detector.media
08.05.2009 15:59
Роман Скрипін: «Це, пане Макаров, неправда»

Роман Скрипін, голова Незалежної медіа-профспілки, відповів на відкритий лист шеф-редактора «Українського тижня» Юрія Макарова. Відповідь надруковано на сайті НМПУ. ТК републікує текст з незначними редакторськими правками.

Нагадаємо, що відкритому листуванню передувала заява голови НМПУ Романа Скрипіна щодо неприпустимості припинення колективних переговорів у редакції журналу «Український тиждень» та звільнення Сергія Гузя через його профспілкову діяльність.

 

Давайте відокремимо місію "Українського тижня". Ми не ставимо під сумнів його україноцентричність, на якій ви наполягаєте. Так само давайте залишимо за дужками професійні якості Сергія Гузя. Не про це ж ідеться і не через професійні якості він має проблеми у Вашій редакції. Правда ж? Так само за дужками залишимо і Ваші професійні якості. Хоча я до Вас, як до колеги, ставлюся з величезною повагою. Але це ремарка. За дужками я так само лишу ситуацію в самій профспілці. Про це писано/сказано досить.


Лишень хотів би поділитися з Вами радісною звісткою, що наші внутрішні організаційні проблеми розв'язано. І про це теж писано не мало. Тож, лишіть кесарю кесарево.


Ще за дужками я волів би лишити ситуацію зі звільненням Романа Кульчинського та його колег з Вашого видання. І я не ставлю під сумнів Вашу компетенцію стосовно публічної відповіді, яку Ви дали тоді на звільнення своїх колишніх підлеглих.


Ви так само згадуєте про масові звільнення, на які ми нібито не реаґуємо. І це я за дужками лишити не можу.


Бо це, пане Макаров, неправда. Профспілка реаґує тоді, коли утискають права її членів, у першу чергу. Ми готові захищати кожного профспілчанина, якщо він звернеться по допомогу. Мені особисто прикро, що деякі члени профспілки відмовлялися від такої допомоги. Або ухвалювали для себе персональне рішення, що вони розв'язуватимуть проблему самотужки. Я так само не звертався по допомогу до профспілки, коли звільнявся, скажімо, з 5-го каналу.  Але це моя особиста справа, чому я цього не зробив. Профспілка, як Ви розумієте, не може нав'язувати свою поміч. Але ґаратнтовано не відмовить у ній тим, хто є її членом.


Так от, по допомогу звернувся Сергій Гузь. І судячи з того, що він розповів, Ви, пане Макаров, не договорюєте про багато речей. Треба було Вам зателефонуватии й запитати - як же ж нам бути з Гузем? Чи послухати Вашу думку й не робити заяв про зрив переговорів та звільнення мого колеги через його профспілкову діяльність?


Подивіться статут НМПУ. Функція профспілки - захист. І насамперед членів профспілки. Тож ми тут опиняємося по різні боки барикад, пане Макаров. На жаль. В мене є усі підстави довіряти тому, що говорить Сергій. Якщо він обдурює і мене, і всіх профспілчан, не буде йому пробачення. Якщо я написав різку заяву - подайте на мене до суду, що я видаю бажане за дійсне або перекручую факти.


Заява на те й заява, аби звернути увагу, що, очевидно, щось не гаразд в "Українському тижні". Цей конфлікт не особистісний, пане Макаров. Колего, це конфлікт трудовий. І саме так його й сприймайте. Ми діємо у відповідності до свого Статуту та Законів України, включно з Конституцією.


Якщо Вам особисто, або, скажімо, панові Цуприку не подобалося, що Ваші підлеглі хочуть записати в колективну угоду поліпшення своїх умов праці, - це Ваш клопіт. Вони мали на це право, як і вимагати індексації заробітної платні. Переговори на те й переговори.


Якщо Вас цікавить історія укладання колективних угод в інших ЗМІ, то вона, звісно, не багата. На жаль. І це наше завдання - допомогти нашим спілчанам вимагати від власників ЗМІ таких угод. Бо це - норма Закону.


Вам не подобається, що Комісія прийшла до Вас у день здачі номера? Домовтеся з ними про інший час і зазначте його, задокументувавши. Бо слова - це слова, а документ - самі розумієте. І розкажіть усій країні, який цирк влаштували делеговані представники профспілки?



І останнє, пане Макаров. Я бачу Ваше прагнення залагодити існуючий конфлікт у спосіб усних неформальних переговорів або ж через вправи в епістолярному жанрі. Запевняю Вас, що так не вийде. Все буде по Закону. Протоколюватися, документуватися, публікуватися. Є лише один вихід - переговори. Але офіційні.
І цей вихід - найпозитивніший для "Українського тижня", читачем і покупцем якого я є щотижня.


Щиро зичу Вам натхнення та успіхів у творчих справах.

Роман Скрипін, голова Незалежної медіапрофспілки України.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY