Експерти пропонують розділити інформаційне забезпечення і агітаційну діяльність ЗМІ під час виборів

16 Червня 2009
22502
16 Червня 2009
09:27

Експерти пропонують розділити інформаційне забезпечення і агітаційну діяльність ЗМІ під час виборів

22502
Експерти пропонують розділити інформаційне забезпечення і агітаційну діяльність ЗМІ під час виборів

Члени робочої групи, яка працює над проектом Виборчого кодексу України, дійшли згоди, що під час виборів повинні окремо регулюватися інформаційне забезпечення і агітаційна діяльність засобів масової інформації.

 

Це та інші питання обговорювалися під час виїзного засідання, яке тривало з 8 по 12 червня в Яремчі за участі народних депутатів, членів ЦВК та медіаекспертів.

 

Учасниками засідання стали народні депутати України Юрій Ключковський (фракція НУНС) та Андрій Шевченко (фракція БЮТ), член Центральної виборчої комісії Олександр Шелестов, заступник Міністра юстиції України Наталія Богашева, члени Національної ради з питань телебачення та радіомовлення Андрій Мирошніченко й Тетяна Лебедєва. Також до розробки проекту долучилися представники громадських організацій: директор з правових питань «Інтерньюз-України» Павло Моісеєв, експерти Інституту виборчого права Володимир Ковтунець та Лілія Колісецька, директор Інституту медіа права Тарас Шевченко, медіаюристи Ольга Большакова (НАМ), Тетяна Котюжинська (НСЖУ) та інші.

 

Метою розробки Виборчого кодексу є об'єднання законів про вибори в один документ, що полегшить регулювання виборчого процесу та сприятиме уніфікації технології проведення виборів президента, парламенту та місцевих органів влади. А це, в свою чергу, спростить організацію та проведення виборів (створення й роботу виборчих комісій, діяльність спостерігачів та журналістів, підрахунок голосів тощо) та має зменшити кількість помилок і порушень, які виникають через розбіжності в законах.

 

Народний депутат Юрій Ключковський у коментарі ТК зазначив, що це було чергове засідання робочої групи з підготовки Виборчого кодексу, яке було присвячене досить гострим дискусіям навколо регулювання інформаційного забезпечення виборів та інформаційної діяльності, зокрема діяльності ЗМІ під час виборчого процесу. «Дискусії були дійсно гарячими, і не з усіх питань члени засідання знайшли спільну позицію, однак із багатьох з них нам вдалося зблизити позиції. Принаймні суттєвим кроком, ми вважаємо, може бути розділення в діяльності ЗМІ регулювання інформаційного забезпечення та агітаційної діяльності. Я думаю, що робота й із цього питання триватиме в напрямі, як забезпечити, з одного боку, доступ суб'єктів виборчого процесу до агітації через ЗМІ, а з іншого - як забезпечити об'єктивність безсторонніх неупереджених ЗМІ у поширенні інформації про вибори. Ця тема складна і викликає чимало дискусій», - сказав Юрій Ключковський.

 

За його словами, до президентських виборів Виборчий кодекс прийнято не буде, але не виключено, що деякі напрацювання робочої групи буде враховано профільним комітетом, якщо дійде справа до роботи над змінами до Закону «Про вибори Президента України».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
22502
Читайте також
27.04.2009 07:09
Катерина М'ясникова
, для «Детектор медіа»
39 833
07.02.2009 07:47
Андрей Демартино
, для «Детектор медіа»
83 160
10.11.2008 07:20
Віктор Каспрук
, для «Детектор медіа»
22 365
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Тетяна Котюжинська
5430 дн. тому
Дискусії на засіданні дійсно були гарячими, особливо, коли медіа-юристи стикалися з таким "розумінням" членів робочої групи інформаційного забезпечення виборів, як виключно! новини, а все решта: аналітика, дебати, будь-яке зображення, або ж "Вечірній квартал" - це вже агітація! Тому, можна сказати, що медіа-юристи сподіваються, що: 1) ці норми не будуть прийняті або 2) ці норми не будуть працювати. Це коротко - більше читайте найближчим часом:))
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду