Китай відстоює право контролювати ЗМІ

18 Квітня 2006
15497
18 Квітня 2006
12:36

Китай відстоює право контролювати ЗМІ

15497
Китай відстоює право контролювати ЗМІ

Китай відстоює останні правила, що встановлюють обмеження на міжнародні новини в китайських ЗМІ, виправдовуючи їх захистом прав на інтелектуальну власність, але підтверджуючи наміри створити відкритий ринок.

Високопоставлені чиновники КНР говорять, що китайські громадяни вважають за краще читати іноземні науково-технічні журнали, які дозволені урядом, а політичні і релігійні видання не підходять для читання звичайними громадянами. Захист обмежень співпав з початком візиту президента Китаю Ху Цзіньтао в США, де серед інших питань обговорюватимуться права людини і питання свободи слова.

У квітні китайські регулюючі органи випустили зведення правив, що обмежують зміст новин на тлі свобод, що ростуть, в місцевих ЗМІ. Зокрема, Державне управління радіотелевізійного мовлення і кіно ввело обмеження на використання сюжетів зарубіжного виробництва в новинах. Управління, контролю за друкарськими ЗМІ, випустило правила, що регламентують виробництво китайських версій іноземних журналів.

«Я не думаю, що ви розумієте зміст нових правил», - сказав на прес-конференції заступник директора Державного управління радіотелевізійного мовлення і кіно Ху Чжаньфань. Деякі телевізійні і радіокомпанії використовували блоки новин іноземних ЗМІ без підписання відповідних документів, сказав Ху, тому і було випущено повідомлення. «Мета нововведень - гарантувати точність і надійність новин, а також захистити права на інтелектуальну власність», - сказав Ху. Він додав, що Китай продовжуватиме співпрацювати з іноземними інформаційними агентствами.

Китайські теле- і радіокомпанії можуть використовувати іноземні матеріали тільки після дозволу Центрального телебачення, контрольованого державою. Ще одне обмеження дозволяє видавати китайські версії лише науковим і технічним іноземним журналам в співпраці з китайськими видавництвами, схваленими урядом.

«Що стосується політичних і релігійних видань, то вони не особливо підходять для національних і культурних умов в Китаї», - сказав замголови органу, який регулює друкарські ЗМІ, Лю Біньцзе. Лю підтвердив зроблене раніше припущення про те, що китайське видання американського музичного журналу Rolling Stone було закрите в березні після випуску одного номера через те, що не отримало належного дозволу влади, повідомляє Reuters.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15497
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду