Ампутують ноги і кажуть бігати

11 Березня 2010
18618
11 Березня 2010
14:10

Ампутують ноги і кажуть бігати

18618
Прийнявши 25 лютого резолюцію, в якій містилася рекомендація про перегляд рішення щодо присвоєння звання Героя України Степану Бандері, Європейський парламент фактично заперечив право українців на власне бачення своєї історії
Ампутують ноги і кажуть бігати

Україна не має права на власне бачення своєї історії? Прийнявши 25 лютого резолюцію, в якій містилася рекомендація про перегляд рішення щодо присвоєння звання Героя України Степану Бандері, Європейський парламент фактично заперечив право українців на власне бачення своєї історії. Адже навіть якщо Бандера є втіленням зла для Росії та Польщі, то це не означає, що українці не мають права вшановувати його. А Польща у всій цій історії підігрує Кремлю - пишуть у польській Gazeta Wyborcza редактор журналу «Ї» Ірина Магдиш і науковець Віталій Перкун.

 

Українці про Бандеру

 

Європейський парламент висловлює невдоволення з приводу указу колишнього президента Віктора Ющенка про присвоєння звання Героя України лідеру Організації Українських Націоналістів Степану Бандері, який «співпрацював з нацистським режимом». «Ми сподіваємося, що нове українське керівництво перегляне це рішення і дотримуватиметься європейських цінностей», - написано в резолюції, прийнятій 25 лютого. Ані інавгурація нового президента Віктора Януковича в присутності патріарха Російської православної церкви, ані кримінальне минуле Януковича чи його укази не викликали такого шоку, як ця резолюція. Звичайно - це суб'єктивна думка.

 

У жодному - повторюю, у жодному - разі я не є прихильницею націоналізму Степана Бандери, так само як і низки інших постатей з пантеону героїв України. Я тільки бачу, що подібно як режим Путіна-Медвєдєва бореться з українською мовою і українськими церквами, так само депутати ЄС, не знаючи подробиць нашої історії, борються з її українським баченням. Українці не мають права на своє бачення, бо це фашизм і колабораціонізм.

 

Напевно, перегляд указу в питанні Бандери (і не тільки його) матиме місце. Президент Янукович зробить це не на замовлення Москви, а за рекомендацією Європи. І отримає карт-бланш у діяльності проти більше половини України, яка не голосувала за нього. Якщо зараз хтось буде проти перегляду рішення у справі Бандери, він автоматично стане також противником інтеграції України з ЄС і взагалі європейських цінностей.

 

Чи намагаються українці змінювати польський чи російський пантеон національних героїв? Чимало українців - так само жертви діяльності Армії Крайової, як і поляки - діяльності УПА. Чи українські жертви не рахуються? І тому скасування відзнак Польщі, які отримали деякі ветерани Армії Крайової, неможливе?

 

Тепер уже ніхто не переконає мене, що ЄС не чекав саме на такого президента України, як Янукович. Щоб ніхто врешті-решт не заважав домовлятися з Росією. Та ж сама резолюція містить заохочення до прийняття нами офіційного рішення про вступ до ЄС, а також рекомендації Європейській Комісії підготувати графік скасування візового режиму.

 

Це безпечно для Європи. Вони пропонують нам добиватися членства не одразу після Помаранчевої революції, коли старання були б реальними, а шість років потому, коли реформи в країні дуже сумнівні. А це означає, що можна буде з чистим сумлінням залишити все на папері. І в цьому винна , ясна річ, сама Україна.

 

Усе виглядає так, ніби спочатку нам ампутують ноги, а потім заохочують бігати полем. Цікаво, чи прийме Європейський парламент резолюцію про портрети Сталіна, які розвішує влада Москви, або про реставрацію написів з його цитатами в метро? Чи це відповідає європейським цінностям? Чи в даному випадку це внутрішня справа іншої держави? Я намагаюся бути оптимісткою. Аби не вірити в брехню політиканів з різних боків. Насамперед своїх. Ми можемо розраховувати тільки самі на себе. Сучасна і дієва Україна - в інтересах лише її самої. І нікого більше.

 

Ірина Магдиш - редактор львівського часопису «Ї», для Gazeta Wyborcza

 

Ірина Магдиш, Віталій Перкун, Gazeta Wyborcza (Польща) // 14:58 10-03-2010

 

****

 

Нехай Польща не ділить Україну

 

У польських засобах масової інформації, як мантру, повторюють одне й те саме: що Степан Бандера був найбільшим злом для поляків, а отже не повинен вшановуватися званням Героя України. Бандера в період української бездержавності представляв (зрештою, не тільки він один) рух боротьби за незалежність країни. Методи спротиву (часом жорстокі), які українці застосовували проти окупантів, диктувала завжди сама окупаційна влада. У тодішніх історичних реаліях ці методи були іноді єдино можливими і ефективними. Те, що в польській громадській думці ця постать викликає суперечки, не означає, що для власного народу вона не може бути заслуженою.

 

Сьогодні в цьому питанні поляки, можливо, не усвідомлюючи цього, грають на руку політиці Кремля, путінській ідеології Росії, а отже займають ворожу для України позицію. Польща, яка протягом останніх 19 років дуже багато зробила для України і українців (що ми безмірно цінуємо), на сьогоднішній день більше прислужилася б Україні, якби підтримувала прагнення українців до повернення власної історичної ідентичності, а не використовувала на свою користь поділ України, який виник за участі Речі Посполитої ще принаймні з 17 ст. Сильна Україна, об'єднана навколо національних інтересів, буде солідарною державою, а отже надійним союзником Польщі.

 

Доктор Віталій Перкун - науковий співробітник Інституту історії Національної Академії Наук України, ад'юнкт кафедри україністики Варшавського університету, для Gazeta Wyborcza

 

Переклад опубліковано на сайті Inozmi.glavred.info

 

Фото - www.rusk.ru

 

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Ірина Магдиш, Віталій Перкун, для Gazeta Wyborcza
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18618
Читайте також
21.08.2009 10:17
Марцелі Соммер, Dziennik (Польща)
9 956
16.07.2009 06:02
Олександр Дубина
для «Детектор медіа»
9 806
05.02.2009 11:25
Сергій Воронцов, Zaxid.net
11 331
22.05.2008 14:04
Юрій Луканов
, для «Детектор медіа»
12 422
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду