detector.media
06.10.2009 16:20
Оксана Зінов’єва: Аналогічний проект на Бі-бі-сі також виходить у запису
Оксана Зінов’єва: Аналогічний проект на Бі-бі-сі також виходить у запису

Учора на телеканалі «Україна» вдруге вийшла 40-хвилинна програма «Готовий відповідати». Формат нового політичного телепроекту - безпосереднє спілкування політиків і «електорату», причому на території людей - у регіонах. Останній фактор - мандрівний формат - і пояснює «бідність» картинки, технічні складності з мікрофоном, потребу ведучої вказувати рукою на того, хто запитує, «отой чоловік у коричневому піджаку». Але за формою, над якою треба працювати й працювати, і на яку тільки й звернули увагу критики-експерти, не всі побачили перевагу змісту, сенсу. Професійний монтаж зробив програму однаково динамічною від початку до кінця, і не «безрозмірною», бо в питаннях політичних ток-шоу «розмір» теж має значення. Про специфіку нової програми ми говоримо з її ведучою, керівником каналу «Новини» ТРК «Україна», який обіцяють запустити з нового року, Оксаною Зінов'євою.

 

- Оксано, чого б не було у проекті «Готовий відповідати», якби іноземні спеціалісти не були консультантами у процесі її підготовки?

 

- «Готовий відповідати» - це не закуплений формат, а програма, аналогічна тій, що йде на Бі-Бі-Сі - Question Time («Час відповідати»). Консультації з британцями дали розуміння виробництва програми, в якій політик напряму спілкується з людьми. Це лише картинка на екрані дуже проста, а технологія виробництва складна. Насамперед тим, що це програма, яка їздить країною, - їздить світло, декорація, велика кількість людей - майже півсотні. Усе кожного разу треба мобільно і злагоджено встановити, перевірити і працювати на майданчику. Треба за кілька днів зуміти налаштувати на телевізійну зйомку людей, які до цього ніколи з телезйомками не стикалися.

 


Британці в подібному проекті працюють лише з анкетами охочих поставити запитання політику, які люди заповнюють на сайті програми. У нас не всі, особливо люди старшого віку, мають доступ до інтернету. Тому ми додали для контакту телефон.

 

- За яким принципом відбувається підбір «гість програми - місто»? Хто, крім кандидатів у президенти, буде відповідати на запитання аудиторії?

- Ми орієнтуємося на графіки поїздок Україною політиків. Проблемою є те, що наші політики, за їхніми ж словами, не мають перспективних планів. (Британці цього не розуміють, у них усе організованіше й чіткіше). Тому складно узгодити місцезнаходження ймовірного гостя програми за місяць наперед і навіть за два тижні. Мало хто з політиків погоджується їхати в запропоноване нами місто лише заради програми.

 

Ми сподіваємося, що вдасться підготувати «Готовий відповідати» не лише з кандидатами в президенти, а й такі, що стосуватимуться актуальних тем, наприклад, «свинячого» грипу чи курсу долара. Про проведення Євро-2012 ми знімали «пілот», можливо, буде й подібна програма.

 

- Багатьох телекритиків розчарувало те, що «Готовий відповідати» виходить не в прямому ефірі, а в запису - монтаж дає більше можливостей зробити «потрібну» програму. Творці проекту не могли не передбачати такої закономірної реакції, то чому обрали саме записний варіант виходу в ефір?


- Не в прямому ефірі програма виходить через технологію виробництва. Кожного разу в нас нова локація - новий майданчик. Це завжди різні зали, які не надто пристосовані для телевізійного запису. В Одесі, наприклад, була проблема з акустикою. У Львові знімали в театрі Леся Курбаса, такий зал краще пристосувати для телезйомок, проте приміщення мале.

 


Технічно без збоїв дати з регіонів чистий прямий ефір протягом 40 хвилин дуже складно. Глядачеві не цікаво спостерігати, як до когось під'їжджає мікрофон; когось ми просимо повторити запитання, бо його спочатку погано чути (а в умовах нестаціонарної студії таке трапляється часто) - це телеглядача просто дратує. Я скажу більше, аналогічний проект на Бі-Бі-Сі теж виходить у запису, хоча пишеться в режимі прямого ефіру. Ми робимо це так само.

 

Візьмемо випуски Сi-Eн-Ен. Там більшість прямих включень, наприклад, із гарячих точок в апаратній отримують за 5-10 хвилин до появи в ефірі, - щоб дати чисту телекартинку. Думаю, ніхто не сумнівається у професіоналізмі Сi-Eн-Ен.

 


Хтось каже: ток-шоу в прямому ефірі - це свобода слова. Хіба мало було прикладів, коли в прямому ефірі на вітчизняному телебаченні відбувалися маніпуляції?! Наскільки ми маніпулюємо в кожній програмі, світові можуть повідати три експерти, яких ми щоразу запрошуємо у програму: представник медіа, політолог і представник творчої інтелігенції.

 


- Український глядач політичних ток-шоу вже звик бачити на екрані стильні і сучасні студії. Тому зал, в якому відбувалася зустріч із першим гостем «Готовий відповідати», розчарував, певно, всіх. Були претензії і до звуку. Якщо є технічні проблеми, які неможливо вирішити в регіонах, можливо, простіше було б не почергово їхати в Одесу, Львів і так далі, а привезти на день у Київ спочатку 100 одеситів, потім 100 львів'ян?

 

- Дійсно, є студії, в які вбухали мільйони. Такі дороговартісні декорації з собою возити країною ніхто не буде. У першій програмі в Одесі, до речі, ми не змогли поставити всю студію, бо не виявилося достатньо місця.

 


Суть програми «Готовий відповідати» - спілкування людей з політиками на своїй території, змінювати не збираємося. Її формат - мандрівна програма. До речі, ми не платимо людям за участь у програмі, що відсіває тих, хто приходить на телебачення заради невеликого підзаробітку. До нас приходять ті, хто має активну життєву позицію.

 


Дехто з телекритиків після виходу одеської програми закидав, що бабуся, яка ставила останнє питання Яценюку, - підставна. А вона, дізнавшись про «Готовий відповідати» в Одесі, змусила правнука зайти на наш сайт, зареєструватися від її імені. Потім прийшла з правнуком на ефір. Скажу відверто, під час зйомок я весь час переймалася тим, щоб їй не стало погано - приміщення ж невелике, потужне світло, багато людей.

 


- Оскільки ТРК «Україна» належить Рінату Ахметову, дехто з політологів вважає, що в «Готовий відповідати» за три дні до виборів обов'язково перед людьми з'явиться кандидат від Партії регіонів Віктор Янукович. Чи може так статися?

 


- В останньому перед виборами випускові програми планується або участь кількох кандидатів, або в ній взагалі не буде кандидатів у президенти. У нас є кілька ідей, вони обговорюються. Робити цю програму не паритетною ми не будемо.

 


Ми запросили для участі у програмі більшість кандидатів - із тих, хто заявив про участь у виборах. Люди вже спілкувалися з Яценюком і Гриценком , наступний - Володимир Литвин . Також ми надіслали запрошення діючому Президенту, Прем'єрові, Тигіпку, Симоненку, Тягнибоку, і в тому числі Януковичу. Згоди вони поки що не дали.

 

 «Україна молода»

 

Фото - kanalukraina.tv

 

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY