Оксана Зінов’єва: Аналогічний проект на Бі-бі-сі також виходить у запису

6 Жовтня 2009
36053
6 Жовтня 2009
16:20

Оксана Зінов’єва: Аналогічний проект на Бі-бі-сі також виходить у запису

36053
Оксана Зінов’єва: Аналогічний проект на Бі-бі-сі також виходить у запису

Учора на телеканалі «Україна» вдруге вийшла 40-хвилинна програма «Готовий відповідати». Формат нового політичного телепроекту - безпосереднє спілкування політиків і «електорату», причому на території людей - у регіонах. Останній фактор - мандрівний формат - і пояснює «бідність» картинки, технічні складності з мікрофоном, потребу ведучої вказувати рукою на того, хто запитує, «отой чоловік у коричневому піджаку». Але за формою, над якою треба працювати й працювати, і на яку тільки й звернули увагу критики-експерти, не всі побачили перевагу змісту, сенсу. Професійний монтаж зробив програму однаково динамічною від початку до кінця, і не «безрозмірною», бо в питаннях політичних ток-шоу «розмір» теж має значення. Про специфіку нової програми ми говоримо з її ведучою, керівником каналу «Новини» ТРК «Україна», який обіцяють запустити з нового року, Оксаною Зінов'євою.

 

- Оксано, чого б не було у проекті «Готовий відповідати», якби іноземні спеціалісти не були консультантами у процесі її підготовки?

 

- «Готовий відповідати» - це не закуплений формат, а програма, аналогічна тій, що йде на Бі-Бі-Сі - Question Time («Час відповідати»). Консультації з британцями дали розуміння виробництва програми, в якій політик напряму спілкується з людьми. Це лише картинка на екрані дуже проста, а технологія виробництва складна. Насамперед тим, що це програма, яка їздить країною, - їздить світло, декорація, велика кількість людей - майже півсотні. Усе кожного разу треба мобільно і злагоджено встановити, перевірити і працювати на майданчику. Треба за кілька днів зуміти налаштувати на телевізійну зйомку людей, які до цього ніколи з телезйомками не стикалися.

 


Британці в подібному проекті працюють лише з анкетами охочих поставити запитання політику, які люди заповнюють на сайті програми. У нас не всі, особливо люди старшого віку, мають доступ до інтернету. Тому ми додали для контакту телефон.

 

- За яким принципом відбувається підбір «гість програми - місто»? Хто, крім кандидатів у президенти, буде відповідати на запитання аудиторії?

- Ми орієнтуємося на графіки поїздок Україною політиків. Проблемою є те, що наші політики, за їхніми ж словами, не мають перспективних планів. (Британці цього не розуміють, у них усе організованіше й чіткіше). Тому складно узгодити місцезнаходження ймовірного гостя програми за місяць наперед і навіть за два тижні. Мало хто з політиків погоджується їхати в запропоноване нами місто лише заради програми.

 

Ми сподіваємося, що вдасться підготувати «Готовий відповідати» не лише з кандидатами в президенти, а й такі, що стосуватимуться актуальних тем, наприклад, «свинячого» грипу чи курсу долара. Про проведення Євро-2012 ми знімали «пілот», можливо, буде й подібна програма.

 

- Багатьох телекритиків розчарувало те, що «Готовий відповідати» виходить не в прямому ефірі, а в запису - монтаж дає більше можливостей зробити «потрібну» програму. Творці проекту не могли не передбачати такої закономірної реакції, то чому обрали саме записний варіант виходу в ефір?


- Не в прямому ефірі програма виходить через технологію виробництва. Кожного разу в нас нова локація - новий майданчик. Це завжди різні зали, які не надто пристосовані для телевізійного запису. В Одесі, наприклад, була проблема з акустикою. У Львові знімали в театрі Леся Курбаса, такий зал краще пристосувати для телезйомок, проте приміщення мале.

 


Технічно без збоїв дати з регіонів чистий прямий ефір протягом 40 хвилин дуже складно. Глядачеві не цікаво спостерігати, як до когось під'їжджає мікрофон; когось ми просимо повторити запитання, бо його спочатку погано чути (а в умовах нестаціонарної студії таке трапляється часто) - це телеглядача просто дратує. Я скажу більше, аналогічний проект на Бі-Бі-Сі теж виходить у запису, хоча пишеться в режимі прямого ефіру. Ми робимо це так само.

 

Візьмемо випуски Сi-Eн-Ен. Там більшість прямих включень, наприклад, із гарячих точок в апаратній отримують за 5-10 хвилин до появи в ефірі, - щоб дати чисту телекартинку. Думаю, ніхто не сумнівається у професіоналізмі Сi-Eн-Ен.

 


Хтось каже: ток-шоу в прямому ефірі - це свобода слова. Хіба мало було прикладів, коли в прямому ефірі на вітчизняному телебаченні відбувалися маніпуляції?! Наскільки ми маніпулюємо в кожній програмі, світові можуть повідати три експерти, яких ми щоразу запрошуємо у програму: представник медіа, політолог і представник творчої інтелігенції.

 


- Український глядач політичних ток-шоу вже звик бачити на екрані стильні і сучасні студії. Тому зал, в якому відбувалася зустріч із першим гостем «Готовий відповідати», розчарував, певно, всіх. Були претензії і до звуку. Якщо є технічні проблеми, які неможливо вирішити в регіонах, можливо, простіше було б не почергово їхати в Одесу, Львів і так далі, а привезти на день у Київ спочатку 100 одеситів, потім 100 львів'ян?

 

- Дійсно, є студії, в які вбухали мільйони. Такі дороговартісні декорації з собою возити країною ніхто не буде. У першій програмі в Одесі, до речі, ми не змогли поставити всю студію, бо не виявилося достатньо місця.

 


Суть програми «Готовий відповідати» - спілкування людей з політиками на своїй території, змінювати не збираємося. Її формат - мандрівна програма. До речі, ми не платимо людям за участь у програмі, що відсіває тих, хто приходить на телебачення заради невеликого підзаробітку. До нас приходять ті, хто має активну життєву позицію.

 


Дехто з телекритиків після виходу одеської програми закидав, що бабуся, яка ставила останнє питання Яценюку, - підставна. А вона, дізнавшись про «Готовий відповідати» в Одесі, змусила правнука зайти на наш сайт, зареєструватися від її імені. Потім прийшла з правнуком на ефір. Скажу відверто, під час зйомок я весь час переймалася тим, щоб їй не стало погано - приміщення ж невелике, потужне світло, багато людей.

 


- Оскільки ТРК «Україна» належить Рінату Ахметову, дехто з політологів вважає, що в «Готовий відповідати» за три дні до виборів обов'язково перед людьми з'явиться кандидат від Партії регіонів Віктор Янукович. Чи може так статися?

 


- В останньому перед виборами випускові програми планується або участь кількох кандидатів, або в ній взагалі не буде кандидатів у президенти. У нас є кілька ідей, вони обговорюються. Робити цю програму не паритетною ми не будемо.

 


Ми запросили для участі у програмі більшість кандидатів - із тих, хто заявив про участь у виборах. Люди вже спілкувалися з Яценюком і Гриценком , наступний - Володимир Литвин . Також ми надіслали запрошення діючому Президенту, Прем'єрові, Тигіпку, Симоненку, Тягнибоку, і в тому числі Януковичу. Згоди вони поки що не дали.

 

 «Україна молода»

 

Фото - kanalukraina.tv

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«Україна молода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
36053
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
отстой
5320 дн. тому
какая команда-такая и программа, набрали отстой и ширпотреб, мы еще на их новости посмотрим.гоните этот отстой, пока не поздно...работал с ними-знаю, что пишу!
Grigory
5321 дн. тому
Мне кажется, что эту ведущую взяли с УТ-1. Только у этой еще и проблемы с украниским языком. Ведущая еле мычит что то. Программу лучше назвать: платное освещение поездки кандидата в какой то регион. "Украине" - стыд и срам. После Савика и Кисилева - эти региональные сопли смотреть никто не будет.
жуть мрак
5321 дн. тому
Хуже проекта не было на украинском тв,как и хуже ведущей.Кто решил,что эта женщина вообче ведущей может быть?Мрак...Это полный отстой.Позор"Украине"
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду