«МедіаВарта»: Журналісти занадто ліберально ставляться до проблеми джинси

27 Березня 2009
6448
27 Березня 2009
18:50

«МедіаВарта»: Журналісти занадто ліберально ставляться до проблеми джинси

6448
«МедіаВарта»: Журналісти занадто ліберально ставляться до проблеми джинси

Журналістська спільнота ставиться до проблеми замовних матеріалів у медіа занадто ліберально, вважають учасники прес-конференції, присвяченої завершенню спецпроекту Ігоря Чайки «МедіаВарта. НЕетичні питання. Виїзне засідання», яка відбулася 27 березня в УНІАНі.

 

У прес-конференції взяли участь керівник студії медіапроектів «Вартові демократії» Ігор Чайка, юрист Інституту масової інформації Роман Головенко, віце-президент Української асоціації медіаюристів Людмила Панкратова та оглядач проекту «Детектор медіа» Світлана Остапа.

 

У рамках проекту протягом грудня 2008-го - лютого 2009-го на базі чотирьох регіональних телерадіокомпаній (обраних із урахуванням попереднього досвіду участі в подібних проектах, наявності належної матеріально-технічної бази, а також за принципом приналежності до конкретного регіону: захід - «Львів-ТБ», північ - ТРК «Новий Чернігів», схід - Харківська ОДТРК (ОТБ) та південь - ТРК «НТВ+», Мелітополь) було створено цикл телевізійних програм у форматі «прямого ефіру». У дискусіях у прямому ефірі взяли участь журналісти, редактори та власники регіональних ЗМІ, представники влади, медіаексперти, представники незалежних медіаспілок та медіаюристи. До кожного ефіру знімальна група проекту підготувала по декілька відеосюжетів, що мали, в першу чергу, регіональне навантаження - ілюстрували найхарактерніші ситуації з зазначеної тематики у конкретному регіоні.

 

Як зазначив Ігор Чайка, результати моніторингу інформаційного та суспільно-політичного мовлення свідчать: в деяких редакціях ситуація сягнула такого рівня несвободи, якого вітчизняні ЗМІ не знали з 2004 року. У своїй редакційній політиці ЗМІ дедалі більше орієнтуються на інтереси власників, зневажаючи баланс думок та інші стандарти цивілізованої журналістики. «За висновками фахівців, на порозі президентської виборчої кампанії в Україні є загроза повернення до маніпулятивних технологій, інформаційних спецоперацій, обслуговування інтересів власників та наближених до них фінансово-політичних груп, а також до втягування журналістів у політичну боротьбу», - каже Ігор Чайка.

 

За словами Світлани Остапи, в регіональних ЗМІ є багато проблем із журналістськими стандартами, але інтерактивне опитування глядачів засвідчило: мешканці регіонів спроможні розібратися в заангажованості того чи іншого ЗМІ.

 

Людмили Панкратової зауважила, що немає сенсу вводити конкретний юридичний термін «джинса» та покарання за неї: з джинсою повинна боротися в першу чергу сама журналістська спільнота. Також експерти зазначили, що із замовними статтями й тиском із боку власників треба боротися всією журналістською спільнотою. «А в нас такої немає, - вважає Тетяна Селезньова з інформагенції «Голос». -Немає ще в Україні журналістської спільноти».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6448
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду