detector.media
13.11.2008 17:05
«Джинсовим рекордсменом» Львова стала «Суботня пошта»
Громадська організація «Центр “Журналістський правозахист”» та експертна моніторингова група оприлюднили результати моніторингу замовних матеріалах у львівських друкованих засобах масової інформації та онлайн-виданнях, повідомляє ІМІ.
 
До експертної групи входили журналіст Олег Онисько, викладач факультету журналістики Львівського національного університету професор Борис Потятиник та журналіст Анатолій Романюк.
 
За період з 25 вересня до 30 жовтня було виявлено 20 матеріалів, створених із порушенням журналістських стандартів. Зокрема, у газеті «Суботня пошта» виявлено 5 таких публікацій, «Львівська газета» і «Експрес» - по 4, «Ратуша», «Новий погляд» і «За вільну Україну» - по 2.
 
За висновком експертів, 90% замовних публікацій у львівських ЗМІ – політична реклама. Борис Потятиник наголосив на тому, що друковані ЗМІ подають відверто замовні піар-матеріали влади під рубрикою «офіційно», вважаючи, що цього цілком достатньо для визначення їх «рекламності». Інші рубрики, під якими публікують рекламу – «портрет фірми», «особливий погляд», «точка зору», «позиція» та інші.
 
Моніторинг електронних видань http://portal.lviv.uа, http://vgolos.com.ua, www.zik.com.ua, www.zaxid.net не дав настільки певних результатів.
 
Було проаналізовано 15 аналітичних статей, розміщених упродовж жовтня на сайті  «Західної інформаційної корпорації», проте прихованої реклами в них не виявлено. Сумніви викликали лише матеріали, головним героєм яких був мер Львова Андрій Садовий. На сайті «Вголос» було проаналізовано 36 статей; виявлено 7 публікацій, що містять негатив на адресу мера міста. Деякі інші матеріали містять ознаки політичного замовлення. На сайті portal.lviv.ua проаналізовано 21 аналітичний матеріал, знайдено 2 підозрілих. У на сайті «Захід.нет» джинси виявлено не було. Детальніше з аргументацією експертів ви можете ознайомитись тут.
Проект проходить за сприяння Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Моніторинг друкованих видань буде продовжуватися і надалі.
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY