Зник американський бізнесмен – «гроза журналістів» Рівного

3 Квітня 2008
25280
3 Квітня 2008
13:45

Зник американський бізнесмен – «гроза журналістів» Рівного

25280
Зник американський бізнесмен – «гроза журналістів» Рівного
Місяць тому прокуратура Рівного завершила розслідування двох кримінальних справ проти американського бізнесмена Анатолія Пехотіна за фактами погроз вбивством журналістові газети «Рівне Вечірнє» Владу Ісаєву та перешкоджання його професійній діяльності.
 
Нагадаємо, що 23 лютого минулого року під час озброєного захоплення автостоянки у Рівному згаданий бізнесмен погрожував пістолетом журналістові, який став свідком інциденту. До цього пан Пехотін встиг декілька разів вистрелити в повітря і поранити одного з охоронців стоянки. Розслідування тягнулося більше року. Лише нещодавно прокурор Рівного Роман Федик відзвітував, що усі слідчі дії проведені і матеріали передані до суду.
 
Попереднє судове слухання у справі проти бізнесмена, яке мало відбутися 1 квітня, не відбулося. Головуюча по справі суддя Рівненського міського суду пані Панас змушена була перенести судове слухання на 18 квітня, оскільки ні підсудний, ні його представник на судове слухання не з’явилися. Більше того, на попереднє судове слухання не з’явився і представник прокуратури.
 
Журналістові газети «Рівне Вечірнє» Владу Ісаєву, який проходить по даній справі як потерпілий, причину перенесення судового слухання пояснили тим, що суд на даний час немає відомостей про місце перебування пана Пехотіна. Адреси проживання, які він вказав під час пред’явлення слідчим прокуратури йому обвинувачення та взяття на підписку про невиїзд, не підтвердилися. Ні в Клесові, ні у Рівному по вул. Сагайдачного, які вказав пан Пехотін у документах, він не проживає. Відтак, невідомо, чи була йому вручена повістка до суду.
 
Володимир Сокаль, один з адвокатів журналіста, цю ситуацію пояснює так:
- У тому, що суд не може розпочати розгляд справи, я вбачаю провину виключно прокуратури. Мова йде про те, що коли ця справа була у прокуратурі, слідчий змушений був призупини провадження, оскільки не могли встановити місце перебування пана Пехотіна. Відтак, і не могли предявити йому обвинувачення. Його оголосили у розшук. Але лише на паперах. Насправді бізнесмен без перешкод катався і в Україну і в США. Тобто, ця постанова не виконувалася належним чином. Хто саме винен у цьому на разі невідомо. Але вже направлена відповідна скарга на імя Генерального прокурора, аби там розібралися у ситуації і встановили винуватих. Пізніше, коли працівники міліції таки затримали пана Пехотіна і привели до прокуратури, прокурор предявив обвинувачення і обрав йому міру запобіжного заходу – підписку про невиїзд. При чому, заздалегідь знаючи, що за вказаними паном Пехотіним адресами він не проживає, а проживає у США. Про це він неодноразово заявляв у місцевій пресі. Так само, як і заявляв про те, що після отримання підписки про не виїзд він збирається летіти у США. Зважаючи на це, ми подаватимемо клопотання до суду на заміну запобіжного заходу. Якщо прокуратура не може забезпечити явку обвинуваченого до суду, тобто виконувати свої прямі обовязки, якщо обвинувачений він ніде у Рівному та області не проживає та не прописаний, нехай беруть його під варту на час судового слухання. Тим більше, дві підстави для цього обумовлені законом вже є – неодноразове порушення підписки про невиїзд та неявка на судове слухання. Що стосується самої прокуратури, то її представники самі не ходять на суд. То звідки вони мають знати про причини перенесення судового слухання. Тому і не вживають відповідних заходів. Це теж стане предметом наступної скарги на імя Генпрокурора.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Сергій Ткаченко
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
25280
Читайте також
27.03.2008 07:41
Віталій Голубєв
для «Детектор медіа»
7 337
26.12.2007 13:18
Віталій Голубєв
Олена Толочик, для «Детектор медіа»
9 525
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
чытадч
5860 дн. тому
Господа модераторы, а нельзя ли сделать так, чтобы пистолет целился куда-то в сторону или заменить его хотя бы на бензопилу? Дело в том, что существуют нормы по которым жуналисты, например, не наводят оружие на зрителя (камеру). У вас всё-таки не "донецкое" издание... Спасибо.
чытадч
5860 дн. тому
Господа модераторы, а нельзя ли сделать так, чтобы пистолет целился куда-то в сторону или заменить его хотя бы на бензопилу? Дело в том, что существуют нормы по которым жуналисты, например, не наводят оружие на зрителя (камеру). У вас всё-таки не "донецкое" издание... Спасибо.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду