Аксинія Куріна: фільм «Бруно» не є порнографічним

24 Липня 2009
16825
24 Липня 2009
11:14

Аксинія Куріна: фільм «Бруно» не є порнографічним

16825
Аксинія Куріна: фільм «Бруно» не є порнографічним

Фільм «Бруно», визнаний Національною експертною комісією із захисту суспільної моралі як порнографічний і заборонений для показу в Україні Експертною комісією з питань поширення і демонстрування фільмів при Міністерстві культури і туризму України, не є порнографією.

 

Як передає кореспондент УНІАН, таку думку висловила член Експертної комісії з питань поширення і демонстрування фільмів при Міністерстві культури і туризму Аксинія Куріна під час прес-конференції перед початком неофіційного показу стрічки.

«Я категорично не згодна з оцінками моїх колег. Це не порнографія: цей фільм має художню, соціальну та культурологічну цінність», - заявила Куріна.

 

За її словами, процедурно дискусії між членами експертної комісії при Мінкультури, які вирішують, чи дозволяти той або інший фільм для перегляду в Україні, не відбувається.

«Ми просто заповнюємо спеціальні картки, які розроблені Міністерством культури», - повідомила Аксинія Куріна.

 

За її словами, з 14 експертів четверо висловилися за показ фільму «Бруно» в Україні у широкому прокаті, двоє - за те, щоб дозволити показ фільму для домашнього перегляду на DVD-носіях, решта були проти показу.

Аксинія Куріна також заявила, що, за відомою їй інформацією, члени Національної експертної комісії із захисту суспільної моралі, які також визнали фільм порнографічним, переглядали його фрагментарно.

 

«Як кінознавець я категорично протестую проти цього, бо фільм не можна сприймати фрагментарно. Чи є у стрічки художня цінність, може судити тільки спеціаліст після перегляду фільму повністю», - переконує Аксинія Куріна. На думку експерта, люди, які оцінювали фільм «Бруно», - це «люди «радянської закалки», які орієнтувалися на свій смак і свої комплекси».

 

Як зазначила Аксинія Куріна, у Великій Британії для громадян, старших 18 років, цей фільм не цензурований, а для тих, хто молодший 18 років, вийшла спеціальна версія, у якій вирізані окремі фрагменти. Крім того, за її словами, фільм «Бруно» в Нідерландах дозволено для перегляду з 12 років, в Ісландії - з 14 років, у скандинавських країнах - з 15-16 років, в Австрії та Португалії - з 16 років, у Сполучених Штатах Америки - з 17 років у супроводі дорослих.

 

«Україна є чи не єдиною країною, у якій цей фільм заборонено», - зауважила А.КУРІНА.

При цьому експерт додала, що винні у тому, що фільм заборонили, не тільки Міністерство культури і туризму України, але і дистриб`ютор стрічки - компанія «Синергія». «Фільм був поданий на експертизу у дуже поганій якості, без перекладу», - сказала Аксинія Куріна.

 

Як заявила лідер ЛГБТ-організації «Інсайт» (організація лесбійок, геїв, бісексуалів і трансгендерних людей - УНІАН) Анна Довгопол, заборона фільму «Бруно» є ще одним виявом демонізації гомосексуальних людей, яка відбувається в українському суспільстві. «У той час, як весь світ рухається до свободи, до визнання того, що гомосексуальність є такою ж нормою, як і гетеросексуальність, в усьому світі вводяться уроки сексуального виховання у школах, Україна рухається до феодального ладу, де забороняють все. Як в Радянському Союзі не було сексу, так його не буде і в нас», - сказала Довгопол.

 

Як повідомляв УНІАН, 14 липня компанія «Синергія» заявила, що Міністерство культури і туризму України заборонило поширення і демонстрацію комедії, повна назва якої «Бруно: Захоплююча подорож Америкою, з метою змусити гетеросексуальних самців відчути дискомфорт у присутності гомосексуала-іноземця у футболці-сіточці». Фільм повинен був демонструватися в Україні з 23 липня.

 

У міністерстві своє рішення пояснили тим, що фільм «Бруно» «містить художньо невиправдану демонстрацію статевих органів і відносин, гомосексуальних статевих актів у відверто натуралістичній формі, показ гомосексуальних збочень, ненормативну лексику, прояви садизму, антисоціальної поведінки, яка може завдати шкоди моральному вихованню громадян».

 

22 липня увечері була зірвана неофіційна прем`єра фільму «Бруно» в Києві. У залу, де мав відбутися показ, невідомі закинули димову шашку.

 

УНІАН

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
УНІАН
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16825
Теги:
Читайте також
28.09.2009 11:18
Константин Дорошенко, «Публичные люди»
39 339
27.07.2009 13:41
Лидия Маслова, «Коммерсантъ»
13 625
22.07.2009 13:58
Олександр Брикайло, Володимир Павлів, для «Детектор медіа»
31 007
21.07.2009 17:20
Наталья Лигачева
для УП
18 618
15.07.2009 11:41
Андрей Кислов, «КоммерсантЪ»
33 175
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
кгб
5396 дн. тому
Philippe de Chènevière // 24.07.2009 21:59:47 СПИСОЧОК http://mincult.kmu.gov.ua/mincult/uk/publish/article/165070
Philippe de Chènevière
5396 дн. тому
Ми ж, ніби, й не мусульмани, і церква від держави відділена... Навіщо нам ця дебільна комісія, яка намагається всім прищепити свої запліснявілі радянські смаки? Чому вона за мене вирішує, що я маю право дивитися, а що ні? Будь ласка, опублікуйте списочок цих людців, які знеславили Україну на весь світ. Бажано з фотками. Країна має знати своїх героїв!
А
5396 дн. тому
Лесбійка, нє?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду