Валерій Іванов: «Першими постраждають ЗМІ , в яких багато банківської та страхової реклами»

12 Листопада 2008
18249
12 Листопада 2008
17:53

Валерій Іванов: «Першими постраждають ЗМІ , в яких багато банківської та страхової реклами»

18249
Чи зміниться редакційна політика в період фінансової кризи, чи будуть масові звільнення журналістів та чи вплине теперішня ситуація на свободу слова в Україні – про це та про інші аспекти журналістики розповів у інтерв’ю ІМІ президент Академії української преси Валерій Іванов.
Валерій Іванов: «Першими постраждають ЗМІ , в яких багато банківської та страхової реклами»
- Наскільки вразливі до економічної кризи українські мас-медіа? Які ЗМІ постраждають у першу чергу і чому?

- На мій погляд, українські медіа досить таки вразливі, як і будь-які медіа в світі, бо вони  залежать від реклами. В ситуації економічної кризи та паніки - звільняють людей, скорочують рекламні бюджети, а  це, в свою чергу, впливає і на українські медіа. Ну і, відповідно, постраждають передовсім ті  ЗМІ , в яких багато банківської та страхової реклами.

- Чи слід очікувати масових звільнень, і як можна цьому запобігти?

- Я не думаю, що будуть масові звільнення. Швидше, якщо криза продовжуватиметься, то на телебаченні та в газетах переглядатимуть штати, і там, де вони ростуть,  намагатимуться їх скоротити. В друкованих виданнях  зменшиться кількість сторінок виходу. Все це може бути, і це цілком економічно нормальні заходи в умовах  кризи.

- Як криза відіб’ється на свободі слова?

Не думаю, що тут існує прямий зв’язок. Можна сказати так: якщо закриватимуться газети, то буде просто менше плюралізму. Але це не пряма залежність. Якщо говорити про свободу слова, то мене, відверто кажучи, більше турбують спроби нашої влади на чолі з віце-прем’єром Іваном  Васюнником  ввести своєрідну етичну цензуру в ЗМІ. Це сильніша небезпека для свободи слова, ніж фінансова криза. Тому що криза прямо на контент не впливає.

- Як самі  ЗМІ впливають на фінансовий клімат усередині країни? Чи погоджуєтеся Ви з тезою політиків і бізнесменів, що преса «накручує» ситуацію?

- Звичайно, преса «накручує» ситуацію, але, вибачте, завжди легше звинуватити пресу, що вона розповсюджує паніку. Медіа не виробляють поганих новин. Їх виробляють фінансові установи або політики, які ретранслюють панічні чутки, а ЗМІ їх тільки підхоплює. 

- Що відбуватиметься з рекламним ринком
у наступному році? Чи скорочення легальної реклами позначиться на кількості «джинси» та прихованої реклами в друкованих ЗМІ?

- Я думаю, що тут  розповсюдження «джинси» стимулюється  не фінансової кризою, а  бажанням різних рекламодавців напряму заходити до аудиторії під виглядом новин та журналістських матеріалів. Те, що при цьому порушуються права аудиторії, -  рекламодавців, звичайно, не цікавить. На жаль, українські журналісти дозволяють собі таке ставлення до своєї аудиторії і заробляють на цьому.

 - Не здається Вам, що кількість замовних матеріалів зможе зрости внаслідок утрати  журналістами своїх робочих місць?

 - Ті, що зараз погоджуються на замовні матеріали, будуть погоджуватися і надалі. Хто займає принципову позицію сьогодні - займатиме її і завтра. Тобто я вважаю, фінансова криза ніяк не вплине.  «Джинса» - це можливість для медіа, журналістів, топ-менеджменту отримати якийсь заробіток, причому «чорний», неоподаткований.
 
- Кожна криза є також і оновленням чи «перезавантаженням» системи. Яких позитивних змін Ви сподіваєтесь, коли ситуація стабілізується?

- Не сподіваюся, що позитивні зміни відбудуться внаслідок фінансової кризи. Просто наші українські медіа існують, як забаганка власників. Припустимо, що зараз їх закриють (ті з них, які не прибуткові). Проте в подальшому, коли фінансова ситуація нормалізується, що заважає власникам їх відкрити? Звісно, будуть скорочення медіа, а потім їх збільшення, але де тут залежність між якістю інформування та  ростом, жодної залежності немає.
 
Оксана Синицька, ІМІ
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Оксана Синицька, ІМІ
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18249
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду