Чий мотив?

10 Листопада 2009
29866
10 Листопада 2009
12:23

Чий мотив?

29866
Після арешту двох підозрюваних у вбивстві адвоката Станіслава Маркелова та журналіста «Новой газеты» Анастасії Бабурової у пресі та в публічних виступах громадських діячів з’явилися швидкі висновки двох різновидів: злочин розкритий або знайшли «цапів-відбувайлів».
Чий мотив?

Для двох цих полярних думок поки що немає жодних підстав.

 

Вину заарештованих ще належить довести - швидше за все, в суді присяжних. Зізнання одного з них недостатньо. Незрозумілий також повний список співучасників злочину. Те, що вони є, у редакції не викликає сумнівів.

 

Незрозуміла відповідь і на головне питання - хто замовник? Мотив особистої ненависті, пред'явлений адвокатом кілера Тихонова, може допомогти підозрюваному (разом із розкаянням і щиросердим зізнанням) зняти з себе низку обтяжуючих обставин із частини 2-ї статті 105-ї КК РФ і домогтися не довічного висновку. Але це не повинне вводити в оману й стан спокою органи слідства. Версії щодо можливого замовника вбивства повинні бути відпрацьовані до кінця: чи сам Тихонов прийшов до цієї ідеї, хтось використав його ставлення до Маркелова, стимулювавши злочин грошима або «ідейною» накачкою? Ці питання вимагають вичерпної і доказової відповіді.

 

Безумовно, арешт підозрюваних у справі, яку з самого початку називали «висяком», - успіх і слідчих, і оперативників. Наскільки відомо «Новой», за час слідства була пророблена гігантська робота з декількох версій. Можна допустити, що й масові арешти російських наці, що прокотилися країною, - результат роботи в рамках однієї із них.

 

Тільки це все одно не означає, що злочин розкритий повністю, можна ставити крапку і заспокоюватися.

 

У підозрюваного могли бути причини ненавидіти Маркелова

Про розслідування вбивства Станіслава Маркелова та Анастасії Бабурової - однієї із найрезонансніших кримінальних справ 2009 року - всі ці дев'ять місяців фактично нічого не було відомо, якщо не брати до уваги витоки інформації, котрі відбулися першими днями. Співробітники, які їх допустили, були відсторонені від розслідування відразу після того, як справу передали до СКП. Відтоді - лише заява голови Слідчого комітету Бастрикіна: головна версія - нацисти.

 

3 і 4 листопада, саме в розпал офіційно дозволеного фашистського шабашу з приводу Дня національної єдності, були затримані, а потім заарештовані Басманним судом двоє підозрюваних: Євгенія Хасіс і Микита Тихонов.

 

Мотив

В оцінці мотиву вбивства цілком можна приєднатися до думки експертів центру «Сова», що займається моніторингом діяльності російських наці. Експерти вважають, що «кандидатура Микити Тихонова як підозрюваного в цьому злочині виглядає досить правдоподібно». Тихонов уже зізнався, заявивши про особисту неприязнь до Маркелова. І це цілком логічно - Тихонов був у розшуку з 2006 року за участь у вбивстві молодого антифашиста Олександра Рюхіна. Станіслав же представляв інтереси матері загиблого.

 

Варто згадати цю історію трирічної давності. Біля музичного клубу на околиці Москви на двох відвідувачів панк-хардкор-концерту, які відбилися від натовпу, напала група фашистів (як пізніше з'ясувалося, вона складалася з членів угруповань «Слов'янський союз», «Формат 18» і ОБ88). Один із нападників - Олександр Парінов на кличку Румун - ударив Рюхіна ножем у серце.

 

До цього дня життя Тихонова виглядало досить успішним - випускник МДУ, затребуваний журналіст і політичний піарник. Можливо, Тихонов і далі не дуже боявся б сісти до в'язниці (діяльність фашистів тоді досить неохоче розслідувалася правоохоронними органами), якби не адвокат Маркелов, завдяки професіоналізму якого в розшук був оголошений не лише безпосередній вбивця - «колега» з ОБ88 Румун (Парінов), але й Тихонов. Саме Маркелов доклав максимум зусиль, щоб були встановлені всі учасники нападу. Троє осуджені: Андрій Анциферов (Цифер) - «Слов'янський союз», Василь Реутський, Олександр Шитов (Шульц) - «Формат 18», але не за вбивства, а за хуліганство. В убивстві звинувачували Румуна (в бігах), Тихонова (перебував у бігах) і Андрія Бормотова, який, згідно з даними слідства, підвозив нападників до місця здійснення злочину.

 

Бригада

Що таке «Об'єднана бригада 88», до якої входив Микита Тихонов? «88» означає «Heil Hitler», сама бригада з'явилася наприкінці 1990-х років і з самого початку претендувала на роль координаційного центру, що займається масовими безладдями і менш помітними актами терору в Москві. ОБ88 збирала людей на масові бійки, причому досить успішно - наприклад, щоб зірвати виступ репера Децла в СК «Олімпійському», приїхали 600 осіб. ОБ88 мала агентів впливу серед практично всіх клубних співтовариств футбольних хуліганів столиці і найсерйозніших угруповань бритоголових, із «навколофутболом» не пов'язаних. Максим Базилев (ровесник Тихонова, 1980 року народження, член НСО, який порізав собі вени в СІЗО) і Микола Корольов (на рік його молодший, засуджений за вибух на Черкизівському ринку), які нещодавно «прославилися», також «пройшли школу» ОБ88.

 

Після погрому на Царицинському ринку 2001 року бригада зіткнулася з деякими проблемами з боку міліції. І хоча за масові безладдя та вбивства кількох осіб осуджені були всього кілька фашистів на смішні терміни, ОБ88 довелося відмовитися від крупномасштабних акцій. Зараз ОБ88 існує як невелика група, що продовжує користуватися повагою в середовищі наці. Її члени, наприклад, збирають гроші з упорядників нацистських музичних заходів і продавців одягу/атрибутики на допомогу «соратникам», які перебувають у в'язницях. Наймолодшим членам ОБ88 може бути трохи за двадцять, ветеранам структури - за тридцять п'ять.

 

У пресі з'явилися припущення про причетність Тихонова до інших вбивств і про членство його в деякій націоналістичній підпільній бойовій організації. Це цілком вірогідно, але тільки може йтися все-таки не про ОБ88, а про якусь групу, законспіровану набагато ретельніше. Наприклад, про міфічну поки що БОРН (Бойова організація російських націоналістів), про яку нічого невідомо, крім того, що на наці-сайтах була розміщена заява, в якій БОРН взяла на себе відповідальність за вбивство Станіслава та Анастасії.

 

Образ

ОБ88 співробітничає з «Російським образом», у координатора якого, Іллі Горячова, в ніч із 5 на 6 листопада відбувся обшук. Більше того, Микита Тихонов та Горячов є співзасновниками однойменного журналу цієї організації і навчалися разом на історичному факультеті МДУ. «Російський образ» днями видав заяву, в якій зазначається: ні Хасіс, ні Тихонов його членами не були ніколи. І формально образовці не брешуть.

 

Сумніви ж щодо участі дівчини, та ще з «таким» прізвищем, у справах нацистів можуть виникати лише в поверхневих спостерігачів. Серед російських наці, назви організацій яких починаються зі слова «російський», досить багато людей інших національностей. Досить згадати хоча б гучну справу Рино або неонациста Джавахішвілі. І, до речі, практично в усіх бандах, що опинялися на лаві підсудних, брали участь дівчата.

 

Із самим Горячовим «Новой» зв'язатися не вдалося, однак один з учасників організації - Євген Валяєв розповів, що після реєстрації «Російського образу» Микита Тихонов деякий час мав відношення до журналу і навіть публікувався там, однак потім відійшов від діяльності видання («вочевидь, обравши свій шлях»).

 

На відміну від Тихонова, Хасіс мала пряме відношення до дружньої «Російському образу» організації - «Російського вердикту», що займається захистом ультраправих активістів, які потрапили за грати, зокрема, за звинуваченнями у злочинах на міжнаціональному ѓрунті.

 

За словами координатора «Російського вердикту» Олексія Барановського, Хасіс була активістом цієї структури. До її обов'язків входив моніторинг арештів молодих людей за «екстремістськими» статтями та організація надання їм допомоги (зокрема, «Вердикт» займається збором грошей та речей для ув'язнених).

 

Ще один учасник «Вердикту» - адвокат Андрій Васильєв (він захищав у суді Максима Марцинкевича - Тесака). Саме його Хасіс вимагала в суді захисником. За словами Васильєва, в нього була усна домовленість з Євгенією Хасіс про те, що він представлятиме її інтереси у випадку виникнення проблем із міліцією. Однак зараз, зазначає адвокат, існують процесуальні перешкоди для вступу в справу. Співрозмовник «Новой» у націоналістичних колах конкретизував ситуацію, пояснивши, що адвокат Васильєв сам може бути залучений до справи як свідок і питання про його участь у захисті Євгенії Хасіс вирішиться на початку тижня.

 

Не будучи членом організації «Російський образ», Тихонов, очевидно, все ж немало зробив задля її становлення. Сам бренд «Російський образ» існує в наці-середовищі вже давно і лише півтора року тому оформився як публічна організація. Спочатку це була тусовка ультраправих сербофілів (на Балканах є така організація - «Образ»), пов'язана з напівпідпільним фан-клубом музичної групи «Коловрат» (Горячов саме 4 листопада організував «Коловрату» концерт на Болотяній площі).

 

Потім «Російський образ» почав розвиватися як інтелектуальний центр, що старався підтягнути до себе «найосвіченіших» наці. «Російський образ» також виконував функцію своєрідного професійного союзу фашистів, які працюють у великих ЗМІ та піар-агентствах. Члени тусовки, в тому числі, активно брали участь у передвиборних кампаніях, заробляючи гроші, привносячи націоналістичні мотиви у пропаганду різних офіційних партій, встановлюючи зв'язки, які, можна припустити, і допомогли «Російському образу» стати легальною організацією.

 

Микита Тихонов виглядає як найтиповіший представник цих «наці-інтелектуалів». Проміняти перспективну кар'єру журналіста та піарника на федеральний розшук? Йому явно було на що розізлитися. І не лише на Маркелова. Анастасія Бабурова освітлювала процес над вбивцями Рюхіна та іншими нацистами в дуже жорсткому ключі, а по-друге, була активісткою антифашистського руху.

 

Олександр Літой, Ілля Васюнин, www.novayagazeta.ru

 

Переклад - газета «День»

 

Фото - last24.info

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Олександр Літой, Ілля Васюнин, www.novayagazeta.ru
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
29866
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду