detector.media
27.03.2009 18:50
«МедіаВарта»: Журналісти занадто ліберально ставляться до проблеми джинси
«МедіаВарта»: Журналісти занадто ліберально ставляться до проблеми джинси

Журналістська спільнота ставиться до проблеми замовних матеріалів у медіа занадто ліберально, вважають учасники прес-конференції, присвяченої завершенню спецпроекту Ігоря Чайки «МедіаВарта. НЕетичні питання. Виїзне засідання», яка відбулася 27 березня в УНІАНі.

 

У прес-конференції взяли участь керівник студії медіапроектів «Вартові демократії» Ігор Чайка, юрист Інституту масової інформації Роман Головенко, віце-президент Української асоціації медіаюристів Людмила Панкратова та оглядач проекту «Детектор медіа» Світлана Остапа.

 

У рамках проекту протягом грудня 2008-го - лютого 2009-го на базі чотирьох регіональних телерадіокомпаній (обраних із урахуванням попереднього досвіду участі в подібних проектах, наявності належної матеріально-технічної бази, а також за принципом приналежності до конкретного регіону: захід - «Львів-ТБ», північ - ТРК «Новий Чернігів», схід - Харківська ОДТРК (ОТБ) та південь - ТРК «НТВ+», Мелітополь) було створено цикл телевізійних програм у форматі «прямого ефіру». У дискусіях у прямому ефірі взяли участь журналісти, редактори та власники регіональних ЗМІ, представники влади, медіаексперти, представники незалежних медіаспілок та медіаюристи. До кожного ефіру знімальна група проекту підготувала по декілька відеосюжетів, що мали, в першу чергу, регіональне навантаження - ілюстрували найхарактерніші ситуації з зазначеної тематики у конкретному регіоні.

 

Як зазначив Ігор Чайка, результати моніторингу інформаційного та суспільно-політичного мовлення свідчать: в деяких редакціях ситуація сягнула такого рівня несвободи, якого вітчизняні ЗМІ не знали з 2004 року. У своїй редакційній політиці ЗМІ дедалі більше орієнтуються на інтереси власників, зневажаючи баланс думок та інші стандарти цивілізованої журналістики. «За висновками фахівців, на порозі президентської виборчої кампанії в Україні є загроза повернення до маніпулятивних технологій, інформаційних спецоперацій, обслуговування інтересів власників та наближених до них фінансово-політичних груп, а також до втягування журналістів у політичну боротьбу», - каже Ігор Чайка.

 

За словами Світлани Остапи, в регіональних ЗМІ є багато проблем із журналістськими стандартами, але інтерактивне опитування глядачів засвідчило: мешканці регіонів спроможні розібратися в заангажованості того чи іншого ЗМІ.

 

Людмили Панкратової зауважила, що немає сенсу вводити конкретний юридичний термін «джинса» та покарання за неї: з джинсою повинна боротися в першу чергу сама журналістська спільнота. Також експерти зазначили, що із замовними статтями й тиском із боку власників треба боротися всією журналістською спільнотою. «А в нас такої немає, - вважає Тетяна Селезньова з інформагенції «Голос». -Немає ще в Україні журналістської спільноти».

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY