detector.media
23.01.2009 12:24
У Москві прощаються з Анастасією Бабуровою та Станіславом Маркеловим
У Москві триває поховання адвоката-правозахисника Станіслава Маркелова і церемонія прощання з українською журналісткою, позаштатним кореспондентом опозиційної російської «Нової газети» Анастасією Бабуровою, убитими в понеділок в центрі столиці, повідомляє News.ru.ua із посиланням на Бі-Бі-Сі.
 
Маркелова поховають на Останкінському цвинтарі, де об 11.00 за московським часом почалася церемонія прощання із загиблим. Там чергують також бійці ОМОНу і машини швидкої допомоги.
 
Прощання з кореспонденткою триває в ритуальному залі Центральної клінічної лікарні (ЦКБ) із 10.30 до 13.00.
 
Поховають журналістку на батьківщині – в Севастополі – у суботу.
 
Журналіст Андрій Яніцький, особисто знайомий із загиблою, зазначив, що вона була активісткою антифашистського руху в Москві. «Сама була анархісткою (тобто виступала за майбутнє без державного апарату, на основі самоорганізації). Настя їздила на антиглобалістський форум до Швеції – це ніби анти-велика вісімка, – брала участь в пікетуванні посольства Греції в Москві», – розповів Яніцький, додавши, що вона прагнула поїхати до Чечні, і в цьому їй повинні були допомогти. «Можливо, вона хотіла поїхати туди у зв'язку зі справою полковника Буданова», – припустив він.
 
Адвокат Маркелов вів справу проти колишнього полковника Юрія Буданова, засудженого за вбивство чеченської дівчини Ельзи Кунгаєвої; минулого тижня він вийшов із в'язниці.
 

Маркелов співпрацював із «Новою газетою» ще з 2000 року. Він вів найбільш резонансні справи, які висвітлювало видання, захищав постраждалих в «Норд-Ості», вів майже всі цивільні справи, які порушувалися за матеріалами Анни Політковської. Заступник глави Росприроднагляду Олег Митволь в інтерв'ю агентству «РИА-новости» не заперечив можливості, що Маркелова могли вбити через його роль у справі жорстоко побитого журналіста Михайла Бекетова.

У 34-річного Маркелова залишилися дружина і двоє дітей.

 
«Показовою була реакція громадян. Люди в сусідньому офісі чули постріли, але ніхто не вийшов подивитися, що трапилося – просто побоялися», – зробила висновок керівник прес-служби «Нової газети» Надія Прусенкова.
 
Днями на місці вбивства пройшов імпровізований мітинг. Прийшло близько трьох тисяч людей, прямо посеред робочого дня. Люди прийшли покласти квіти. Міліція спробувала їх розігнати, заявляючи: «Тут вам не кладовище». Журналісти «Нової газети» написали про загибель Анастасії і правозахисника: «Це було чергове системне вбивство несистемних людей».
 
У цілому, в Росії про вбивство, про яке говорить весь світ, переважно мовчать. МЗС Росії вчора закликало «не політизувати загибель журналістки». Розслідувати справу в стислі терміни закликали Євросоюз, правозахисні організації, члени Громадської палати, відомі юристи і Спілка журналістів Росії.
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY