Курський фронт! Огляд політичних токшоу за 15 серпня 2024 року

Курський фронт! Огляд політичних токшоу за 15 серпня 2024 року

26 Серпня 2024
271
26 Серпня 2024
15:00

Курський фронт! Огляд політичних токшоу за 15 серпня 2024 року

271
На Прямому остерігалися нових етапів «великого крадівництва», а в Наталії Мосейчук розповідали, як без надзусиль знеструмити дев'ять російських областей.
Курський фронт! Огляд політичних токшоу за 15 серпня 2024 року
Курський фронт! Огляд політичних токшоу за 15 серпня 2024 року

«Вже на часі» та «Тема» були об’єднані розмовами про просування Сил оборони України у Курській області. Гості Прямого при цьому згадували законопроєкт про заборону РПЦ та корупцію під час війни. А от у студії Мосейчук міркували над тим, як можна вдарити по російській енергетиці, послабивши агресора.

15 серпня, «Вже на часі», Прямий

Гостями були народні депутати та депутатки: членкиня комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Ірина Геращенко («Європейська солідарність»), заступник члена постійної делегації у Парламентській асамблеї Ради Європи Юрій Камельчук («Слуга народу»), перший заступник голови комітету з питань правоохоронної діяльності Андрій Осадчук («Голос»), секретар комітету з питань інтеграції України до Європейського Союзу Валентин Наливайченко (ВО «Батьківщина»). Троє чоловіків і одна жінка.

Мова відразу пішла про Курську операцію Сил оборони України. Про неї гості відгукувалися схвально. Нардеп Валентин Наливайченко з ВО «Батьківщина» певен, що злам у війні вже стався, бо окупанти здаються у полон і проводять ротацію військ. При цьому «Україна воює за правилами» навіть на чужій території, сказала парламентарка Ірина Геращенко з «Європейської солідарності». Але зауважила: мовляв, афілійовані з Банковою анонімні телеграм-канали, коментуючи ситуацію, дозволяли собі жарти про сексуальне насилля над місцевими жінками. Також гостя розкритикувала владу за нібито корупційні схеми (до яких присутні згодом повернулися), згадавши зокрема «нове крадівництво в “Охматдиті”». Щоб розслідувати ситуацію, парламентарі з фракції Петра Порошенка навіть хочуть створити ТСК.

Також говорили про російське прикордоння. «Слуга народу» Юрій Камельчук говорив, що в Росії рано чи пізно буде «вибухова ситуація». А от на Донеччині, де окупанти поступово просуваються, стан справ, на думку гостя, не такий поганий, як «пишуть “експерти” в телеграмі». Українська армія «відкрила Курський фронт», не сумнівався Андрій Осадчук із «Голосу». Додавши, що західним партнерам саме час скасувати обмеження на використання переданої нам зброї. Треба інвестувати у власне озброєння, а не у «крадівництво», не відступала Ірина Геращенко. Тоді як влада, мовляв, «два роки нічим не займалася». Ще дорікала опонентам, що окремі «шефи» з Офісу президента керують депутатами в парламенті та блокують міжпарламентське співробітництво, не випускаючи опозиціонерів за кордон.

 Геращенко розповідає Камельчуку про ефективну дипломатію 

Також соратниця Порошенка згадувала тему, яку раніше вже обговорювали на Прямому: аудит Рахункової палати показав, що телеканал «Рада» може контролюватися приватною компанією «Кінокіт», яка отримує сотні мільйонів гривень із бюджету на виробництво контенту. «”Рада” віддана для оборудок ОП», — сказала Геращенко. І парламент, мовляв, не може дати цьому ради, бо монобільшість контрольована Банковою.

Далі перейшли до законопроєкту, що забороняє РПЦ в Україні. На момент етеру його ще не ухвалили: це зрештою сталося на пленарному засіданні 20 серпня. В етері ж ведуча Світлана Орловська говорила: голосування за документ прискорилося б, якби про це бодай «натякнув» президент Зеленський. Навели й пряму мову глави держави: той сказав, що у цьому питанні є підтримка від Ради церков. Ведуча тим часом знову повернулася до закордонних візитів народних депутатів. Розповівши про випадок, коли «не випустили “важковаговика” Петра Порошенка» (про це Орловська намагається говорити кожного етеру, який проводить). «Це ганьба», — підтримав медійницю Валентин Наливайченко.

Андрій Осадчук, коментуючи ситуацію з РПЦ та УПЦ МП, говорив, що питання треба «добити» (що у підсумку і сталося 20 серпня). Ще нардеп сказав, що Рада має ратифікувати Римський статут. Парламент ухвалив і це рішення на засіданні 21 серпня. «Це буде історичне голосування», — коментувала заборону РПЦ Ірина Геращенко. Нагадавши, що депутати від «ЄС» також прагнуть утворити тимчасову слідчу комісію щодо можливої корупції довкола ремонту лікарні «Охматдит», постраждалої від ворожого обстрілу.

Далі Геращенко нагадала присутнім: мовляв, за власної каденції «п’ять років за все відповідав Порошенко», а от чинний президент начебто намагається не нести відповідальності за ситуації, котрі можуть скомпрометувати чинну владу. Наприклад, за кадрові призначення. Примітно, що цього ж дня в етері «Теми» на каналі Наталі Мосейчук медійниця характеризувала Володимира Зеленського саме як лідера, який не боїться брати відповідальність за складні рішення. Скільки етерів, стільки й думок.

«Як боротися з корупцією під час війни?», — цікавилася наприкінці етеру Світлана Орловська. Представник монобільшості Юрій Камельчук мав свій рецепт: на важливі державні посади треба призначати бойових командирів із незаплямованою репутацією.

15 серпня, «Тема», ютуб-канал Наталі Мосейчук

Гостями були енергетичний експерт Віктор Куртєв, аналітик Владислав Оленченко, колишній міністр розвитку економіки (2019-2020), політичний радник, колишній перший заступник гендиректора НТКУ Олександр Харебін. Загалом троє чоловіків.

Випуск нині мав назву «Курськ. Між ескалацією і миром». Наталія Мосейчук, коментуючи просування українських воїнів у російській прикордонній області, сказала: російські військові «аналітики», аналізуючи ситуацію, «співають осанну» Зеленському та Сирському. Колишній топменеджер НТКУ Олександр Харебін розмову підтримав: мовляв, ця ситуація стане для російського керівництва «раковою пухлиною», яка не відразу відчувається як серйозна проблема, хоча і є такою насправді. Аналітик Владислав Оленченко вів далі: на його погляд, міф про «червоні лінії» кремлівського режиму, який підтримували й посадовці США, зруйновано. Плюс маємо «ефект медійної бомби»: Україна знову на перших шпальтах і цікава західній авдиторії. Та і дух нації, певен гість, після Курської операції добряче піднявся.

Тут присутні згадали окремих блогерів, які переконують підписників, що жодного успіху у прориві прикордоння немає, натомість від Росії швидко прилетить «отвєтка». Кого мають на увазі — прохопився Олександр Харебін, сказавши, що «“цнотливі” блогери з Лаврської свідомо принижують рівень цієї операції» і це, мовляв, «гидко». Нагадаємо, на цій вулиці у Києві розташований офіс політичної партії «Європейська солідарність». Ведуча при цьому сказала, що в соцмережах «рівень срачів знизився».

  Олександр Харебін полює на цнотливих опозиційних блогерів 

Експерт з енергетики Віктор Куртєв провадив, що перемогти Росію воєнним шляхом ми не можемо, тож мусимо посіяти на території загарбника «смуту». Наталія Мосейчук згадала свою улюблену тему: в Афганістані на боці СРСР, мовляв, теж воювали необстріляні строковики, але жодних протестів матерів це не викликало, як і зараз. Згодом, говорячи про наступ наших військ на Курщині, ведуча жартувала, мовляв, уявіть — Зеленський і Єрмак кажуть: «в Омані ми все так і планували».

Аналітик Владислав Оленченко далі згадав про свіжу на момент етеру статтю видання Wall Street Journal, де йшлося, що до підриву газогонів «Північний потік» у 2022 році можуть бути причетні тодішній головком ЗСУ Залужний і президент Зеленський. На думку гостя, так західні партнери, зокрема США, начебто виправдовуються перед Росією, що до інциденту не причетні.

Мосейчук звернула увагу, що у матеріалі ледь не напряму звинувачують Валерія Залужного. Олександр Харебін пояснював: ані тодішній головком, ані ЗСУ до підриву стосунку не мають, а матеріал є провокацією, спрямованою проти іміджу України на міжнародній арені. Віктор Куртєв, з іншого боку, допитувався: а яка з того вигода власне для Росії, якщо йшлося про прямі економічні збитки? Харебін додав: згадка у статті розвідника Романа Червінського вказує на те, хто в Україні зацікавлений у поширенні подібних матеріалів.

Далі знову говорили про спецоперацію на Курщині. Ціллю наших оборонців міг бути контроль газової станції у Суджі, припустила Наталія Мосейчук. Енергетичний експерт Віктор Куртєв у цей час міркував, як Україна може вдарити по російській енергетиці. Мовляв, захоплювати Курську АЕС недоречно: тоді ми станемо такими ж, як і російські терористи. Натомість гість показав слайд, на якому було вказано розгалуження електромереж у російському прикордонні. І додав, що українці можуть уразити кілька ліній електропередач, при цьому знеструмивши до 9 областей Росії, близьких до кордону. Ще гість припускав, що під час окупації Запорізької АЕС могла бути домовленість про зумисну здачу важливого об’єкту військам агресора.

Потому заговорили й про ситуацію на фронті. Олександр Харебін нагадав, що «на Донбасі ми втрачаємо людей і населені пункти», тож командуванню і керівництву держави треба «вивчати попередні помилки». «ATACMS можуть закінчитися вже у листопаді», — провадила далі ведуча. Ще питала у гостей, яке найгірше рішення може прийняти Росія у відповідь на події у Курській області? Віктор Куртєв відповідав: у Росії немає запасу міцності, а в України є ресурси, аби знесилити агресора.

Під кінець Наталія Мосейчук поділилася думкою, що нинішній «ефір надихає». А ще сказала, що, читаючи російських військових аналітиків (прізвища не називала), побачила, як ті, зокрема, захоплюються здатністю Володимира Зеленського «брати на себе негативні кейси». Нагадаємо, того ж дня на Прямому президента якраз сварили за начебто небажання нести відповідальність за речі, що компрометують владу.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
271
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду