«Джинсовим рекордсменом» Львова стала «Суботня пошта»

13 Листопада 2008
15173
13 Листопада 2008
17:05

«Джинсовим рекордсменом» Львова стала «Суботня пошта»

15173
«Джинсовим рекордсменом» Львова стала «Суботня пошта»
Громадська організація «Центр “Журналістський правозахист”» та експертна моніторингова група оприлюднили результати моніторингу замовних матеріалах у львівських друкованих засобах масової інформації та онлайн-виданнях, повідомляє ІМІ.
 
До експертної групи входили журналіст Олег Онисько, викладач факультету журналістики Львівського національного університету професор Борис Потятиник та журналіст Анатолій Романюк.
 
За період з 25 вересня до 30 жовтня було виявлено 20 матеріалів, створених із порушенням журналістських стандартів. Зокрема, у газеті «Суботня пошта» виявлено 5 таких публікацій, «Львівська газета» і «Експрес» - по 4, «Ратуша», «Новий погляд» і «За вільну Україну» - по 2.
 
За висновком експертів, 90% замовних публікацій у львівських ЗМІ – політична реклама. Борис Потятиник наголосив на тому, що друковані ЗМІ подають відверто замовні піар-матеріали влади під рубрикою «офіційно», вважаючи, що цього цілком достатньо для визначення їх «рекламності». Інші рубрики, під якими публікують рекламу – «портрет фірми», «особливий погляд», «точка зору», «позиція» та інші.
 
Моніторинг електронних видань http://portal.lviv.uа, http://vgolos.com.ua, www.zik.com.ua, www.zaxid.net не дав настільки певних результатів.
 
Було проаналізовано 15 аналітичних статей, розміщених упродовж жовтня на сайті  «Західної інформаційної корпорації», проте прихованої реклами в них не виявлено. Сумніви викликали лише матеріали, головним героєм яких був мер Львова Андрій Садовий. На сайті «Вголос» було проаналізовано 36 статей; виявлено 7 публікацій, що містять негатив на адресу мера міста. Деякі інші матеріали містять ознаки політичного замовлення. На сайті portal.lviv.ua проаналізовано 21 аналітичний матеріал, знайдено 2 підозрілих. У на сайті «Захід.нет» джинси виявлено не було. Детальніше з аргументацією експертів ви можете ознайомитись тут.
Проект проходить за сприяння Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Моніторинг друкованих видань буде продовжуватися і надалі.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15173
Читайте також
18.11.2008 23:19
Анна Полуденко, Марія Семенченко, «ПіК України»
12 036
06.11.2008 12:14
Світлана Жаб’юк, Zaxid.net
17 140
04.11.2008 06:45
Галя Койнаш
, для «Детектор медіа»
12 968
31.10.2008 18:46
Асоціація медіаюристів України
, для «Детектор медіа»
37 000
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
спостерігач
5640 дн. тому
А документ підписав савельєв, у якого в газеті заказуха з першої шпальти, як головна тема? чудові у нас експерти!!!
КЬА
5645 дн. тому
Один номер це не показник. Але тенденція рулз.
я
5645 дн. тому
Онисько, тебе шо жаба давить? :)
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду