисяч учасників на "Ланцюг єднання" зібрали вчетверо менше. Людей звозили автобусами й ставили вздовж шляхів. Переважно це працівники держустанов і студенти. У деяких закладах робота призупинилася: у Тисменицькій райадміністрації залишилося лише по одному чиновнику на поверх. Люди чекають їх біля приймалень або повертаються ні з чим. Дехто з учасників акції нарікає, що навіть не встиг підготуватися до поїздки, тепло одягнутися та поїсти.
Учасник акції: "Нам сказали, що ми на промежутку біля 5 метрів стали один біля одного, екали чогось, не знаю, чого".
Учасник акції: "Судячи по отих прапорах, ми на якомусь мітингу".
Оксана КВАСНИШИН, кореспондент: На Закарпатті в акції "Єднання України" взяли участь майже 20 тисяч людей. 115-кілометровий живий ланцюг розтягнувся від Ужгорода до кордону Закарпаття зі Львівщиною. Переривався він на перевалах, де небезпечні ділянки з підйомами та поворотами. На узбіччях дороги з прапорами в руках стояли люди різного віку, навіть школярі. Закарпатці акцію завершили на півгодини раніше, ніж планувалося. Люди роз'їхалися по домівках, дехто забув прапори.
Учасниця акції: "Нам позвонило із Чопа наше начальство, повідомили і попросили. От ми і тут".
Учасниця акції: "Ми хочемо, щоб Україна була єдина, щоб ми освітяни, культура могли чомусь, ще наші діти виховувалися і навчалися в спокійній обстановці".
Учасниця акції: "Якщо когось привезли, то, в принципі, там їх ніхто не прив'язував і не просив стояти. Якщо людина прийшла і вона не хоче стояти, тоді чого вона там стоїть? В принципі, так можна запитати, ніхто ж там не слідкував".
Оксана КВАСНИШИН, кореспондент: Загалом ланцюг мав об'єднати 9 західних регіонів України. Крім Прикарпаття і Закарпаття – ще Волинь, Рівненщину, Буковину, Тернопільщину, Хмельниччину, Львівщину та Вінниччину. На Поліссі акція зібрала лише півсотні людей. Щоправда, всі вони прийшли добровільно».
 
«Мітинг на підтримку Юлії Тимошенко у Львові зірвали прихильники політичної сили "Наша Україна"
5-й канал, "Час новин", 14.09.2008
Олег ДЕЙНЕКА, ведучий: Мітинг на підтримку Юлії Тимошенко у Львові зірвали прихильники політичної сили "Наша Україна". Вони скандували "Юлю геть!" та "Ганьба!". Під вигуки кількатисячного натовпу депутатам від БЮТ так і не вдалося розпочати заплановане народне віче, яке ініціювала обласна організація партії "Батьківщина". На площі розпочалися сутички, серйозних заворушень вдалося уникнути тільки завдяки правоохоронцям. Вони розділили прихильників різних політичних сил та вивели з натовпу учасників конфліктів. У відповідь БЮТівці також завадили "нашоукраїнцям" провести свій мітинг. Вони увімкнули гучну музику, чим майже заглушили виступи».
 
БЮТ
 
Інформаційна політика БЮТ на початку вересня також була далекою від ідеальної. Тимошенко вже 1 вересня мусила пояснити мотиви ситуативного об’єднання з Партією регіонів. Натомість, вона лише віджартувалася, коли її запитали про версію Балоги щодо коаліції БЮТ і ПР. Тобто, станом на вечір 1 вересня лідер БЮТ спростовувала саму можливість об’єднання з Януковичем.
 
Очевидно, остаточне рішення про голосування було ухвалене лише пізно ввечері 1 вересня. Саме тоді, на програмі «Свобода з Куликовим», член БЮТ С. Соболєв повідомив про намір фракції голосувати за спільний законопроект БЮТ і ПР щодо зміни способу обрання тимчасового голови СБУ.
 
Проте 2 вересня Тимошенко жодним чином не прокоментувала різку зміну поведінки своєї політичної сили. Лише повільна реакція (чи шок?) «Нашої України» та відсутність вбивчих компрометуючих меседжів Банкової урятувала її від негайного негативного висвітлення її кроку в ЗМІ.
 
Цю помилку Тимошенко спробувала виправити у телезверненні до громадян, і їй багато що вдалося. Телезвернення Тимошенко було добре структурованим, чітким і технологічним. Не дивно, що меседжі озвучені у зверненні стали базою для пропаганди і контрпропаганди БЮТ у наступні дні.
 
Прем’єр почала з відвертого перекручування слів звернення Ющенка «сьогодні зі спеціальним зверненням до народу виступив Президент України Віктор Ющенко, який оголосив, що половина його фракції на чолі з ним все ж домоглася свого і зруйнувала демократичну коаліцію».
 
Далі вона обернула звинувачення щодо її позиції по Грузії та союзу з Януковичем проти самого Президента, нагадавши досить яскраві факти з минулого. Наступним кроком вона нагадала про свої «досягнення» всупереч опору Банкової та назвала свою версію причин діяльності Президента: прагнення переобратися у 2010 році та знищити її як конкурента.
 
Завершення її виступу важко назвати виграшним. Обіцянка провести конституційну реформу, щоб навести лад в країні навряд чи зачепила б глядачів, які давно не сприймають тему реформу і не вбачають у ній (на відміну від теми виплати заощаджень) шляху до відчутного покращення їхнього життя. Тобто, Тимошенко пожертвувала вдалим закінченням свого виступу заради вкидання у суспільній простір теми голосування за нову Конституції спільно з регіоналами.
 
Однак вже наступного дня, 4 вересня, Тимошенко повністю змістила акценти в конституційній реформі, заявивши про бажання змінити конституцію на користь розширення влади місцевих рад за рахунок місцевих держадміністрацій, контрольованих президентом.
 
Що не вдалося Тимошенко, так це знайти виправдання своїм діям спільно з Януковичем. Вона так і не знайшла контртезу на закид Президента, що всі дії в парламенті спрямовані проти нього. Продовження голосування питань, які об’єктивно послаблювали б Президента та посилювали Януковича, були їй не вигідні з електоральної точки зору. Бо це лише підтверджувало б тезу Банкової про те, що діями БЮТ і ПР керують з Кремля, і що такий союз загрожує незалежності України.
 
Тому команда БЮТ мусила знайти такі питання і провести їх через спільне голосування з «регіоналами», які могли б подаватися як важливіші і ближчі до потреб людей, ніж декларування відкритої ворожості до Росії у зв’язку з війною в Грузії. Але таких питань явно бракувало. Бо «регіонали» умовою продовження співпраці ставили формалізацію нової коаліції. Прем’єр-міністру в цій ситуації залишалося тягнути час та контратакувати Президента.
 
6 вересня вона у знущальному стилі закликала оскаржити ухвалені БЮТ і ПР закони у Конституційному суді, мовляв, якщо вони не відповідають Конституції.
 
8 вересня вона дала велику прес-конференцію, на якій більшість телеканалів почули погрозу створити нову коаліцію без Президента, якщо він не «одумається» і не повернеться без будь-яких ультиматумів до коаліції з БЮТ. Тимошенко спеціально підкреслила, що найгірший для неї варіант – позачергові вибори, а не коаліція з ПР.
 
Того ж дня екс-соратник Президента і екс-міністр оборони Анатолій Гриценко заявив про загрозу підготовки силового варіанту. Свій меседж він повторив в ефірі ТРК «України». Хоч у наступні дні його припущення взагалі не підтвердилося, воно лягало в в пропагандистську канву
 
Аби підкреслити всю тяжкість свого становища, Тимошенко на прес-конференції ще раз нагадала про звинувачення у державній зраді. Вона прокоментувала і відкинула майже всі пункти звинувачень, які були раніше озвучені керівництвом Банкової.
 
На руку їй зіграло й рішення НУНС дозволити своїм міністрам продовжити роботу в уряді. Зокрема, 12 вересня з’явилася інформація про початок роботи уряду над стабілізацією цін на зерно, а 13-го стало відомо про ухвалення проекту бюджету на 2008 рік, де поряд із зменшенням дефіциту було збережено високий рівень соцвиплат.
 
Отже, попри спроби Банкової змусити БЮТ зірватися і піти на відкриту конфронтацію та формалізувати союз з Партію регіонів, Тимошенко утрималася від різких кроків. Недоліком роботи команди БЮТ було те, що захист і напад відбувався переважно в режимі коментарів самої лідери, тоді як на політичному фронті переговори з ПР не давали жодних результатів, а у роботі з масами, принаймні в західних регіонах шальки терезів почали схилятися на бік Президента.
 
«Звернення Прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко до народу
ICTV, "Факти", 03.09.2008
"Дорогі співвітчизники!
Вчора партія "Наша Україна" в односторонньому порядку вийшла з демократичної коаліції. А сьогодні зі спеціальним зверненням до народу виступив Президент України Віктор Ющенко, який оголосив, що половина його фракції на чолі з ним все ж домоглася свого і зруйнувала демократичну коаліцію.
Причиною цього були названі дві обставини Президентом: перше - моя неправильна позиція по конфлікту в Грузії і друге - створення коаліції з Партією регіонів та комуністами. Моя позиція по конфлікту в Грузії чітка, зрозуміла і однозначна. Вона повністю співпадає з позицією Європейського Союзу з визнанням цілісності і суверенітету території Грузії. Моя позиція мирна і не допускає втягування України в будь-які військові авантюри. Вона і надалі буде залишатися саме такою.
Що ж стосується моєї коаліції, коаліції нашої політичної сили з Партією регіонів і комуністами, то я думаю, всі люди добре пам'ятають, що не я підписувала меморандум про дружбу з Партією регіонів, не я підписувала з Віктором Януковичем, комуністами і Морозом "Універсал національної єдності", не я вносила Віктора Януковича на посаду Прем'єр-міністра та створювала широку коаліцію. Да, власне кажучи, і не я призначала на посаду секретаря Ради національної безпеки і оборони одного з лідерів Партії регіонів Раїсу Богатирьову, створюючи на Раді національної безпеки і оборони практично другий уряд України. Тому якщо вже говорити про зраду, треба мати добру пам'ять, щоб пригадати новітню історію України або бодай Президенту свою власну біографію. Під яким би кутом і з якої точки зору ми не дивилися на сьогоднішні події, одне зрозуміло без пояснень: на жаль, Президент України Віктор Ющенко вдруге за один президентський термін зруйнував і знищив демократичну коаліцію. А це надія України на європейський вибір і на інші добрі надії, які мали люди.
Вперше в 2005 році, коли я намагалася боротися із тотальною корупцію в його оточенні, і вдруге це відбувається прямо зараз, прямо сьогодні, коли всі президентські сили Секретаріату Президента кинуто на вбивство демократичної коаліції в Україні. Я думаю, що ви також слідкували за тим, що демократичну коаліцію і демократичний уряд Президент почав нищити буквально з першого дня їх створення. Такого тиску, такої навали і агресії відносно уряду, себе особисто, всієї команди я не відчувала навіть в період найзапеклішої опозиційної діяльності.
Я мовчала весь цей час і знаю, що ви давали високу оцінку моєму мовчанню. І навіть відпрацювали для себе спеціальний принцип - роби все, що може доброго для країни, і не звертай уваги ні на які інтриги. Я тримала цю вистраждану коаліцію, боролася за неї з останніх своїх сил, утримувала її від розпаду угодами, гарантіями, вмовляннями - всім, чим могла. Але все марно. Президент Ющенко убивав її свідомо, завзято і послідовно.
Але навіть незважаючи на все це, уряд нормально працював, працює і, я переконана, буде працювати далі, об'єднуючи навколо себе всі сили політикуму, об'єднуючи всіх здравих політиків.
 
  1. Я хочу просто повідомити вам, що ми за останні 8 місяців тримаємо один з найвищих показників економічного зростання серед інших країн.
  2. Я хочу повідомити вам, що ми зібрали вдвічі більший врожай зернових, ніж в минулому році, і побили всі рекорди по врожаю зернових навіть під часи Радянського Союзу і повернули собі славу житниці світу.
  3. За рахунок боротьби з корупцією та тіньовими схемами уряд додатково отримав до бюджету більше 32 мільярдів гривень, а це значна частина бюджету України для того, щоб віддати ці гроші людям.
  4. Ми побудували в Україні першу транзитну магістраль Харків-Дніпропетровськ за європейськими стандартами і почали відбудовувати Україні добрий імідж транзитної держави.
  5. Крім того, ми зупинили і вже останні два місяці довели до нуля ту інфляцію, яку нам залишили в спадщину на рекордному рівні в 17% річних минулого року.
  6. Я можу пишатися як керівник уряду тим, що ми в цьому році на 4 мільйони тонн збільшимо видобуток вугілля в Україні, в той час коли в минулому році він на 5 мільйонів став нижчим. І ми хочемо зробити все, щоб повернути той рівень видобутку вугілля, який був на початку 90-х років. А це дійсно серйозні рекордні.
  7. В два рази піднято стипендію студентам, збільшено заробітні плати і пенсії.
  8. 6 мільйонам людей всупереч колосальній протидії Президента повернено перший транш заощаджень - 1 тисячу гривень.
Це зроблено демократичним урядом, і значно більше того, ніж я перерахувала. Незважаючи на те, що кожна наша ініціатива, кожен наш проект проходив такий шалений супротив з боку глави держави і його оточення, що доводилося кожного дня буквально пробивати бетонні стіни і долати бар'єри. Але знаєте, що саме неприємне в цій історії - що чорна справа руйнації демократичної коаліції прикривалася показним патріотизмом, словесною духовністю і показною мораллю.
Істинна, реальна причина того, що Президент країни Віктор Ющенко проголосив мені особисто та всій демократичній команді війну на знищення - це, на жаль, боротьба за перемогу на наступних президентських виборах 2010 року. Заради перемоги на них, на жаль, вони готові йти до краю. І хоча вже і шансів практично немає, вони були загублені під час цієї абсолютно безглуздої боротьби. Але президентські вибори так затьмарили цим людям очі і голови, що вони навіть не чули моїх запевнень в тому, що я готова поступитися і ще раз підтримати єдиного кандидата від демократичної коаліції на вибори Президента, якщо можна буде добитися нормальної гармонійної роботи і якщо не будуть заважати уряду працювати. Хіба це великі вимоги? Хіба це ненормальна співпраця?
Сьогодні Президент сказав, що в країні встановлено диктатуру Прем'єр-міністра. Вікторе Андрійовичу! Та немає у нас ніякої диктатури, на жаль, в демократичній коаліції на чолі з вами, окрім диктатури глупості, безвідповідальності і безладу, які я дуже хотіла припинити вчора тими голосуваннями, які відбулися у Верховній Раді.
Я хотіла, по-перше, чітко розмежувати повноваження між урядом і Президентом так, як це передбачено в Конституції, а не робити так, що в країні три уряди, шість Прем'єрів і всі керують, а ніхто не відповідає за це.
По-друге, я хотіла вчора своїм голосуванням в парламенті нашої фракції відокремити ваше оточення від впливів на Службу безпеки України, яка сьогодні, на жаль, перетворилася в репресивний орган проти політиків, яких ви вважаєте своїми конкурентами. І Служба безпеки України, на жаль, не виконує своїх головних функцій - не захищає національні інтереси України і не робить все для того, щоб Україна була сильною.
Дорогі співвітчизники! Я розумію, що моя розповідь не дуже весела. Але ж все одно я точно знаю, що все буде абсолютно добре в нашій країні. Україна - сильна держава мудрих прекрасних людей. І в нас неодмінно буде успіх, незважаючи на всі політичні шторми і буревії. Я звертаюся до своїх колег з "Народної самооборони" та Народного Руху України. Я звертаюся до Юрія Луценка, до Бориса Тарасюка, до Анатолія Гриценка і до всіх інших депутатів "Нашої України-Народної самооборони", які категорично не підтримали своїми голосами розвал демократичної коаліції. Я щиро дякую вам за політичну мужність, гідність і честь, за те, що ви залишилися вірними ідеалам демократії та справедливості, не піддалися провокація президентського Секретаріату і найближчого оточення і не підписали заяву про вихід з демократичної коаліції.
А тим, хто підписав руйнацію демократичної коаліції, потрібно було робити такі демарші в той час, коли Секретаріат Президента і Президент особисто руйнували демократичну коаліцію, а не роботи демарш по руйнації останнього, що залишилося у вас і у вашого Президента. Я звертаюся до колег і соратників з "Нашої України". Не час руйнувати останні демократичні барикади. Тому що демократична коаліція може і повинна існувати. У вас є цілих 10 днів для того, щоб без ультиматумів, без вимог, без провокацій просто спокійно повернутися в демократичну коаліцію. Ніякі голосування в парламенті, ніякі рішення, на які ви посилаєтеся, і особливо вони абсолютно не відповідають дійсності, не можуть бути причиною для виходу з коаліції. І якщо 8 місяців я і наша команда терпіли все і не дозволили собі зруйнувати демократичну коаліцію, то і вам потрібно цінувати її так само, як цінуємо і будуємо її ми. Я щиро сподіваюся на мудрість і виваженість наших колег по демократичній коаліції. Я вірю, що роботу демократичної коаліції буде відновлено.
Дорогі співвітчизники! Я дякую вам за те, що ви вислухали мене. Знайте, що ситуація в Україні абсолютно нормальна. Уряд працює, незалежно від того, що частина уряду, якій Президент дав вказівки покинути роботу уряду, в уряду кворум є, і уряд такий самий сильний, як він був і до цих абсолютно не прогнозованих подій. Нас не зупинять жодні авантюри і провокації. Ми спокійні і впевнені. У нас цілком достатньо сил та можливостей для того, щоб виконати всі наші зобов'язання, які ми давали всім вам під час виборів.
Я буквально з завтрашнього дня розпочну консультації з усіма політичними силами в парламенті для того, щоб створити систему консолідації, для того, щоб нарешті припинити розбрат, для того, щоб сьогодні в парламенті і в уряді створити осередок стабільності. Я щаслива від того, що сьогодні парламент голосує як годинник. Вчора прийняті всі без виключення закони для підняття вугільної галузі.
Сьогодні ми прийняли всі рішення і зміни до бюджету, які дали можливість підняти заробітну плату всім бюджетникам: освітянам, медичним працівникам, працівникам культури. Це перехід на єдину тарифну сітку. І кожен день парламент і уряд буде приймати ті рішення, які ви очікуєте. Крім того, я думаю, що всі ми зачекалися того, щоб нарешті був наведений порядок в системі правосуддя, в системі органів місцевого самоврядування, щоб був наведений лад з розподілом повноважень в країні і щоб Президент не був Прем'єром по своїм функціям, а Прем'єр не був практично на задвірках будь-яких виконавчих функцій. Щоб ніколи більше не було такого, щоб хтось не пускав губернаторів - голів обласних державних адміністрацій на невідкладні наради до Прем'єр-міністра.
Для цього, щоб посилити права і свободи людей, щоб посилити принцип верховенства права, зруйнувати монополію силових структур і зробити політикум консолідованим і надійним, нам обов'язково потрібні конституційні зміни. І в найближчий час я вийду з ґрунтовними, абсолютно продуманими і необхідними для України конституційними змінами. І я вірю в те, що і нові зміни до Конституції консолідують парламент, всі здорові сили.
Я думаю, що політикум вже замучив країну достроковими виборами. Потрібно працювати, а не кожен раз кидати країну в кризи. І я хочу, щоб ви всі знали, що ви можете на мене покластися, що всі принципи і ідеали, які були чітко оголошені під час нашої революції і які незалежно від кольору прапорів партій сприймаються всією країною, вони будуть продовжені і доведені до логічного завершення. Я з вами, як зажди, і я думаю, що у нас з вами все вийде, попри всі проблеми і всі негаразди. Будьте в цьому впевнені».
 
«Про освіту говорила на своїй прес-конференції сьогодні і прем'єр-міністр Юлія Тимошенко
ICTV, "Факти", 01.09.2008
Інна ШЕВЧЕНКО, ведуча: Про освіту говорила на своїй прес-конференції сьогодні і прем'єр-міністр Юлія Тимошенко.
Ольга ЧАЙКО, кореспондент: Встановити мир між двома будинками по вулиці Грушевського пропонує прем'єр, і водночас вона за спрощення процедури імпічменту президентові України. Щоправда нинішнього це не стосуватиметься. Представників усіх фракцій прем'єр залучить до написання бюджету на наступний рік. Про дочасні перевибори в парламент можна говорити лише політичний шаленець, стверджує Тимошенко.
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, прем'єр-міністр України: "Будемо абсолютно на ділі використовувати пораду президента, мораторій на політичне протистояння і знаходити компроміси серед всіх політичних сил для голосування ключових законопроектів, але в той же час, ви знаєте, що ми послідовні прихильники демократичної коаліції. І вся ця возня про зміну коаліції абсолютно не має до нас ніякого відношення".
Ольга ЧАЙКО, кореспондент: Перше показове засідання з питань бюджету в Кабміні було вже сьогодні, адже проект головного фінансового документа країни має бути готовим за 2 тижні. Для цього урядовці та депутати консультуватимуться по 3-4 рази на день поки основні джерела надходжень перевіряє Державна податкова адміністрація. Прогнозований дисбаланс документа - 16 мільярдів гривень, бо уряд вже цього року хоче підняти зарплату бюджетникам.
Віктор ПИНЗЕНИК, міністр фінансів України: "Вирішується питання з переходом оплати праці на рівні прожиткового мінімуму. А з другого боку, зумовлено перехідними видатками, пов'язаними з рішенням цього року - єдина тарифна сітка і підвищення мінімальної заробітної плати. Це майже 28 мільярдів гривень".
Ольга ЧАЙКО, кореспондент: Уже завтра шахтарям, освітянам та студентам прем'єр обіцяє подарунки, якщо за поправки до бюджету нинішнього проголосує парламент. На підвищення зарплати викладачам Тимошенко обіцяє пустити 1 мільярд 400 мільйонів гривень із зароблених на подоланні корупції. Студентам же мають суттєво підняти стипендію, максимум до 530 гривень».
 
«Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко не вірить у дострокові парламентські вибори
ICTV, "Факти", 01.09.2008
Інна ШЕВЧЕНКО, ведуча: Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко не вірить у дострокові парламентські вибори. Про це глава уряду заявила сьогодні під час прес-конференції та зазначила, що категорично проти такої ініціативи. Натомість Юлія Володимирівна переймається долею майбутніх українських президентів та підтримує ідею законопроекту, який регулюватиме питання імпічменту глави держави. Нагадаю, з відповідною ініціативою виступили Олександр Лавринович з Партії регіонів та Андрій Портнов з БЮТу. Депутати пропонують внести зміни у закони, які стосуються повноважень Конституційного суд. Таким чином спростивши всю процедуру імпічменту. За словами прем'єра, спрощена процедура набуде чинності вже після нових виборів президента. А нині Юлія Тимошенко закликає парламентарів взяти участь у розробці проекту бюджету на 2009 рік».
 
«Фракція БЮТ хоче винести на порядок денний засідання ВР питання про порядок обрання парламентом голови СБУ
ICTV, "Факти", 02.09.2008
Олексій ГНИЛУША, ведучий: Фракція БЮТ хоче винести на порядок денний засідання Верховної Ради питання про порядок обрання парламентом голови СБУ. Про це під час ефіру програми "Свободи слова" на ICTV заявив народний депутат Сергій Соболєв.
Сергій СОБОЛЄВ, народний депутат України: "Завтра буде визначено раз і назавжди порядок: немає голови Служби безпеки, який офіційно обраний в парламенті за поданням Президента, як цього вимагає Конституція, така людина повинна бути обрана парламентом до того часу, поки така людина не пройде парламент за поданням президента".
Олексій ГНИЛУША, ведучий: Утім, БЮТ можуть і не підтримати колеги по коаліції, адже дві фракції не виробили спільної позиції навіть щодо законопроектів з оцінки ситуації у Грузії».
 
«Тимошенко каже, у тому що сталося, винен сам Президент і його команда
Новий канал, "Репортер", 03.09.2008
Леся ЯВОРІВСЬКА, ведуча: Тимошенко каже, у тому що сталося, винен сам Президент і його команда. Мовляв, щодня створювали перешкоди для роботи уряду, принижували, знищували його роботу. А ще постійна конфронтація з головами місцевих адміністрацій, які підлеглі Президентові. І попри все Тимошенко сподівається, що ще не все втрачено.
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, Прем'єр-міністр України: "8 місяців йшла робота над знущаннями над урядом, на руйнацію роботи уряду і демократичної коаліції. Президент разом з своїм Секретаріатом не нехтували ніякими абсолютними засобами для того, щоб довести демократичну коаліцію до стану розпаду"».
 
«Юлії Тимошенко довелося чекати аж до вечірнього брифінгу
"1+1", 03.09.2008
Наталія МОСЕЙЧУК, ведуча: Отже на офіційну відповідь головного адресата президентського звернення прем'єр міністра Юлії Тимошенко довелося чекати аж до вечірнього брифінгу в кабміні. Там зараз працює Сергій Кудімов.
Наталія МОСЕЙЧУК, ведуча: Сергію, то які слова підготували Юлія Тимошенко у відповідь? Чи можливий конструктивний діалог між президентом та прем'єром чи взагалі це війна остачно?
Сергій КУДІМОВ, кореспондент "ТСН": "Доброго вечора. Буквально недавно, кілька хвилин тому завершилося телезвернення прем'єр міністра Юлії Тимошенко до українського народу. Воно відбулося тут у приміщенні Кабміну. Прем'єр помітно хвилювалась і що прикметно, перед тим як зайти до зали, вона перехристилася. Кілька сторінок, кілька аркушів на яких прем'єр виклала свої позиції. Найперше стосовно звинувачень, щодо не її. Це позиція к Грузії. Прем'єр каже, що вона не змінилася. Вона підтримує суверенітет цієї країни. Її позиція тотожна з позицією ЄС. Стосовно коаліції з Партією регіонів та комуністами Тимошенко поки, що прямих відповідей не давала. Вона закликала своїх колег з демократичної коаліції прийти до тями і впродовж десяти днів без жодних ультиматумів повернутися до більшості. Тим не менш прем'єр не відкинула можливості іншого формату коаліції, про це вона досить прозоро натякнула.
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, прем'єр міністр України: "Я буквально з завтрашнього дня розпочну консультації з усіма політичними силами в парламенті, для того , що створити систему консолідації. Для того, щоб назавжди припинити розбрат, для того, щоб сьогодні в парламенті і уряді створити осередок стабільності".
Сергій КУДІМОВ, кореспондент "ТСН": Тимошенко, власне кажучи, визнала. Кілька хвилин вона перераховувала свої економічні здобутки- це був такий невеличкий екскурс в історію і потім Юлія Тимошенко назвала, на її думку, причину цієї політичної кризи.
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, прем'єр міністр України: "Реальна причина того, що президент країни Віктор Ющенко проголосив мені особисто та всій демократичній команді війну на знищення - це нажаль боротьба за перемогу у наступних президентських виборах дві тисяча десятого року. За ради перемоги на них, нажаль, вони готові йти до краю, хоча вже і шансів практично не мають".
Сергій КУДІМОВ, кореспондент "ТСН": Сьогодні міністри нашоукраїнці залишили засідання уряду. Тимошенко заявляє, що уряд працюватиме, кворум є. І найближчім часом – це ще одна найголовніша заява Юлії Тимошенко презентує свої зміни до конституції України».
 
«Фракція БЮТ звинувачення Президента у фактичному створенні нової коаліції називає брехнею, а сам виступ Віктора Ющенка - недоречністю
ICTV, "Факти", 03.09.2008
Інна ШЕВЧЕНКО, ведуча: Фракція БЮТ звинувачення Президента у фактичному створенні нової коаліції називає брехнею, а сам виступ Віктора Ющенка – недоречністю. Таку заяву депутатів оприлюднила агенція "Інтерфакс". Проте, не зважаючи на загострення ситуації у верхах, народні обранці сьогодні працювали у звичному режимі. Але на трибуні переважно виступали представники БЮТ, Партії регіонів та комуністи – і критикували Секретаріат Президента. Далі перейшли до розгляду бюджетних та соціальних законопроектів. Зокрема, депутати затвердили у першому читанні документ про соціальний діалог та підтримали зміни до закону про прожитковий мінімум.
Володимир ГОРКОВЕНКО, кореспондент: Перший день без коаліції. Через 10 днів з трибуни парламенту має бути офіційно оголошено, що більшості немає. Щоправда цього може і не статися. "Наша Україна – Народна самооборона" готова дати задній хід. Але за певних умов. Реінкарнація демократичної коаліції можлива. "НУ-НС" готовий переглянути своє рішення. Для цього БЮТ має сісти за стіл переговорів і виробити спільну позицію по грузино-осетинського конфлікту та не голосувати за антипрезидентські закони, які Ющенко має намір повернути назад до парламенту. Мова про тимчасові слідчі комісії, змінені закони про Кабмін, СБУ та Конституційний суд.
Синхрон: В'ячеслав КИРИЛЕНКО, лідер фракції "Наша Україна – Народна самооборона": "Якщо коаліція за 10 днів припинить де-юре своє існування і про це буде оголошено з трибуни Верховної Ради, "Наша Україна" переходить у парламентську опозицію".
Володимир ГОРКОВЕНКО, кореспондент: Проте в опозицію хочуть не всі. У фракції НУНС розкол. Вихід із коаліції не підтримали рухівці Тарасюка та соратники Луценка. "Народна самооборона" і далі хоче дружити із Тимошенко.
Олесь ДОНІЙ, народний депутат України, фракція "Наша Україна – Народна самооборона": "Ми вважаємо, що найкраща коаліція між БЮТ і "Наша Україна - Народна самооборона". Може бути інше утворення, може бути хтось піти на ліво, і вважаємо, що потрібно дотримуватися існуючих супружніх обов'язків".
Роман ЗВАРИЧ, народний депутат України, фракція "Наша Україна – Народна самооборона": "Це є певне, це хвороба певного такого дитячого підходу до політики. Не було ні одного депутата "Самооборони" на вчорашньому засіданні, який не засуджував дії наших партнерів по блоку. Не було ні одного".
Володимир ГОРКОВЕНКО, кореспондент: Бютівці взагалі роблять вигляд, що нічого не сталося: кажуть, не всі голосували, неправильно вийшли і взагалі листа про розлучення не отримували. Сергій Соболєв навіть висунув зустрічні умови для перемир'я: відставку Віктора Балоги. Але йти на поступки БЮТівці не збираються.
Микола ТОМЕНКО, заступник голови Верховної Ради України: "Може ще треба нам стати на коліна перед Президентом, який звинувачує нас у державній зраді? Ми не бачимо жодних проблем і ніхто нічого не збирається робити. Ми працюєм так, як ми і працювали".
Володимир ГОРКОВЕНКО, кореспондент: Регіонали очікують або реінкарнації коаліції, або розлучення. Вони готові до створення більшості з БЮТ. Це дешевше, ніж вибори проводити.
Ганна ГЕРМАН, народний депутат України, фракція Партії регіонів: "Якщо в парламенті знайдуться сили, які готові на таке об'єднання, це об'єднання треба вітати. Бо чергові вибори - це, так як і минулі вибори, і ми про це говорили, це лише зайва трата часу, коштів і так далі. Треба робити все, щоб удешевлювати політичні процеси".
Володимир ГОРКОВЕНКО, кореспондент: Якщо не буде жодної коаліції, мають бути нові вибори. Коли їм бути – вирішувати Президентові. Це не обов'язок, а його право. Тобто він може їх оголосити і за 30 днів, і за 130».
 
«Премьер-министр Юлия Тимошенко, буквально, час назад также выступила с заявлением к народу
"Iнтер", "Подробности", 03.09.2008
Руслан СЕНІЧКІН, ведучий: Премьер-министр Юлия Тимошенко, буквально, час назад также выступила с заявлением к народу. Произнеся "Дорогие мои", премьер больше обращалась к персональному адресату - президенту Виктору Ющенко. Именно его, а не себя, Тимошенко винит в кризисе, при этом призывая политическую силу президента, НУНС, вернуться в лоно коалиции.
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, Прем'єр-міністр України: "Сьогодні президент сказав, що в країні встановлено диктатуру прем'єр-міністра. Вікторе Андрійовичу, та немає у нас жодної диктатури. На жаль, в демократичні й коаліції на чолі з Вами, окрім диктатури глухості, безвідповідальності і безладу, які я дуже хотіла припинити вчора тими голосуваннями, що відбулися у Верховній раді. Я хотіла, по-перше, чітко розмежувати повноваження між урядом і Президентом так, як це передбачено в Конституції… Не час руйнувати останні демократичні барикади, тому що демократична коаліція може і повинна існувати. У Вас є цілих 10 днів для того, щоб без ультиматумів, без вимог, без провокацій, просто, спокійно повернутись у демократичну коаліцію"».
 
«Прем'єрка пообіцяла залишити без роботи всіх голів обласних та районних адміністрацій
СТБ, "Вікна-новини", 04.09.2008
Наталя ГАВРИЛОВА, ведуча: Прем'єрка сьогодні пообіцяла залишити без роботи всіх голів обласних та районних адміністрацій, ліквідувавши їхні посади й структури. Цих урядників призначає Президент. Прем'єрка ж пропонує, щоби на цю роботу людей призначав не він, а депутати відповідних рад, що створюватимуть виконавчі комітети при місцевих представницьких органах. Цими ідеями Юлія Тимошенко поділилася на зустрічі з мерами українських міст, що нерідко конфліктують із головами обл- і райдержадміністрацій, що їх призначають із Києва.
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, Прем'єр-міністр України: "Я вийду з такою ініціативою, і в Верховній Раді, я думаю, знайдеться конституційна більшість для того, щоб дати повноваження місцевим органам влади, місцевим органам самоврядування і дати можливість їм не "згори" отримувати керівників виконавчої влади, а робити це на місцях і не мати районних державних адміністрацій, а мати виконкоми в кожній раді, яка створена"».
 
«Юлія Тимошенко переконана, що у парламенті знайдеться 300 голосів, щоб ухвалити зміни до Конституції
Перший національний, "Новини", 04.09.2008
Юлія МОТРИЧ, ведуча: Юлія Тимошенко переконана, що у парламенті знайдеться 300 голосів, щоб ухвалити зміни до Конституції. На зустрічі з місцевою владою глава уряду заявила, що змінювати Основний Закон держави потрібно негайно. На її думку, парламент може це зробити, незважаючи на останні суперечки в середині демократичної коаліції. Зміни до Конституції передбачають посилення місцевої влади. Тимошенко вважає, що обласних і районних керівників мають призначати не у Києві, а саме на місцях.
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, Прем'єр-міністр України: "В Україні дуже централізована влада вцілому. І її потрібно децентралізовувати не тільки фінансовими потоками. Нам обов'язково потрібно невідкладно проводити зміни до Конституції, які дають місцевим органам влади мати свої виконавчі структури. І це потрібно робити невідкладно. Обов'язково я вийду з такою ініціативою. І у Верховній Раді, я думаю, знайдеться конституційна більшість для того, щоб дати повноваження місцевим"».
 
«Не смотря на все демарши правительство, работает как часы
ТРК "Украина", "События", 04.09.2008
Юлия КОТ, ведущая: Не смотря на все демарши правительство, работает как часы, - уверяет Юлия Тимошенко и обещает до 15 сентября подать в парламент проект госбюджета на 2009. Для обсуждения спорных вопросов в Кабмин сегодня пригласили представителей местных администраций. Премьер обещает: в следующем году передадут ряд доходных статей из бюджета, это платы за лицензии, госрегистрацию, 100% платы за землю и 10% налога на прибыль. Особого внимания удостоились и малые города, сейчас их финансируют по остаточному принципу. Из бюджета 2009 им выделят миллиард грн. Премьер надеется, что все изменения в бюджетный кодекс депутаты примут без долгих дисскусий.
Синхрон: Юлия ТИМОШЕНКО, премьер-министр Украины: "На наступний рік, ми заклали цей мільярд додатково для малих міст і ми будемо їх віддавати без визначення в центрі, що їм робити з цими грошима. Тільки на видатку розвитку, тільки на те, щоб поправити інфраструктуру малих міст України".
Юлия КОТ, ведущая: Далее премьер пожелала общаться с представителями местной власти и съемочную группу из зала заседаний попросили удалиться».
 
«Справа про державну зраду Тимошенко уже у Генпрокуратурі
ТОНІС, "24 години", 05.09.2008
Ведуча: справа про державну зраду Тимошенко уже у Генпрокуратурі. СБУ передала першу частину матеріалів , що ніби завдали школи національним інтересам України. Перевірка, як відомо проводилася на прохання Банкової. Заступник голови президентської канцелярії, Андрій Костеленський, 18 серпня звинуватив Прем'єр-міністра, Юлію Тимошенко, у державній зраді та політичній корупції. Юлія Тимошенко усі закиди в свою адресу спростовує».
 
«Юлія Тимошенко, тим часом, окрім усних виступів для медіа розповсюдила ще і письмове звернення до Президента
"1+1", "ТСН", 06.09.2008
Людмила ДОБРОВОЛЬСЬКА, ведуча: Юлія Тимошенко, тим часом, окрім усних виступів для медіа розповсюдила ще і письмове звернення до Президента. Вона закликає його повернутися у коаліцію і запевняє, її політична сила із коаліції не вийде ніколи. Лідер БЮТ хоче повернення партнерів без попередніх умов і без шантажу. Аргументи – у грузинському питанні БЮТ - за суверенітет Грузії, а ново ухвалені закони, які, нагадаю, Ющенко оцінив як антиконституційний переворот, Президент, мовляв, може оскаржити через Конституційний Суд, не розвалюючи коаліцію».
 
«Більшість українців не хочуть дострокових виборів до Ради
24-й канал, "Новини", 06.09.2008
Кореспондент: Більшість українців не хочуть дострокових виборів до Ради. Принаймні про це свідчать результати соцопитування, проведеного Центром Разумкова. Найбільше противників проведення дострокових виборів мешкає у Донецьку – 72%, Львові та Вінниці - близько 70% у кожному з міст. У Києві своє несхвалення цієї ідеї висловили близько 64% респондентів. Найбільше ж підтримують проведення дострокових виборів на Дніпропетровщині - ідея здалась слушною кожному четвертому респондентові. Але аби уникнути дострокових виборів треба створити нову коаліцію. Судячи з останніх подій, найімовірнішою парламентською комбінацією може стати коаліція ?Партії регіонів? та Блоку Юлії Тимошенко. Втім, таку більшості підтримують лише мешканці сходу України - і то лишень кожен другий опитаний. Категорично проти такої коаліції виступають на Заході України – тут ймовірну спілку БЮТ та регіоналів засуджують близько 70% опитаних мешканців».
 
«Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко радить Президенту звернутися до Конституційного Суду та довести неконституційність законів, які проголосував парламент 2 вересня
ICTV, "Факти", 06.09.2008
Інна ШЕВЧЕНКО, ведуча: Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко радить Президенту звернутися до Конституційного Суду та довести неконституційність законів, які проголосував парламент 2 вересня. Глава уряду впевнена, що прийняті зміни повністю відповідають Основному Закону. І до того ж саме такі обіцянки лунали колись у передвиборній програмі Віктор Ющенка Так прем'єр відреагувала на один із пунктів президентського ультиматуму щодо збереження коаліції. Нагадаю, напередодні глава держави висунув 2 умови: скасувати ухвалені цього тижня антиконституційні, га думку Президента, закони та осудити вирішення конфліктів за допомогою зброї і висловити занепокоєння використанням у воєнних діях Чорноморського флоту Росії, який базується у Севастополі. Щодо грузинського питання Юлія Тимошенко підкреслила, що оцінка урядом цих подій з першого дня була чіткою та зрозумілою і повністю скоординованою з позицією Євросоюзу. Тому, за висновками прем'єра, міняти нічого не потрібно. Крім того, Юлія Тимошенко зазначила, що не зважаючи на усі намагання зруйнувати коаліцію, вона таки і досі існує. А БЮТ ніколи не виходив з неї і не збирається цього робити».
 
«Юлія Тимошенко протягом 2,5 годин журналістам регіональних і центральних ЗМІ давала свою оцінку політичних подій в Україні
Перший національний, "Новини", 08.09.2008
Людмила ТОМАНЕК, ведуча: Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко протягом 2,5 годин журналістам регіональних і центральних ЗМІ давала свою оцінку політичних подій в Україні. Заяви Тимошенко слухала наш кореспондент Ірина Герасимова, вона на прямому зв'язку з Українського дому. Ірино, що найбільше цікавило колег-журналістів?
Ірина ГЕРАСИМОВА, кореспондент: Людо, нещодавно тут задавалося питання, чи балотуватиметься… чи йтиме на президентські вибори Тимошенко сама? Вона конкретної відповіді не дала. Але журналісти запитали, чи буде вона підтримувати лідера Партії регіонів Віктора Януковича, на що Тимошенко сказала, що підтримувати його не буде, тому що її фракція має так само непоганого кандидата на цей пост. А от чи підтримуватиме вона нині діючого Президента Ющенка, Тимошенко заявила, що лише у тому випадку, якщо наша демократична коаліція помириться і після того можна буде вже говорити і про Президентські вибори. Так само Тимошенко заявила присутнім, що 11 вересня її викликають до Генеральної прокуратури України. Мова йтиме про матеріали, які були передані правоохоронцями до Генпрокуратури, що нібито Тимошенко звинувачують у національній зраді і те, що вона "зливає" інтереси України Москві. Тимошенко заявила знову ж таки, що все це не так. І 11 вересня вона намагатиметься це довести і в Генеральній прокуратурі. А я нагадаю нашим глядачам, що зараз "Наша Україна - Народна самооборона" заявила про вихід із демократичної коаліції. Президент дав 10 днів на те, щоб політичні сили помирилися. І десятиденний термін спливає 13 вересня, це у цю суботу. Людо?
Людмила ТОМАНЕК, ведуча: З Українського дому була Ірина Герасимова. Там 2,5 години тривала прес-конференція Юлії Тимошенко».
 
«Прем'єр-міністр не буде виконувати жодних ультиматумів, які висував до неї Президент
5-й канал, "Час новин", 08.09.2008
Віталій ПІВОВАР, ведучий: Які заяви зробила під час прес-конференції Юлія Тимошенко?
Ольга КОШЕЛЕНКО, кореспондент: Прем'єр-міністр насамперед повідомила, що не буде виконувати жодних ультиматумів, які висував до неї Президент України Віктор Ющенко. Зокрема, прем'єрська сила - Блок Юлії Тимошенко - не збирається скасовувати і відмовлятися від тих законів, які вони ухвалили разом із Партією регіонів, комуністами та Блоком Литвина 2 вересня у парламенті, і у разі накладання Президентом вето на ці закони Юлія Тимошенко обіцяє, що політичні сили знову подолають це вето, і закони мають вступити в силу. Так само і щодо позиції по Грузії. Тимошенко називає свою позицію чіткою, логічною і абсолютно ясною. Відтак не вважає за потрібне ухвалювати будь-які нові постанови та документи. Із ситуації, що склалася, а саме із політичної кризи, Тимошенко вбачає три виходи. Перший - це посилення демократичної коаліції. Заради цього Юлія Тимошенко просить Президента наказати блокові "Наша Україна - Народна самооборона" повернутися до коаліції демократичних сил і продовжити роботу у ній. Другий варіант, за словами Юлії Тимошенко, - це переформатування коаліції і створення нових альянсів у парламенті. І третій варіант, на думку Прем'єр-міністра, це є дострокові вибори. Найкращим Юлія Тимошенко називає саме перший варіант, а саме повернення до формату демократичної коаліції. На її думку, найгірший варіант - це є дострокові вибори.
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, Прем'єр-міністр України: "Якщо з трьох варіантів обирати, які я назвала - зміцнення демократичної коаліції, дострокові вибори до парламенту і створення інших конфігурацій коаліції, - найгірший варіант, який є, який поховає будь-яку надію на той курс, який ми декларуємо і виконуємо, - це позачергові вибори. Потрібно поставити буде крапку на ваді демократичної коаліції. Це моє глибоке переконання. Я вважаю, що є безвідповідальним вести країну по цьому шляху".
Ольга КОШЕЛЕНКО, кореспондент: Отже, якщо не відбудеться повернення до демократичної коаліції, якщо політичні сили не знайдуть порозуміння, Юлія Тимошенко відкидає, як ми щойно почули, варіант дострокових виборів. На запитання щодо нового формату коаліції Прем'єр-міністр не була конкретною, не сказала про те, які саме переговори ведуться і з якими політичними силами її політична сила може вступити в новий альянс. Прем'єр-міністр пообіцяла, що коли спливе 10-денний термін і офіційно стане відомо про припинення існування демократичної коаліції, вона обіцяє скликати журналістів і громадськість і радитися щодо того, якою має бути нова коаліція.
Віталій ПІВОВАР, ведучий: Чи поділилась Юлія Тимошенко подробицями щодо звинувачень Банкової її у державній зраді?
Ольга КОШЕЛЕНКО, кореспондент: Юлія Тимошенко сьогодні зачитала усі 7 пунктів, в яких звинувачують її у національній зраді. Це ті пункти, які запропонував розглянути Службі безпеки України Віктор Балога та Секретаріат Президента. Юлія Тимошенко заявила, що володіє інформацією, згідно якої Служба безпеки пропонує вже Генеральній прокуратурі порушити кримінальну справу щодо неї на певних посадовців Кабінету міністрів України. Прем'єр-міністр також заявляє про те, що за нею стежать і прослуховують її телефонні розмови. Це триває, за словами Юлії Тимошенко, уже кілька місяців.
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, Прем'єр-міністр України: "Відкриті всі оперативно-розшукові справи проти керівника мого секретаріату, проти керівника моєї служби, проти Прем'єр-міністра, проти великої кількості людей, які працюють в уряді. За мою вже багато місяців з моменту цих всіх жахливих виступів та листів 24 години на добу стежать. Я не маю ніякої недоторканності. Я отримала на 11 вересня повістку до Генеральної прокуратури. Я маю сьогодні безліч прослуханих телефонних розмов. Нам підтверджують, що сьогодні ведуться всі ці дії. І практично сьогодні здійснюється тиск на деяких заступників генерального прокурора і обіцянки, якщо вони порушать проти Прем'єра кримінальну справу, то Президент подасть їх кандидатуру на пост генерального прокурора"».
 
«Тимошенко кличуть до Генпрокуратури
24-й канал, "Новини", 08.09.2008
Кореспондент: Тимошенко кличуть до Генпрокуратури. Прем'єр-міністр заявила, що за нею цілодобово стежать, а її телефон прослуховують. На додачу ще й Генпрокуратура просить з'явитись, – пожалілась під час прес-конференції Юлія Тимошенко. СБУ направила лист до Генпрокуратури з документами, що нібито підтверджують факт зради національних інтересів. Їх кілька днів тому в Службу безпеки скерував Секретаріат Президента. Тимошенко припускає, що звинувачення стали наслідком її парламентської дружби з "регіоналами".
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, Прем'єр-міністр України: "Мені хотілось би, щоб 450 голосувало "за", коли закон потрібен країні, а не робили на цьому інтриги, а ще, не дай Боже, обвинувачення в зраді або в конституційному перевороті – це смішно. Це не сумно, це смішно. А Президент країни не може бути смішним. Він може бути яким завгодно, але він не може бути смішним".
Кореспондент: Так чи інакше, але 11 вересня Прем'єрку чекають у Генпрокуратурі».
 
«Генпрокуратура відмовилась розслідувати справу Тимошенко
24-й канал, "Новини", 09.09.2008
Кореспондент: Генпрокуратура відмовилась розслідувати справу Тимошенко. Правоохоронне відомство вважає передчасним створення робочої групи разом із СБУ щодо звинувачення уряду у його керівника у національній зраді. Принаймні, про це заявила сама Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко у ефірі одному із телеканалів. За її словами, Генпрокуратура, вивчивши перелік звинувачень на адресу Кабміну, зробила висновок, що у них немає конкретних порушень закону. Нагадаємо, напередодні Тимошенко повідомила, що її викликали на допит у Генеральну Прокуратуру. Прем'єр припустила, що Генпрокуратура візьметься за справу національних інтересів, щоправда, у правоохоронному відомстві цю інформацію спростували, повідомивши, що Тимошенко викликають у справі про отруєння Ющенка. Тим часом, за Юлію Тимошенко заступилися у Партії регіонів. Регіоналка Ганна Герман назвала виклад чільниці уряду та Генпрокуратури у самий розпал протистояння між Президентом та Прем'єром нічим іншим, як політичним переслідуванням. Ганні Герман ця ситуація нагадала практику. Яку застосовувала помаранчева влада до головних представників Партії регіонів у 2005 році. Водночас, регіоналка вважає, що народ оцінить переслідування Тимошенко».
 
«Засідання уряду сьогодні почалося зі скандалу
ICTV, "Факти", 10.09.2008
Петро ДЕМ'ЯНЧУК, ведучий: Засідання уряду сьогодні почалося зі скандалу. В залу не пустили представника Президента Яна Берназюка. Підстава - немає листа від Віктора Ющенка з таким проханням. У Кабінеті міністрів, де розглядають економічні показники країни на наступний рік, працює Тетяна Прудникова, яка зараз на прямому зв'язку зі студією "Фактів". Її слово.
Тетяна ПРУДНИКОВА, кореспондент: Так, і справді, Ян Берназюк не зміг сьогодні зайти на засідання уряду. Як пояснив міністр Кабінету міністрів Петро Крупко, заходити має право лише Олександр Шлапак, офіційний представник Президента при Кабінеті міністрів. Для того, щоб зайшов Ян Берназюк, потрібний спеціальний лист від Секретаріату Президента. Втім, не зважаючи на це, всі міністри-представники "Нашої України" сьогодні прийшли на засідання і Юлія Тимошенко навіть перед початком засідання перепитана віце-прем'єра Івана Васюника, чи будуть від нього якісь заяви. Він сказав, що ні. І тоді засідання уряду вже почалося традиційно з приємних новин. Юлія Тимошенко заявила, що і в цьому місяці в Україні дефляція.
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, Прем'єр-міністр України: "Власне кажучи, другий місяць ми демонструємо досить послідовну і досить чітку антиінфляційну політику і ми отримаємо результати. Два місяці дефляції, цього вже не було багато років. Можна сказати сьогодні, що з таким явищем, як інфляція, практично ми впоралися".
Тетяна ПРУДНИКОВА, кореспондент: Урядовці настроєні досить оптимістично і навіть у бюджет наступного року заклали рівень інфляції лише 9,5%, тоді як на сьогодні вона вже становить приблизно 15%. Втім, міністр фінансів Віктор Пинзеник запевняє, що це така вже тенденція і головне зараз - не зупинити процес зниження інфляції.
Віктор ПИНЗЕНИК, міністр фінансів України: "У третьому кварталі, слава Богу, ми отримаємо дуже низький показник інфляції теж. І ми річну інфляцію, вона знижується. Пік інфляції річної, плинної за 12 останніх місяців був 31,1, по підсумках серпня ми маємо 26 і абсолютно впевнено можна стверджувати, що у вересні буде ще менше".
Тетяна ПРУДНИКОВА, кореспондент: Сьогодні ж урядовці затвердили доходи бюджету наступного року. Вони на третину більші, ніж доходи цьогорічного бюджету. Це майже мільярд гривень і цим Юлія Тимошенко дуже пишається. Втім, як будуть розподіляти ці кошти, урядовці коки що сьогодні не розглядали. Сьогодні ж на порядку денному також реформа фармацевтики і головне – Юлія Тимошенко заявила, що уряд перегляне, як же українці забезпечуються ліками.
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, Прем'єр-міністр України: "Це суцільні абсолютно порушення, які практично межують з мафіозними проявами. І я хочу сказати, що нафта і газ, де жди були певні сумнівні схеми, просто абсолютно неможна порівняти нам навіть з тим, що відбувається у системі забезпечення в країні лікарськими засобами".
Тетяна ПРУДНИКОВА, кореспондент: Засідання уряду триває. Сьогодні урядовці також розглядають фінансову допомогу Грузії. Вони хочуть виділити ще додатково 50 мільйонів гривень на побудову будинків та шкіл, щоб діти, які постраждали, могли вчасно, хоча б в жовтні розпочати заняття. Рішення поки що не прийнято, засідання уряду триває».
 
«Юлія Тимошенко запевнила: нині жодних варіантів коаліції замість демократичної не обговорює і вірить, що президент поверне свою команду
Перший національний, "Новини", 10.09.2008
Іванна НАЙДА, ведуча: Юлія Тимошенко запевнила: нині жодних варіантів коаліції замість демократичної не обговорює і вірить, що президент поверне свою команду в нинішню більшість. Сама прем'єр заради збереження коаліції готова щодня ходити до генпрокуратури. Туди Тимошенко викликають завтра, дати свідчення у справі про отруєння Віктора Ющенко.
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, прем'єр-міністр України: "Якщо мені прийшла повістка до Генеральної прокуратури я безумовно піду. І взагалі, хочу сказати, що якщо президенту України приємно, щоб я кожного ранку ходила в Генеральну прокуратуру і при цьому мені будуть гарантувати збереження демократичної коаліції, ну що ж, будемо починати ранок з походу до Генеральної прокуратури"».
 
«СБУ вызывает на допрос Виктора Медведчука
ТРК "Украина", "События", 11.09.2008
Елена КУЦ, ведущая: СБУ вызывает на допрос Виктора Медведчука. Бывшего социал-демократа подозревают в антигосударственной деятельности. Ранее руководитель службы безопасности уже пытался разоблачить схемы выборных фальсификаций, которые приписывал экс-главе Секретариата Леонида Кучмы. Теперь решил их предупредить.
Валентин НАЛИВАЙЧЕНКО, и.о. голови СБУ: "Служба безпеки України стосовно Медведчука провадить ряд інших процесуальних дій з метою недопущення посягання на конституційний лад нашої держави. Крім того, можу вас офіційно також проінформувати про те, що співробітники СБУ перевіряють заяви від бізнесменів українських щодо здирництва від імені цього громадянина України на так званий проект "Вибори 2010".
Елена КУЦ, ведущая: Валентин Наливайченко также опроверг информацию Премьер-министра о прослушивании телефонов членов ее правительства. Кроме того, глава СБУ заверил: никакого дела в отношении Тимошенко либо ее министров нет».
 
«Премьер сегодня побывала на допросе в Генпрокуратуре Заглавие: Премьер сегодня побывала на допросе в Генпрокуратуре
ТРК "Украина", "События", 11.09.2008
Елена КУЦ, ведущая: Сама Премьер сегодня побывала на допросе в Генпрокуратуре. Официально ее пригласили чтобы пролить свет на факт отравления Виктора Ющенка в 2004 году. Сегодня же пресс-служба ведомства обнародовала заявления о том, что факт отравления диоксином доказан следствием и экспертизами и не подлежит сомнению. Рекомендовал политикам воздерживаться от заявлений, утверждающих обратное.
Корреспондент: Аншлаг среди журналистов и жителей домов вокруг следственного управления Генпрокуратуры. Чтобы увидеть, как Премьер пойдет на допрос, место занимают заранее. Юлия Тимошенко приходит, как и назначали, к десяти. По делу об отравлении Президента Премьера в Генпрокуратуру приглашают уже во второй раз. Говорит, ей нечего добавить следователю, зато есть что сказать журналистам.
Синхрон: Юлия ТИМОШЕНКО, Премьер-министр Украины: "Коли одну людину, яку Президент вважає своїм конкурентом на вибори, одночасно звинувачують в національній зраді, в шпіонажі на Кремль, а зараз ще викликає ще мене Віктор Ющенко в Прокуратуру, щодо власного отруєння, я думаю що це вже просто no comment, без коментарів".
Корреспондент: Приглашали сегодня в Генпрокуратуру и Давида Жванию, но народный депутат к следователю так и не пришел. Почему, рассказал его коллега Александр Москаль, объяснив, что в этом не было никакой необходимости. А вызывали Жванию ради подтанцовки у Премьера. Дескать, не одной же ей на допросы ходить. Эксперты в оценках более сдержаны, но говорят, подобный резонанс не на пользу главе Государства.
Андрей ЕРМОЛАЕВ, политолог: Судячи з усього, є інерція цієї справи про отруєння, вона вже навряд чи спрацьовує на користь Президента, але парадокс в тому, що тепер кожна дія силових структур і самого Президента буде викликати ось такий інформаційний супротив, буде викликати збільшення недовіри до Президента".
Корреспондент: О чем говорили следователи с Премьером, пока остается тайной. Юлия Тимошенко после допроса общаться с журналистами не стала, передав через своего Секретаря, что настроение ей не испортили, и что в Кабмине ее ждут срочные дела. Больше чем за 5 часов следователи Генпрокуратуры так и не выяснили у Премьера всех подробностей, поэтому приглашают Юлию Тимошенко на допрос еще раз, уже в следующий вторник».
 
«Силова активність
"1+1", "ТСН", 11.09.2008
Віталій ГАЙДУКЕВИЧ, ведучий: Силова активність. На допит СБУ знову кличе Віктора Медведчука. Екс-главу адміністрації колишнього президента Кучми викликають у рамках розслідування кримінальної справи про його антидержавницьку діяльність. Сам Медведчук поуки що мовчить. Його однопартійці говорять про те, що Банкова шукає цапа-відбувайла.
Артем АЛЬОШИН, кореспондент: СБУ нарешті пощастило вручити Медведчукові виклик на допит. Про це сьогодні відрапортував голова Служби Валентин Наливайченко. Мовляв, чекаємо з розкритими обіймами, бо хочемо з'ясувати, чи справді підриває він конституційний лад в країні і займається здирництвом.
Валентин НАЛИВАЙЧЕНКО, в. о. голови служби безпеки України: "Співробітники служби безпеки України перевіряють, серйозно перевіряють, заяви від бізнесменів українських щодо здирництва від імені цього громадянина України на так званий проект "Вибори-2010".
Артем АЛЬОШИН, кореспондент: Сам Медведчук поки що мовчить. Прокоментувати закиди на свою адресу він чи то не зміг, чи то не захотів. Водночас його однопартійці слів особливо не добирали, користувалися вже шаблонною формою. Ігор Шурмо, член СДПУ (о), цитата: "Виклик Медведчука до СБУ вкотре доводить, що відомство припинило виконувати власні обов'язки і займається політичними репресіями за політичним замовленням… чим ближче до виборів, тим активніше репресивний апарат з Банкової шукатиме цапа-відбувайла". Наливайченко, зі свого боку, відхрещується від політики, обіцяючи при цьому Медведчука привселюдно відшмагати.
Валентин НАЛИВАЙЧЕНКО, в. о. голови служби безпеки України: "Ми маємо намір інформувати вас, а через вас громадян України про ті дії, які в рамках відповідної кримінальної справи будуть вживатися нами, а в подальшому Прокуратурою".
Артем АЛЬОШИН, кореспондент: Колишнього голову адміністрації Кучми Банкова обвинувачує у державній зраді разом із Тимошенко і приписує йому у співавторстві із Кремлем розробку нової Конституції України. Знов таки, на замовлення прем'єрки».
 
«Віктора Медведчука сьогодні викликали до СБУ
СТБ, "Вікна-новини", 11.09.2008
Тетяна ВИСОЦЬКА, ведуча: А вот Вікторові Медведчукові довелося сьогодні спілкуватися зі слідчими служби безпеки України. Йому закидають антидержавну діяльність. Сьогодні з ранку голову Кучмової адміністрації повісткою викликали на допит. Уже надвечір Віктор Медведчук таки приїхав до СБУ, де пробув кілька годин. Потому дав ексклюзивне інтерв'ю вікнам.
Валентин НАЛИВАЙЧЕНКО, виконувач обов'язки голови СБУ: "До Служби безпеки України стосовно громадянина Медведчука провадить ряд інших процесуальних дій з метою не допущення посягання на конституційний лад нашої держави. Співробітники служби безпеки перевіряють, серйозно перевіряють заяви від бізнесменів українських, щодо здирництва від імені цього громадянина України на так званий проект "Вибори дві тисяча десять".
Віктор МЕДВЕДЧУК, голова адміністрації президента України двітисяча першого – двітисяча п'ятого років: "Ви можете повірити в тей абсурд, який був викинутий спеціально, як політичне замовлення. Я вважаю, що це чиста провакація і це політичне замовлення зрозуміло з якою метою – скомпротувати через мене сьогоднішні політичні сили які на кінець зрозуміли, що відбувається в країні і як добитись того, щоб на кінець в Україні панував правовий порядок і реальний конституційний лад, а не тей безлад який в останні роки відбувається у нашій державі. На жаль"».
 
«Блок Юлії Тимошенко сподівається на повернення нашоукраїнців і на мудрість Президента
ICTV, "Факти", 13.09.2008
Олена ФРОЛЯК, ведуча: Отже, суботою політичного вичікування можна назвати нинішній день з огляду на сплив 10-денного терміну після виходу фракції "Наша Україна – Народна самооборона" з парламентської коаліції з Блоком Юлії Тимошенко. Переговори про відновлення так і не розпочалися. Сторони очікують на поступки партнера. Блок Юлії Тимошенко сподівається на повернення "нашоукраїнців" і на мудрість Президента. Адже саме на нього Тимошенко покладає вину за розвал альянсу. "Наша Україна" готова сісти домовлятися, однак висуває умови: скасування законів, які БЮТівці ухвалили разом з регіоналами, а також чітка позиція БЮТ з приводу конфлікту в Грузії. Якщо нічого не трапиться до понеділка, для остаточного розвалу нинішньої коаліції залишилася остання формальність – відповідне оголошення голови Верховної Ради. Найближче засідання парламенту заплановане на вівторок. Згідно з регламентом після оприлюднення в газеті "Голос України" офіційного повідомлення про розпад коаліції починається 30-денний період, протягом якого фракції парламенту мають створити нову коаліційну більшість».
 
«Свій вердикт щодо доходів, витрат і дефіциту виніс нині уряд
ICTV, "Факти", 13.09.2008
Олена ФРОЛЯК, ведуча: Свій вердикт щодо доходів, витрат і дефіциту виніс нині уряд. Кабінет міністрів провів останні коригування державного бюджету 2009. Уже в понеділок документ побачать народні депутати. Доходи державного бюджету становитимуть 285 гривень, витрати - понад 302. Дефіцит - 1,4% ВВП. Інфляцію уряд обіцяє не більше 9,5%. Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко серед особливостей документу назвала врегулювання міжбюджетних відносин, збільшення витрат на розвиток, підвищення зарплат, пенсій і виплат компенсацій вкладникам колишнього "Ощадбанку".
Синхрон: Юлія ТИМОШЕНКО, прем'єр-міністр України: "Суттєві гроші і суттєві податки будуть забезпечувати фінансову самостійність регіонів, місцевого самоврядування. Ми будемо робити децентралізацію фінансових потоків. І це як раз і є головна ознака бюджету на 2009 рік".
Василь ЗИМА, кореспондент: Продовжив рекламу проекту бюджету міністр фінансів Віктор Пинзеник. Він конкретизував, кому і скільки дістанеться державних грошей. Загалом прибутки бюджету передбачені на рівні 285 мільярдів гривень. Видатки – 302 мільярди.
Віктор ПИНЗЕНИК, міністр фінансів: "Дефіцит бюджету планується на рівні 1,4% валового внутрішнього продукту. Хочу наголосити на тому, що проект бюджету побудований на чинній законодавчій базі. Тобто він не зачіпає будь-яких норм інших законів".
Василь ЗИМА, кореспондент: Найбільшим було збільшено видатки на вугільну промисловість – 92%. Силові структури одержать приблизно на 40% більше, ніж цьогоріч. Поскаржився Пинзеник на те, що важким тягарем на плечі уряду лягли борги. Треба віддати майже 30 мільярдів гривень. Журналістам дозволили послухати лише рекламну частину презентації державного бюджету на 2009 рік у виконанні Юлії Тимошенко та міністра фінансів Віктора Пинзеника. Дискусійну частину, а в тому, що дискусія буде і досить серйозна сумнівів не виникає, вирішили провести без участі преси. Президент Спідки орендарів та підприємців Віктор Хмільовський бачив, що відбувалося у залі засідань після виходу журналістів.
Віктор ХМІЛЬОВСЬКИЙ, Президент Асоціації орендарів та підприємців: "Ну, обговорення іде природньо, іде обговорення природньо між міністрами. Кожен міністр, це завжди так було, і я певен, що і далі так буде, буде тягти ковдру на себе, але як вони розберуться, то кінцеві розборки, звичайно ж, будуть у парламенті".
Василь ЗИМА, кореспондент: В разі підтримки проекту бюджету урядовцями уже у вівторок його передадуть до Верховної Ради».
 
Партія регіонів
 
Тим часом Партія регіонів і Янукович взагалі демонстрували відсутність будь-яких зрозуміли орієнтирів.
Ø      1 вересня Янукович вимагає визнати смерть коаліції БЮТ і НУНС, щоб розблокувати роботу парламенту
Ø      2 числа він заявляє про готовність працювати у новому, безкоаліційному форматі ситуативних голосувань, оскільки «в цьому залі існує більшість здатна об'єднатися заради майбутнього України, незалежно від партійних кольорів».
Ø      4 вересня лідер регіоналів готовий працювати Президентом поряд з прем’єр-міністром Тимошенко.
Ø      Натомість заступник Януковича Єфремов 4 вересня повідомляє про відмову вести переговори про утворення нової коаліції, доки стара офіційно не припинить свого існування.
Ø      А 5 вересня сам лідер закликає відмовитися від «поділу на демократів і недемократів» та почати творення парламентської республіки. Однак вже ввечері цього ж дня Янукович фактично підтверджує свою участь у наступних президентських виборах, не згадавши й словом про парламентську республіку та можливий союз з БЮТ.
 
Янукович раптом відчув, що його опозиційний статус раптом може принести неабиякі політичні та електоральні дивіденди, якщо він припинить гру з Ющенком і об’єднається з Тимошенко. Він знову був включений у процес ухвалення найважливіших рішень, і разом з тим не поділяв відповідальності за ситуацію в країні та мав вільні руки для критики владу в цілому (і президента, і уряду). З цією метою були ухвалена постанова – звернення до Президента з проханням звільнит главу Секретаріату В.Балогу, а також поставлене питання про недовіру міністру оборони та міністру закордонних справ у зв’язку з позицією України у грузино-російському конфлікті (щоправда, не була підтримана БЮТ).
 
«Лідер Партії регіонів теж брав участь у святі першого дзвінка
ТРК "Ера", "Новини", 02.09.2008
Костянтин МУДРИК, ведучий: Лідер Партії регіонів теж брав участь у святі першого дзвінка. Напередодні він відвідав Бучанську школу інтернат для дітей сиріт та дітей, позбавлених батьківської опіки. Поспілкувавшись з учнями, лідер опозиції провів брифінг для журналістів. За словами Януковича на першому засіданні Верховної Ради Партія регіонів ініціюватиме створення тимчасової парламентської слідчої комісії для вивчення оцінки дій української влади в ситуації навколо Грузії. За словами лідера партії комісія повинна сформувати підходи до вирішення проблем у таких випадках, якщо вони будуть виникати. Серед іншого Янукович висловив думку, що політичне протистояння зайшло надто далеко. Він вважає, що парламентської більшості практично не існує, але в коаліції не хватає можливостей само розпуститися. Янукович також заявив про свій намір після вступу у парламенті порушити проблеми, які заважають Україні динамічно розвиватися та проводити ефективну внутрішню і зовнішню політику.
Синхрон: Віктор ЯНУКОВИЧ, голова фракції Партії регіонів: "Ми чекаємо, щоб влада ефективно працювала, щоб вона працювала на людей і вирішувала дуже багато питань, які ми очікуємо. Це в нашій внутрішній політиці. І безумовно в зовнішній"».
 
«Народні депутати від БЮТ та Партії регіонів пропонують спростити процедуру імпічменту Президента
Перший національний, "Новини", 01.09.2008
Юлія МОТРИЧ, ведуча: Народні депутати від БЮТ та Партії регіонів пропонують спростити процедуру імпічменту Президента. Андрій Портнов і Олександр Лавринович спільно подали законопроект про це до Верховної Ради. У пояснювальній записці вони пишуть, що законопроект розробили, аби вдосконалити діяльність Конституційного суду. Зокрема, вони пропонують, щоб судді починали розгляд справи про усунення Президента з посади не пізніше, ніж на другий день після надходження відповідних документів із Верховної Ради».
 
«Политсовет Партии регионов исключил из своего состава и рядов партии секретаря Совета нацбезопасности и обороны Раису Богатырёву
"Iнтер", "Подробности", 01.09.2008
Руслан СЕНІЧКІН, ведучий: Политсовет Партии регионов исключил из своего состава и рядов партии секретаря Совета нацбезопасности и обороны Раису Богатырёву. О причине такого решения рассказал лидер регионалов". Это – заявление Богатырёвой о том, что позиция по поводу Грузии, озвученная Виктором Януковичем – его личное, а не партийное мнение. Напомним, Янукович выступил в поддержку независимости Абхазии и Южной Осетии. И сказал, что Украина должна признать их суверенитет. Конфликт на Кавказе уже завтра может стать камнем преткновения для Верховной рады. Парламентарии собираются после каникул на очередную сессию. Что готовит старт нового политического сезона?
Ганна ПАНОВА, кореспондент: Завтра спикер торжественно откроет 3 сессию парламента 6 созыва. По словам Арсения Яценюка, к рассмотрению готовы, как минимум, 300 вопросов. Впрочем, парламентарии рискуют споткнуться уже на первом – какова позиция Верховной рады по поводу кавказского конфликта? Грузинский вопрос – безоговорочный лидер в повестке дня на вторник. Вот только с текстом резолюции – загвоздка. В аппарате Верховной рады насобирали уже 6 вариантов от разных фракций. Регионалы убеждены: поддержка официальным Киевом официального Тбилиси достойна порицания.
Синхрон: Віктор ЯНУКОВИЧ, народний депутат України, лідер Партії регіонів: "Україна повинна була зайняти позицію миротворця. Не можна заради збереження цілісності території знищувати населення".
Ганна ПАНОВА, кореспондент: Позиция фракции НУНС – диаметрально противоположна. Целостность территории Грузии – превыше всего. В этом вопросе пропрезидентская фракция рассчитывает на солидарность БЮТ. В противном случае лидер "нашеукранцев" готов признать: в коалиции, и правда, нелады.
Синхрон: В'ячеслав КИРИЛЕНКО, народний депутат України, лідер фракції НУНС: "Дві демократичні фракції не можуть мати різні погляди на принцип територіальної цілісності кожної країни, а також на ті дії, які дозволила собі в Кавказькому регіоні Російська Федерація. Якщо буде інакше – значить, це буде привід для серйозних консультацій, принаймні для "Нашої України".
Ганна ПАНОВА, кореспондент: БЮТ отвечает без заминки: ждать единого решения – нет смысла. Взамен предлагают создать в парламенте специальную комиссию. Она бы сочинила текст, приемлемый для всех. К тому же, бютовцы еще не забыли обвинений в государственной измене, адресованных с Банковой Юлии Тимошенко за длительное молчание по поводу событий в Грузии. Однопартийцы премьера требуют извинений.
Іван КИРИЛЕНКО, народний депутат України, лідер фракції БЮТ: "Звинувачення нам висунуто – ми зараз повинні йти в фарватері цього звинувачення? Під козирок брати? Тому – вибачення, потім ми сідаємо за стіл і вирішуємо – узгоджені чи неузгоджені позиції. Заява наша і "Нашої України" майже нічим не відрізняються – проблем в коаліції немає, проблеми поза межами коаліції".
Ганна ПАНОВА, кореспондент: Кроме заявления по кавказскому конфликту, у нардепов – непочатый край работы. Уже на завтра они планируют и заместителей спикера выбирать, и законы о социальной защите шахтеров принимать, и бюджет перекраивать. Успеют ли – неизвестно».
 
«Партія регіонів так повірила у розвал коаліції, що вже взялася відбирати портфелі у чинних міністрів
Новий канал, "Репортер", 04.09.2008
Леся ЯВОРІВСЬКА, ведуча: Партія регіонів так повірила у розвал коаліції, що вже взялася відбирати портфелі у чинних міністрів. Першим вимагають звільнити міністра закордонних справ "нашоукраїнця" Огризка. Відповідну постанову регіонали вже зареєстрували в парламенті. Для БЮТівців такий хід став сюрпризом. "Білосердечні" запевняють, що допоки коаліція існує, ніяких кадрових питань не розглядатимуть. Щоправда, Огризка до Верховної Ради таки викликали, але з іншого приводу. Так він разом з міністром оборони Єхануровим мають відзвітувати про умови тимчасового перебування іноземних кораблів на території України».
 
«Фракція Партії регіонів не буде проводити консультації про можливість формування нової більшості, поки офіційно існує коаліція демсил
ТРК "Ера", "Новини", 04.09.2008
Костянтин МУДРИК, ведучий: Фракція Партії регіонів не буде проводити консультації про можливість формування нової більшості, поки офіційно існує коаліція демсил. За словами заступника лідера фракції Олександра Єфремова наразі говорити про формати нової більшості передчасно. Депутат каже, чи після того як питання коаліції демократичних сил буде вирішено деюри тоді буде обговорюватися питання формату Верховної Ради. Якщо ж не буде створений формат, тоді мають відбутися нові вибори, – додав Єфремов».
 
«Віктор Янукович приречений іти на президентські вибори
5-й канал, "Час новин", 05.09.2008
Ігор ТАТАРЧУК, ведучий: Віктор Янукович приречений іти на президентські вибори. Політик упевнений, що висунуть саме його кандидатуру. Утім, остаточне рішення ухвалюватиме з'їзд партії. Лідер Партії регіонів також прогнозує об'єднання різних політичних сил в Україні. Він повідомив, що жодних переговорів про майбутню коаліцію ще не було. Віктор Янукович висловився за реформу судочинства. На його думку, суддів повинен обирати народ. На питання про розкол у партії, пов'язаний з висловлюваннями Раїси Богатирьової і Бориса Колеснікова та Дмитра Табачника, Янукович також заявив, що рішення щодо виключення Раїси Богатирьової з лав партії вже ухвалене, а в інших суперечностях слід уважно розібратися.
Синхрон: Віктор ЯНУКОВИЧ, лідер Партії регіонів: "Є частина питань, в яких, наприклад, Колесніков правий, я не буду казати, які питання, а є такі, в яких, на мій погляд, він не правий. І його треба почути, і Табачника, ми розберемося. Впевнений в тому, що ми знайдемо спільну мову, врешті-решт, і співіснування в одній партії. Сенсацій ніяких не буде"».
 
«До об'єднання всі парламентські сили закликає лідер Партії регіонів Віктор Янукович
Перший національний, "Новини", 05.09.2008
Юлія МОТРИЧ, ведуча: До об'єднання всі парламентські сили закликає лідер Партії регіонів Віктор Янукович. Про це він сказав у своєму зверненні до народу і додав, що Партія регіонів процес об'єднання вже розпочала. Водночас, Віктор Янукович не уточнив, чи домовляється його політична сила про створення коаліції з БЮТ. Сказав лице, цитую: час відмовитися від поділів на демократів і не демократів".
Синхрон: Віктор ЯНУКОВИЧ, лідер фракції Партії регіонів: "З ініціативи Партії регіонів процес об'єднання розпочався і набирає обертів. Те, що комусь здається змовою антиукраїнських сил, насправді є кроком до утвердження парламентської демократії, як найбільш оптимальної форми державного правління"».
 
«Чи рожеве майбутнє у біло-блакитних?
"1+1", "ТСН", 05.09.2008
Віталій ГАЙДУКЕВИЧ, ведучий: Чи рожеве майбутнє у біло-блакитних? В нетрях Партії регіонів серйозні суперечності. Ймовірно, йде до розколу. Все це висновки політологів. А почалося все з Богатирьової. Секретар РНБО назвала слова Януковича щодо Грузії "власною думкою", за що її вилучили з партії. Наступна заява: далеко не останній "регіонал" Борис Колесников говорить: "Якщо когось і виставляти за двері, так це Дмитра Табачника". При чому останньому пригадали зникнення картин з музеїв. Табачник пообіцяв сказати своє слово, як повернеться з Москви. Партія регіонів активно робить вигляд, що нічого не сталося.
Олександр ЗАГОРОДНИЙ, кореспондент: "Давайте почнемо з цього дешевого клоуна Дмитра Табачника", - виступ Бориса Колесникова, який починається із цих слів, викликав цілу бурю емоцій, різних здогадок і припущень. Заступник голови Партії регіонів не лише пропонує вигнати Дмитра Табачника з партії. Він звинувачує його в тому, що той скарбокрад, який цупить картини з українських музеїв. Мало того, каже, що це думка не лише його одного. Такі слова – до розколу, – прогнозують політологи.
Володимир МАЛІНКОВИЧ, політолог: "У Партії регіонів зараз немає ніякої єдності. Ті, хто мають гроші, вважають, що це їх партія".
Олександр ЗАГОРОДНИЙ, кореспондент: Регіонали тим часом намагаються перевести всю цю історію в банальний конфлікт між двома партійцями.
Ярослав СУХИЙ, фракція Партії регіонів: "Та мені до лампочки, що він говорив. Він, як баба базарна, поступив".
Олександр ЗАГОРОДНИЙ, кореспондент: "Регіонали" також категорично заперечують і існування в середині партії трьох груп впливу - Клюєва, Ахметова і самого Януковича. І що між ними існують суперечки.
Олена ЛУКАШ, народний депутат, фракція Партії регіонів: "Партия регионов не колется".
Олександр ЗАГОРОДНИЙ, кореспондент: Ні Колесников, ні Табачников коментувати свою сварку не бажають, і на очі преси не з'являються. За своїх колег по парламенту віддуватися сьогодні довелося голові партії Віктору Януковичу. Відчутно, що робити це йому було не дуже приємно.
Синхрон: Віктор ЯНУКОВИЧ, лідер Партії регіонів: "Ми проведемо внутрішньопартійну дискусію по з'ясуванню стосунків".
Олександр ЗАГОРОДНИЙ, кореспондент: Очевидно, що дискусія буде напруженою, адже мовиться про партійну дисципліну. До цього часу саме "регіонали" вирізнялися з поміж інших соєю монолітністю. До того ж, у Партії регіонів всього чотири професори – сам Янукович, Азаров, Богуслаєв і, власне, Табачник. Їх не так багато, щоб ними розкидатися. І останнє – Віктор Янукович дуже не любить, коли люди обзиваються поганими словами».
 
«Гість програми: Віктор Янукович - лідер Партії регіонів
5-й канал, "Час інтерв'ю", 05.09.2008
Святослав ЦЕГОЛКО, ведучий: Сьогодні у нас в гостях ексклюзивний гість - це лідер Партії регіонів Віктор Янукович. Ви 5 років не було на "5-му каналі". Сьогодні ви приїхали до нас вперше. Чому?
Синхрон: Віктор ЯНУКОВИЧ, лідер Партії регіонів: "Ну, перш за все, я вдячний за запрошення, тому що мене, по великому рахунку, перший раз запросили. До цього ми зустрічались з вами в офісі партії, пане Святослав. Ви добре пам'ятаєте, це була перша зустріч з першим… з 5-м каналом. Ну і я хотів би привітати 5-й канал з таким чудовим ювілеєм - 5-річчям 5-го каналу. І сьогодні, безумовно, це ще один черговий крок до демократії, до розбудови демократичної країни, тому що коли 5-й канал так гостинно зустрічає лідера опозиції, я скажу, що ми декого здивуємо в Україні".
Святослав ЦЕГОЛКО, ведучий: Чи можемо ми сказати, що тепер ви більше вже не вважаєте 5-й канал "помаранчевим" каналом?
Синхрон: Віктор ЯНУКОВИЧ: "Я останнім часом відмічаю для себе все більше і більше, що 5-й канал змінив своє обличчя і він не є заангажованим каналом сьогодні, і інформація та, яка надається 5-м каналом, вона сьогодні практично незаангажована".
Святослав ЦЕГОЛКО, ведучий: Дякую за такі слова.
Синхрон: Віктор ЯНУКОВИЧ: "Це вам подарунок".
Святослав ЦЕГОЛКО, ведучий: Дякую. Тепер давайте про політику. Після вчора Президент Віктор Ющенко дуже чітко у своєму телезверненні заявив, що Блок Юлії Тимошенко і Партія регіонів - політична сила, яку ви очолюєте - домовилися про коаліцію і фактично її створили. Це так?
Синхрон: Віктор ЯНУКОВИЧ: "Безумовно, це не так, тому що ніяких домовленостей не було і ніякої коаліції поки що не планується. Ми вийшли лише з єдиною думкою, що треба починати процес єднання країни, треба починати процес таким чином, щоб влада, якою б вона не була, щоб вона була залежна від українського народу. Не можна проводити політику незалежно від українського народу. Ми категорично проти цього, тому ми поставили для себе мету - перш за все змінити систему влади. Для цього ми ініціювали зміни до Конституції, і наприкінці минулої сесії ми подали наш варіант законопроекту, і зараз шукаємо в парламенті однодумців, які б разом з нами пройшли цей шлях. Хто будуть ці однодумці, сьогодні важко сказати, тому що переговорний процес триває".
Святослав ЦЕГОЛКО, ведучий: Ви домовилися з Блоком Тимошенко про те, що будете змінювати Конституцію. Але для того, щоб це зробити, потрібно дві сесії. Чи встигнете ви це зробити?
Синхрон: Віктор ЯНУКОВИЧ: "Ми поки що ні про що не домовились. Ми ведемо сьогодні переговори. До речі, ми сьогодні не ставимо за мету домовлятись тільки з Блоком Тимошенко. Ми вважаємо, що чим більше ми об'єднаємо навколо майбутньої Конституції депутатів в парламенті, тим більше ми об'єднаємо український народ. А те, що система влади повинна бути більше ефективною, що вона повинна бути залежною від українського народу (а це означає, що вона буде проводити ефективну політику), це не визиває ніяких сумнівів, тому що за всі роки незалежності довіра народу до влади дуже низька. А без цього неможливо будувати міцну країну".
Святослав ЦЕГОЛКО, ведучий: Яку владу ви бачите в майбутньому? Про яку владу вам би хотілося говорити і яку владу вам би хотілося спільно разом з іншими політичними силами створювати?
Синхрон: Віктор ЯНУКОВИЧ: "Ну перш за все у нас є програма партії, в якій ми задекларували, що Україна, на наш погляд, повинна мати парламентсько-президентську модель правління. Це перше. Ми задекларували дуже багато напрямків, в яких треба змінювати, на наш погляд, Конституцію України і потім її виконувати. Тобто закон повинен бути один для всіх, і верховенство права повинно назавжди в Україні бути затверджено. Не можна допускати, щоб закони порушували ні чиновники, навіть самі великі високопосадовці чи керівники країни і до звичайних громадян України. Сьогодні ми бачимо, що судова система в багатьох випадках над простими громадянами знущається і прикриває очі, коли йде порушення законів і замість закону підміняється поняттям політичної доцільності. Цього не повинно бути в нашій країні, якщо ми кажемо про демократію".
Святослав ЦЕГОЛКО, ведучий: Учора в нашій студії гостем був Володимир Литвин - лідер однойменного блоку. І він, зокрема, сказав про один зі сценаріїв. За його словами, ви нібито домовилися з Блоком Тимошенко про те, що посада спікера буде за Віктором Януковичем.
Синхрон: Віктор ЯНУКОВИЧ: "Мене не цікавить жодна посада в країні. Я влади в своєму житті, як кажуть, напився вже вдосталь. Мене цікавить, яким чином ми можемо втілити нашу мету в життя. І якщо для цього потрібна буде будь-яка посада і для цього буде прийняте рішення, політичне рішення політичними силами, які виявлять таку політичну волю йти разом по цьому шляху - я буду підкорятись будь-якому рішенню. Тому що головне - не посада, головне - досягнення мети. А ми хочемо змінити життя в країні на краще. Ми хочемо об'єднати країну, ми хочемо в країні стабільності, припинити ті чвари і боротьбу політичну. Мета не може бути за ту чи іншу посаду, боротьба. Боротьба повинна бути за майбутнє країни".
Святослав ЦЕГОЛКО, ведучий: Ці чвари припинити і розподіл країни, розкол її припинити можна, якщо Прем'єром буде Тимошенко, Президентом - Ющенко, а Головою Верховною Ради - Віктор Янукович?
Синхрон: Віктор ЯНУКОВИЧ: "Це питання переговорного процесу політичних сил. Сьогодні я хочу сказати, що ми багато часу дивилися на те, що відбувалось в так званій демократичній коаліції. Ми бачили, що ця боротьба не припиняється. Хоча ми з самого початку про це казали, що ці дві політичні сили, вони разом не можуть бути, і це показав 2005 рік, коли вся влада була "помаранчева", коли був найвищий рівень довіри чи підтримки населення України, він сягав там біля 60% в ті часи. А що ми зараз бачимо? Що ми чуємо сьогодні від людей? А чому це так сталося? Тому що і система влади, і деякі політики захопилися політичною боротьбою за крісла, замість того, щоб дослухатися до людей і проводити ту політику, яку підтримують люди. Я один з прикладів наведу останніх. Що було фактично таким, я сказав би, суттєвим поштовхом для політичних рішень і мене особисто, і моєї партії - це питання грузино-осетинського конфлікту. Не можна було Україну втягувати заради інтересів чужих, як це зробив Президент Ющенко. Ми проти того, щоб Україна була учасником цього конфлікту. Категорично проти цього. Ми хочемо спокійно і мирно жити. Тому це питання, воно викликало дуже велику дискусію внутрішньополітичну, і я також висловив свою точку зору, я її вже неодноразово висловлював, що сьогодні для нас виникло питання миру. Навіщо Україні захищати чиїсь інтереси?".
Святослав ЦЕГОЛКО, ведучий: У своїй заяві ви вирішили підтримати незалежність Абхазії і Південної Осетії, але не засудили втручання Росії у внутрішні справи Грузії. Ви можете це зробити?
Синхрон: Віктор ЯНУКОВИЧ: "Я хочу сказати, що сьогодні немає сумнівів в тому, що безумовно Грузія, вона, я сказав би так, спровокувала цей конфлікт. Це перше. Не можна вночі нападати на мирне населення і його знищувати. От проти чого виступила Партія регіонів і я особисто, саме проти цього. Подальші події прогнозовані були, що Росія відповість. Наскільки вона жорстко відповіла? Вимірів цього немає, я не знаю такого прибору, який би виміряв, наскільки це жорстко. Можливо, жорсткіше, ніж треба це було зробити. Але ми проти політики подвійних стандартів, яка була застосована при вирішення незалежності Косово. Тому в своїй заяві у Верховній Раді я сказав, що перша і головна проблема - це політика подвійних стандартів. Треба негайно збирати, я сказав би так, світову конференцію, скоріш за все це повинна зробити ООН, і припинити цю практику, затвердити єдині міжнародні правила чи закони. Оце головне. Тому наша реакція була жорсткою. Але при тому, що там сталося, Україна не повинна була втягувати себе стороною конфлікту, тобто бути на боці тієї чи другої сторони. Нам тут треба було займати нейтралітет, треба було створювати… приймати участь у створенні міжнародної миротворчої місії і займати там активну участь, і, безумовно, давати відповідь на дії однієї і другої сторони. Росія діяла в рамках миротворчої місії. Наскільки вона перебільшила, я сказав би так, свої повноваження? На це треба дати відповідь. Але безперечним стає питання, безперечним, що Грузія, якщо вона хотіла зберегти свої території, територіальну цілісність, вона не повинна виступати агресором по відношенню до мирного населення. З'ясовувати стосунки зброєю з мирним населенням взагалі неможливо. Це треба заборонити раз і назавжди".
Святослав ЦЕГОЛКО, ведучий: Чи правильно я вас розумію, що зважаючи на грузинські події, тепер Україна не буде, якщо ви будете при владі, Україна не буде йти в Північноатлантичний альянс, Україні не потрібен ПДЧ і Україні потрібно вести дуже обережну політику щодо Криму, аби російський миротворчий контингент раптом не ввійшов на нашу територію?
Синхрон: Віктор ЯНУКОВИЧ: "Україна знаходиться в такому геополітичному положенні, в таких економічних стосунках, я сказав би так, з сильними світу цього, що їй треба займати нейтралітет. Тому ми виступаємо за те, щоб нейтральний статус України був збережений, і його треба затвердити в Конституції. А для цього треба проводити всеукраїнський референдум, і хай український народ висловить свою точку зору - якою б він хотів бачити систему безпеки нашої держави. Чого ми боїмось того, що український народ скаже своє слово? Ми зобов'язані це зробити. І саме зараз це треба зробити, негайно, тому що сьогодні треба визначатись і не втягувати сьогодні в боротьбу інші країни за майбутнє нашої держави. Хай український народ про це скаже. Навіщо сьогодні нас штовхати, скажіть, будь ласка? Ми що, себе не поважаємо?".
Святослав ЦЕГОЛКО, ведучий: Моє питання тепер, повертаючись до внутрішньої політики України, давайте перейдемо з зовнішньої до внутрішніх подій. Усе-таки ті голосування, які зараз відбуваються у Верховній Раді (це зміни до законодавства про прокуратуру, про Службу безпеки України, про губернаторів, про Кабінет міністрів), вони свідчать про те, що Україна поступово стає більше парламентською навіть, ніж парламентсько-президентською республікою. Парламентські республіки дуже часто передбачають скасування посади Президента. Партія регіонів у цій ситуації виступає за те, аби був глава держави в Україні чи ні?
Синхрон: Віктор ЯНУКОВИЧ: "Безумовно. Голова держави в Україні повинен бути, парламентсько-президентська модель це передбачає. Функції голови держави повинні бути визначені, і голова держави повинен мати всі важелі впливу на збереження конституційного ладу, на безумовний вплив на це і так далі. Тобто функції голови держави, Президента України, вони виписані в нині діючій Конституції. Але їх треба виписати більш чітко. І безумовно, при цьому, при тому, що голова держави повинен бути достатньо сильний і мати всі повноваження для того, щоб виконувати свій обов'язок конституційний, при цьому повинна бути виконавча влада дієздатною. Тому що за всі роки незалежності жодному уряду не давали працювати. Я цей іспит пройшов, як кажуть, на собі. І я весь час задавав собі питання, коли я не був ще в Києві, я задавав питання: чому міняють уряди кожен рік і чому весь час, як кажуть, винний уряд? Чому більш ніхто, жодна гілка влади? Тому уряд, виконавча влада повинна мати такі повноваження, щоб вона могла ефективно працювати, вирішуючи соціальні проблеми, а їх неможливо вирішити без підняття рівня економіки. Тобто я це питання дуже добре знаю. І я впевнений в тому - якщо буде чітке розмежування повноважень і воно буде закріплено в Конституції, буде політична воля і ці повноваження будуть закріплені відповідними законами - в країні буде стабільність".
Святослав ЦЕГОЛКО, ведучий: Цього тижня заговорили про президентські вибори і все голосніше. Віктор Янукович буде балотуватися на виборах 2010 року?
Синхрон: Віктор ЯНУКОВИЧ: "Це рішення, як ви знаєте, воно приймається з'їздом партії".
Святослав ЦЕГОЛКО, ведучий: А ви особисто би хотіли?
Синхрон: Віктор ЯНУКОВИЧ: "Я особисто, безумовно, буду підтримувати участь партії в цих виборах. І на сьогоднішній день, мені здається так, що мені не уникнути від цього процесу. Але я ще раз хотів би повернутись трошки назад для того, щоб ми, як кажуть, вийшли на цю фінішну пряму, нам треба пройти складний шлях цього року, непростий. Я не хочу, щоб будь-які вибори знову розділяли Україну. Я хочу, щоб вибори давали надію кожній людині, кожному українцю, що країна після будь-яких виборів не буде гіршою, а буде кращою".
Святослав ЦЕГОЛКО, ведучий: До президентських виборів будуть парламентські дострокові чи ні?
Синхрон: Віктор ЯНУКОВИЧ: "Парламентські вибори можливі при єдиній умові - якщо політичні сили не домовляться і не об'єднаються. Я вважаю, що будь-яка політична сила, яка ставить перед собою мету тільки боротьби за владу, вона не має майбутнього. Якщо за мету стає питання посилення держави, об'єднання країни, а це означає робота перш за все на суспільство, на людей. І головним носієм є український народ".
Святослав ЦЕГОЛКО, ведучий: Мені підказують, мало дуже часу залишилося. І наостанок питання таке. Зараз ця конфігурація змін в законодавстві свідчить про те, що фактично, якщо всі закони буде прийнято після ухвалення парламентом, главою держави в Україні стає уже не Президент, а Прем'єр-міністр. Питання - для чого ж тоді боротися за президентське крісло?
Синхрон: Віктор ЯНУКОВИЧ: "Я не згоден з таким висловленням. Перш за все парламент - це колективний орган, в якому будуть об'єднані політичні сили в коаліцію, він буде контролювати будь-який уряд. І це треба виписувати в коаліції. Тобто уряд повинен бути підконтрольний парламенту. В частині повноважень Президента повинна бути обов'язково функція розпуску парламенту, якщо парламент, коаліція неефективна, якщо вона не виконує свої зобов'язання перед українським народом, ті політичні сили - Президент повинен мати такі важелі, щоб цей парламент розпустити. Тобто критерії, вони, безумовно, виписуються в коаліції".
Святослав ЦЕГОЛКО, ведучий: Дякую. Нагадаю…
Синхрон: Віктор ЯНУКОВИЧ: "В Конституції, вибачаюсь. Я вам також дякую"».
 
«Партия регионов переговоры о создании новой коалиции не ведёт
"Iнтер", "Подробности", 05.09.2008
Руслан СЕНІЧКІН, ведучий: Партия регионов переговоры о создании новой коалиции не ведёт, заявил сегодня лидер самой многочисленной фракции в Верховной Раде – Виктор Янукович. Но добавил: процесс объединения в украинском парламенте уже начался, и он – на пользу парламентаризму. По словам лидера регионалов, Украина должна быть парламентско-президентской республикой, где полномочия президента и премьера будут чётко разделены, местное самоуправление – усилено, судьи – избираемы народом, а партийные списки – прозрачны для избирателей.
Синхрон: Віктор ЯНУКОВИЧ, лідер Партії регіонів: "Парламент повинен стати тим органом, який формує повний склад уряду на чолі з його керівником, забезпечує умови виконання Кабінетом міністрів його функцій і здійснює контроль за його діяльністю. Україна має залишатися республікою із парламентсько-президентським правлінням".
Руслан СЕНІЧКІН, ведучий: Несмотря на то, что готов урезать полномочия президента, Виктор Янукович "обречён бороться за кресло главы государства"».
 
«У Віктора Ющенка є всі шанси не дотриматись до кінця президентського терміну
24-й канал, "Новини", 07.09.2008
Кореспондент: У Віктора Ющенка є всі шанси не дотриматись до кінця президентського терміну. Принаймні цим погрожує перший віце-спікер, регіонал Олександр Лавринович. У інтерв'ю газеті "Кіевскій телеграфъ", парламентар припускає, що дочасні вибори президента таки можуть відбутись через численні рішення гаранта, що так чи інакше конфліктують з українським законодавством та конституцією. Утім Лавринович зізнається, хоч імовірність дострокових президентських виборів висока – імовірність парламентських все ж вища. Водночас партійний колега віце-спікера – Тарас Чорновіл теж вважає, що переговори з БЮТ зараз більш доречні, аніж ще одні вибори. Каже, домовитися з Тимошенко зараз легше, ніж Банковою. Відтак союз одвічних опоненті БЮТу та "Партії регіонів", запевнив Чорновіл, цілком можливий. І чекати його, очевидно, не довго. Видання "Сегодня", посилаючись на джерела в Блоці Юлії Тимошенко, повідомило, що коаліція між регіоналами та бютівцями офіційно буде створена до кінця вересня. Мовляв, всі розуміють, що такий сценарій подій набагато вигідніший за перевибори».
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
22493
Читайте також
14.02.2010 12:43
Андрій Трипільський
, для «Детектор медіа»
20 125
09.02.2010 13:28
Андрій Трипільський
, для «Детектор медіа»
9 577
03.02.2010 16:58
Андрій Трипільський
, для «Детектор медіа»
18 371
10.12.2008 10:46
Андрій Трипільський
, для «Детектор медіа»
31 526
17.11.2008 17:09
Андрій Трипільський
, для «Детектор медіа»
22 718
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
швайцар
5692 дн. тому
Это всё заказал Медвепукин, проплативши каждому ЦЕНТРОВОМУ МАЙДАНЩИКУ на отдельный швайцарский счёт . "ПРОГРАММА ПО ДЕСТАБИЛИЗАЦИИ УКРАИНЫ С ПОСЛЕДУЮЩИМ ВЫДЕЛЕНИЕМ МАЛОРОССИИ" -СКОПИРОВАНО У ОДЕССИТА ПАВЛОВСКОГО В АЛЕКСАНДР-ХАУСЕ
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду