«Не берете у НАТО — візьмемо грошима». Огляд політичних токшоу за 4 липня 2024 року

«Не берете у НАТО — візьмемо грошима». Огляд політичних токшоу за 4 липня 2024 року

16 Липня 2024
229
16 Липня 2024
13:00

«Не берете у НАТО — візьмемо грошима». Огляд політичних токшоу за 4 липня 2024 року

229
На Прямому нарікали, що українська влада здає позиції на міжнародній арені напередодні саміту НАТО. А Наталя Мосейчук закликала не вірити «зливам».
«Не берете у НАТО — візьмемо грошима». Огляд політичних токшоу за 4 липня 2024 року
«Не берете у НАТО — візьмемо грошима». Огляд політичних токшоу за 4 липня 2024 року

На телеканалі «Прямий» гості обговорювали позиції України напередодні саміту НАТО, що пройшов з 9 по 11 липня у Вашингтоні, та подальшу підтримку нашої держави партнерами. На ютуб-каналі Наталі Мосейчук говорили, що не варто довіряти вкидам про російські ініціативи щодо сталого миру. І трохи хвалили Володимира Зеленського.

4 липня, «Вже на часі», Прямий

Участь традиційно брали народні депутати: член Комітету Верховної Ради України з питань транспорту та інфраструктури Микола Величкович («Європейська солідарність»), член комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Ігор Кривошеєв («Слуга народу»), перший заступник голови комітету з питань правоохоронної діяльності Андрій Осадчук («Голос»), член комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Вадим Івченко (ВО «Батьківщина»). Четверо чоловіків.

Ішлося про план миру від України. У студії навели пряму мову президента Зеленського з інтерв’ю Bloomberg, де він, зокрема, говорив, що «у нас стоять 14 бригад, які неукомплектовані, у яких немає відповідної зброї» через затримки західних поставок. Надкритичний до чинної влади ведучий Олександр Близнюк цікавився у гостей, чи варто було главі держави озвучувати аж таку точну інформацію, підіграючи ворогу?

Натомість нардеп від «Голосу» Андрій Осадчук погоджувався з президентом: постачання західної зброї йде дуже повільно, а от від України партнери постійно вимагають конкретних дій на кшталт контрнаступу 2023 року. «Нам не дають перемогти», — виснував гість, і нині команда Зеленського перебуває у «безвиході». Микола Величкович із «Європейської солідарності» говорив, що про деякі міжнародні візити частина нардепів дізнається з медіа.

Ведучий далі розкритикував позицію Володимира Зеленського, озвучену у спілкуванні з представницею видання The Philadelphia Inquirer. «Якщо Америка боїться дратувати Путіна — а саме через це нас не запрошують до НАТО, — то ми просимо наших стратегічних партнерів, Сполучені Штати Америки, дати нам максимально все те, що нас може захистити. Ми просимо “Патріоти”, ми просимо достатню кількість F16, ми просимо можливості використовувати зброю, щоб захистити себе. Якщо НАТО ще не готове нас захистити та взяти у свій союз, то ми просимо дати нам усе, щоб ми могли захистити себе самі», сказав тоді Зеленський. Близнюку таке «роздоріжжя» не сподобалося: мовляв, дайте лише зброю це не позиція, треба наполягати й на тому, й на тому. «Це — дитяча позиція», — погодився нардеп Величкович.

Олександр Близнюк — про позицію Зеленського

Натомість представник монобільшості Ігор Кривошеєв згадував так звані «мирні пропозиції», які Росія начебто возила на розгляд до США та про які говорили різноманітні медійні персони. На думку гостя, такі інфовкиди свідчать, що Росія зараз доволі слабка. «Вони роблять кроки назад», — погоджувався Андрій Осадчук. «Пропозиції Путіна» коментував і представник «Батьківщини» Вадим Івченко. Той узявся будувати варіанти подальшого розвитку подій: мовляв, раптом Зеленський винесе деякі пункти з озвучених планів на референдум, і частина українців підтримає їх, інша все одно буде проти. А це шлях до громадянської війни.

Далі вже говорили про міжнародне турне прем’єра Угорщини Віктора Орбана, який на початку завітав і до України, вперше за тривалий час. «Приїжджав заради себе», — вирішив нардеп Осадчук, вказуючи на бажання Орбана здобути особисті політичні бали під виглядом миротворчої місії. З цим погодився і представник монобільшості Кривошеєв. «Українська дипломатія має працювати не лише із союзниками», — додав парламентар Величкович.

Тут саме настав час критикувати владу за те, що Україна досі не має послів навіть у важливих країнах Європи. «Це — загадка від Офісу президента», — говорив представник «Голосу» Андрій Осадчук. «Хто з наших посадовців виступав на європейському телебаченні?» — цікавився у гостей Олександр Близнюк. Вочевидь, не маючи на увазі президента України, який регулярно дає інтерв’ю західним медіа. Таке було не раз, відбивався Ігор Кривошеєв, та нині, мовляв, на ситуацію негативно впливає заборона виїзду за кордон для окремих депутатів (до слова, одна з улюблених тем Прямого). «Ці обмеження — незаконні й неконституційні», — не здавався Осадчук. «За кордоном ми всі за Україну», — додав Величкович.

«Задача Офісу президента — принижувати парламент», — не відступав Андрій Осадчук. Ще додав, що у Кабміні нині немає близько 30% міністрів, деяких тривалий час. Натомість ведучий згадав матеріал від «Української правди» про те, що Володимир Зеленський начебто «втомився» від прем’єра Дениса Шмигаля. Микола Величкович нарікав, що урядовці не ходять звітувати у парламент, бо той «втратив суб’єктність». Не кожен хоче йти у Кабмін, адже «команда президента цинічно зливає своїх», — розійшовся нардеп Осадчук.

Наприкінці ведучий і гості згадали, що етер вийшов на День Незалежності США, тож привітали закордонних партнерів. Олександр Близнюк цього разу вів «Вже на часі» без постійної супутниці Світлани Орловської. Тож цього разу теза про необхідність якнайшвидше створити уряд національної єдності, яку так любить повторювати медійниця, в етері не прозвучала.

4 липня, «Тема», ютуб-канал Наталі Мосейчук

У студії та на зв’язку були член комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Богдан Яременко («Слуга народу»), керівник Центру протидії дезінформації при РНБО Андрій Коваленко, ексрадник міністра внутрішніх справ Вадим Денисенко, виконавчий директор Renew Democracy Initiative Уріель Епштейн. Загалом четверо чоловіків.

Нинішній випуск назвали «Дорожня карта перемовин». Неважко було зрозуміти, про що спілкуватимуться ведуча та гості. «Це не токшоу, це — круглий стіл, де ми моделюємо ситуацію», — пояснила Наталія Мосейчук. Далі на екран вивели спочатку пряму мову Володимира Зеленського про розуміння завершення війни від України, а потім показали коментарі медійників Матвія Ганапольського та Дмитра Гордона. Котрі практично однаковими словами описували так званий «мирний план» Путіна, який Росія начебто передала на розгляд до США. Про документ Гордон, за його словами, дізнався «з власних джерел».

Гості міфічний проєкт розкритикували. Уріель Епштейн певнив, що для Росії це перемир’я буде «перекуром». Натомість Захід, зокрема США, говорив політичний коментатор, мали би значно активніше допомагати Україні. Нардеп Богдан Яременко зі «Слуги народу» назвав інформацію «туфтою». Бо ніхто, мовляв, достеменно не знає, чи існує взагалі подібний план. Тож, обговорюючи цей вкид, пояснює гість, навіть учасники нинішнього етеру підіграли російській пропаганді.

Тепле підігрування російському агітпропу під чай та солодощі

Керівник Центру протидії дезінформації при РНБО Андрій Коваленко, своєю чергою, сказав, що блогер Юрій Швець, який теж любить поширювати подібного штибу інформацію, попри те, що живе у США, завербований Головним розвідуправлінням Росії. Тож інформаційні вкиди на кшталт вищезгаданого, розповідав військовий, є своєрідним заміром інтересів української аудиторії, який проводить Росія. А ще намаганням грати у клікбейт. Принагідно відзначимо, що і сама Наталія Мосейчук не гребує «жовтими» заголовками для збільшення переглядів власного контенту.

Ексрадник міністра внутрішніх справ Вадим Денисенко також додав, що Росія хоче розкручувати наратив про те, що мирних перемовин не бажає саме Україна. Тоді як поширений Гордоном план вважає нереалістичним. Адже деякі його пункти на кшталт обговорення передачі окупованих земель Херсонщини та Запоріжжя під українську юрисдикцію є такими, на які російський диктатор ніколи б не погодився.

Поки політкоментатор Епштейн критикував дебати між кандидатами у президенти США, ведуча говорила, що Володимир Зеленський нині перебуває у непростій ситуації. Адже виграшного для України варіанту закінчення війни наразі не видно, тож із чим глава нашої держави має вийти на поля другого саміту миру, який планують провести цьогоріч? Такого типу саміти це «не про мир, а про консолідацію», — заперечив Богдан Яременко. Додавши, що «Зеленський не хоче переговорів, він хоче перемоги». Вадим Денисенко говорив, що наша держава має працювати з Китаєм, а також республіканцями у США. А прем’єра Угорщини Віктора Орбана, який днями відвідав низку країн з «миротворчою місією», гість назвав «квазіпосередником».

Богдан Яременко вів далі. Мовляв, Україні важко, але і росіяни зазнають великих втрат. Вадим Денисенко сказав, що Путін готовий воювати найближчі роки й тому у переговорах не зацікавлений. Наталія Мосейчук запитувала гостей про саміт НАТО у Вашингтоні: чи буде він переламним для України? Яременко віджартувався, що «не берете у НАТО — візьмемо грошима» (нагадаємо, проти тези Зеленського «не берете у НАТО — дайте хоча б необхідну зброю» активно виступали ведучий і гості токшоу на Прямому).

Далі ведуча розпитувала у керівника Центру протидії дезінформації при РНБО Андрія Коваленка, як його підопічні борються з фейками. Військовий відповів, що спростування починається з пошуку першоджерела. У випадку з «мирним планом» Росії, начебто доправленим до США, першим інформацію оприлюднив згадуваний вище блогер Юрій Швець. Коваленко нагадував, що «секретні плани у блогерів не опиняються». При цьому додав, що є і пул медійних персон, які на добровільних засадах допомагають саме ЦПД у спростуванні інфовкидів.

Наприкінці етеру Наталія Мосейчук дякувала людям, котрі допомагають війську. Персонально згадала аграрія Олександра Поворознюка, який, начебто після її особистого прохання, відремонтував для захисників спецтехніку. Вадим Денисенко ще сказав, що у найближчі місяці Росія і далі намагатиметься схиляти Україну до переговорів, але на своїх, загарбницьких умовах.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
229
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду