Критикувати Черновецького вже не модно

8 Квітня 2009
10249
8 Квітня 2009
10:00

Критикувати Черновецького вже не модно

10249
Мене особисто дивують статті, в яких журналісти, зненацька згадавши про свій громадянський обов’язок, починають критикувати владу Києва. Очевидно, що вони до цього доросли після критики центральної влади. Але людям уже набридло це слухати і журналісти перекинулись на інші фігури. Ну й тут гріх обійти таку людину, як мер Києва Леонід Черновецький. Критикують його за автівку, за тарифи, за невміння зв’язати 5 слів в одне речення. Не критикують хіба за те, що ракети погано літають.
Критикувати Черновецького вже не модно

Цей матеріал редакція ТК отримала листом від людини, яка просила не називати її справжнього прізвища (проте воно відоме редакції). Ми готові дати можливість висловитись людям, які мають іншу думку.  

 

В одному з останніх номерів «Українського тижня» була стаття про комунальні ЗМІ Києва, в якій акцент робився на так звану продажність газет, радіо й ТРК «Київ», які перебувають у власності громади Києва і в розпорядженні КМДА. Але мене дивує така постановка проблеми. Адже всім відомо, що комунальні ЗМІ - це «рупор» влади Києва. У них це в дипломатичній формі прописано навіть у статутах. Ну де ж ви бачили, щоб медіа, які належать, наприклад, Воррену Баффету, писали про те, скількох людей звільнила його інвесткомпанія? І щоб ще на його телеканалі показали картинку з заплаканими матерями з маленькими дітьми на руках. Усім зрозуміло, що це нісенітниця.

 

Київська опозиція справедливо критикує Черновецького за відсутність доступу до медійних інституцій, які отримують гроші з гаманця киян. Але чи давали би вони (опозиція) медіамайданчик у комунальних ЗМІ для опозиції, якби самі були при владі? Погано віриться в те, що мер Віталій Кличко видає розпорядження своєму раднику по свободі слова Василю Самохвалову про виділення Блоку Черновецького півшпальти в «Хрещатику», 15 хвилин на день на радіо «Київ» і 5 хвилин перед вечірніми новинами на ТРК «Київ».

 

Треба нагадати журналістам, та й самим киянам, що в України на такі посади, як мер Києва, приходять для того, щоб отримувати (або краще сказати захоплювати) владу. І ніхто не буде ділитися так тяжко здобутим. А комунальні ЗМІ - це як-не-як влада. Мала, інформаційна, але влада. І критикувати наших можновладців за те, що вони не діють по-європейськи, по-чесному - це те ж саме, що вимагати від них не брати хабарів чи виконувати обіцянок. Наївно і примітивно.

 

Чомусь журналісти не пишуть про те, що своїми іронічними статтями про Льоню-Космоса вони зробили йому безкоштовний піар. На цьому епатажі Черновецький укріпив свою фракцію в Київраді, а журналісти та опозиція ніяк не змогли зрозуміти, як це кияни проголосували на дострокових виборах за «марсіянина». А Черновецький так увійшов в азарт, що навіть узимку перед телекамерами заявив, що він «Космос». Це означає, що українським журналістам та політтехнологам треба відійти від традиційних примітивних підходів до розуміння вподобань електорату.

 

Але що мене найбільше дратує/дивує в українській журналістиці, так це небажання розібратися у проблемі. Вони хапають усе, що лежить згори, про що є купа матеріалу в інтернеті і з чим не треба воювати. Чомусь медійники дуже швидко забули, за що звільнили Соболєва з 5-го каналу. Чомусь ніхто не підійшов до народного депутата Стеця і не сказав йому в обличчя, що 5 канал «ліг» під Черновецького. Адже Соболєва звільнили за те, що він міг поставити незручне для київської влади питання в студії (на відміну від Цеголка). Поговорили між собою в інтернеті - й замовкли. Хоча я і не вважаю Соболєва професіоналом, не можна замовчувати те, що його звільнили через Черновецького. І винен тут не тільки і не стільки мер Києва, як керівництво каналу.

 

Мені не зрозуміло, чому тільки один Мустафа Найєм на програмі Шустера заявив відкрито: Черновецький готується до президентських виборів, готуючи медіамайданчики на рівні районів по всій Україні. А всі мовчать про це і продовжують розказувати про чергові чудасії від Льоні-Космоса.

 

Так само народ проковтнув інформацію від «Дусі» про те, що Пінчуківські канали «продалися» Черновецькому на час дострокових виборів (як з'ясувалось, і після виборів продовжують «продаватися» меру). Поговорили трохи в коментарях - і більше не згадували про це. А журналісти мовчать і продовжують робити піар «Космосу».

 

Тільки я не розумію, для чого критикувати комунальні ЗМІ? Журналісти там чесно отримують зарплатню за «чесний» піар мера Києва і його команди. І виходить так, що вони чісніші, ніж інші журналісти. Адже коли глядачі дивляться 5 канал, вони очікують перегляду «чесних новин», а не «останніх новин про мера Черновецького». Коли дивляться «Вікна» на СТБ, то хочуть подивитися актуальні гострі репортажі, а не послухати черговий прикольний вислів Льоні-Косомоса.

 

Що ж повинні робити фахові журналісти в цій ситуації? По-перше, перестати піарити Черновецького. По-друге, написати відкритого листа власникам провідних каналів (Порошенку й Пінчуку, наприклад) із проханням перевірити роботу інформаційних продюсерів на свої телеканалах на причетність до піару мера Черновецького та припинити постійно висвітлювати його діяльність у своїх медіах.

 

P.S. Утім, це навряд чи щось змінить. Але принаймні почати воювати з цим явищем треба.

 

Сергій Ч.

 

Фото: http://www.unian.net/ukr/news/news-178621.html

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Сергій Ч.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10249
Читайте також
29.04.2009 11:10
Иван Яковина, Lenta.ru
13 842
26.03.2009 17:33
Юрко Космина, «Обком»
14 077
27.02.2009 10:54
Олексій Зубенко
23 130
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду