Проблиски

26 Жовтня 2009
20398
26 Жовтня 2009
12:19

Проблиски

20398
Якщо в зіркових пошуках українські телевізійники успіху досягли, то у випадку з пошуками ідеального президента вже складніше — одні й ті самі «таланти» виступають у наших ефірах
Проблиски

Період кінця 2009 - початку 2010 років в історію українського телебачення, ймовірно, ввійде під знаком активного, майже нервового пошуку. Телеканали шукають таланти. Розважальні програми переїздять із міста в місто й на безперервних кастингах віднаходять співаків, танцюристів та народних зірок. Суспільно-політичні ток-шоу ведуть менш динамічний образ життя, вони вважають за краще нікуди не виїздити з «нагрітої» політичними пристрастями столиці (винятком може бути хіба що «Готовий відповідати» на ТРК «Україна») і шукати головний політичний талант країни - президента у Києві. Якщо в зіркових пошуках українські телевізійники успіху досягли, то у випадку з пошуками ідеального президента вже складніше - одні й ті самі «таланти» виступають у наших ефірах.

 

Утім, трапляються винятки. Якщо не з «талантами», то з ефірами. Минулого тижня «Свобода слова» на ICTV влаштувала ефір-бойкот для політиків. Такий собі передвиборний телевізійний анти-мейнстрім: усі навколо торохкотять про старт виборчої кампанії, а Андрій Куликов запросив до слова науковців, письменників, журналістів, політологів - Мирослава Поповича, Костянтина Матвієнка, Ларису Скорик, Володимира Цибулька та ін. Чи позбавило це програму політики? Ні, від неї, мабуть, неможливо позбавитися (принаймні не у випадку із форматом суспільно-політичного ток-шоу). Чи стала «Свобода слова» від присутності цих персоналій у студії цікавішою та змістовнішою? Безумовно! Чого тільки варті мудро-іронічні висловлювання постійного експерта «Дня», заступника директора Інституту соціології НАНУ Євгена Головахи! З огляду на спектр українських проблем, їхню парадоксальність, суперечливість і навіть безглуздість ситуацій, що виникають у нашій країні, «запальні» програми не потрібно створювати штучно. Навіщо влаштовувати дешеві клоунади, де диригують політичні «шістки», якщо під носом у нас є такі комедійно-драматичні сюжети, та ще й експерти, які можуть їх прокоментувати одночасно іронічно та професійно, зі знанням справи, чітко розставляючи пріоритети?

 

Недалекими від «правди» були декілька останніх випусків ток-шоу «Я так думаю» з Анною Безулик на «5 каналі».

 

Нагадаємо, що минулого тижня у студії Арсеній Яценюк і Олександр Чалий обговорювали тему зовнішньої політики України. Традиційні питання (багатовекторності чи принципової не-векторності, або все ж таки моновекторності, а якщо так, то якої спрямованості - західної чи східної, і якою мірою), які зазвичай є безпрограшними для бажаючих заробити собі рейтинг «собачими боями», обговорювалися без істерик, у режимі цивілізованої професійної дискусії за участі професійних дипломатів. У своїй колонці на шпальтах «Телебачення», Ігор Лосєв детальніше звернув увагу на риторику учасників програми, ми ж зосереджуємося на загальному рівні дискусії. Йшлося про те, що в світі, який останнім часом зазнав особливо помітних змін, Україні варто вчитися мислити самостійно, тонко і точно відчувати та реагувати на цивілізаційну еволюцію.

 

Навряд чи інакше міг виступити Володимир Корнілов, чий політичний «бекграунд» невтомно проривається у відповідні фрази. Так само природно, що Арсеній Яценюк, уражений «бацилою кандидата», часом впадав у передвиборну патетику. Але рівень, повторюся, був.

 

Компліментів заслуговує передусім ведуча програми Анна Безулик. Тому досі не зрозуміло, навіщо українські канали необачно роздають робочі місця іноземним громадянам. Ведучій суспільно-політичного формату Анні Безулик нічого не бракує: величезний досвід роботи на колись ще адекватному україноцентричному каналі, підкреслена толерантність, яка, втім, не підсолоджує журналістської в'їдливості, чудові модераторські здібності. Одним словом, є все... окрім, як правило, спікерів відповідного рівня в студії. Саме тому «Я так думаю» на своєму старті часом виглядала жалюгідно. Тут передбачено зовсім інший рівень дискусії - між рівними за інтелектом одиницями. Адже очевидно, що на бенефісі клоунів будь-який інтелектуал виглядатиме, як мінімум, безпорадно. Навіть найвправнішому ведучому з цією безпорадністю не впоратися. Саме тому «День» і, зокрема, головний редактор Лариса Івшина наполягають на тому, що українське телебачення має створювати та розвивати розмовні формати, які б дозволяли інтелектуалам висловлюватися, а суспільству - вчитися слухати. Досвід показує, що формат ток-шоу для цього непридатний, його природа зовсім інакша. Потрібні окремі формати.

 

Євген Головаха в ефірі згаданої «Свободи слова» минулого понеділка зазначив: «...є така суперечність: коли ми запитуємо людей, кого в першу чергу ви слухатиме, вирішуючи проблеми країни, вони не політиків називають, а експертів-інтелектуалів - учених, перш за все. І це вже двадцять років. Дуже дивно: чомусь вони так вважають, але жодного ефекту від цих наших волань і закликів досі немає. От як це ви пояснюєте?». Дозвольте, Євгене Івановичу, висловити свою версію у формі риторичного запитання. Якого ефекту можна очікувати від тих волань і закликів, яких українці не чують? Бо ланка, яка забезпечує двосторонню комунікацію між експертами та суспільством, тобто ЗМІ, зосередилася на односторонній: від політиків до суспільства. Хоча ця тенденція панівна, безумовно, трапляються винятки. І з огляду на те, що часто такі винятки можна спостерігати саме на «5 каналі», свою репліку, щодо необхідності впроваджувати в ефір «інтелектуальні інтерв'ю» ми адресуємо, передусім, цьому каналові. Інакше нова інтелектуальна дискусія, в тому числі і стосовно пріоритетів зовнішньої політики, яку анонсували учасники програми Анни Безулик, і яка має розгорнутися щойно після виборів, ризикує не розпочатися ніколи.

Минулого четверга «Я так думаю» бракувало хіба що істориків. Дискутуючи, учасники програми активно апелювали до часів кучмізму, заглиблюючись в історію не більше, ніж на 20 років. Але ж Україна має цінний досвід, здобутий і до 1991-го. Тим більше, коли йдеться про питання зовнішньої політики.

 

Підступно вичекавши тиждень, у четвер знову вмикаємо «5-й», аби переконатися, що бали, зараховані програмі Анни Безулик, - не випадковість. Утім виявилося, що про тенденцію говорити зарано. Розмова навколо виборчого процесу загрузла в деталях. Марина Ставнійчук, Роман Зварич та представники Центрвиборчкому надмірно занурилися в питання технічні (на що звернув увагу, зокрема, Юрій Макаров), відтак з діалогу з громадянською позицією програма скотилася в з'ясування технічних особливостей виборчої процедури. Шкода, адже появу регулярного якісного продукту на фоні «замурзаного» інформаційного простору складно було б переоцінити. Надто в умовах такого інтенсивного «пошуку талантів».

 

Марія Томак, газета «День»

 

Фото - www.day.kiev.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Марія Томак, газета «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20398
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду