detector.media
13.01.2010 18:41
Поети-депутати критикують «Укртелеком» і Нацраду за руйнування дротового радіо

Поети, народні депутати Дмитро Павличко, Борис Олійник, Іван Драч і Микола Жулинський звернулися з відкритим листом до президента Віктора Ющенка з критикою ВАТ «Укртелеком» і Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, які, на їх думку, руйнують систему дротового мовлення.

 

За їхніми словами, «Укртелеком» знищує систему дротового мовлення, що нараховувала в 1991 році 19 млн радіоточок, а нині має лише 3 млн. «Цього року "Укртелеком" вдався до ще більш витонченого і не менш цинічного способу: підвищивши з 1 червня удвічі оплату за радіоточку, він розгорнув кампанію, в тому числі і через ЗМІ, заохочення абонентів до відмови від радіопослуг», - йдеться в листі.

 

«Усе це свідчить про те, що ринковий спосіб господарювання зв'язківці зрозуміли по-своєму, а саме як можливість торгувати всім, без винятку, навіть першорядним об'єктом інформаційної безпеки», - наголошують вони.

 

У приклад автори листа наводять Білорусь, де відповідний закон запобіг руйнуванню проводового мовлення і зберіг там близько 4 млн радіоточок - більше, ніж в Україні, хоча населення Білорусі становить лише п'яту частину нашого населення.

 

Національну раду депутати розкритикували за перешкоджання Національній радіокомпанії в отриманні ефірних частот. «Добре знаючи про критичну ситуацію у сфері поширення проводового мовлення, [Нацрада] вирішила, хоч як це не дивно, не допускати національне радіо до частотного ресурсу найбільш якісного ФМ-діапазону. З наявного ресурсу нашого національного надбання комерційні мовники одержали понад тисячу частот, а УР - 80», - йдеться в листі.

 

Прикладом такої політики Нацради називають останній конкурс щодо розподілу ФМ-частот на Львівщині. За словами депутатів, незважаючи на урядове рішення, згідно з яким треба було забезпечити 100% покриття області програмами УР у ФМ-діапазоні, НРКУ перемогла лише у малонаселених районах, що не дозволить покрити і 20% території області.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY