Секундомір для Мосейчук і Гордон-сексист. Огляд токшоу за 18–22 травня 2020 року

Секундомір для Мосейчук і Гордон-сексист. Огляд токшоу за 18–22 травня 2020 року

25 Травня 2020
4404
25 Травня 2020
10:00

Секундомір для Мосейчук і Гордон-сексист. Огляд токшоу за 18–22 травня 2020 року

4404
Ведучі NewsOne перепрошують за дезінформацію, Зеленського називають «сбитой фигурой», а інтерв’ю з Гіркіним виявляється «контрпропагандою».
Секундомір для Мосейчук і Гордон-сексист. Огляд токшоу за 18–22 травня 2020 року
Секундомір для Мосейчук і Гордон-сексист. Огляд токшоу за 18–22 травня 2020 року

На тижні обговорення на токшоу крутилися довкола двох гарячих тем: пресконференції Зеленського за результатами року роботи та записів телефонних розмов, голоси на яких схожі на Байдена та Порошенка. Натомість, у проєкті Шустера дали висловитися ньюсмейкеру попереднього тижня — Дмитру Гордону, журналістську роботу якого більшість інших гостей студії сприйняли цілком схвально.

18 травня, «Свобода слова», ICTV

До студії прийшли прем’єр-міністр Денис Шмигаль, спікер Верховної Ради Дмитро Разумков, члени фракції «Слуги народу» Дмитро Наталуха, Андрій Герус і Данило Гетманцев, заступник голови фракції «Голосу» Ярослав Железняк, член фракції ВО «Батьківщина» Іван Крулько, член депутатської групи «За майбутнє» Ігор Палиця, радник голови Офісу президента Ігор Уманський. Загалом дев’ятеро чоловіків.

 

Попри заяви про важливість дотримання маскового режиму, ані сам прем’єр, ані інші гості, ані ведучий масок під час етеру при собі не мали. Крім того, автори проєкту, схоже, вирішили мінімізувати у студії політичні сварки, адже з-поміж затятих опозиціонерів цього вечора до студії завітав лише соратник Тимошенко Іван Крулько.

Тож представники влади змогли в комфортній атмосфері звітувати про зроблене. Хоча і в таких умовах виходило не надто переконливо. Зокрема у першого промовця — голови парламенту. Дмитро Разумков, як зазвичай і на інших етерах, говорив украй розмито. Зокрема, про важливість законопроєкту про подвійне громадянство, що його ініціював президент (хоча наступного дня документ із розгляду зняли) та про те, що програма дій Кабміну потребує суттєвого доопрацювання.

Голова Кабміну Денис Шмигаль, вийшовши до мікрофону, знову без конкретики говорив про підтримку пенсіонерів, підприємців, фермерів, а також нагадав, що саме в Україні запрацює після чергового етапу пом’якшення карантину — з 22 травня. Чи не найвагомішою заявою Шмигаля стало те, що вартість електроенергії для населення в Україні не зросте.

Гості студії закидали главі уряду бездіяльність на тлі епідемії та слабкість програми дій кабміну, яка, за твердженням окремих нардепів, схожа на реферат. Денис Шмигаль відбивався тим, що нині документ доопрацьований, містить понад 100 сторінок і готовий до розгляду у парламенті.

Під час короткого «прем’єрського блоку» «Свободи слова» знову випливла проблема неякісної комунікації між різними гілками влади. Бо ж Денис Шмигаль у студії твердив, що дефіциту кадрів у Кабміні немає, адже Мінкульт, Міносвіти та Міністерство енергетики нині очолюють «доволі професійні» в. о. або т. в. о., частина яких має шанс стати повноцінними міністрами. Тоді як Зеленський на пресконференції у середу поскаржився на кадровий голод.

Далі гості «Свободи слова» по черзі намагалися донести кожен свою ключову думку. Представник монобільшості Данило Гетманцев розповідав про важливість співпраці з Міжнародним валютним фондом, нардеп із групи «За майбутнє» Ігор Палиця, навпаки, твердив про доцільність реструктуризації зовнішнього боргу. Інший член президентської фракції — Андрій Герус — не втратив нагоди сказати, що канал «Україна» «захищає інтереси Ахметова» (ми теж про це писали — Авт.), а також розповів, що готується законопроєкт із урегулювання «зелених» тарифів.

На конкретику ведучий сподівався, коли до мікрофону вийшов ексміністр фінансів, а нині радник голови Офісу президента Ігор Уманський. У нього Вадим Карп’як намагався допитатися про схеми, які начебто реалізувалися на митниці та податковій. Та Уманський лише розповів, що внаслідок махінацій бюджет, мовляв, недоотримав  п’ять мільярдів гривень несплаченого податку на додану вартість. Хто стоїть за тими схемами, колишній урядовець так і не сказав.

Завершувався етер промовою члена фракції «Батьківщини». Іван Крулько розповів, як члени «Батьківщини» хочуть урятувати український народ від бідності. Де взяти додаткові кошти на соціальні програми, пропоновані соратниками Тимошенко (за підрахунками ведучого — близько 100 мільярдів гривень), за дефіциту бюджету у 300 мільярдів, Вадим Карп’як ніяк не міг допитатися у гостя. Натомість Іван Крулько ще й звинуватив ведучого у маніпулюванні цифрами, а про гроші закликав питати у влади. Такі пересмикування неабияк роздратували зазвичай спокійного Карп’яка, який просто-таки вимагав у гостя перейти від популізму до конкретики. Втім нічого конкретного Крулько так і не запропонував. Крім, хіба що, пропозицій «потрусити» «Нафтогаз» та розібратися у схемах, про які говорив Ігор Уманський. Під завісу етеру до сварки з членом «Батьківщини» долучився й представник монобільшості Данило Гетманцев.

19 травня, «Пульс», «112 Україна»

Гості студії (за черговістю сольних блоків): перший — ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль, другий — громадський діяч та завсідник каналів Медведчука Дмитро Співак (відеозв’язком), третій — телеведучий та бізнесмен, теж завсідник каналу Андрій Пальчевський (відео), четвертий — голова ВРУ Дмитро Разумков. Гуртовий етер: народні депутати Віктор Чорний (фракція «Опозиційної платформи – За життя»), Ірина Верещук («Слуга народу»), Іван Крулько (ВО «Батьківщина»), екскандидат у нардепи від ОПЗЖ Володимир Кацман, політкоментатор Михайло Чаплига, представник «Нацкорпусу» Сергій Коротких. Телефоном вмикалася політична діячка Надія Савченко. Разом 11 гостей (дев’ятеро чоловіків та двоє жінок). Говорили про коронавірус, економічну кризу, діяльність парламенту та президента, рейтинги політичних сил тощо.

20 травня, «Український формат», NewsOne

У передмову прийшов той, хто з’являється на «112 Україна» та NewsOne не рідше, ніж штатні працівники цих каналів — політичний діяч та «експерт» якнайширшого профілю Дмитро Співак.

Сумували за «якісною» аналітикою? Тоді він іде до вас

Упродовж етеру на студійний екран виводили епізод, коли запитання від представниці NewsOne Діани Панченко під час пресконференції президента України переросло у міні-інтерв’ю з ним. Тож ведуча «Українського формату» почувалася у ролі людини, яка «затролила» президента, всю програму приймаючи похвалу від гостей.

Першу хвилю у штормі вихвалянь Панченко пустив якраз Дмитро Співак. Він дякував ведучій, а в її обличчі хвалив «настоящую украинскую журналистику»: мовляв, не дарма отримала відзнаку «Журналіст року».  Якби ж Дмитро Співак сам опинився на галявині Маріїнського парку, то спитав би у Володимира Зеленського, скільки можна влаштовувати у владу представників студії «Квартал 95»? Вочевидь, гість не звернув уваги, що таке запитання під час пресконференції президенту ставив журналіст «Української правди».

Далі Дмитро Співак повернувся до своєї головної місії на каналах Віктора Медведчука — «експертно» коментувати будь-яку, задану ведучими, тему. Нині це було спілкування Зеленського зі ЗМІ. Найбільше критики з уст Співака глава держави отримав за думки про можливість балотування на другий термін (адже рік тому Зеленський говорив про одну каденцію).

На думку Співака, президент не причетний до корупційних скандалів, але оточення аж занадто прагне помістити його в «теплу ванну». Порції критики гість «відважив» і Кабміну, й очільникам відомств. Зокрема, ексголові Держмитної служби Максиму Нефьодову. Під завершення сольного блоку  політичний діяч зачитав сатиричний вірш про першу річницю правління Зеленського.

У колективних танцях на кістках чинної влади брали участь народні депутати Нестор Шуфрич, Ренат Кузьмін (ОПЗЖ), Ірина Верещук, Олександр Качура («Слуга народу»), радник голови Офісу президента Ігор Уманський, ексміністр економіки Тимофій Милованов, політтехнологи Володимир Петров та Дмитро Раїмов, політичні коментатори Віктор Таран та Кирило Куликов, голова Закарпатської ОДА часів Порошенка Геннадій Москаль, нардепка 8 скликання і колишня бранка Кремля Надія Савченко, телеведучий та бізнесмен Андрій Пальчевський (скайпом), світська левиця та представниця агробізнесу Ірина Паламар.

 

Перед стартом обговорення в етері NewsOne сталося небачене: ведучий «Українського формату» Віталій Дикий… перепросив у глядачів за «інформацію, що не відповідає дійсності». Мова — про випуск програми «Протистояння» від 8 травня, окремі гості якого розповідали про єврейські дивізії СС під час Другої світової війни. Та вибачення Віталія Дикого, вочевидь, не подіяли на членів Нацради з питань телебачення і радіомовлення, яка наступного дня призначила позапланову перевірку NewsOne.

Найбільше маніпулятивних тез, не підкріплених фактами, озвучував цього разу очільник Закарпатської ОДА часів Порошенка Геннадій Москаль. Він твердив, що нині — «роковини» правління Зеленського, а через недолугість власної політики президент може не пробути на посаді й однієї повної каденції. Представникам «Слуги народу» Москаль прогнозував повний програш на місцевих виборах (з чим посперечалися би соціологи). Також Геннадій Москаль твердив, що за часів Зеленського в Україні стало втричі більше конвертаційних центрів, ніж за Порошенка. При цьому жодної цифри, як і джерел, на які посилається, гість не назвав.

Агресія Москаля у студії дозволяла представникам ОПЗЖ розслабитися, лише вставляючи окремі репліки. Наприклад, Шуфрич запитував у Верещук, що стало краще за каденції Зеленського? Конкретної відповіді та надати так і не змогла, видавивши з себе кілька слів про здешевшання пального та зниження ціни на газ. В цей час політтехнолог Дмитро Раїмов, похваливши Діану Панченко за запитання на президентській пресконференції, розкритикував оточення глави держави та персонально Юлію Мендель. Бо президент на заходах такого рівня, мовляв, не мусить «просить пописять». Нардеп від ОПЗЖ Ренат Кузьмін ствердив, що «нам нужно заменить этого президента… Он должен уйти раньше».

Як завжди на етерах каналів ОПЗЖ, гості у студії мусували тему миру на Донбасі, який за рік Зеленського при владі так і не настав. Автори токшоу наводили статистику загиблих, показували страшні кадри зруйнованих населених пунктів, але при цьому й словом не згадали про Росію.

Та у центрі уваги групового етапу програми все ж був Геннадій Москаль. Агресивні нападки діяча на присутніх у студії представників влади переростали у сварки: то з Іриною Верещук, то з Тимофієм Миловановим. Останнім доводилося відбиватися, а ведучим — добряче тиснути червону кнопку, аби зупинити крики. Йдучи зі студії посередині ефіру, Геннадій Москаль навіть виніс «модний вирок» Тимофію Милованову, який прийшов на програму у рожевих шкарпетках. Ексголова Закарпатської ОДА порадив колишньому міністру «змінити носки». Схоже, у фешн-критика Михайла Добкіна з’явився серйозний конкурент.

Москаль демонструє власний рейтинг довіри до слів Милованова

Трохи відволіктися від критики влади гості змогли, обговорюючи тему записів, оприлюднених днями нардепом Деркачем. Голоси на яких начебто належать колишньому віцепрезиденту США Джозефу Байдену та Петру Порошенку. Врешті-решт гості зійшлися на думці, що Порошенко таки «не сяде». Хоча Андрій Пальчевський, вийшовши на зв'язок скайпом, і радив «посадить Порошенко, иначе потом посадят уже Зеленского».

Далі — більше: присутній у студії нардеп від монобільшості Качура запитував Пальчевського, чи готовий той піти на праймеріз кандидатів від «Слуги народу» на посаду київського міського голови? Навіщо представникам «зеленої» команди запрошувати до співпраці чергового сумнівного діяча, зважаючи на негативний досвід із Дмитром Співаком, не зрозуміло. Андрій Пальчевський сказав, що кандидатом в мери Києва від «Слуги народу» буде нинішній заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко. Качура лише підтвердив, що Ляшко братиме участь у праймеріз.

У студії в цей час завершилося опитування глядачів, чи варто Володимиру Зеленському йти на другий термін. Схвалили ідею лише 34% респондентів.

На післямову залишилася Ірина Паламар та долучилися нардеп 8 скликання Дмитро Лінько (Радикальна партія Ляшка), політкоментаторка Олександра Решмедилова та соратниця Надії Савченко Тетяна Проторченко. Разом 18 гостей (13 чоловіків та п’ятеро жінок).

У пост-шоу, традиційно для проєкту, ведучий та гості «пережовували» сказане в основному блоці. Ірина Паламар, зокрема, розповідала, що Порошенка не посадять через потужне західне лобі, а чинний президент Зеленський — і взагалі «сбитая фигура». Сама ж діячка «пошла бы в аграрное министерство, но ничего бы там сделать не смогла через отсутствие политической воли». Враховуючи, що на одному з попередніх ефірів Паламар розмірковувала над ідеєю «продаться западным структурам», складається враження, що гостя не просто критикує нинішній лад, але й сама не проти змінити місце роботи.

21 травня, «Народ проти», ZIK

Гостем першого сольного блоку став народний депутат від монобільшості, голова комітету з питань здоров’я нації Михайло Радуцький. Журналістів, які зазвичай імітують дискусію, під час інтерв’ю з нардепом у студії не було. Тож «дотиснути» гостя мала ведуча. Наташа Влащенко просто-таки бомбардувала Радуцького запитаннями про «медреформу Супрун». Свого негативного ставлення та участі в боротьбі з реформою ведуча не приховує. Та за браком обґрунтування запитання ведучої подекуди виглядали поверхнево, а нападки — надуманими. Михайло Радуцький, будучи більш заглибленим у медичну галузь, атаки ведучої легко відбивав. Розповідаючи, що Супрун — не автор, а виконавиця змін, і реформу зупиняти не будуть, а лише вдосконалять.

У другому індивідуальному блоці на «допит» втрапив радник голови Офісу президента, ексміністр фінансів Ігор Уманський. У студії були екскандидат у нардепи від ОПЗЖ Володимир Кацман, журналісти Ігор Лесєв та Юрій Молчанов (відеозв’язком).  Уманський, зокрема, поділився думками, що націоналізація «Приватбанку» була правильним рішенням, а от на запитання гостей про доречність емісії грошей та реструктуризації зовнішнього боргу чітких відповідей не дав. Ведуча, яка зі старту етеру була в медичних рукавичках, перед гуртовою частиною їх зняла.

У гуртових дебатах брали участь Кацман та Молчанов, залишившись після сольного блоку. А приєдналися до них народні депутати Данило Гетманцев, Олена Шуляк і Роксолана Підласа («Слуга народу»), Олег Волошин і Микола Скорик («Опозиційна платформа – За життя»), нардеп 8 скликання Ігор Луценко (ВО «Батьківщина»), політичний коментатор Михайло Чаплига, голова Закарпатської ОДА часів Порошенка Геннадій Москаль, телеведучий Максим Назаров і екскерівник Голосіївського управління поліції Києва Денис Ярославський. Відеозв’язком долучилися підприємець Олексій Давиденко, дипломат Андрій Теліженко, політик і блогер Анатолій Шарій. Разом 18 гостей (16 чоловіків та двоє жінок). Резонували Юрій Михальчишин (екснардеп-свободівець) та Максим Бужанський (чинний депутат від монобільшості), обидва — скайпом.

 

Ніхто з тих, хто приходив до студії, засобів захисту не використовував. А от Геннадій Москаль, який останнім часом став завсідником каналів Медведчука через нетерпимість до чинної влади, як завжди, використовував засоби нападу на присутніх у студії представників чи симпатиків команди Зеленського. Щоправда, зайшовшись у критиці, посперечався навіть із представником ОПЗЖ Олегом Волошиним (політики чубилися довкола «плівок Порошенка», чесне ім’я якого обстоював Москаль). Маніпулював політкоментатор Михайло Чаплига: кричав, що «Порошенко торгував посадами, а Зеленський — землею». Ще більше галасу у студії зчинилося, коли представники і опоненти влади сперечалися щодо закону про профспілки.

 

Звичний вигляд Геннадія Москаля на токшоу за участю представників влади

Коли ж зайшлося безпосередньо про рік від моменту інавгурації Зеленського, на зв'язок зі студією вийшов блогер Анатолій Шарій. Він діями нового президента розчарований, адже у ньому «видит того же Порошенко».

На закуску автори проєкту приберегли тему про «вбивцю» Сергія Стерненка, якого, мовляв, ніяк не притягнуть до відповідальності. Ігорю Луценку, який взявся захищати права одеського активіста, було непереливки: проти нього була не лише левова частка гостей, а й ведуча. Влащенко казала, що Стерненко «вбив беззбройну людину», нардеп від ОПЗЖ Скорик називав активіста «отморозком», а його ідеологічний колега — журналіст Лесєв — згадував, що одесит, мовляв, приторговував наркотиками. А отже, такі «мразі» мають сидіти у в’язниці. Зрештою, після майже годинного «народного суду» (без присутності обвинуваченого), на захист Стерненка також став резонер Юрій Михальчишин. Зауваживши, що таку проблему «мають обговорювати професіонали».

На завершення програми у студії навели результати голосування, чи відчувають глядачі зміни на краще за час правління Зеленського? Ствердно на запитання відповіли лише 10% опитаних.

21 травня, «Право на владу», «1+1»

Учасниками програми у студії стали народні депутати Артур Герасимов («Європейська солідарність»), Ігор Палиця (група «За майбутнє»), голова Виконкому реформ Михеїл Саакашвілі, дипломати Андрій Теліженко та Олександр Чалий. Відеозв’язком долучалися нардепи Олександр Дубинський («Слуга народу»), Юрій Бойко (ОПЗЖ), прокурор Костянтин Кулик, американський військовий Гаррі Табах, колишній посол США в Україні Джон Гербст. Разом 10 чоловіків. Ніхто засобів індивідуального захисту не використовував.

Темою програми стали записи, оприлюднені Андрієм Деркачем, де зафіксовано розмови людей, чиї голоси схожі на Байдена та Порошенка. Назвали випуск «Американський слід».

Першим до мікрофону покликали колишнього співробітника посольства України у США Андрія Теліженка. Той сказав, що у Вашингтоні «шоковані записами» і проводять розслідування, та поки що справа на руку Трампу (як супернику Байдена у боротьбі за президентське крісло) не грає. Також гість підтвердив слова нардепа з монобільшості Олександра Дубинського, що представник Держдепу Джордж Кент просив Україну не давати хід розслідуванню.  Ведуча ток-шоу не зазначила, що Теліженко не безсторонній у цій справі та має неоднозначну репутацію.

Співголова парламентської фракції «Європейської солідарності» Артур Герасимов цього разу не просто мав донести глядачам, що Порошенко хороший, а мусив відбивати нападки на лідера. Тож зі старту промови назвав дипломата Теліженка «шахраєм і шарлатаном», пославшись на слова колишнього очільника МЗС Бориса Тарасюка, які той колись сказав в інтерв’ю. А коли ведуча апелювала до того, що «якби я вам переказала, що про вас усі говорять… то вам би було соромно сюди приходити», Артур Герасимов додав до виступу й елементи перфоменсу: показав їй секундомір, зауваживши, що Мосейчук перебила його на 31 секунді.

 

Говорить і показує Артур Герасимов

В іншому виступ Герасимова був нудним і прогнозованим. Нардеп розповідав про «вигоду Кремля», владу, яка «попалась на російський гачок» і про те, що зусиллями чинного президента Україна майже втратила партнерську підтримку США, здобуту за каденції Порошенка. Дали у студії й пряму мову лідера «Європейської солідарності»  Петра Порошенка, де той говорив про причетність до скандалу української владної верхівки та перераховував свої дипломатичні звитяги. Слідом за цим показали й слова Володимира Зеленського про записи Деркача та долю Порошенка.

Ані Порошенко у відеозверненні, ані Герасимов у студії «Права на владу» не заперечували того, що на записах звучить саме голос п’ятого президента України. Співголова фракції «ЄС» лише називав матеріали «сфабрикованими фрагментами». Тим часом колишній посол США в Україні Джон Гербст про зміст записів висловився критично. За його перебування на посаді, мовляв, американські посадовці «всегда советовались с украинскими коллегами».

Герасимов ганив — Саакашвілі хвалив: так можна охарактеризувати виступ голови Виконкому реформ в частині оцінки роботи чинного президента. Експрезидент Грузії вихваляв Зеленського за успішну міжнародну політику (за яку того щойно розпинав Герасимов) та запевнив, що Офіс президента не має стосунку до скандальних записів. Логічна поведінка людини, яку той-таки Зеленський нещодавно призначив на відповідальну посаду.

Окремий блок у програмі телеканалу Коломойського мав і близький до олігарха Ігор Палиця. Нардеп взявся… піарити Коломойського, згадуючи, як  той організовував добровольчі батальйони та закликав наслідувати його приклад інших українських багатіїв. За це, мовляв, Коломойського не злюбили у США. Зокрема, за словами Ігоря Палиці, не мав симпатій до олігарха й тодішній віцепрезидент США Джо Байден. Завершив свій виступ Палиця припущеннями, що вказівки «здати Крим і Донбас» тодішній українській владі могли надійти саме зі Сполучених Штатів. З такою тезою погодився і колишній перший заступник міністра МЗС Олександр Чалий. Про те, як нещодавно Коломойський радив замиритися з Росією й позичити в неї гроші, а війну на Донбасі називав громадянською, не згадували.

Дуже контрастним виглядав кількахвилинний виступ в етері співголови фракції ОПЗЖ Юрія Бойка. Ще до того, як Бойко заговорив, Наталя Мосейчук закликала того почуватися вільно, проте «не забувати, що він у гостях». Представник ОПЗЖ, у свою чергу, заперечив, що до 2014 Україна була під російським керуванням. «Посадами тоді не торгували», — запевнив Бойко. Можливо, й не торгували: просто призначали на ключові посади людей з російськими паспортами.

Останнім в етері виступав скандальний прокурор Костянтин Кулик, який був на прес-конференції нардепа Андрія Деркача, коли той оприлюднював «записи Порошенка». Та звідки у депутата з’явилися скандальні файли, Кулик так і не відповів, перевівши тему на затяжну конфіскацію мільярдів доларів, виведених з України за часів Януковича. В тому числі це кошти, які тодішній перший віцепрем’єр Сергій Арбузов начебто акумулював на рахунках американського фонду Franklin Templeton. Їх наша держава в повному обсязі не може повернути й досі, бо цього повернення, мовляв, не хочуть впливові американські політики.

22 травня, «Свобода слова Савіка Шустера», «Україна»

До студії прийшли міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резников, заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко, народні депутати Ірина Верещук («Слуга народу»), Ірина Геращенко (співголова фракції «Європейська солідарність»), Сергій Рахманін (голова фракції «Голосу»), лідер партії «Національний корпус» Андрій Білецький, парламентарка 8 скликання, Надія Савченко, кореспондент ІА «Укрінформ», колишній в’язень Кремля Роман Сущенко, журналіст та блогер Дмитро Гордон, заступниця головного редактора інтернет-видання «Страна.ua» Світлана Крюкова. Відеозв’язком вмикалися генеральний директор ІА «Інтерфакс-Україна» Олександр Мартиненко та доктор філософських наук з Росії Ігор Чубайс. Разом 12 гостей (вісім чоловіків та чотири жінки). Ніхто не користувався ані масками, ані медичними рукавичками.

 

На старті випуску майже 20 хвилин демонстрували… нарізку цитат із попереднього випуску. Програма, нагадаємо, була присвячена просуванню бізнес-інтересів власника каналу «Україна» Ріната Ахметова. Показали на студійному екрані й результати опитування, де глядачі відповідали, як би голосували на президентських виборах, починаючи від 1991 року.

 

Глядачі вважають, що Україна ще з набуттям незалежності звернула не туди

Потому у студії взялися обговорювати чи не найскандальнішу тему останніх тижнів — інтерв’ю, які Дмитро Гордон брав у кримської колаборантки Наталі Поклонської та російського терориста, призвідника війни на Донбасі Ігоря Гіркіна. Жоден із медійників не засудив дії Гордона. А представниця монобільшості Ірина Верещук була вражена… критикою з соцмереж у бік українського телевізійника. Заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко вважає інтерв’ю Гордона корисним як «напоминание, что такое война». В унісон мовив і Шустер, сказавши, що з матеріалу з Гіркіним «узнал много нового», тож збирається подивитися запис ще раз.

Соромили колегу тільки колишні медійники, а нині нардепи. Очільник фракції «Голосу» Сергій Рахманін сказав, що в інтерв’ю побачив лише «новий підхід до журналістської етики», який він не поділяє. А співголова фракції «Європейської солідарності» Ірина Геращенко розкритикувала Гордона за притягнення терористів у вітчизняний інформаційний простір.

Дали слово і Гордону. Він пояснив, що у підготовці до інтерв’ю йому допомагала «группа ветеранов спецслужб» (не сказавши, яких саме), а свою роботу вважає контрпропагандистською. Немов би на підтримку цих слів на студійному екрані показали сюжет про те, як кореспонденти різних світових ЗМІ у різні часи брали інтерв’ю в людей на кшталт Усами Бен Ладена.

Рахманін додав, що з терористом інтерв’юер, принаймні, мав говорити жорсткіше, дотискаючи співрозмовника. Гордон відбивався: вияви поваги (подекуди схожі на лестощі — Авт.), мовляв, потрібні було для того, аби Гіркін не перервав зв'язок та не уникав спілкування.

Дві сторони журналістської етики

Відповідь на критику Ірини Геращенко Гордон і взагалі побудував на сексизмі, сказавши, що не хоче «обижать Ирину, ведь она — девушка». Ці слова збурили соратницю Порошенка, але зауваження від Шустера Гордон не отримав.

Сама ж Геращенко встигла розповісти про те, як команда Порошенка (за його каденції) «звільнила 70% окупованого Донбасу». Проте, на слова про «витрачання часу» на обговорення інтерв’ю Гордона отримала від ведучого репліку, мовляв, «это интервью неприятно вашей партии».

Проти Гордона виступав і лідер «Нацкорпусу» Андрій Білецький. Він вважає, що не тягти в український етер російських терористів — мало: треба ще й позбавляти ефірного часу «колаборантів» на кшталт Медведчука чи Киви, які не вибувають з екранів окремих українських телеканалів. Цікаво, що сам Білецький донедавна не цурався ходити на «Інтер» — партійний канал ОПЗЖ, а його соратник Сергій Коротких не вилізає зі студій каналів Медведчука. А от за спілкування з терористами виступила заступниця головного редактора проросійської «Страни.ua» Світлана Крюкова, яка порадила Гордону не зважати на критику. Підсумував дискусію російський вчений Ігор Чубайс, відзначивши, що в Україні, на його думку, «свободное телевиденье».

Другу частину етеру присвятили ситуації на Донбасі та ймовірності проведення там восени місцевих виборів. Передували обговоренню виведені на студійний екран слова Зеленського, сказані під час інавгураційної промови. Президент запевнив, що «задля того, щоб наші герої більше не гинули, я готовий на все». Потому навели й пряму мову ватажка луганських терористів Леоніда Пасічника, який днями заявляв, що через обстріли з українського боку ті готові змістити лінію зіткнення. Завершили блок знову словами українського президента, який заяви бойовиків про провокації з боку наших захисників заперечував.

Поки до мікрофону прямував міністр із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резников, ведучий зробив дивну заяву про те, що, мовляв, поїхав би на окуповану територію для висвітлення тамтешнього життя. Але не може, бо… «тут меня будут считать предателем». Далі студійна дискусія хиталася від «перемог» (коли Олексій Резников розповідав, що у зоні розведення військ від зими не стріляють, а українські військові ніколи не порушують режиму тиші) до «зрад» (коли лідер «Нацкорпусу» Білецький сказав, що у Золотому таки є ворожі обстріли, а співголова фракції «Євросолідарності» Геращенко говорила про втрачену Україною «двопалатну підтримку США» та героїчну боротьбу політсили Порошенка з проявами капітуляції).

Найгарячіше у студії стало наприкінці випуску, коли Андрій Білецький запропонував влаштувати повну енергетичну блокаду окупованих територій, а Олексій Резников відповів, що таким чином вода не йтиме і до українського Маріуполя. У суперечку щодо Донбасу, під час якої Андрій Білецький та Ірина Верещук спершу розмовляли на підвищених тонах, а потім і взагалі перейшли на особистості, ведучий не втручався кілька хвилин, мовчки спостерігаючи за дійством. Зупиняти пересварку довелося іншим гостям.

22 травня, «Ехо України», Прямий

Участь у програмі взяли адвокат Петра Порошенка — росіянин Ілля Новиков (відео), експосол України у США Валерій Чалий, нардепи Олексій Гончаренко і Артур Герасимов («Європейська солідарність»), Юрій Камельчук («Слуга народу»), Кіра Рудик («Голос»), міністр соцполітики кабміну Гройсмана Андрій Рева, політкоментатор та нардеп 6 скликання Віктор Уколов, позафракційний нардеп 8 скликання Борислав Береза, політкоментатор Валентин Гладких, заступник гендиректора кримськотатарського телеканалу ATR Айдер Муждабаєв (відео). Разом — 11 гостей (10 чоловіків та одна жінка). Говорили про «так звані плівки Деркача», рік Зеленського, спілкування Гордона з колаборантами та терористами.

22 травня, «Протистояння», NewsOne

У передмові виступав  улюбленець телеканалів Медведчука Андрій Пальчевський. В основному блоці програми були народні обранці Данило Гетманцев, Ірина Верещук і Юрій Камельчук («Слуга народу»), Наталя Королевська і Олександр Качний («Опозиційна платформа – За життя»), член політради ОПЗЖ Максим Невінчаний, політкоментатори Михайло Чаплига, Кирило Куликов та Олександр Солонтай, ексміністр агрополітики і продовольства Ігор Швайка, економічний коментатор Олександр Охріменко, представник «Нацкорпусу» Сергій Коротких, голова Національної медичної палати України Сергій Кравченко, нардеп 7-8 скликань Михайло Головко (ВО «Свобода»). Разом 15 гостей (13 чоловіків та двоє жінок).

Мова йшла про карантин, плівки Деркача, рік при владі Зеленського тощо.

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації Детектор медіа та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4404
Читайте також
30.06.2020 12:30
Олександр Крумін
для «Детектора медіа»
3 615
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду