Слово на захист Ярослава Мудрого…

22 Травня 2008
5686
22 Травня 2008
12:05

Слово на захист Ярослава Мудрого…

5686
Думаю, не має значення – буде перегляд результатів шоу «Великі українці» чи ні. Свою роль у сучасному українському суспільстві цей проект уже виконав.
Слово на захист Ярослава Мудрого…
Я страшенно тішуся від того шквалу емоцій в українському суспільстві, який викликав проект «Великі українці» та його результати. Україна вкотре впродовж наших драматичних 354 років здійснила спробу національно-державної самоідентифікації та самоусвідомлення. Але не інтелектуалами-ідеологами формату Франка, Павлика, Лесі чи, пізніше, Петлюри, Курбаса, Бандери. А значно ширшим середовищем. Принаймні, середовищем журналістів, молоді, політиків. Формат такого самоусвідомлення був полікультурним, у контексті цінності та настанов епохи Великого Цивілізаційного Споживацтва. Про деталі шоу-проекту, в основі якого вочевидь рейтинговий критерій, без установки на націо-культурну та соціальну місію, йшлося у матеріалі Марини Барановської та Наталі Лигачової.
 
Я ж свідомо не торкаюся жодних корпоративно-журналістських чи політичних аспектів цього проекту, неоднозначності та складності у його організації та проведенні. Скоріше міркую як окремішня індивідуальність у сучасному українському соціумі. Переглядаючи жваві дискусії на форумах та читаючи публікації щодо заключного етапу проекту і програми 16 травня (варто віддати належне послідовним зусиллям «Детектор медіа» у висвітленні цього питання), приходжу до висновку про значну соціо-політичну роль, яку відіграв проект у формуванні сучасного усвідомленого українця.
 
Отож тішуся я як громадянка України, що уже впродовж більш ніж 15 років причетна до поширення та утвердження ідей демократії, працюючи у громадському секторі. Панове, будьмо відвертими: на сторінках різноманітних інтернет-видань, друкованих та електронних ЗМІ всі мали можливість висловити все, що думали. Нам можуть позаздрити багато наших близьких сусідів і побратимів колишнього спільного табору (спираюся на почуте від учасників П’ятої Асамблеї світового руху за демократію, що відбувся 6-9 квітня цього року). Наявний очевидний парадокс, уже як рефлексія демократії: ми маємо маніпуляції в ЗМІ, ми маємо різного рівня професіоналізм журналістів, топ-менеджерів телеканалів, власне виробників низки телевізійних шоу (згадати б «Танці із зірками»), ми маємо щирі наміри і зусилля щодо боротьби з «джинсизацією» медіапростору України, за ідеали професії та ролі Журналіста в суспільстві. Але ми маємо і цілковите право вільного висловлювання. Хіба не на це ми всі працювали впродовж останнього часу?! Хіба не для того, аби мати можливість дивитися фільми і про Лобановського, але і про Бандеру?! І не в закритому показі групою знавців-інтелектуалів, а широкою глядацькою аудиторією.
 
Так, приєднуюся до тих, хто вважає, що проект мав би виконати значну інформаційно-просвітницьку роль. Але ми чудово розуміємо, що такої установки у виробників проекту не було. А резонанс і зацікавлення історичними постатями та національними міфами – скоріше сформувався як наслідок, а не мета шоу.
 
Тішуся як філолог, як викладач давньої української літератури Інституту філології, бо щороку на початку семестру говорю зі студентами про літературу Київської Русі, про те, що українська література і культура є прямим наступником здобутків Руського Середньовіччя. Пан Табачник, маючи намір зробити на користь своїм політичним і приватним інтересам, зробив на користь українцям та Україні. Чи не вперше так широко і публічно було піддано сумніву Погодінську теорію «колиски трьох братніх народів», під впливом якої впродовж століть формувалася державна ідеологія Російської імперії, згодом Радянського Союзу, здійснювалися маніпулювання історією та історичними фактами. Під впливом якої Русь, із центром у Києві, іменувалася «Древней», а історія української літератури мала офіційний початок лише від Котляревського.
 
Свідома складної системи аргументації щодо тяглості української, білоруської та російської історії та культури від Х століття до ХХІ. Однак у ході дискусій навколо проекту збурення та боротьба ідеологій триває не в форматі історичних фактів, а у форматі націотворчих міфологем, тож руйнування міфологеми про виключну роль Росії як спадкоємиці Київської Русі є надзвичайно важливим. Тим більше у контексті російського проекту «Имя России», про що йшлося на сторінках «ТК». А я матиму ще один (і сучасний) аргумент для студентів на лекціях у вересні цього року щодо тяглості української літератури від бібліотеки Ярослав Мудрого, котра, ймовірно, досі зберігається у центрі Києва.
 
Я тішуся як українка, яка живе у полікультурній сучасній Україні. На нашій землі впродовж століть, а точніше би сказати тисячоліть, триває складний процес переплетення різних цивілізацій, етносів, культур. Де складно визначити міру впливу варязької крові, кримськотатарської, польської чи литовської на те, чим є сучасний українець. У різні століття і вплив був різний, і український народ по-різному те сприймав. Багато було періодів невизначеностей і помилок – саморуйнування Русі, відхід від «чужої» Унії до «рідного» Православ’я, Переяславська угода і Полтавська битва, політичні помилки Грушевського і Винниченка… Всього не назвати. Але важливо те, що народ, який поступово ставав нацією, як через катарсис – повільно, але все-таки прямує до очищення, до самоосмислення і самопозиціонування у нашому складному глобалізованому світі. У світі, який уже осмислюється через призму «уявних спільнот» (за термінологією Бенедикта Андерсона), для яких національні держави є анахронізмом. Цілком може бути. Може, і ми невдовзі вийдемо на рівень політичної уявної спільноти. Але ми, як і кожна сучасна розвинена держава, не можемо на цьому шляху оминути період національно усвідомленої держави. І надзвичайно прикметно у цьому контексті, що до десятки Великих потрапили духовні подвижники та інтелектуали, але не вони стали першими. На перших позиціях – державотворці, політики та ідеологи держави: Ярослав, Хмельницький (попри всю неоднозначність його ролі в українській історії) та Бандера. Для України це нині є головним. І Ярослав Мудрий, а потім Бандера поряд із Шевченком (національна держава та її дух) – головний показник сучасного самоусвідомлення нації. Розумію, що ще не самоусвідомлення для більшості, але подразник для початку такого процесу.
 
Наразі єдине, що серйозно тривожить – то це ті соціальні настрої, що змушують значну частину суспільства, і особливо молодь, мати доволі радикальну налаштованість, спричинену подібними телевізійними проектами (пригадується «Танці з зірками – 2»). Певно, нашим можновладцям варто було би проаналізувати хід останнього етапу проекту і замислитися не над тим, як «пропустити» чи «не пропустити» Бандеру на перше місце у рейтингу і ким його замінить. А варто проаналізувати ситуацію і не грати з вогнем. Українці дуже вайлуваті, романтичні, покірні, повільно активізуються до дії. Але мають у своїй історії і Хмельницького, і Бандеру, і Чорновола… Коментарі зайві.
 
Отож проект відбувся і виконав функцію психотерапевтичного сеансу, де пацієнт через катарсис, біль спогадів і виговорювання їх, оздоровлюється. Напевно, варто подякувати і Дмитрові Табачнику, який своєю маніпуляцією спровокував таку потужну хвилю самоідентифікації, тут усі показали себе – хто є хто. У ставленні… бодай до шоу-проекту «Великі українці» на телеканалі «Інтер».
 
Галина Усатенко, кандидат філологічних наук, доцент Інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5686
Читайте також
23.05.2008 11:54
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
7 128
22.05.2008 14:04
Юрій Луканов
, для «Детектор медіа»
12 416
22.05.2008 10:39
Анна Гайдай, «Газета по-киевски»
4 192
21.05.2008 14:31
Максим Равреба, «ИнтерМедиа консалтинг»
18 628
21.05.2008 13:59
Євген Булавка
, Світлана Остапа
9 620
21.05.2008 11:50
Ярина Матчак, Володимир Цибулько, «Україна молода»
11 741
20.05.2008 14:47
Виктор Вирный, политолог, «Фундация Аналитической Мысли», Егор Стружкин, «Фраза»
4 863
Коментарі
19
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Грушевський
5814 дн. тому
Ключова фраза статті: "Ми, як і кожна сучасна розвинена держава, не можемо на цьому шляху оминути період національно усвідомленої держави"
Харьков
5817 дн. тому
Табачник убил едва родившийся проект. Скажите, вы в следующем году станете отправлять за своего Великого хотя бы одну смс? То-то же. И так-все. Шоу умерло.
КНУ ім. Шевченка
5818 дн. тому
Відверто кажучи, стаття ні про що. Хотілося аналізу авторки-медієвіста, проте, напевно, у неї ні з медієвістикою, ні з третім сектором не склалося. Інакше пояснити такі дописи не можу...
будьмо! ширі!
5818 дн. тому
сама система голосування передбачала можливість "накруток", тож Вахтангу і всім іншим або не варто було погоджуватись на таку систему взагалі, або ж не піднімати крику, якщо цією можливістю можуть користуватися не лише прихильники Бандери.
Наталья
5818 дн. тому
Согласна и с автором и с нациком Панфутием 22.05.2008 17:18:01
Orest
5818 дн. тому
Нащо ці всі пусті балачки на форумі? Класний матеріал на захист Ярослава! Але за цими два проетами - "Великі українці" та "Имя России" - за сугестивною спланованою наступністю одного та іншого Москва має просту мрію: російські танки на Хрещатику і морська піхота в Криму. Невже це не зрозуміло? Це стало очевидним, як тільки оголосили про проект "Имя России". Москві кортить війни . Не стільки вже інформаційної, а такої різанини як 1709 року в Батурині, коли голови українських малят солдати Петра І защеплювали між штахетами.Яке тут шоу?! ТУт суцільна політика. Нас розвели вкотре. І тому - Бандера! І Шухевич!
ось так...
5819 дн. тому
що обурює до нестями – пійманий на гарячому найгуманітарніший полковник Діма, він же академік та доктор історичних наук Дмитро Табачник не має і крихти сумніву в законності та моральності таких оборудок, як системне фальшування голосування на телеканалі. С приводу законності – не заперечую, законом такі кренделі не заборонені, а от с приводу моральності… В мене росте онук. Дасть Боже, будуть в нашому роду ще діти. Так от, всім їм розкажу про «моральний» вчинок пана Д.Табачника, та накажу розповідати про це і своїм дітям. А якщо зустрінуть вони колись нащадків цього пана, то нехай не подають їм руку. Бо такі діяння батьків повинні накласти каїнову печать на всіх нащадків. А телеканалам пропоную безкоштовно ідею нового циклу – «Українські негідники». З необхідною умовою: один номер – один голос. Обіцяю, що відправлю тільки одну СМС – за пана Д.Табачника. В.Бушев
марті
5819 дн. тому
колего! А може не будемо прізвиська людям давати. табачник - не собачник. Ви ж не з підворітні. До того ж вахтангу варто було б повчитися у Табачника як представляти свого "підопічного"
Machetero
5819 дн. тому
"Під впливом якої Русь, із центром у Києві, іменувалася «Древней», а історія української літератури мала офіційний початок лише від Котляревського" Сударыня, может Вы поучите историю? Русь, в древних документах, Киевской не именовалась. Была просто Русь. Всё. Древняя, Киевская - это всё придумки дегенеративных российских/советских историков. Баста. Новгород, Смоленск тоже города древних украинцев? Сделайте себе припарку.
нацик Пафнутий
5819 дн. тому
Гречкосеи филологи и прочие интеллектуалы! А почему вы не интересуетесь, кто вошел во вторую десятку? Там же, на этих весьма значимых почетных местах, должны быть очень представительные "нациотворчі" фигуры - Шухевич, Мазепа и пр. Пока сочувствующий русский не даст совет, хохляцкий воз не тронется? Не бойтесь ничего, ни осуждения, ни хулы, ни непонимания близких. Выйдите за рамки навязанной вам десятки, просите открыть вам тайну десятки второй. Стучите (только в прямом смысле слова), и Кипиани откроет двери! Уверяю, будет новый, мощный виток дискуссий и повод для нац. гордости. Дорогу одолеет идущий. Смелость города берет.
Вася
5819 дн. тому
Дана стаття може носити й іншу назву: "Не прокинеш - не подякують"
марта, також кандидат філологічних наук
5819 дн. тому
да, от почитала я хід думок пані Усатенко кандидата філологічних наук і подумала собі - ну і ну, вона ще й дякує Сабачніку за те, що він її і мільйони українців намахав наглим чином і то тільки тому що бачте ринату нема де подіти кишенькові гроші......... я в шоці, а шо якби табачник не намахав усю країну не було б приводу для саморефлексії та самоусвідомлення українців, шо якби виграв Шевченко чи Амосов чи Бандера не було б приводу замислитись над історію??????????? Ну і агрументи у вас, мовляв "ой як добре шо ми дискутуємо відкрито і на телебаченні обговорюємо такі суперечливі постаті як банера чи Хмельницький", - так це наше законне право говорит, писати, дискутувати і обурювтись брехнею, і нема нічого прикметного в ому шо ярослав став першим, вас просто обманули і все, треба бути бодай чесними і визнати це, а не хвалити хапуг типу табачника і партії регіонів. У Вас пані Усатенко типове постколоніальне мислення, і не треба гнати на український народ, бо якщо ви самі вайлуваі, романтичні і покірні, то це зовсім не означає, що весь народ такий, я певна що українська молодь не іентифікує себе з великим Ярославом мудрим, для них це далека міфічна постать з далекого-предалекого минулого, і не тіште себе іллюзіями, просто маніпулятор табачник не прорахував як жеж це він приписав Ярослава тільки українському народу, а мені особисто не шкода зовсім аби і росіяни вважали його своїм, ну хочуть, хай вважають, ну мало їм своїх князів, ну потрібні їм витоки РУсі, хай користуютьсЯ, аби помогло.... Історія все одно розставить усе по своїх місцях... А таким брехунам як Табачник ганьба!!!!!!!!!!
глядач
5819 дн. тому
Шкода, що для своїх брудних ігрищ обрали справді Велику людину – будівничого Держави. Ну, але таку – з перед століть, щоб не викликала ні у кого особливих емоцій. Хоча -емоції таки були. - Мовляв, - він навіть невідомо хто – просто “київський князь. І взагалі - чого це ми його забрали у росіян(???!!!)… Дуже прикро, що у декого, принаймні якийсь час, ім’я цієї безперечно видатної історичної постаті буде асоціюватися з шахрайством, брехнею і брудом. Справді - прикро! Але до самого проекту загалом ставлюся позитивно! Було і цікаво і, що основне, - пізнавально! Може це дуже наївно, але чомусь страшенно хочу вірити, що пан Савік не має нічого спільного з цим великим ошуканством. (Зрештою, який його busines у цьому? – щоб отак замаратися?!!!). Хоча мені, напевно, заперечать, що гроші не пазнуть... Ну, не знаю. Напевно не слід було зараховувати “n-ну” кількість дзвінків з одного телефона? Якщо вже хтось захотів махлювати, хай би шукав “n-ну” (500.000, чи скільки там) кількість телефонів… Хоча, - якщо в сім’ї є декілька осіб, чому би вони не мали права телефонувати з одного телефона? Але, якщо ми такі шахраї, то може й слід було би цим пожертвувати. (Як з відкріпними талонами під час виборів).
Ви не одна
5819 дн. тому
Otarу - якщо так, то дуже шкода. Значить, на жаль, Табачник має підстави так коментувати вчинки Вахтанга. А канали до цього ще не доросли...
Таша
5819 дн. тому
В правилах не сказано, що Ахметов не має права витратити свої кишенькові кошти на підтримку інтерА (Ярослава) або 1+1 (Підкопаєвої). Зрештою треба розуміти, що граючи із шулером треба розважатися моментом, а не результатом. Ідея ВВС цікава, Савік і його гоп кампанія її попсувала, але у порівнянні із іншими кісточками-проектів - нормально.
otar
5819 дн. тому
Ви не одна - Щодо пост-піару ви помиляєтесь.
Ви не одна
5819 дн. тому
Цікаво, а у чому зміст злочину? Якщо правила інтерактивного голосування навіть формально не були порушені? Ще одне питання - а давайте спробуємо оцінити заяви Вахтанга Кіпіані - за кілька днів до закінчення проекту і у день підведення підсумків. Хоча б з точки зору корпоративної етики. І взагалі, чим далі, тим більше все стає схоже на пост-піар проекту, ініційований самим каналом. У нас, до речі ця технологія донині, здається, не використовувалася.
Петро
5819 дн. тому
Яка в дупу твереза думка. Мова йде про кримінальну аферу на цілу країну. В Кримінальному кодексі це класифікується як Шахрайство при чому в особливо великих розмірах, тому їх не захищати, а по перше повернути людям гроші і оштрафувати так щоб другий раз 10 раз подумали, а потім щось таке робили.
Ви не одна
5819 дн. тому
У шквалі уражених меншовартісними комплексами відгуків - перша твереза незаангажована думка. Автору - велика вдячність
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду