Економічна криза «обріже» наклади преси

3 Листопада 2008
10433
3 Листопада 2008
17:47

Економічна криза «обріже» наклади преси

10433
Українські видавці потроху призвичаюються працювати у стані легкого шоку від постійних економічних зрушень. Вартість паперу й поліграфічних послуг росте по кілька разів на день. За оцінками експертів, через два тижні вона сягне апогею і більше не повернеться на попередні позиції. Лише протягом жовтня кількість замовлень на папір скоротилася на 30-40% порівняно з аналогічним періодом минулого року.
Економічна криза «обріже» наклади преси
Постачальники паперу не беруться оцінювати, скільки буде коштувати їх товар через місяць. Машини із тоннами продукції дорожчають прямо у черзі на розмитнення. Директор напрямку продажу крейдованого журнального і офсетного паперу торгового дому «Оріон-Експорт» Анатолій Бахмєтьєв наголошує, що подальша ситуація буде залежати лише від дій уряду і того чи вдасться йому стабілізувати ринок. «Останній місяць всіх нас почало просто трясти, курс виріс на 40 відсотків, – пояснює пан Бахмєтьєв. – Якщо у вересні, коли долар лише починав рости ціни коливалися в межах 7,4-7,6 тисяч гривень за тонну крейдованого паперу, то зараз вони сягають 9,5 тисяч і вище, хоча при нинішньому курсі мали би бути 10,3-10,5 тисяч гривень».

Із його слів, якщо валютний курс не стабілізується, тенденція до подорожчання протримається і в листопаді. «Хочеться сподівається, що за тиждень-два ситуація сягне апогею, після чого настане полегшення, – каже він. – Хоча найімовірніше попередні розцінки не повернуться. Багато трейдерів, що завозять папір втратили великі суми і вони будуть шукати способи, щоб повернути собі гроші».

Завезений з-за кордону папір у нас дорожчає через різницю в курсах встановлених Міжбанківською валютною біржею та Національним банком України. «Ще вчора ця різниця перевищувала 15%, – нарікає начальник відділу з продажу рекламної поліграфії та періодичних видань в Україні типографії «Бліц-принт» Олег Мананков. – Хочемо ми того чи ні, а це тягне за собою подорожчання на 15-20% паперу, фарб, запчастин до друкарських верстатів. Якщо така ситуація буде тривати і далі, нам теж треба буде переглядати ціни».

У ситуації, коли росте дебіторська заборгованість, видавництва змушені збільшувати видатки на сировину, обсяги замовлень на папір скорочуються. «Найбільше кількість замовлень скоротилася на офсетний папір, якщо порівнювати жовтень 2008 року із аналогічним періодом минулого року, можна констатувати зменшення об’ємів замовлень на 30-40 відсотків. За вересень-жовтень спад вимірюється 15%», – ділиться Бахмєтьєв.

У свою чергу, це стимулює видавців шукати типографії, що будуть друкувати їхню продукцію на вигідніших умовах. «Ріст витрат на поліграфію ми компенсуємо з інших ресурсів, у тому числі шляхом розширення співпраці з типографіями як всередині України, так і в інших країнах, – зауважує генеральний директор видавництва «Бурда-Україна» Олександр Зорга, яке натепер співпрацює з 9 типографіями у 4 країнах світу.

Попри підвищення типографіями розцінок та економічну кризу, видавництво «Бурда-Україна» не планує підвищувати відпускні ціни чи скорочувати об’єми видань і навіть планує збільшити кількість сторінок у журналі «Ліза». Але це радше виняток із загальної тенденції. Більшість видавців включили механізм максимальної економії.

Про скорочення обсягу видань для економії одні з перших заявили редакції «Дзеркала тижня», «Газеты по-киевски». Урізати кількість сторінок і витрат на рекламу збираються й у видавничому домі «Український Медіа Холдинг» (видає «Теленеделю», «С тобой», «Деньги», «Комсомольскую правду в Украине» тощо). «Ми будемо приймати рішення окремо по кожному проекту, – розповідає генеральний директор ВД «УМХ» Тетяна Єфименко. – Десь скоротимо кількість сторінок, десь збільшимо роздрібну ціну, загальні витрати, десь скоротимо витрати на промо».

Незалежний медіа експерт Олександр Беримець переконаний: криза змусить піти таким шляхом цілий ряд видань. «Зараз видавці в першу чергу будуть оптимізувати обсяги тиражу, відмовлятися від якихось роздрібних точок. Бо при роздрібній торгівлі, зазвичай ідуть дуже великі списання. І якщо раніше діяла стратегія максимальної присутності видання на ринку, то тепер запрацює механізм раціональної присутності», – констатує Беримець.

Водночас, на його думку, подорожчання паперу і поліграфічних послуг не призведе до росту ціни на пресу щонайменше до кінця 2008 року. Беримець переконує – традиційно склалося так, що при формуванні вартості видання на українському ринку менше враховується економічні чинники, натомість у першу чергу до уваги береться ціна видань конкурентів та платоспроможність читачів. «Передплатні ціни на наступний рік вже сформовані, а роздрібні наймовірніше переглянуть у другій половині січня 2009 року, – каже він. – Виправданим буде підвищення в межах 25 %. Це подорожчання буде мало відчутним як для покупців із високими доходами, так і з середніми».

Змінюють свої плани й видавці книжок. Одне з українських видавництв-старожилів – «Фоліо» – планує зменшити наклади більше, ніж на чверть. «Ми прийняли рішення зменшити середній наклад книжок на 30 %, але при цьому збільшуємо кількість назв удвічі», – зауважує генеральний директор «Фоліо» Олександр Красовицький. Директор видавництва «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА» Іван Малкович теж живе в очікуванні скорочення накладів, однак називати точні цифри поки що не береться. «Про обсяги говорити зарано. Головне зараз не смикатися і дивитися, що буде далі», – резюмує він.  
 
 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
MediaБізнес
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10433
Читайте також
11.12.2008 17:55
Вікторія Сюмар
, для «Детектор медіа»
14 207
07.11.2008 23:13
Михаил Басков, Lenta.ru
28 741
31.10.2008 14:55
Рената Рид, Publicity.kiev.ua
14 440
30.10.2008 14:14
Ольга Гончарова, Сергей Соболев, «Коммерсантъ-Украина»
26 686
29.10.2008 15:50
Федор Сваровский, OpenSpace.ru
9 045
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду