Ющенко на «1+1»: в майбутнє з заплющеними очима

2 Грудня 2008
37531
2 Грудня 2008
09:35

Ющенко на «1+1»: в майбутнє з заплющеними очима

37531
Пояснюючи в малозрозумілих для «барбосизованої» телеаудиторії термінах «рівень балансів торгівельних і фінансових операцій», «диспропорцій», «стенд-бая» ситуацію на валютному ринку, Президент нічого так і не пояснив.
Ющенко на «1+1»: в майбутнє з заплющеними очима
26 листопада увесь світ здригнувся від терористичної атаки на індійське місто Мумбаї. Ця дата одразу почала цитуватися світовими інформаційними агентствами та телеканалами як «друге 11 вересня», адже напад було здійснено на місто, яке, як і американський Нью-Йорк, вважається «воротами Індії» та одним з найбільших фінансових центрів країни.
 
Маловідомі терористи (хоч версії про «руку Пакистану» дуже жваво обговорюються) досягли своєї мети не тому, що знищили сотні людей, а тому що продемонстрували неготовність і слабкість найбільшої в Азії демократії. Тому що підштовхнули країну з ядерною зброєю до конфлікту з таким самим «ядерним» сусідом, провокуючи ще більші людські втрати.
 
Звісно, на цьому тлі, валютна паніка в Україні виглядає бурею в склянці. Проте автор дозволить собі певні порівняння ситуацій у політичному вимірі. Так, боротьба з тероризмом і стабільність валютно-кредитної політики є пріоритетами національної безпеки і відповідні положення закріплені в законі Україні. В Індії страждання людей були незрівнянно більшими, ніж в Україні, але некомпетентність влади мала один і той самий характер: нездатність передбачати і реагувати на кризові ситуації, ліквідовувати їхні наслідки.
 
Водночас,  разючою є відмінність у реагуванні влади на надзвичайні ситуації: в Індії у відставку відправлені політично відповідальні особи, які на перший погляд «не залишили пальчиків», – міністр внутрішніх справ, радник з питань національної безпеки прем’єр-міністра (аналог українського секретаря РНБОУ) та губернатор провінції. В Україні, незважаючи на очевидний «нестихійний» характер коливань валютних курсів і падіння гривні, в результаті якого громадяни втратили віру в останній оплот влади – національну валюту, ніхто не був покараний і ніхто не визнав свою відповідальність.
 
Інша показова відмінність: прем’єр-міністр Індії вже наступного дня звернувся до нації з версію пояснення того, що сталося, визнав вину влади та запевнив, що більше такого не повториться. В Україні Президент вирішив пояснити своїй «дорогій нації» кризу на валютному ринку і про відповідні заходи влади лише через місяць. То ж не дивно, що у автора було більше симпатій до індуса, ніж до українця.
 
Отже, по суті. 30 листопада протягом 6-7 хвилин в записі для телеканалу «1+1» (відео) Президент України Віктор Ющенко навіть не намагався переконати громадян у тому, що ситуація в економіці під контролем влади. Бо якби намагався, то могло б вийти і краще. Пам’ятаємо ж ми Ющенка, який вміє доводити свою точку зору і вести за собою. А в неділю на «плюсах» постало доволі жалюгідне видовище. Підігравав першій особі такий собі явно недосвідчений у питаннях економіки ведучий «плюсів» Олексій Ліхман. Хоча, треба визнати, роль живого «телесуфлера» Ліхман зіграв талановито.
 
Враження про себе Президент почав псувати з перших слів інтерв’ю. Відповідаючи на неоковирне запитання Ліхмана про «валютний ринок» як «фінансову установу», спроможну на адекватні дії, Віктор Ющенко почав з того, що «маємо те, що маємо». У цей доволі знаковий для українців своїм песимізмом і самоіронією вираз Президент вклав абсолютно неправдоподібний і заплутаний зміст. Пояснюючи в малозрозумілих для «барбосизованої» телеаудиторії «1+1» термінах «рівень балансів торгівельних і фінансових операцій», «диспропорцій», «стенд-бая» ситуацію на валютному ринку, Президент нічого так і не пояснив. Це був провал.
 
Після цього повірити Президенту було дуже складно. Навіть якщо зробити над собою зусилля і переглянути запис інтерв’ю ще кілька разів (що автор і зробив з допомогою сайту «1+1»). Ющенко говорив чужою для більшості українців мовою. Здавалося, ніби він сидить не перед журналістом загальнонацінального телеканалу, а перед міністром фінансів чи головою Нацбанку і ділиться своїми роздумами (не директиви чи накази дає, чи шпетить за недбальство). І коли після всіх цих закрученостей Ющенко раптом назвав винуватцем кризи анонімну «спекулятивну атаку», «психологічний компонент», захотілося або вибухнути реготом, або плюнути і вимкнути телевізор. Бажання зросло ще більше після того як Президент висловив упевненість в тому, що «міністерство фінансів, Національний банк свою тактику у цьому завданні приборкати психологічний, неправомірний попит розуміють і я переконаний, що вони свою роботу зроблять». Чому вони цього не зробили протягом цілого місяця, і чому ніхто не несе відповідальності за бездіяльність, Президент не пояснив. Також, особливо цинічно і знущально, очевидно для більшості глядачів, прозвучали слова Ющенка про оптимальний курс гривні до долара на рівні 5,8-5,9. Якби щось подібне заявив прем’єр-міністр, наприклад, Індії, і протягом певного означеного часу не спромігся виконати таку обіцянку, відставка була б неминучою, не кажучи про публічний осуд. Проте український президент подібними проблемами, схоже, не переймається.
 
От чим він насправді переймається, так це проблемами «у внутрішньому управлінні, помилковому, неправильному, популістичному, солодкому без звірки економічних можливостей». Такими епітетами Президент, звісно, міг нагородити лише уряд Тимошенко. Але й з погляду власного піару та контрпіару, яка його розуміють на Банковій, Ющенком було допущено кілька суттєвих помилок. Наприклад, дуже показово, що Ющенко уникав називати прізвища свого головного опонента, немов на нього накладено табу. Це перший прорахунок, бо в такому разі відповідальність за кризу розповзається на всі владні інституції і всіх лідерів.
 
По-друге, прорахунком було використання прийменника «Ми» як в критиці (ми погано розпорядилися статтями видатків і політика видатків була м'яко кажучи популістичною; видатки йдуть не бідній людині, тому що в нас дуже мала адресність бюджету. Ми даруємо всім: мільярдерам, мільйонерам, заможнім людям і бідним людям.), так і в оголошенні «оптимістичних» сценаріїв (ми повинні ставити вимоги ж бюджету 2009 року як до бюджету без дефіциту , в сенсі двох моментів. Ми не рахуємо видатки, які треба надавати економіці, особливо тим стратегічним галузям, які потребують державної підтримки; Я є оптиміст, ми подолаєм і політичну кризу, і фінансову кризу, і економічну кризу, ми переконано подолаєм.). Бо незрозуміло, кого президент вважає «головною перепоною», а кого своїм союзником для боротьби з кризою. Невже той самий «солодкий» уряд Тимошенко. Чи може Ющенко не хоче чогось говорити прямо?
 
Третій прорахунок. Свої закиди уряду Президент не ілюстрував конкретними прикладами: «Мова йде про те, що ті видатки, які ми робимо із національного бюджету, в тій формулі, яка працює сьогодні, ці видатки йдуть не бідній людині, тому що в нас дуже мала адресність бюджету. Ми даруємо всім: мільярдерам, мільйонерам, заможнім людям і бідним людям. Але зважаючи на те, що бідні люди як правило завжди менше споживають, то така соціальна політика є несправедливою
 
Замість цього багатослів’я Віктор Ющенко міг би дати один яскравий приклад, куди пішли кошти в невідомому напрямку, а в результаті постраждали «пересічні українці». Таке відповідало і стилістиці «плюсів». Оскільки цього не було, напрошується два висновки: або секретаріат погано працює і не дає адекватної інформації для Президента, або прикладів на підтвердження критики немає. Вибирати глядачі будуть, виходячи зі своєї довіри до Тимошенко чи Ющенка, що не на користь останнього.
 
Суб’єктивний висновок від перегляду інтерв’ю дуже простий: Ющенко не спілкувався з народом, а виконував обридливий і непотрібний ритуал. Втома чергової спроби переповісти «складні» теми регулювання і державної політики на валютному ринку, в боротьбі з інфляцією та нестачею бюджетних коштів читалася у різких і завчених жестах, у поглядах кудись за спину інтерв’юеру (ніби в з німим питанням до присутніх радників «Може вже досить і можна поставити крапку?»). Зрештою втома позначилася й на тому, що інтерв’ю кілька разів переривалося і переписувалося, про що свідчать не менше чотирьох «монтажних стиків» (принаймні стільки нарахував автор), а значить навіть про свої улюблені теми (банки, критика прем’єр-міністра, плани на майбутнє) Ющенко не зміг розказати на одному диханні. Або не захотів, що вже може свідчити про небажання говорити правди у вічі народу, намагання приховати всю або частину правди. Скажемо прямо, це не найкраща стратегія для політика і лідера у кризовій ситуації. Не дарма Лінкольн, чиє президентство було однією великою, кривавою і переломною для американської нації кризою сказав: «Можна дурити недовго всіх. Можна довго дурити небагатьох. Але довго дурити всіх – неможливо».
 
P.S. Остаточно Президент як фінансист девальвував в очах автора як «пересічного громадянина», висловлені вище побоювання підтвердилися після прочитання такої ось новини:
 
Віце-президент Світового банку в регіоні Європи і Середньої Азії Шігео Катцу сказав в інтерв'ю газеті «Экономические известия»: «Нинішня зміна курсу гривні не пов'язана із спекуляціями. Причина девальвації гривні в обмеженому доступі до зовнішнього фінансування і змін у структурі зовнішньої торгівлі».
 
Після цього, чесно кажучи, у автора – як і, напевно, у думаючих глядачів, - пропало будь-яке бажання слухати ще й у понеділок монологи Президента у спеціальному проекті програми «Свобода слова» телеканалу ICTV «Розмова про майбутнє». Яке майбутнє, окрім поганого і дуже поганого, може бути в політика, який із заплющеними очима, закритими вухами і зв’язаними руками веслує себе і країну на рифи політичної та економічної кризи?
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
37531
Читайте також
14.02.2010 12:43
Андрій Трипільський
, для «Детектор медіа»
20 125
09.02.2010 13:28
Андрій Трипільський
, для «Детектор медіа»
9 578
03.02.2010 16:58
Андрій Трипільський
, для «Детектор медіа»
18 371
29.01.2010 09:00
Андрій Трипільський
, для «Детектор медіа»
19 850
27.11.2009 08:44
Андрій Трипільський
, для «Детектор медіа»
24 478
10.12.2008 10:46
Андрій Трипільський
, для «Детектор медіа»
31 526
02.12.2008 13:13
Евгений Минко
62 282
Коментарі
18
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Своя думка
4686 дн. тому
Дивлячись на те, як наші "високопосадовці" вміють маніпулювати людьми, стає дуже мрачно.Мені здається бути скотом для Америки це не дуже гарна перспектива для людей.Наприклад, у мал. та сер. бізнесі складав 2009: 100-200 тис.грн ; 2010: 50-100 тис.грн Так не забудемо про те, що це заробіток у сер. на цілий рік потрібно розмежувати. А які налоги??_аж смішно стає, утрую "зибко".
AlexanderP
5303 дн. тому
Цікаво, а хто замовляє коментарі від: трибунал // 02.12.2008 20:46:06 За оскорбления в адрес Президента -немедленно всем по статье. На крытку! Баланду жрать! С 1 января всe IP-адреса - прокурорам на стол и не выпускать из прокуратуры, пока дел не сошьют!А москалей и гэбню - найдем сами, по запаху. Вас в интернатах человеческому языку забыли научить, пэтэушники грёбаные???)))
Непомаранч
5560 дн. тому
На сайті ТСН вилучили з цитати Ющенка слова, що вибори закінчаться недобре, або не закінчаться ніколи. http://depomaranch.at.ua/news/2009-02-12-121
Володимир
5613 дн. тому
Біда нашої країни полягає в тому, що наш Президент не виходить на свій особистий сайт і втратив прямий зв"язок зі своїм народом, а що ще важливіше, і можливість прочитати про себе те, що про нього думають "маленькі" українці. Українців, які знаходяться в його секретаріаті до маленьких не відношу, вони виконують ролі анекдотних міліціонерів:" Скільки треба міліціонерів, щоби вкрутити електролампу? Дев"ять. Один стоїть із лампою в руці на табуреті, четверо носять табурет по колу, щоб лампа вкручувалася, а ще четверо бігають по колу, щоб у інших голова не крутилася."
Человек, прочитавший удалёгнній коммет
5632 дн. тому
Ющенко - Глава Государства, он представляет Государство, но он - это еще не все Государство с его символикой, чтобы считать свою личность один из атрибутов государства как флаг, герб и гимн, ставля её в один ряд с ними. Подобного не позволяет себе, как справедливо заметил человек, написавший удалённый коммент, Президент США, который на теле-ШОУ, то есть на так или иначе - на словоблудский балаган -, не носит с собой госсимволику. Место госсимволике на официальных мероприятиях, а не на телесвободовском шоу. ШОУ - это не серьёздно и помещение серьёздных вещей в ШОУ унижает и обессмысливает великую значимость госсимволики. Я выразился корректно. Если считаете, что тут есть оскорбление в адрес гражданина Ющенко В.А., то можете смело удалять сей пост. Но с моей точки зрения - тут висказано неодинокое критичное мнение.
трибунал
5632 дн. тому
За оскорбления в адрес Президента -немедленно всем по статье. На крытку! Баланду жрать! С 1 января всe IP-адреса - прокурорам на стол и не выпускать из прокуратуры, пока дел не сошьют!А москалей и гэбню - найдем сами, по запаху. Вас в интернатах человеческому языку забыли научить, пэтэушники грёбаные
трипільський
5632 дн. тому
думающий, іди під три чорти! Не плутай грішне з праведним, а майдан з ющенком!
Думающий
5632 дн. тому
Что выбирали то и получили!!! в 2004 думать надо было, а не эмоциям поддаваться да на шару водку жрать на майдане
Болог
5633 дн. тому
Найкращий президент всіх часів !
(.)
5633 дн. тому
Я так часто смотрю телевизор, что ведущие и Ющенко меня уже узнают.
не надо плевать в экран- поранитесь
5633 дн. тому
Юща с Лихманом не видел, но видел вчера на ICTV "Свободу" с Куликовым- подставка для микрофона, к тому же незаметная)
элка
5633 дн. тому
В одном только не согласна с автором:"Суб’єктивний висновок від перегляду інтерв’ю дуже простий: Ющенко не спілкувався з народом, а виконував обридливий і непотрібний ритуал." Ну что вы, в самом деле? Да Ющенко сидел бы и сидел "в телевизоре". Честно говоря, статью начала читать, не обратив особого внимания на заголовок, и была уверена, что читаю про вчерашнюю"Свободу" у Куликова. Вот и еще одно подтверждение, что ничего нового и принципиального он "своей нации" уже не скажет. Так... пустопорожнее морализаторство , бег по кругу с одним и тем же набором слов от не самого, мягко говоря, морального человека. Четыре года назад эти слова от него я лично слушала, открыв рот, на столько все красиво и правильно. Сегодня - хочется плевать в экран. Обрыд хуже горькой редьки.
Vitaliy
5633 дн. тому
До речі, про адресність допомого соціально-незахищеним він ... теж ніс пургу. :) Тому що за оцінками західних фахівців, в нас адресність досягає 70%, що є добрим показником. Ех, не одружився би Ющ на племінниці Гетьмана, так би бухгалтером і залишився, на щастя всім.
Alex
5633 дн. тому
Если погасить экран и оставить только звук, то это очень было похоже на "секс по телефону". А вообще-то новое- это хорошо забытое старое. Такой жанр давно был освоен в СССР и цикл передач назывался "Ираклий Андронников рассказывает"...
Roma
5633 дн. тому
Сумне видовище, не витримав наруги над своєю увагою і 10 хв. І ці люди вирішують мою долю....
густав юнг
5633 дн. тому
Символом может стать каждый. Для этого нужны лишь минимальные навыки в пантомиме. А вот промеж ног растет не у всякого ( в духовно- вождевом смысле, рузумеется)
Влад
5633 дн. тому
С автором согласен. Ничего ни умного, ни интересного Ющ не сказал и вчера на ай-си-ти-ви. Много слов, но дела - мало. Жизнь все расставила уже на места. Просрал Ющ и страну и "революцию" . Жаль.
DimOK
5633 дн. тому
Наш президент - бездарь. И непорядочный. Потому что порядочный уже давно бы сложил полномочия и уехал в Хоружевку - подальше от глаз общественности, которая устала даже открыто его проклинать. Виктор, уходите по-хорошему. Дайте простому народу спокойно и стабильно пожить!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду