Роман Скрипін: «Це, пане Макаров, неправда»

8 Травня 2009
12557
8 Травня 2009
15:59

Роман Скрипін: «Це, пане Макаров, неправда»

12557
Роман Скрипін: «Це, пане Макаров, неправда»

Роман Скрипін, голова Незалежної медіа-профспілки, відповів на відкритий лист шеф-редактора «Українського тижня» Юрія Макарова. Відповідь надруковано на сайті НМПУ. ТК републікує текст з незначними редакторськими правками.

Нагадаємо, що відкритому листуванню передувала заява голови НМПУ Романа Скрипіна щодо неприпустимості припинення колективних переговорів у редакції журналу «Український тиждень» та звільнення Сергія Гузя через його профспілкову діяльність.

 

Давайте відокремимо місію "Українського тижня". Ми не ставимо під сумнів його україноцентричність, на якій ви наполягаєте. Так само давайте залишимо за дужками професійні якості Сергія Гузя. Не про це ж ідеться і не через професійні якості він має проблеми у Вашій редакції. Правда ж? Так само за дужками залишимо і Ваші професійні якості. Хоча я до Вас, як до колеги, ставлюся з величезною повагою. Але це ремарка. За дужками я так само лишу ситуацію в самій профспілці. Про це писано/сказано досить.


Лишень хотів би поділитися з Вами радісною звісткою, що наші внутрішні організаційні проблеми розв'язано. І про це теж писано не мало. Тож, лишіть кесарю кесарево.


Ще за дужками я волів би лишити ситуацію зі звільненням Романа Кульчинського та його колег з Вашого видання. І я не ставлю під сумнів Вашу компетенцію стосовно публічної відповіді, яку Ви дали тоді на звільнення своїх колишніх підлеглих.


Ви так само згадуєте про масові звільнення, на які ми нібито не реаґуємо. І це я за дужками лишити не можу.


Бо це, пане Макаров, неправда. Профспілка реаґує тоді, коли утискають права її членів, у першу чергу. Ми готові захищати кожного профспілчанина, якщо він звернеться по допомогу. Мені особисто прикро, що деякі члени профспілки відмовлялися від такої допомоги. Або ухвалювали для себе персональне рішення, що вони розв'язуватимуть проблему самотужки. Я так само не звертався по допомогу до профспілки, коли звільнявся, скажімо, з 5-го каналу.  Але це моя особиста справа, чому я цього не зробив. Профспілка, як Ви розумієте, не може нав'язувати свою поміч. Але ґаратнтовано не відмовить у ній тим, хто є її членом.


Так от, по допомогу звернувся Сергій Гузь. І судячи з того, що він розповів, Ви, пане Макаров, не договорюєте про багато речей. Треба було Вам зателефонуватии й запитати - як же ж нам бути з Гузем? Чи послухати Вашу думку й не робити заяв про зрив переговорів та звільнення мого колеги через його профспілкову діяльність?


Подивіться статут НМПУ. Функція профспілки - захист. І насамперед членів профспілки. Тож ми тут опиняємося по різні боки барикад, пане Макаров. На жаль. В мене є усі підстави довіряти тому, що говорить Сергій. Якщо він обдурює і мене, і всіх профспілчан, не буде йому пробачення. Якщо я написав різку заяву - подайте на мене до суду, що я видаю бажане за дійсне або перекручую факти.


Заява на те й заява, аби звернути увагу, що, очевидно, щось не гаразд в "Українському тижні". Цей конфлікт не особистісний, пане Макаров. Колего, це конфлікт трудовий. І саме так його й сприймайте. Ми діємо у відповідності до свого Статуту та Законів України, включно з Конституцією.


Якщо Вам особисто, або, скажімо, панові Цуприку не подобалося, що Ваші підлеглі хочуть записати в колективну угоду поліпшення своїх умов праці, - це Ваш клопіт. Вони мали на це право, як і вимагати індексації заробітної платні. Переговори на те й переговори.


Якщо Вас цікавить історія укладання колективних угод в інших ЗМІ, то вона, звісно, не багата. На жаль. І це наше завдання - допомогти нашим спілчанам вимагати від власників ЗМІ таких угод. Бо це - норма Закону.


Вам не подобається, що Комісія прийшла до Вас у день здачі номера? Домовтеся з ними про інший час і зазначте його, задокументувавши. Бо слова - це слова, а документ - самі розумієте. І розкажіть усій країні, який цирк влаштували делеговані представники профспілки?



І останнє, пане Макаров. Я бачу Ваше прагнення залагодити існуючий конфлікт у спосіб усних неформальних переговорів або ж через вправи в епістолярному жанрі. Запевняю Вас, що так не вийде. Все буде по Закону. Протоколюватися, документуватися, публікуватися. Є лише один вихід - переговори. Але офіційні.
І цей вихід - найпозитивніший для "Українського тижня", читачем і покупцем якого я є щотижня.


Щиро зичу Вам натхнення та успіхів у творчих справах.

Роман Скрипін, голова Незалежної медіапрофспілки України.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12557
Теги:
Читайте також
12.11.2010 13:27
Ирина Панченко, «Публичные люди»
19 149
26.05.2009 17:19
Юрий Константинов, «Столичные новости»
50 889
19.01.2009 12:05
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
27 846
Коментарі
25
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
крокодайл Гена
5453 дн. тому
источниками - политиками, политологами, публичными людьми и тд и тп. Ну и соответственно в том, что эту информацию могут слить в любой момент=Э если люди они публичные то должны быть готовы к публичности а не тихариться и страдать от того, что их этой публичности лишили. И журналист - кстати, тоже публичная профессия, вторая по публичности из древгейших. Так что не страдайте ерундой: вуайеризм там и все такое - это стороны все той же публичности анонимные источники - фуфло. "как сообщает наш анонимный источник из ЦРУ" ... в наших условиях такое пианье вызывает стойкое ощущение, что журналист сам придумал свой источник
Chornogora
5453 дн. тому
єдине дивує. знаю Гузя особисто, він читав в Алчевську лекцію з захисту прав. І коли побачив його в списку авторів УТ, був впевнений, що він першим кроком в редакції створить профспілку і зробить колугоду. Вай нот - це ж в "україноцентричному виданні", а не в газеті "Сєводня". І був вражений, коли прочитав, що Гузь вирішив влаштувати колдоговір лише коли почалися звільнення.
Ceyner
5454 дн. тому
„давайте не говорити про те, давайте не говорити про се...” Будемо говорити лише про те, який класний чувачелло Скрипін?.. Хто сказав, що не можна бути адвокатом, чиновником, депутатом – і при цьому суперовим оратором, публіцистом? У тому-то специфіка українського журналіста: якщо вже він робить дрібну адміністративну кар’єрку, то перестає бути журналістом, сере на фах. Втрачає смак до слова, цікавість до фактів, талант, а інколи й глузд. Подивіться на Луценка, Томенка, Бондаренко Олену, та багатьох інших „колишніх”.
Yale
5455 дн. тому
Ceyner, взагалі-то Скрипін відповідає Макарову не як журналіст, а як голова Незалежної медіа-профспілки України. І він був би дуже паршивим головою НМПУ, якби замість неухильного дотримання передбачених законом процедур видавав би "блискучі натхненні відповіді". Тому що конкретного результату і конкретної користі від таких "блискучостей" - нуль. І Скрипін дуже правильно робить, що у відповідь на словоблуддя Макарова заявляє про дотримання саме формальних процедур.
Ceyner
5455 дн. тому
Макаров хоче побазарити - тобто пропонує таке собі фехтування на красивих словах. Скрипін це не прияняв, натомість погрожує бюрократичнм кийком: "Все буде по Закону. Протоколюватися, документуватися, публікуватися". це неприємно читати: журналіст, замість блискучої натхненної відповіді, замість риторичного знищення опонента, каже: а от ми вас запротоколюємо. Мов мент якийсь, а не журналіст. Але цікаво побачити, чи володіє Скрипін прийомама документообігу краще, ніж він володіє словом.
Дозор
5456 дн. тому
Пан Макаров робить не україноцентрічний журнал, а ксенофобське агітаційне націонал-соціалістичне видання. Зрозуміло, що людина із таким світоглядом фізично не може терпіти профспілку в себе в колективі.
Перевертач пінгвінів
5456 дн. тому
Хазяїв видання - фтопку. Думаю, цю тему на гальмах вже не спустять, надто великий розголос. А журналістам треба бути більш згуртованими і підтримувати один одного в подібних ситуаціях. Бо так і далі будуть возити мордою по асфальту
OBI-Consulting.eu
5458 дн. тому
2 dima Слон Вася - спасибо что мирно разошлись! 2 Таня - Танюха, приглашаю Вас в конкурс "Я знаю всё про Скрипина" - вопрос на 20 грн. - "Откуда родом Р.С." - и 4 варианта ответа - Ровно, Одесса, Полтава, Киев Оказывается, идя в ногу со временем, и с данной перепиской, в ІЖ КНУ Шевченко начали 5-курсникам читать курс "Открытоеписьмоведение" (ОПВ), 165 часов. В программе курса - основы расставляния заглавных букв в ОП, ОП и психокорекция личности, запятые и их значения в ОП, тактика растановки запятых, заклинания и НЛП-технологии, "слышьты!знайство", "ашона?ведение", блоггинг и его значение, комментируем свою заву сами: 5 шагов к успеху.
Californication
5458 дн. тому
втішає чимала частка ідіотичних коментарів, людям ще світить попереду розививатися розумово - яка то радість. до чого тут персони: скрипін-мипін-гузь-шмузь-макаров-сахаров. є закони. це ж дуже просто: поставити собі питання - хто їх нахабно порушує?
Слон Вася
5459 дн. тому
dima Так я и зарегистрировал блог, чтоб ссылку сбросить, тут бы цензура не пропустила, что не ясно? В общем, это тоже не касается сути вопроса. Сути вопроса касается то, что как качественный продукт журнал безнадежно загублен, и своими же руками это сделали инвесторы и верный служака Макаров, очень жаль неплохое издание. И особенно смешно в открытом письме Макарова читать о каком то мифическом "заказе" на журнал. Бредятина.
dima
5459 дн. тому
2 Слон Вася. Шановний Василію, на жаль мої припущення частково справдилися. Я вкотре наголошую на тому, що мій висновок стосувався лише 2-х заяв панів Макарова та Скрипіна та враження про ступінь їх переконливості (якщо хочете, ефективності як засобу піару) для необізнаного з ситуацією читача. Стосовно конфлікту в УТ, вдруге наголошую, не маю морального права нічого писати, бо не є компетентним. І декілька прочитаних статей мені не додають упевненості щодо права виносити якісь судження. Стосовно ж Вашого віршика та мого досвіду спілкування в інтернеті: :-D. Коли "очень известные поэты" заводять 8.05.09 акаунт в ЖЖ із дивовижно схожим на ваш форумний нікнейм іменем та розміщують на ньому без посилань на джерело один єдиний віршик, то це дійсно "песня", з котрої "слов не выкинешь". :-) У чому Ви прав на всі 100 - формат спілкування спавді стає нецікавим, бо переходить на особисті. Побажання наостанок: не варто вважати людину, котра не поспішає нахамити навіть під захистом інкогніто в інтернеті, новачком у мережі. ;-) На все добре. Дмитро
Таня
5459 дн. тому
парасолька, что вы лепите людям на смех? скрыпин - принципиальный человек и отличный журналист. а то, что он лично вас раздражает и еще, возможно, целую толпу людей - так кто он, а кто, простите, вы? он нет доллар, чтобы всем нравиться. оставьте его в покое, ради Бога!
Уучхе
5460 дн. тому
Якщо залишити персоналії побоку, зрозумілим стає одне: засновники в "Тижні" не зовсім адекватні. Вже вдруге вони провокують скандал замість сісти і нормально домовитися з людьми. Дивно, що Макаров обрав тут одну сторону, а не спробував залагодити ситуацію.
парасолька
5460 дн. тому
Что Скрипин, что Макаров- что в лоб, что по лбу! Один и тот же типаж- маленькие, микроскопические фюреры.Вши, если точнее, белевые вши нашей журналистики.Потому друг другу открытые письма шлют, а гузи всегда для них будут пищей- что для одного, что для другого. Благодаря ТК это стало явным.
editor
5460 дн. тому
Романові Скрипіну варто також публічно розповісти, як він звільняє зараз людей з ТВі. І що він робить для укладання на тому телеканалі колективної угоди. Бо трохи трьопом смердить.
Lom
5460 дн. тому
Скрипіна терплю. Людину заносить іноді. Не забути ГАНЕБНИЙ ефір з ЮВТ перед його звільненням - по всьому видно було - людина важко заробляє гроші. Це ж не для всіх просто засунути залишки соєї совість самі знаєте куди. Гузя чомусь не терплю - галасливе скандальне створіння. Отаке-от.
Profi-kiler
5460 дн. тому
Скрипіна терпіти не можу, але треба визнати - він принципова людина, а Макаров - навпаки. І хіба справа в Гузі?Справа в системі болтопокладання роботодавця на закон.Такщо при належному юр.супроводі можна цих цуприків-шмуприків притягти до відповідальності.Щоб іншим була наука
Слон Вася
5460 дн. тому
dima, для тех кому интересна тема дискусии, внизу есть удобный набор ссылочек под названием "Читайте також: ". Прочитать ведь несложно. Простите меня великодушно насчет "лексики", но из песни слов не выкидывали даже очень известные поэты, не говоря уже о обычных людях) Ну и давайте по теме обсуждения, мне разговор лично с вами не особо интересен, судя по "тикайте" и прочим условностям, общение в интернете вы освоили не так давно.
dima
5460 дн. тому
2 Слон Вася Шановний Василію, я попрошу Вас мені не "тикати", бо це трошки виходить за межі культурного спілкування. Щодо вияснення суті проблеми, я, здається, зрозуміло написав, що висновок свій роблю лише на підставі двох заяв, співвідносячи їх одна з одною. І він у жодній мірі не стосується ситуації в цілому, давати оцінку котрій не почуваю себе компетентим. Сподіваюся, Вам стане сили зрозуміти ці нескладні пояснення, бо трохи турбуюся про це, з огляду на рівень лексики та ін. у запропонованому Вами віршику. Хочеться вірити, що мої побоювання безпідставні. З повагою, Дмитро
Hoch
5460 дн. тому
Ганьба лобзикам!
Слон Вася
5460 дн. тому
Кстати на форумах уже появился стишок про ситуацию с УТ, оставить в комментах не могу ввиду нецензурности, вот по ссылке http://slon-vasya.livejournal.com/
To
5460 дн. тому
Скрыпин все-таки ответил по факту. Резко, кратко и без сантиментов. В своем стиле. Такие случаи сокращений для Тижня - уже тенденция, причем они начались еще до увольнения Кульчинского и Ко. Просто Сереже Гузю при его статусе и возможностях грех было не воспользоваться своим правом отстоять личную позицию. И, скорее всего, речь не идет о материальной компенсации. Это дело профессионального принципа. А Макаров, к сожалению, уже в который раз показывает свое настоящее лицо. Разочарование... Надеемся, Сергей с достоинством переживет этот период, тем более,что морально он наверняка был готов к такому повороту событий - все предыдущие трудовые конфликты ( и эпизодические увольнения) проходили по приблизительно такой же схемена его глазах.
Слон Вася
5460 дн. тому
Дима, дорогой, ты если не знаешь сути вопроса, то потрудись прочитай, или поспрашивай у тех, кто знает. Макаров в данной ситуации исполняет роль комнатного песика, который лает по команде своего командира-мелкого, заносчивого, но трусливого царька. Руководство увидев активность своих журналистов испужалось, наложило в штаны, и как бы чего не вышло - начало сливать самых активных, которые, как справедливо отметил Рома - точно по букве закона отстаивают свои трудовые права. То, что раньше это мало кто делал - проблемы только тех, кто этого не делал. У нас в стране такие цупрыки всех рангов как огня боятся предъявления законных претензий, и законов, потому что никогда по ним не жили и жить не собираются. Они несмотря на свой украиноцентризм по-прежнему принимают журналистов за быдло, и считают своими личными литературными рабами. Кто не хочет такого к себе отношения - тот борется с этим, причем не камнями в окна, а следуя букве закона. Какие могут быть еще вопросы? Но главное - им так просто это не пройдет. Это уже ясно.
Журналіст
5460 дн. тому
Це розпіарене {CENSORED} Скрипін ще нає наглість когось звинувачувати у неправді, якої до речі не викрито? Повний бєспрєдєл. Кругова мафія БЮТівських профспілчан. Просто копыя Луценка у аеропорту Франкфурта - лишилося ще плюнути у Макарова і ногою в пах... Нешановне Скрипіне, чому ж не поговорити про професійні "якості" цього вашого друга по мафії Гузя, яких йому відверто бракує?
dima
5460 дн. тому
Випадково сьогодні натрапив на заяву пана Макарова та відповідь пана Скрипіна. Конфлікту не знаю, людей цих поважаю, тому лише дилетантський погляд на підставі 2-х заяв: Пан Скрипін не відповів аргументовано на жодну тезу пана Макарова, крім тієї, що стосується захисту профспілкою її членів. Та й то, як видно з тексту вище, це відбувається не завжди й не так прискіпливо, як у конкретному конфліктному випадку... Тому на публіку виглядає, що позиція пана Макарова набагато переконливіша.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду