Експерти назвали «джинсових рекордсменів» серед волинських ЗМІ

19 Листопада 2008
8733
19 Листопада 2008
12:32

Експерти назвали «джинсових рекордсменів» серед волинських ЗМІ

8733
Експерти назвали «джинсових рекордсменів» серед волинських ЗМІ
Найбільшими продавцями «джинси» на Волині є газети «Відомості ua» та «Волинь нова», основними покупецями – БЮТ і місцеві підприємці, повідомляє Інститут масової інформації.
 
Моніторинг здійснювало інформагентство Рівнеінформ на замовлення Фонду розвитку українських ЗМІ посольства США в Україні в межах проекту «Підвищення стандартів журналістської етики на Рівненщині та Волині» .
 
Моніторинг проводився шляхом відбору публікацій, які викликають підозру у належності їх до політичної або комерційної «джинси» (замовних матеріалів). Було виділено чотири категорії матеріалів, які підпадають під визначення «джинси»:
- політична «джинса» без маркування;
- політична «джинса» з умовним маркуванням*;
- комерційна «джинса» без маркування;  
- комерційна «джинса» з умовним маркуванням.
 
* - умовне маркування – це маркування, за яким складно відразу визначити: рекламний це матеріал чи редакційний. На сторінці, де опублікований матеріал, немає пояснення, що цей матеріал рекламний. Пояснення є в паспорті газети (паспорти в різних газетах розташовані на різних сторінках). У газетах Волині для умовного маркування, як правило, використовують позначку - * (сніжинка діаметром близько 1мм).
 
Загальні результати у Волинській області:
Політична «джинса» без маркування.                         36
Політична «джинса» з умовним маркуванням           13
Комерційна «джинса» без маркування                        35
Комерційна «джинса» з умовним маркуванням         2
ВСЬОГО:                                                                        86
 
Основні ймовірні замовники політичних матеріалів:
БЮТ                           20
НУНС і ЄЦ                12
Луценко                      6
Литвин                        5
 
Основні ймовірні замовники комерційних матеріалів:
Місцеві підприємці та підприємства                      15
Банки (Приватбанк – 3)                                             7
Алкогольні бренди                                                    5
Світові бренди (Nestle- 2, Skoda-1, Stihl -1)            4
Державні підприємства чи господарства                2
СК Провідна                                                               2
 
 Володимир Торбіч, головний редактор ІА Рівненське агентство журналістських розслідувань, так прокоментував результати дослідження:
 
– Волинські ЗМІ, у порівнянні з рівненськими, значно менш «джинсові». Але зауважу, що серед волинських газет, наданих для моніторингу, три мають муніципальних засновників (облраду, облдержадміністрацію, місто). В комунальній пресі, як правило, прихованої реклами менше (виняток – «Волинь-нова», один із засновників якої облрада, але, попри те, газета має сильні незалежні позиції, на відміну від своїх рівненських «колег» «Вістей Рівненщини»). Однак загальний професійний рівень матеріалів у комунальній пресі низький. Оціночні судження не відділені від фактів, матеріали не збалансовані, багато звітів з прес-конференцій, звітів начальників міських і обласних відділів та управлінь, чимало «вєстєй с полєй».
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8733
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду