У Москві прощаються з Анастасією Бабуровою та Станіславом Маркеловим

23 Січня 2009
23264
23 Січня 2009
12:24

У Москві прощаються з Анастасією Бабуровою та Станіславом Маркеловим

23264
У Москві прощаються з Анастасією Бабуровою та Станіславом Маркеловим
У Москві триває поховання адвоката-правозахисника Станіслава Маркелова і церемонія прощання з українською журналісткою, позаштатним кореспондентом опозиційної російської «Нової газети» Анастасією Бабуровою, убитими в понеділок в центрі столиці, повідомляє News.ru.ua із посиланням на Бі-Бі-Сі.
 
Маркелова поховають на Останкінському цвинтарі, де об 11.00 за московським часом почалася церемонія прощання із загиблим. Там чергують також бійці ОМОНу і машини швидкої допомоги.
 
Прощання з кореспонденткою триває в ритуальному залі Центральної клінічної лікарні (ЦКБ) із 10.30 до 13.00.
 
Поховають журналістку на батьківщині – в Севастополі – у суботу.
 
Журналіст Андрій Яніцький, особисто знайомий із загиблою, зазначив, що вона була активісткою антифашистського руху в Москві. «Сама була анархісткою (тобто виступала за майбутнє без державного апарату, на основі самоорганізації). Настя їздила на антиглобалістський форум до Швеції – це ніби анти-велика вісімка, – брала участь в пікетуванні посольства Греції в Москві», – розповів Яніцький, додавши, що вона прагнула поїхати до Чечні, і в цьому їй повинні були допомогти. «Можливо, вона хотіла поїхати туди у зв'язку зі справою полковника Буданова», – припустив він.
 
Адвокат Маркелов вів справу проти колишнього полковника Юрія Буданова, засудженого за вбивство чеченської дівчини Ельзи Кунгаєвої; минулого тижня він вийшов із в'язниці.
 

Маркелов співпрацював із «Новою газетою» ще з 2000 року. Він вів найбільш резонансні справи, які висвітлювало видання, захищав постраждалих в «Норд-Ості», вів майже всі цивільні справи, які порушувалися за матеріалами Анни Політковської. Заступник глави Росприроднагляду Олег Митволь в інтерв'ю агентству «РИА-новости» не заперечив можливості, що Маркелова могли вбити через його роль у справі жорстоко побитого журналіста Михайла Бекетова.

У 34-річного Маркелова залишилися дружина і двоє дітей.

 
«Показовою була реакція громадян. Люди в сусідньому офісі чули постріли, але ніхто не вийшов подивитися, що трапилося – просто побоялися», – зробила висновок керівник прес-служби «Нової газети» Надія Прусенкова.
 
Днями на місці вбивства пройшов імпровізований мітинг. Прийшло близько трьох тисяч людей, прямо посеред робочого дня. Люди прийшли покласти квіти. Міліція спробувала їх розігнати, заявляючи: «Тут вам не кладовище». Журналісти «Нової газети» написали про загибель Анастасії і правозахисника: «Це було чергове системне вбивство несистемних людей».
 
У цілому, в Росії про вбивство, про яке говорить весь світ, переважно мовчать. МЗС Росії вчора закликало «не політизувати загибель журналістки». Розслідувати справу в стислі терміни закликали Євросоюз, правозахисні організації, члени Громадської палати, відомі юристи і Спілка журналістів Росії.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
23264
Читайте також
10.11.2009 12:23
Олександр Літой, Ілля Васюнин, www.novayagazeta.ru
29 863
22.01.2009 10:25
Глеб Павловский, «Русский журнал»
40 032
20.01.2009 16:06
Юрий Володарский, «24»
35 846
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду