Роднянський оголосив мобілізацію в «Білу гвардію»

15 Вересня 2009
39000
15 Вересня 2009
18:16

Роднянський оголосив мобілізацію в «Білу гвардію»

39000
Одна з головних книжок Михайла Булгакова — «Біла гвардія» — оживе, заговорить і «візуалізується» в найближчому майбутньому. Олександр Роднянський, залишивши посаду президента СТС-Media, запускає низку гучних кінопроектів. Серед них — і екранізація шедевра Михайла Афанасійовича… Романа, який оспівав Київ у всіх кольорах фатального 1918-го. Як повідомив «ДТ» сам Роднянський, режисером-постановником булгаковського проекту буде Сергій Снєжкін («НП районного масштабу», «Брежнєв»), а в головних ролях побачимо весь «хіт-парад» сучасного кіно.
Роднянський оголосив мобілізацію в «Білу гвардію»

Днями до Києва прибув кінодесант із Москви. Оглядали об'єкти в центрі столиці - для майбутніх зйомок за Булгаковим. Як ви розумієте, «не торканих» (численними владними загарбниками) історичних цінностей у цьому самому центрі вціліло не так уже й багато.

 

А отже, за словами пана Роднянського, деякі краєвиди, фасади та стародавні окраси Києва доведеться вдосконалити його величності Комп'ютеру.

 

Як майстрів візуальних технологій у проект «Біла гвардія» запрошено фахівців-асів, які вже працювали над красивим минулим в «Адміралі» і над так само багатобарвним майбутнім - у «Залюдненому острові».

 

Сценаристами «Гвардії» значаться знамениті київські письменники Марина і Сергій Дяченки. А Сергій Снєжкін нещодавно закінчив варіант першої частини режисерського сценарію.

 

- Чому Снєжкін у ролі режисера? - перепитує мене Роднянський. - Тому, що це шанована людина, хороший режисер. Він серйозно прописав першу частину режисерського сценарію. Це коли врахувати, що у великий сценарій інтегровано також кілька ранніх оповідань Михайла Афанасійовича. Майбутній проект бачиться поліфонічним. Хочеться не «картинки за Булгаковим», а істинності фактури та філософії письменника. Не повинно бути псевдоісторії, повинна бути історія. Адже це книжка, в якій Київ - головний герой. Я ж сам виріс на цьому романі. З ним пов'язані і мої студентські роки. Пам'ятаю, як Володя Оселедчик, за часів нашого студентства, в рамках режисерської майстерні ставив «Дні Турбіних», і я грав у нього Шервінського...

 

- Чому тільки зараз ви звернулися до роману? А не, скажімо, в період своєї керівної роботи на українському каналі «1+1»?

- Розумієте, це ж процес творчий... П'ять років тому, до речі, я обговорював можливість екранізації книжки з режисером Дмитром Месхієвим. Дивилися спектакль «Біла гвардія» в МХТ, постановка Сергія Женовача. Я справді люблю цей роман, він для мене, мабуть, головний у творчості Булгакова. Це напрочуд сучасний текст. Це історія і про сьогоднішніх людей. І про Місто, яке в силу історичних віянь опиняється в стані такого собі транзиту... Коли відбувається перехід з одного періоду в інший.

 

* * *

«Білу гвардію» зніматимуть для телеканалу «Росія» - другої за рейтингом, але першої за держстатусністю російської «телекнопки». За твердженням продюсера, настільки масштабні проекти неможливі без участі в спільній справі таких великих каналів.

 

Плануються і телевізійна версія, і прокатна.

 

«Чому не «Перший» Ернста?». На це запитання Роднянський відповідає конкретно й прямо. Хоча в кіноколах подейкували про недавні тертя Ернста і Роднянського в період рекламної кампанії «Залюдненого острова», коли Костянтин Львович вирішив «пограти» на новорічному зіткненні «Стиляг», «Кохання-зітхання-2» і «Острова» Роднянського-Бондарчука.

 

- Все-таки «Біла гвардія» підгадується під нішу репутаційних проектів і, як мені здається, вигідніше виглядатиме на державному каналі, а не на комерційному. Для цього ж каналу - для «Росії» - роблю й низку інших проектів: «Достоєвський» - режисер Володимир Хотиненко, «Сталінград» - режисер Федір Бондарчук.

 

- Така активна продюсерська кінодіяльність не суперечить вашому статусу члена ради директорів компанії СТС-Media?

- Я ніде не маю права працювати як топ-менеджер (великого телеканалу) - відповідно до системи чинних зобов'язань перед СТС-Media. Але можу займатися продюсуванням, дистрибуцією.

 

* * *

Запуск тих чи інших майбутніх кіно- і телепроектів Роднянський планує здійснювати в рамках своєї ж компанії AR Films. За його словами, задано молодіжний розважальний канал СТС не дає можливості звертатися до настільки серйозних тем, як Булгаков, Достоєвський: «СТС - усе-таки певний сегмент, певні рамки, за які хочеться вийти - на новому творчому рівні...»

 

Уже на цьому рівні в «Достоєвського» Роднянський запрошує двох головних (на цей час) зірок російського театру - Євгена Миронова і Чулпан Хаматову.

 

А кастинг у «Білу гвардію», вочевидь, переплюне ступінь зірковості навіть у «12» Михалкова. На сьогодні відомо, що в екранізації Булгакова зніматимуться Костянтин Хабенський, Володимир Машков, Федір Бондарчук, Сергій Гармаш, Олексій Серебряков, Сергій Маковецький... (Щоб остаточно не розкривати інтриги, не скажу, хто кого грає.) Поки що прочерки - навпроти вибраних булгаковських персонажів. Активно шукають... Ларіосика, Олену Тальберг. «Зате є три-чотири варіанти Шервінського, якраз і вибираємо», - каже продюсер, який сам колись грав цю роль.

 

У найближчих його планах - прокатна кіноверсія «Татусевих дочок». А також «картина про Київ»... Що конкретно за цим словосполученням - наразі не конкретизує. Каже лише, що хотів би присвятити рідному місту історію людяну, зрозумілу і сповідальну. І для цього вже шукає молодого режисера - причому не виключено, що з числа наших київських надій.

 

Зйомки ж «Білої гвардії» - у Києві - за попередніми планами мають стартувати в січні 2010-го. Основні локації: Андріївський узвіз, Софійська площа, деякі інші близькі Булгакову місця.

 

Декорації вибудовують у пітерських павільйонах. Не на студії Довженка. Виявляється, оренда офісу в нас набагато дорожча, ніж на «Мосфільмі», і, враховуючи економічний інтерес, у пік кризи це зовсім невигідно. «Навіть порівнювати не можна!», - дивується Роднянський. І дивиться на годинник... Його чекають - на Андріївському.

 

До речі...

 

Роман Михайла Булгакова «Біла гвардія» вперше опубліковано (не повністю) 1924 року. А роботу над ним письменник розпочав двома роками раніше. Щодо своєї книжки Булгаков був непостійний. «Роман цей я люблю більше за всі мої речі», - написав він. І в нього ж: «Дуже буде шкода, якщо я помиляюся і «Біла гвардія» не сильна річ». Прототипами героїв книжки стали київські друзі і знайомі письменника. «Білу гвардію» автор замислював як трилогію.

 

Олег Вергеліс, «Дзеркало тижня»

 

Фото - http://www.zn.ua

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Олег Вергеліс, «Дзеркало тижня»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
39000
Читайте також
10.11.2009 19:54
Александр Поливанов, Lenta.ru
23 284
Коментарі
6
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Дротаверин
5335 дн. тому
Тратят время и деньги на всякое старье, а молодежь будущее в фантастических фильмах видит американскими и российскими глазами. Харош в прошлом жить.
Фонд Держмайна
5335 дн. тому
Якщо декорації у ПІТЕРСЬКИХ павільонах, навіщо порівнювати аренду Довженко-Мосфільм? Офіційно аренда на Довженко є ДУЖЕ низькою - на ціну впливає травнева постанова Кабінету Міністрів про зниження арендної ціни у зв'язку з кризою.
Андреевский
5335 дн. тому
Есть такой народец, ничего великого в творчестве не создавший. Но "гениальный" ЭПИГОН! Перекручивает, переворачивает, перекрашивает созданные мировые шедевры. Фактически, столетия живет чужим умом. Испоганить "Дни Турбиных" - очередная гадость. Может, я не прав? Есть чудесный фильм "Дни Турбиных" с Мягковым, Басовым, Титовой и Лановым, роскошнейший спектакль "Белая гвардия" в МХТ с Хабенским, Пореченковым и Семчевым...Это сделано с сердцем, в это вложены души, это настоящее искусство, а то, что нам обещают, очередная гламурная мазня.Давайте на роль Елены позовём К. Собчак, а на роль Шервинского Н.Баскова. А что, в таком раскладе в самый раз.
Заец Побегаец
5335 дн. тому
А чего вы хотели? Кто девушку кормит, поит, тот девушку и танцует.
яванка
5335 дн. тому
Ще один на комп’ютери буде вимальовувати як гинуть за царя і отєчєство.
Мышлаевский
5335 дн. тому
БЕЛАЯ ГВАРДИЯ а ля продюсер роднянский переплюнет ТАРАСА БУЛЬБУ в фальшивых песнопениях во славу матери-расссеи. Наш Моня улавливает направление ветра, и тумбочка его полниться бабками. Учитесь жить у мони роднянского! Почему Булгакова так любят киевские евреи - спросил когда-то я своего следователя. Потому, что Булгаков антисоветский писатель, а это мед для них. Еще потому, что у писателя есть рассказ, где очень плохие петлюровцы издеваются над бедным киевским евреем. Латентным украинофобам всегда будет родным Булгаков, отметившийся в гражданскую войну участием в расправах белогвардейцев над национально сознательными украинцами. Такая правда устами гебиста.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду