Поети-депутати критикують «Укртелеком» і Нацраду за руйнування дротового радіо

13 Січня 2010
6988
13 Січня 2010
18:41

Поети-депутати критикують «Укртелеком» і Нацраду за руйнування дротового радіо

6988
Поети-депутати критикують «Укртелеком» і Нацраду за руйнування дротового радіо

Поети, народні депутати Дмитро Павличко, Борис Олійник, Іван Драч і Микола Жулинський звернулися з відкритим листом до президента Віктора Ющенка з критикою ВАТ «Укртелеком» і Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, які, на їх думку, руйнують систему дротового мовлення.

 

За їхніми словами, «Укртелеком» знищує систему дротового мовлення, що нараховувала в 1991 році 19 млн радіоточок, а нині має лише 3 млн. «Цього року "Укртелеком" вдався до ще більш витонченого і не менш цинічного способу: підвищивши з 1 червня удвічі оплату за радіоточку, він розгорнув кампанію, в тому числі і через ЗМІ, заохочення абонентів до відмови від радіопослуг», - йдеться в листі.

 

«Усе це свідчить про те, що ринковий спосіб господарювання зв'язківці зрозуміли по-своєму, а саме як можливість торгувати всім, без винятку, навіть першорядним об'єктом інформаційної безпеки», - наголошують вони.

 

У приклад автори листа наводять Білорусь, де відповідний закон запобіг руйнуванню проводового мовлення і зберіг там близько 4 млн радіоточок - більше, ніж в Україні, хоча населення Білорусі становить лише п'яту частину нашого населення.

 

Національну раду депутати розкритикували за перешкоджання Національній радіокомпанії в отриманні ефірних частот. «Добре знаючи про критичну ситуацію у сфері поширення проводового мовлення, [Нацрада] вирішила, хоч як це не дивно, не допускати національне радіо до частотного ресурсу найбільш якісного ФМ-діапазону. З наявного ресурсу нашого національного надбання комерційні мовники одержали понад тисячу частот, а УР - 80», - йдеться в листі.

 

Прикладом такої політики Нацради називають останній конкурс щодо розподілу ФМ-частот на Львівщині. За словами депутатів, незважаючи на урядове рішення, згідно з яким треба було забезпечити 100% покриття області програмами УР у ФМ-діапазоні, НРКУ перемогла лише у малонаселених районах, що не дозволить покрити і 20% території області.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6988
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
прохожий
5223 дн. тому
Если Белорусь для читателей неубедительный пример, то как на счет Швейцарии- Эвропа все-таки, а проводное радио сохранено и работает.
ФУГАС
5223 дн. тому
ДимОК!Слезь с теплого унитаза в своей благоустроенной квартире,спустись с ...надцатого этажа на грешную землю,отклейся от кабельного или спутникового телевизора,отъедь километров 50 от стольного града (только не на свою дачу),нюхни безмолвия на FM частотах,вкуси веерных отключений электричества,отдохни от попсовой тусни,посмотри в глаза простым людям-ВОЗМОЖНО,кое-что уразумеешь.
ДимОК
5223 дн. тому
Неужели эти господа считают, что недоразвитое радио "Проминь" может пользоваться в наше время колоссальной популярностью?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду