Кількість згадок про Україну у провідних західних медіа та соцмережах у лютому зросла майже на 50%

Кількість згадок про Україну у провідних західних медіа та соцмережах у лютому зросла майже на 50%

11 Березня 2024
759
11 Березня 2024
10:46

Кількість згадок про Україну у провідних західних медіа та соцмережах у лютому зросла майже на 50%

759
Найбільша кількість статей про Україну в онлайн-медіа спостерігалась напередодні другої річниці повномасштабного вторгнення. При цьому російських спікерів у лютому цитували частіше, насамперед через інтервʼю Путіна Такеру Карлсону та смерть Олексія Навального.
Кількість згадок про Україну у провідних західних медіа та соцмережах у лютому зросла майже на 50%
Кількість згадок про Україну у провідних західних медіа та соцмережах у лютому зросла майже на 50%

Кількість статей про Україну у провідних міжнародних онлайн-медіа в лютому зросла на 43% порівняно з січнем, а кількість згадок у соціальних мережах — на 48%. Про це свідчать дані медіамоніторингу ГО Brand Ukraine.

У лютому в провідних міжнародних онлайн-медіа про Україну було опубліковано понад 23 тисячі статей. Їх загальне охоплення склало 377 млн контактів.

42% оригінальних публікацій про Україну вийшло англійською мовою, 37% — німецькою, 10% і 11% — французькою та іспанською відповідно. Більше половини всіх охоплень склали англомовні публікації.

Найбільша кількість статей про Україну за день спостерігалась 23 лютого, напередодні другої річниці повномасштабного вторгнення Росії до України. Іншими подіями, які викликали сплеск уваги медіа до України, стали відставка Валерія Залужного, смерть російського опозиціонера Олексія Навального та міжнародна зустріч у Парижі на підтримку України.

 

При цьому російських спікерів у лютому цитували частіше, що зумовлено насамперед інтерв’ю Путіна Такеру Карлсону та смертю Олексія Навального.

В соціальних мережах — Х, Facebook, Instagram, Youtube та Reddit — кількість згадок про Україну в лютому зросла на 48% порівняно з січнем, згідно з даними медіамоніторингової платформи Determ.

З огляду на частку голосу найбільш обговорюваною темою навколо України стала міжнародна підтримка — 28% статей. Друга річниця повномасштабного вторгнення, наступ РФ та битва за Авдіївку, антиросійські санкції та арешт російських активів, кадрові зміни у керівництві ЗСУ склали лише по 4–6% охоплень кожна.

Зокрема, у медіа обговорювали позицію експрезидента Дональда Трампа та республіканської партії США щодо допомоги Україні, нестачу боєприпасів для української армії. У західних медіа також акцентують на можливому розширенні агресії Путіна на інші країни, такі як країни Балтії або Польща. У лютому цей аргумент помітно посилився в інфополі.

У фокусі уваги були також угоди про співпрацю України у сфері безпеки з Німеччиною, Францією, Данією, Канадою та Італією. Активну дискусію в медіа також викликала заява президента Франції Емманюеля Макрона на міжнародній зустрічі в Парижі про потенційну можливість відправлення військ до України.

У статтях до річниці повномасштабного вторгнення писали про масові акції у світі на підтримку України, фотовиставки на тему війни, історії українських військових та біженців, вплив війни на психічне здоров'я людей. Медіа відзначали стійкість українців, незламність їхнього духу, готовність до боротьби за свою свободу та трансформацію українського націоналізму й ідентичності, що ґрунтуються на протистоянні Росії.

Медіа також відзначали роль президента Зеленського як військового лідера та згадували про його розбіжності з Валерієм Залужним, Віталієм Кличком та представниками ЗМІ.

У німецьких медіа додаткову увагу приділили вбивству 17-річного українського баскетболіста Володимира Єрмакова в Німеччині, в іспанських — смерті російського пілота Максима Кузьмінова в Аліканте та постраждалим українським біженцям через пожежу у Валенсії.

У соцмережах у лютому найбільш обговорюваною стала тема допомоги США Україні. Іншими трендовими темами стали інтервʼю Путіна Такеру Карлсону, антиросійські санкції та арешт російських активів, підтримка України країнами ЄС та Японією, друга річниця повномасштабного вторгнення, наступ РФ та бої в Авдіївці, втрати армії РФ в Україні.

Відзначимо, за даними моніторингу Brand Ukraine, у 2023 році зафіксовано спад активної уваги до України в міжнародних медіа. На 20% зменшилася кількість публікацій у міжнародних ЗМІ, а на 42% — кількість обговорень у соцмережах. Інтерес до України повернувся до рівня кінця 2021 року, вважають дослідники.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
759
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду