Лідери регіональної джинси – політики і горілка

19 Червня 2009
9370
19 Червня 2009
14:34

Лідери регіональної джинси – політики і горілка

9370
Лідери регіональної джинси – політики і горілка

Головними замовниками джинси в регіональній пресі є політичні сили: БЮТ, Партія регіонів, Блок Литвина і «Єдиний центр». Їм поступаються комерційні замовники, лідером серед яких є горілчаний бренд «Хортиця». Про це свідчать дані моніторингу регіональних друкованих ЗМІ щодо дотримання журналістських стандартів та практики замовних матеріалів, проведеного Інститутом масової інформації за підтримки Фонду розвитку ЗМІ посольства США в Україні протягом 1 жовтня 2008 року - 30 березня 2009 року (повний звіт тут)

 

Критерії, за якими визначали порушення стандартів, загальновизнані: орієнтованість на інтереси читача, актуальність, наявність різних точок зору, розуміння і розкриття проблеми. Якщо половина критеріїв не була дотримана, то матеріал зараховували до тих, де не дотримані журналістські стандарти.

 

«Від початку, як ми почали стежити за проблемою у 2006 році, її принесли політики», - розповіла виконавчий директор ІМІ Вікторія Сюмар. З-поміж комерційних підприємств найбільше «грішать» замовленням джинси ті, власники яких є за сумісництвом політиками. Серед неполітиків багато джинси замовляють виробники лікеро-горілчаних виробів і лікарських препаратів/знахарських послуг.

 

Сплески джинси спостерігаються в тих регіонах, де проходять виборчі кампанії або де є протистояння між органами влади, які представляють різні політичні сили. Наприклад, у Рівному зазвичай кількість матеріалів у пресі з порушеннями журналістських стандартів становить 20-30 на місяць, а під час передвиборної мерської кампанії - 350 за місяць.

 

Експерти відзначили тенденцію до зниження рівня замовних матеріалів у ЗМІ. «Разом з "Детектор медіаю", яка моніторить телебачення, ми думаємо, що це пов'язано з кризою. Але основна причина - інша: політичні сили зараз акумулюють кошти на президентську кампанію, яка розпочнеться восени», - пояснила пані Сюмар.

 

Організатори моніторингу стверджують, що джинсова практика ЗМІ нівелює довіру читачів до них. «Якщо редакція дає матеріал, де вихваляється банк, а через місяць до нього вводять тимчасову адміністрацію, то вона підставляє себе. Бо як може читач після цього вірити цій газеті?», - каже голова Донецького прес-клубу Тетяна Строй.

 

Реакція самих ЗМІ на дослідження замовних матеріалів була різною. Наприклад, у Львові редактор газети, що не потрапила до моніторингу, просив його туди включити. За його словами, політичні сили відстежують, у кого є найбільше джинси, і туди звертаються із замовленнями. «Він таким чином вирішив заробити», - каже пані Сюмар.

 

У Черкасах натомість ледь не дійшло до судового позову. «Коли перший наш звіт, у якому лідирувала газета "Губернські відомості", був опублікований на "Детектор медіа", нам зателефонував з претензіями головний редактор. Потім він надіслав лист з вимогою спростування інформації, бо вважав, що ІМІ і посольство США реалізують проект, щоб знизити рейтинг його видання. Він погрожував подати до суду, але так цього і не зробив. Зрештою, з лютого ми перестали моніторити цю газету, бо вона закрилася», - розповів голова ГО «Асоціація молодих правників» (Черкаси) Сергій Костенко.

 

«Реальних позовів не було, хоча було чимало погроз. Насправді нам було б цікаво подискутувати в суді й отримати судове рішення - прецедент, чи є, наприклад, рожеве тло публікації дотриманням вимоги закону про рекламу про обов'язкове маркування реклами», - резюмувала Вікторія Сюмар. Також вона повідомила, що з 1 липня ІМІ розпочинає моніторинг загальнонаціональних друкованих видань.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9370
Теги:
Читайте також
01.10.2009 16:58
Андрей Мирошниченко, slon.ru
30 513
18.06.2009 10:57
Ольга Каретникова, Голос.UA
38 250
17.06.2009 07:27
Ярослав Гребенюк
, для «Детектор медіа»
15 240
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
собака-бобака
5428 дн. тому
любопытно)
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду