Мені б в одну палату з Бандерою і Ярославом Мудрим

22 Травня 2008
12416
22 Травня 2008
14:04

Мені б в одну палату з Бандерою і Ярославом Мудрим

12416
Сфальшувати голосування – із політиками тут зрозуміло. Але для чого це було потрібно телевізійникам?
Мені б в одну палату з Бандерою і Ярославом Мудрим
У мене є стійке бажання опинитися у психіатричній лікарні. Там серед нормальних людей я відпочину душею і мізками. Так, так, серед нормальних людей. Там в одній палаті лежить Ярослав Мудрий і Степан Бандера. Вони раз або двічі на рік безкоштовно отримують лікарняні піжами, їх безкоштовно годують і їм не треба боротися за виживання, агітувати виборців за свою особу, вони не мріють стати ані президентами, ані мерами, ані навіть рядовими депутатами. У їхній палаті я почувався би так само безтурботно, як у дитинстві.
 
Сьогодні здається, що наше суспільство сказилося вже давно. Але мені згадується, що років, мабуть, п’ятнадцять тому було знято ігровий фільм «Атентат», який розповідав про лідера українських націоналістів Степана Бандеру і замах на нього у Мюнхені. Десять років тому я зняв свій документальний фільм «Три любові Степана Бандери». Хочу наголосити, що я не галичанин, а корінний киянин, мої предки не були в УПА і не брали участі у визвольних змаганнях. А до цього матеріалу я звернувся, бо він настільки драматичний, трагічний, суперечливий, що там десятка Шекспірів буде мало, аби все це описати. Я й гадки не мав ставати в позу прокурора і виголошувати звинувачувальні промови на основі окремих, вирваних із контексту фактів. Просто я сприймав тодішню Україну і боротьбу українців як явище, народжене своїм часом. Не читав критику на «Атентат», але не сумніваюся, що ніхто, як і ніхто з моїх критиків, не звинувачував його в тому, що він розколює Україну. Мені здавалося, що суспільство вже заспокоїлося і сприймає Степана Бандеру як історичну постать України зі своїми плюсами і мінусами.
 
А потім у нас усіх тихо зсунулася стріха. Навіть щирий патріот України, лікар-психіатр і дисидент Семен Глузман не зміг би тут дати раду. Раптом з’явилася ідея трьох сортів України – згадаймо той стилізований під помаранчеву агітацію ролик часів минулих президентських виборів. Ще звідкись виповз на екрани явно карикатурний націоналіст Роман Козак. Він верз якусь ахінею на кшталт того, що він разом із Ющенком ледь не повиганяє всіх москалів із України. Таких націоналістів у реальному житті я ніколи не зустрічав. Хіба що це міг бути якийсь маргінальний дядько, котрий з-під поли торгує самогоном. Тож образ був явно сконструйований, але багато хто сприйняв його за чисту монету. Також із сина освенцімського в’язня Віктора Ющенка зробили фашиста. Між самим поняттям «Україна» і «фашизм» поставили знак рівності. І тут, як ніхто інший, знадобився Степан Бандера.
 
Радянська пропаганда так інтенсивно заводила в голови громадян СРСР його злодійський образ, що він не міг зникнути безслідно. Досить було лише невеличкого нового пропагандистського поштовху, як із великої кількості наших співвітчизників поперло совкове лайно. Від одного інтер-хлопчика (в розумінні інтернаціоналіста) я чув висловлювання, мовляв, «Тарас Шевченко писал на бандеровском языке». Те, що Кобзар жив іще до того, як провідник націоналістів народився, його не дуже бентежило. Або ось цитата з одного форуму, яка коментарів не потребує: «В десятку «видатних українців» наряду с писателями (Шевченко, Леся Украинка) и знаменитейшим на весь союз хирургом (Амосов) вышел Остап Бандера. Он ведь тоже воевал за Украину, так украинцев уничтожал по хуже фашистов. У моего отца мать всю войну на Западной Украине провела. Так она их до сих пор боится. Они там фашистам больше радувались, чем своїм, вроде как родным. У них во время войны было одинаково, что СС, что бандеровцы (которых называли «СС Галичина»). Вот так то, и после этого хотят приравнить их к ветеранам ВОВ.»
 
Тепер платні і безплатні пропагандисти верещать про те, що Україна фашизується. При цьому нікого знову не бентежить, що якби справді відбувалися такі процеси, то цих крикунів швидко поставили до стінки або запхали б до в’язниці. Вони не мали б жодної можливості повзати з каналу на канал або викладати свої погляди у пресі.
 
Ну хай і так. Надто багато людей не читали «Архіпелаг ГУЛАГ» Олександра Солженіцина, не читали творів Віктора Суворова і багато чого іншого. Тож світ вони сприймають у чорно-білому зображенні. У їхніх головах залишився добрий, справедливий і могутній совок, а хто насмілювався бути проти нього – це вороги. Зрозуміло, що такий затятий борець із комунізмом, як Бандера не міг не бути тут на першому місці. І декому дуже потрібно культивувати такий образ. Тупа дія породжує таку саму тупу протидію. У свідомості, умовно кажучи, антирадянської частини народу зріє не реальний образ Степана Бандери, а якийсь символ, котрого до сьогодні бояться його вороги і вороги України. Тож не дивно, що Степан Бандери лідирував у проекті телеканалу «Інтер» «Великі українці».
 
Зрозуміло, що деякі політики не могли такого допустити, бо це свідчило би про відсутність їх підтримки в суспільстві. А для чого це було потрібно телевізійникам? Може, це і в них совок грає? «Ой, лишенько! – можливо, думають вони. – Переможе Бандера, якого багато хто не любить. І що ж то буде?». І я хочу запитати: а що буде? Ну, викличе це черговий сплеск полеміки. Ну, знайдеться хтось у молодому поколінні, хто поцікавиться цією постаттю серйозно, а не лише з пропагандистських листівок. Із часом цю постать або закріплять у десятці найвеличніших навічно, або викинуть подалі. Але при тому в людей не буде підстав вважати, що їх розвели, як лохів. А сьогодні що? Та нічого! Просто мені вчергове хочеться до божевільні – у палату Степана Бандери і Ярослава Мудрого.
 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12416
Читайте також
07.04.2010 10:01
Отар Довженко
28 467
11.03.2010 14:10
Ірина Магдиш, Віталій Перкун, для Gazeta Wyborcza
18 615
21.08.2009 10:17
Марцелі Соммер, Dziennik (Польща)
9 952
26.05.2008 14:18
Андрей Цаплиенко
, для «Детектор медіа»
10 554
23.05.2008 11:54
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
7 128
22.05.2008 10:39
Анна Гайдай, «Газета по-киевски»
4 192
21.05.2008 14:31
Максим Равреба, «ИнтерМедиа консалтинг»
18 629
21.05.2008 13:59
Євген Булавка
, Світлана Остапа
9 620
21.05.2008 11:50
Ярина Матчак, Володимир Цибулько, «Україна молода»
11 741
20.05.2008 14:47
Виктор Вирный, политолог, «Фундация Аналитической Мысли», Егор Стружкин, «Фраза»
4 863
Коментарі
24
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Milan Nedic
5629 дн. тому
Почему, стань Бандера украинским Анте Павеличем, героизировать его сейчас стало бы еще сложнее? Ведь в Хорватии Павелич даже сейчас, при подлых иудиных сыновьях Месиче и прочих Рачанах, jеба ти пас матер, популярен, а при Фране его вообще чествовали очти официально!
Луканов
5817 дн. тому
Прочитав свою репліку, побачив кілька помилко. Я хотів написати в одному моменті - неістеричне. А в другому випадку - не викликають відрази Вийшло воно трохи хаотично, але предмет Ви знаєте - розберетеся.
Луканов
5817 дн. тому
Васічка, Пєтечка чи Івасику - не знаю як Вас звуть. Ви у своїй останній репліці дійшли нарешщті до розуміння того, про що я писав у своїй статті. Я казав, що раніше ставилися до Бандери і взагалі до явища націоналістичного руху спокійно, сприймали всі плюси і мінуси, але настав час, коли частина громадян цієї країни ну і звісно "старший брат" раптом зробили цю країну фашистською, а Бандеру взяли як символ фашизму. І роблять вони це тупо, по-вітренківськи, а тупа дурна дія породжує таку саму протидію. І в протидії Бандера перетворюється на міфічного героя без реальних рис. Він став ідеологічним кийком. Щоло ОУН, то ніякого прославляння не існує. Надруковано дуже багато матеріалів, які в усій повноті, знову ж таки вибачте за заяложену фразу, але з усіма плюсами і мінусами відтворюють діяльність цієї організації. На відміну від радянської пропаганади, яку успадкувала російська пропаганада і тримає купу документів у секреті. Я впевнений, що вони їх підганяють під свої ідеологічні завдання. Так ось, як правило. ті, хто критикують Бандеру і його діяльність - це критики-пропагандисти. Їм важливо не в історії розібратися, а довести, що то були суцільні бандити, що вони тільки те й робили, що лизали зад німцям і тому подібну дурню. А якщо Ви мислите так, як Ви мислите, то я з Вашими тезами деякими не можу погодитися оціночними, але принаймні бачу неістреичне усвідомлення проблеми. Тому Ваші підходи до питання у мене не викликають аідрази. А відносно того, ким щиро хотів стати Бандера - то свої щирі бажання він заніс із собою у могилу. Читав тільки купу документів німецьких, де пропонується боротися з рухом Бандери, наголошується, що він створює банди, аби боротися за незалежність України. У нього була стратегічна мета, а тактика? Тактика відповідала тодішнім реаліям. Ви ці тактичні дії не приймаєте - це Ваше право. я до них ставлюся з розумінням. Це моє право. Але в суспільстві такі погляди не співіснують. В суспільстві існує істерика. Все. Полемізувати припиняю, бо мені треба працювати.
5818 дн. тому
"Що люди подібних з вами поглядів" - ну вот, опять. Совсем как в этом тексте: кто критически относится к Бандере и его товарищам - "совок", "совкове лайно". Господа, зачем вы искусственно лепите образ оппонента, приписывая ему набор стандартных взглядов? Далеко не все, кто критикует ОУН и Бандеру - совки. А я в споре с Вами разве называл УПА бандитами (тем более что "бандит", "повстанец", "партизан" - это, как известно, субъективные оценки одного и того же явления) ? Я не против того, чтобы рядовых повстанцев уравняли в статусе с советскими ветеранами. Пускай. Я и к ветеранам гитлеровского вермахта не испытываю антипатии. Солдат - это солдат, я согласен. Но ведь одновременно поднимается вопрос о героизации политических лидеров, о прославлении организации (ОУН), симпатизировавшей нацизму, несущей политическую ответственность за этнические чистки. Чем они лучше большевиков? Тот же фанатизм, вождизм, терроризм, бесчеловечность, уверенность в том, что цель оправдывает любые средства. Вспомните историю НГХ - это был их идеал, такой они видели независимую Украину в 1941 г.
5818 дн. тому
Ось і добре. З тлумаченням фактів можна сперечатися, але світогляд зрозумілий. Випливаючи з таких поглядів, не тільки рядових червоної армії оголосимо героями, але і вояків УПА. Бо вояки УПА теж воювали за батьківщину, якою вони її бачили. Тоді ваша позиція буде послідовною. Але проблема в тому, що люди подібних з вами поглядів всіх упівців записують у бандити.
Оппонент Луканова
5818 дн. тому
"Радянські солдати в Німеччині успішно мародерстували і вбивали" - было дело. "Не визнаєте їх такими, що принесли благо" - смотря кому. Узникам Освенцима они принесли освобождение, какому-нибудь венгерскому фермеру или румынскому торговцу - власть коммунистов, разорение, репрессии. "9 травня з днем перемоги" - для меня это скорее день памяти о всех погибших в ту войну. Но, заметим, празднование 9 мая на государственном уровне не сопровождается восхвалением политиков, стоявших за советской армией, их идеологии. "Подібної політики у бандерівців не було" - а вот это не так, теоретики ОУН еще до войны охотно рассуждали о физическом выкорчевывании "польских колонизаторов" с территорий, которые они считали украинскими. И во время войны были прямые директивы ОУН о целенаправленной очистке этих территорий от поляков. ОУН как политическая организация несет ответственность за этнические чистки (именно так это называется) на Волыни. А что касается Бандеры - ему просто повезло, что строгий Гитлер не взял его в союзники и не разрешил создать независимую нацистскую Украину в рамках "Новой Европы". Стань Бандера украинским Анте Павеличем (к чему он искренне стремился!), героизировать его сейчас было бы еще сложнее.
5818 дн. тому
Щось мене обірвало. І ще розрізняйте, де була цілеспрямована політика, а де були просто випадки. Бо коли людина озброюється, то неминуче виявляє жорстокість. Це стосується будь-якої армії. Але політика СРСР була спрямована на винищення значної частини наслелення. Подібної політики у бандерівців не було. Якщо ви маєте на увазі боротьбу між поляками і українцями, то це страшно, це прикро, але це було іще до війни і різня відбувалася з обох боків. А Бандера на той час не керував процеосм і як керівник не відповідає за це
5818 дн. тому
Якщо ви так само принципово засуджуєте радянських солджатів і не визнаєте їх такими, що принесли благо, то з вами можна погодитися. Радянські солдати в Німеччині успішно мародерстували і вбивали. А якщо вже брати НКВД - то це вже блін вопсче. Отож, якщо ви ососбливі претензії пред"явлєте бандерівцям, то такі самі пред"являйте й іншим і сваріть тиз, зто вітає 9 травня з днем перемоги. Бо це не перемога а ганьба, коли переможці гвалтують жінок
Оппонент Юрочки Луканова
5818 дн. тому
Невинних - немає. // 23.05.2008 11:03:50 Ваша позиция по поводу уничтожения женщин и детей понятна. Это честная позиция. Насколько я понимаю, Вы симпатизируете лидерам ОУН. И Вы разделяете их философию. Жму Вашу руку. Вам не откажешь в последовательности и логике - в отличие от лицемеров, которые на каждом шагу распинаются о гуманизме и правах человека, одновременно восхваляя ОУН, Бандеру и Шухевича.
глядач
5818 дн. тому
(Закінчення) Але все ж фашисти у нас є і тому я хочу сказати декілька слів про них. Мова йтиме про секондхендів, пардон, скінхедів. – От тільки цікаво було би знати скільки їх є і скільки серед них українців. Правда, тепер не прийнято запитувати про національність – можуть не так зрозуміти, у якійсь фобії звинуватити. Та й запису про національність ніде не роблять… Одначе… - Це не просто так собі - запитання для цікавості. Бачите, скінхедство НАПЕВНО “прийшло” до нас з… РОСІЇ, звинувачення у фашизації “чомусь???” завжди звучать РОСІЙСЬКОЮ… Якось довелося чути інтерв’ю з одним таким відморозком. Знаєте, він напевно ніколи й близько не стояв біля чогось українського. А так канкрєтна - па-русскі щось там патякав про очищення України. Хотілося сказати: - “Урод! А ти хто такий, щоб очищувати Україну від когось, якщо сам навіть не вмієш і не бажаєш розмовляти мовою цієї країни?!” – Отож, виходить ду-у-у-уже цікава картинка: одні РОСІЙСЬКОЮ звинувачують УКРАЇНСЬКУ владу і УКРАЇНЦІВ у фашизації (звертаються з цього приводу до міжнародних організацій – принаймні погрожують звернутися); а інші - З РОСІЙСЬКОЮ на устах людей вбивають… Їх криваві злочини лягають чорною плямою на нашу Державу, на титульну націю – українців. А, в результаті, “фашисти” – українці!!!… Цікаво! Правда? Прикро, дуже прикро, коли такий страшний імідж у світі нам створюють навіть не українці!!!… Адже такі дії не притаманні українцям. Ні, я не стверджую, що й серед українців немає різних покидьків. Але щось не дуже чути про такі випадки у західних регіонах. Чи може я дуже помиляюся? Я так часто на-голошує на тому: українці чи не українці. Справді - бандит, є бандит - незалежно від на-ціональності. Але у нинішній, УКРАЇНОФОБСЬКІЙ, СИТУАЦІЇ це питання є особливо гострим і принциповим!!!… - Українці МАЮТЬ ПРАВО знати – ХТО саме створює їм і їх Державі імідж фашистів-людиноненависників!!!
глядач
5818 дн. тому
Якийсь “умнік” Дєніс Жаркіх посилається на відомого авторитета: «Гетлер говорил "из коммунистов получаются хорошие фашисты". Украина - хороший тому пример». Супер! Нібито й справді це УКРАЇНА є символом і, головне, - розсадником комунізму… Я власне хочу “сказати” декілька слів стосовно “фашизації” України. Звичайно ж - це придумали виродки-україноненависники. Ви ж подивіться, що саме входить у це “панятіє”: “насильницьке” запровадження української мови (пам’ятаймо – мова йде про Україну!!! [насадити в Україні російську – це нормально, а от українську - ахтунг - ф а ш и з а ц і я !!!]), повернення доброго імені героям і тому подібні “жахливі” речі. Бачите – вони нам нав’язали свою мову, своїх героїв, свої панятія; у нас вкрали історію – нам, натомість, нав’язали свою “- начіная с 17-го года” (як з’ясувалося до “мозга костєй” брехливу); понавстановлювали всюди пам’ятники своїм героям (часто тим, хто безпосередньо нищив українців)… А як Вам НОВІТНЯ ІСТОРІЯ - З УКРАЇНСЬКОЮ МОВОЮ В ДАНЄЦКЄ? Це нормально – не фашизація!!!… Усього й не перелічити. І от, коли у РЕЗУЛЬТАТІ ЦІЄЇ “вумної”, - просто “геніальної” ПОЛІТИКИ, розпався Союз і Україна стала незалеж-ною Державою - з’ясовується (па іх паняціям, звичайно ж), що вона, сердешна, не має жодного права повернути собі свою мову, культурну та історичну спадщину. Бо ІМ ета нє нрацца!!! Колись любов до українського була “націоналізмом”, - тепер це – “фашизм”… Нормально???!!!… Ми винні вже в тому, що ми Є. Але ми таки БУДЕМО!!!
Невинних - немає.
5818 дн. тому
2Луканову // 22.05.2008 18:04:00: завжди цікаво копирсатися в історії хомо - таке знайдеш... І навести приклади - абсолютно протилежні - головне встигнути вихопити із капелюха потрібного зайчика. Зайчик пухнастий - чехи, поляки, українці, руськіє - в інтерпретації своїх. Зайчик крокодилячий - в інтерпретації протилежної сторони. // Діти - майбутні солдати - ті, які будуть вбивати інших, виселяти на свідоме знищення. Жінки - будуть використовувати майно інших і народжувати нових солдатів. Коловорот власності в природі. І ніхто не оминув участі в цих процесах - ні чехи, ні поляки ні ми. /вже на кажучи про північного сусіда, який цілеспрямовано продовжує цю політику/.
Луканову
5819 дн. тому
Юрочка, Вы просто бесподобны! Повторюсь: вести дискуссию с Вами - одно удовольствие. О Героях - боюсь, национально-озабоченная публика, массово голосовавшая за Бандеру, не разделяет Вашего предубеждения к оценочным категориям. О разнице между Сталиным, Гитлером и Бандерой (если не принимать в расчет масштаб деятельности) - увы, понятие "свои" и "чужие" территории весьма субъктивно. Скажем, Гитлер не без основания считал Судеты исконно германской землей, захваченной чехами. А Бандера считал, что Волынь - это украинская земля, которую необходимо очистить от поляков. Поляки и чехи придерживались иного мнения. О Вашей аналогии - приравнивать к вооруженным бандитам польских женщин и детей (вся вина которых заключалась в том, что они жили на Волыни и были одной национальности с Пилсудским и Сикорским) - это очень мило. Я был тронут! О вождях ОУН, заставивших врага считаться с Украиной - абсолютно с Вами согласен. Кстати, Гитлер тоже поднял с колен униженную Германию, задавленную несправедливыми условиями Версальского договора, и заставил весь мир с ней считаться. Давайте его за это уважать.
Луканов
5819 дн. тому
Іще зауваження. я взагалі не вживаю слово "герой". Бо це це оціночна категорія. А яоцінок ні тут, ні в своєму фільмі не даю.
Луканов
5819 дн. тому
Про Солженіцина я вже висловлювався на "Телекритиці" ось тут: http://www.telekritika.ua/media-suspilstvo/view/2008-04-15/37830 А я Вам дещо іншу аналогію наведу, набагто простішу. уявіть, що до вас у квартиру заліз бандит і хоче вбити або вас, або когоьс із ваших домашніх, або всіх разом. У Вас є різні варіанти: 1. сидіти, як овечки і сподіватися на доброту вбивці. вас не назвуть злочинцем, але Ви можете бути вбиті. 2. Цивілізовано викликати міліцію. Вам теж не назвуть вбивцею, але Ви самі відправитеся на той світ. 3. Захищатися. Можете статися так, що Ви його уб"єте. Вас можуть обізвати вбивцею, але ви залишитеся живим. Українські націоналісти вибрали третій шлях. Їх називають убивцями, злодіями і таке інше. Але вони вижили. Їх ненавидять, але вои примусили з собою рахуватися. Вам це може не подрбатися. Це Ваше право. А різниця між Сталіним, Гітлером і Бандерою полягає в тому, що перші двоє нищили інші народи і претендували на їхні території, а бандерівців воювали на своїх територіях і на чужі землі не претендували.
Луканову
5819 дн. тому
Юрочка, благодарю за ответ! С Вами общаться - одно удовольствие. Правда, Вы ничего не написали о Солженицыне - видимо, осознали свою ошибку и разглядели его зловещую антиукраинскую сущность. Очень за Вас рад. "На мій погляд, це варто робити у тих випадках, коли вони, наприклад, могли б обійтися без злочинних дій, але вони до них вдавалися. Як, наприклад, Сталін". Боюсь, что поклонники тов. Сталина скажут Вам, что Иосиф Виссарионович никак не мог обойтись без коллективизации, раскулачивания, политических репрессий и т. д. - дескать, обстоятельства были такие. А поклонники герра Гитлера скажут то же самое о германском фюрере. "Лише намагаюся зрозуміти мотиви. Чого і Вам бажаю" - спасибо за пожелание. Мотивы Бандеры и Шухевича мне более или менее понятны, но это понимание отчего-то не побуждает меня считать указанных персонажей Героями. А я Вам желаю понять благородные мотивы инициаторов геноцида в Руанде. Только представьте - на протяжении многих десятилетий этническое меньшинство тутси занимает все ключевые посты в государстве и бессовестно угнетает несчастных хуту, этническое большинство! Это ужасно несправедливо, это просто возмутительно! Как после этого не посочувствовать патриотам хуту, поднявшимся на борьбу против своих угнетателей! Возможно, ребята немного перегнули палку, но ведь их можно понять... Не так ли?
Вася Горбаль
5819 дн. тому
У Анечки лексус.
Ваґабунда (#2)
5819 дн. тому
Для Жарких: Так "опустити" газету "Хрещатик" і пащекувати про мораль може хіба що п.Жарких...
Ваґабунда
5819 дн. тому
Фальсифікація (Sic!) на "Інтері" мала місце, певне, тому, що Ганнуся Безлюдна ледь не з дитинства мріяла їздити на авто a la "джип"(цікаво, яке у неї зараз авто?). Нормальна (у розумінні порядна) людина про таке не мріє. Атож, як завжди, "бабло перемагає правду"...А щодо україножера Табачника, то тут, як кажуть, NO COMMENT (він "добросовісно", хоч і підло, відпрацьовує свої срібняки).
Луканов
5819 дн. тому
Денису Жарких. Викраше замовте за мене словечко і влаштуйте до божевільні в одну палату з Бандерою і Ярославом Мудрим. Вам я к головному редактору не відмовлять. Я певен, що в якості читальної терапії мені пропишуть газету "Хрещатик", читання якої збільшить мій інтелектуальний багаж.
Луканов
5819 дн. тому
Анонімному автору. який назвав мене Юрочкою. Нічого не можу сказати згадані Вами країни і їхніх героїв - я не бував у цих країнах, на жаль, і лише в найзагальніших рисах щоьс чув про діяльність згаданих Вами осіб. Отож, не можу порівняти діяльність Бандери із їхньою діяльністю. Але у Ваших словах про Бандеру звучить явне пересмикування. Я не писав, що бандеру може не любити закоренілий совок. я взагалі не писав про любов чи нелюбов. Я мову вів у зовсім іншій площині. Я вів мову, що Бандера діяв за певних обставин і ці обставини були сформовані аж ніяк не ним. І пропоную оцінювати його діяльність враховуючи цей фактор. Якщо його не враховувати, то так і Ярослава Мудрого можна оголосити бандитом, бо він теж чимало крові пролив і ходив завойовувати чужі землі. Але тоді була така епоха і судити його можна тільки за законами тієї епохи. Це стосується будь-якого історичного персонажу. Засуджувати іторичних персонажів теж можна. На мій погляд, це варто робити у тих випадках, коли вони, наприклад, могли б обійтися без злочинних дій,Ю але вони до них вдавалися. Як, наприклад, Сталін. А Бандера певний час займався терористичною діяльністю. Але Ви згадайте, за яких обставин це відбувалося. У Польщі фактично ішла війна між етнічними поляками і українцями. Вони вбивали одне одного. Для українців взагалі стояло питання зникнення як етнічної групи. Тому і була така жорстока боротьба. Я не виправдовую Бандеру, а лише намагаюся зрозуміти мотиви. Чого і Вам бажаю.
Луканову
5819 дн. тому
"Надто багато людей не читали «Архіпелаг ГУЛАГ» Олександра Солженіцина" - ох, Юрочка, отстали Вы от жизни. Солженицын - злейший враг украинского народа, великорусский шовинист, прислужник Кремля. Он не считает голодомор геноцидом и открыто об этом заявляет - а Вы на него ссылаетесь. Стыдно, Юра! А насчет зловредных совков, не считающих Бандеру Героем - тут Вы абсолютно правы. Бандеру может не любить только закоренклый совок - это же ясно как дважды два. К сожалению, не только Украина страдает от этих тупых совков. Скажем, Хорватия и Словакия тоже подвержены тлетворному совковому влиянию. В Братиславе нет ни одного памятника Йозефу Тисо, в Загребе - ни одного памятника Анте Павеличу. Вы только представьте! А ведь речь идет о пламенных патриотах, бескомпромиссных борцах за независимость Словакии и Хорватии, врагах тоталитарного коммунизма! Но словацкие и хорватские совки, прикрываясь т. н. "демократическими ценностями", уничтожают память о Героях. Возмутительно, правда? Не написать ли Вам язвительную козюльку по этому поводу?
Денис Жарких
5819 дн. тому
"Надто багато людей не читали «Архіпелаг ГУЛАГ» Олександра Солженіцина, не читали творів Віктора Суворова і багато чого іншого". Юра, если Вы читали только это, то тогда это многое объясняет. Вы прочтите еще пару книжек, может появятся и другие мысли. Ну, например "Новое средневековье" Бердяева или психологов-антифашистов Фромма, Франкла и Райха. Вот Вы пишите "Тож світ вони сприймають у чорно-білому зображенні. У їхніх головах залишився добрий, справедливий і могутній совок, а хто насмілювався бути проти нього – це вороги." А что современные националисты воспринимают мир не в черно-белом цвете? Гетлер говорил "из коммунистов получаются хорошие фашисты". Украина - хороший тому пример. Обращайтесь - дам книжки еврепейских авторов, а не российских демагогов, которых Вы почему-то пополяризируете.
До автора
5819 дн. тому
Просто нема слів! Вам вдалося чудово відобразити сучасний суспільний настрій, за що вам поклон та шана!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду