detector.media
18.04.2006 12:36
Китай відстоює право контролювати ЗМІ

Китай відстоює останні правила, що встановлюють обмеження на міжнародні новини в китайських ЗМІ, виправдовуючи їх захистом прав на інтелектуальну власність, але підтверджуючи наміри створити відкритий ринок.

Високопоставлені чиновники КНР говорять, що китайські громадяни вважають за краще читати іноземні науково-технічні журнали, які дозволені урядом, а політичні і релігійні видання не підходять для читання звичайними громадянами. Захист обмежень співпав з початком візиту президента Китаю Ху Цзіньтао в США, де серед інших питань обговорюватимуться права людини і питання свободи слова.

У квітні китайські регулюючі органи випустили зведення правив, що обмежують зміст новин на тлі свобод, що ростуть, в місцевих ЗМІ. Зокрема, Державне управління радіотелевізійного мовлення і кіно ввело обмеження на використання сюжетів зарубіжного виробництва в новинах. Управління, контролю за друкарськими ЗМІ, випустило правила, що регламентують виробництво китайських версій іноземних журналів.

«Я не думаю, що ви розумієте зміст нових правил», - сказав на прес-конференції заступник директора Державного управління радіотелевізійного мовлення і кіно Ху Чжаньфань. Деякі телевізійні і радіокомпанії використовували блоки новин іноземних ЗМІ без підписання відповідних документів, сказав Ху, тому і було випущено повідомлення. «Мета нововведень - гарантувати точність і надійність новин, а також захистити права на інтелектуальну власність», - сказав Ху. Він додав, що Китай продовжуватиме співпрацювати з іноземними інформаційними агентствами.

Китайські теле- і радіокомпанії можуть використовувати іноземні матеріали тільки після дозволу Центрального телебачення, контрольованого державою. Ще одне обмеження дозволяє видавати китайські версії лише науковим і технічним іноземним журналам в співпраці з китайськими видавництвами, схваленими урядом.

«Що стосується політичних і релігійних видань, то вони не особливо підходять для національних і культурних умов в Китаї», - сказав замголови органу, який регулює друкарські ЗМІ, Лю Біньцзе. Лю підтвердив зроблене раніше припущення про те, що китайське видання американського музичного журналу Rolling Stone було закрите в березні після випуску одного номера через те, що не отримало належного дозволу влади, повідомляє Reuters.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY