«Седьмой год правления Порошенко». Огляд токшоу за 25-29 травня 2020 року

«Седьмой год правления Порошенко». Огляд токшоу за 25-29 травня 2020 року

31 Травня 2020
4067
31 Травня 2020
14:00

«Седьмой год правления Порошенко». Огляд токшоу за 25-29 травня 2020 року

4067
Степанов і Тимошенко змагаються у маніпуляціях навколо медицини, Кучеренко критикує те, за що раніше голосували його ж однопартійці, а Медведчук ходить у гості до Медведчука.
«Седьмой год правления Порошенко». Огляд токшоу за 25-29 травня 2020 року
«Седьмой год правления Порошенко». Огляд токшоу за 25-29 травня 2020 року

Цього тижня не було теми, про яку б говорили у всіх аналізованих токшоу (за винятком п’ятниці, коли про стрілянину у Броварах згадували скрізь). На ICTV намагалися зрозуміти хід медреформи, у «Праві на владу» говорили про енергетику, а на Прямому головною темою визначили черговий епізод епопеї «ДБР проти Порошенка».

25 травня, «Свобода слова», ICTV

У студії проєкту висадився десант посадовців, причетних до медицини: очільник МОЗ Максим Степанов, його заступники Віктор Ляшко та Ірина Микичак, голова профільного комітету Верховної Ради Михайло Радуцький, членкиня фракції «Голосу», а раніше — заступниця міністерки охорони здоров’я Уляни Супрун Ольга Стефанишина, ексочільник Національної служби здоров’я Олег Петренко, інфекціоністка Ольга Голубовська, громадський діяч Дмитро Шерембей, лідерка ВО «Батьківщина» Юлія Тимошенко. Відеозв’язком долучалися лікарка з Чернівців Ольга Кобевко та головлікар Львівського онкоцентру Ігор Ковальчук. Спільно — 11 учасників (шестеро чоловіків та п’ятеро жінок).

Зважаючи на потужне представництво в етері обізнаних у медицині людей, від програми можна було очікувати фахової дискусії та роз’яснення глядачам, на якому етапі зараз медична реформа та чого лікарям і пацієнтам очікувати у майбутньому. Та замість виваженого обговорення учасники забезпечили «ефект NewsOne», втопивши потенційно цікаву дискусію у самопіарі та взаємних звинуваченнях.

Першим до головного мікрофону вийшов чинний міністр охорони здоров’я Максим Степанов. Та, на жаль, посадовець забув взяти з собою конкретику, абстрактно дякуючи лікарям та розповідаючи, що вітчизняна медицина не була готова до епідемії, але в цілому дає їй раду. А проблеми, мовляв, нині є здебільшого на місцевому рівні.

Лікарка з Чернівців Ольга Кобевко, долучившись відеозв’язком, розповіла, що засобами захисту тамтешніх медиків забезпечують волонтери, а не влада. Ще жорсткіше в бік міністра висловилася парламентарка від «Голосу» Ольга Стефанишина. Вона кваліфікувала промову Степанова як «абсурдний цинізм», згадавши, що міністерство закуповувало засоби захисту за завищеними на 40% цінами, і що вони не дійшли до лікарень і нині.

Максим Степанов, який на старті програми назвав себе «незручним міністром», пішов у контрнаступ, спочатку звинувативши Стефанишину у брехні (закуплені засоби захисту, мовляв, уже надійшли до лікарень), а потім вимагаючи від депутатки показати сертифікати якості на захисний костюм, який та принесла до студії як елемент волонтерської допомоги. Якими висновками засвідчується якість виробу, Ольга Стефанишина пояснити так і не змогла.

Дісталося від Степанова й ексочільнику Національної служби здоров’я Олегу Петренку — за розрахунки вартості медичних послуг, які, мовляв, нічим не обґрунтовані. Петренко, рознервувавшись, пояснити цифри не зміг, хоча порядок їх формування і розписаний детально у цьогорічній постанові кабміну. 

Де в цьому ефірі міністр перебільшував, а де і зовсім підміняв поняття, детально розписали представники фактчекерської організації VoxCheck. Та слова Степанова були «квіточками» на фоні промови Юлії Тимошенко, яка вийшла до центрального мікрофону слідом. Людина, яка, за її ж визначенням, «навіть в уряді була в опозиції», взялася нещадно критикувати медичну реформу, вживаючи фразу «5 років реформи», на що ведучий нагадав, що зміни стартували у 2016-му, і кажучи неправду — мовляв, грошей, які б «ходили за пацієнтом», реформа не передбачала. Прибічники реформи були обурені.

Цього разу в руках лідерка «Батьківщини» тримала результати соціологічного дослідження компанії «Active Group», за якими реформу первинної ланки схвально оцінили лише 22,5% опитаних медиків.  Врятувати ситуацію, на думку Юлії Тимошенко, може лише страхова медицина, законопроєкт про впровадження якої підготували представники її політсили.

Фактчекери підготували окремий матеріал, присвячений маніпуляціям лідерки «Батьківщини» в етері ICTV.

Ольга Стефанишина розкритикувала умови конкурсу на очільника НСЗУ, який хотіли провести за два дні, подовживши прийом документів лише в останній момент. Ексочільник служби Олег Петренко, нагадаємо, півроку тому за власною ініціативою пішов у відставку. У студії він переконував, що подав документи до нинішнього конкурсу, аби показати «рівень фарсу» під час його проведення, а потім, відповідаючи на уточнення ведучого, сказав, що в разі перемоги таки готовий повторно очолити НСЗУ.

Заступник міністра Віктор Ляшко, своєю чергою, дорікав керівникам міністерства часів Гройсмана слабкою реакцією на епідемію кору 2018 року. Тоді, мовляв, занадто повільно закуповували вакцини. Ольга Стефанишина, яка в ті часи обіймала посаду заступниці Уляни Супрун, знову не змогла відбитися фактами, лише сказавши, що закуплені зрештою препарати мали найбільш виважену вартість.

Тим часом самому Ляшку довелося пояснювати, чи не маніпулює МОЗ цифрами. Ведучий навів приклад, коли вдень 22 травня кількість хворих на коронавірус у Києві, за даними міністерства, була 15 чоловік на 100 тисяч, і не дозволяла столиці перейти до другого етапу пом’якшення. А вже зранку наступного дня цифра раптово зменшилася до 12, дозволивши київській владі послабити карантин. За словами Ляшка, цифри зменшилися внаслідок перерахунків.

26 травня, «Пульс», «112 Україна»

Послаблення карантину відбулися й у студії «Пульсу»: нині сюди запросили глядачів. За словами ведучих, їх було близько півсотні, кожен був вбраний у маску та медичні рукавички. Гостем першого сольного блоку став черговий частий гість телеканалів ОПЗЖ — політкоментатор Вадим Карасьов. Він, як і ведучі, засобами захисту не користувався. Але закликав до громадянської відповідальності на тлі епідемії. Ведучі при цьому перевели розмову у русло слабкості влади, яка, мовляв, протидіяла небезпеці недостатньо злагоджено. Гість погодився, згадавши про «досвід Китаю».

Згадали в етері «Пульсу» і про напад «радикалів» на офіс ОПЗЖ; Вадим Карасьов назвав такі дії помстою за «правду».  

Яку саме «правду» тиражують канали Віктора Медведчука, глядачам нагадав сам Медведчук, завітавши на другий сольний блок. Голова політради ОПЗЖ вкотре ганив «дилетантскую власть… выполняющую указки Запада».

Свій до своїх по своє 

Санкції проти Росії, на думку Медведчука, помилкові, а за роки від старту правління Порошенка Україна, мовляв, опинилася «на последнем месте по уровню ВВП, средней и минимальной зарплат, благосостояния и покупательской способности». Слова політика були частково правдивими. На думку Медведчука, в Україні триває «седьмой год правления Порошенко», а сам попередник Зеленського має бути покараний за розмови з Байденом. У парламенті, мовляв, є голоси за створення тимчасової слідчої комісії. Від ОПЗЖ туди мають ввійти Нестор Шуфрич та Ренат Кузьмін.

Який же етер з Віктором Медведчуком та й без згадок про «американські біолабораторії» в Україні? Правильно, нецікавий, вирішила ведуча Анна Степанець, нагадавши гостю про наболілу для членів ОПЗЖ тему. І хоч про це вже чимало написано й знято, а фейк — спростований, Медведчук сказав, що діяльність лабораторій — «опасность для национальных интересов».

У третьому блоці тішив публіку телеведучий та бізнесмен Андрій Пальчевський. Який, на відміну від решти запрошених, прийшов у медичній масці, яку відразу ж зняв, та у рукавичці, надягнутій на ліву руку. За його словами — для нагадування самому собі не торкатися обличчя.

Особливості медзахисту від Андрія Пальчевського

Гість перепросив за поширення неправди про єврейські дивізії СС, яку він із Вадимом Карасьовим тиражували у випуску «Протистояння» на NewsOne 8 травня. Та чи було каяття гостя щирим, а чи викликаним призначеною Нацрадою перевіркою каналу, сказати важко.

Пальчевський у програмі висловився на захист влади: сказав, що шокований тим, які образи лунають у бік глави держави з уст гостей програми «Говорить Великий Львів» на каналі НТА. Ведучі згадали й епізод, коли на адресу Зеленського висловлювалися Софія Федина та Маруся Звіробій, а також нещодавні мітинги «Стоп реванш», учасники яких критикували президента.

Гуртовий етап представляли народні депутати Іван Крулько (ВО «Батьківщина»), Євген Шевченко («Слуга народу»), Наталя Королевська (ОПЗЖ) (двоє останніх — відеоввімкненням), народний депутат 8 скликання Андрій Іллєнко (ВО «Свобода»), політичні коментатори Володимир Кацман, Михайло Чаплига і Ростислав Балабан, економічний експерт Віктор Скаршевський. Разом 11 гостей (десять чоловіків та одна жінка). Всі — без засобів індивідуального захисту.

Гуртовий блок «Пульсу» мав незмінний з часів перемоги Зеленського на президентських виборах формат: більшість проти представника влади. «Жертвою» нині став представник монобільшості Євген Шевченко. Будучи у меншості, Шевченко зазнавав критики як від гостей, так і від ведучих.

Гості студії вправлялися у тому, хто оригінальніше вколе чинну владу. Михайло Чаплига казав, що «Зеленський і Порошенко зараз — в одному човні», соратник Тимошенко Іван Крулько — що народ не підтримає «Слугу народу» на місцевих виборах восени 2020 року. Коли ж слово брав «слуга народу», присутні або перекрикували, або висміювали його тези. А на зауваження, чому гості та ведучі сміються під час його слів, Євген Шевченко отримав гнівну тираду від Анни Степанець з вимогою не повчати журналістів, що їм робити.

А ось для представників ОПЗЖ в етері «112» традиційно «повний безліміт». Це довело ввімкнення Наталі Королевської, яка сказала, що 26 травня (день виходу нинішнього випуску «Пульсу» в етер — Авт.) — «черная дата для жителей Донбасса». Адже рівно шість років тому тодішній керівник парламенту Олександр Турчинов, мовляв, застосував військову авіацію у бойових діях, поклавши кінець «мирной жизни» мешканців Донеччини та Луганщини. За формулюванням Королевської, Турчинов використав авіацію знічев’я, а не захищаючи від терористів будівлю Донецького аеропорту. Само собою, ані словом соратниця Медведчука не згадала й про Росію, силами якої на Донбасі розгорівся конфлікт. На маніпуляції парламентарки у студії не зважили ані гості, ані ведучі, мовчки вислухавши промову.

27 травня, «Український формат», NewsOne

На передмову завітав неофіційний власник каналу, голова політради ОПЗЖ Віктор Медведчук. У гуртовому етері були народні депутати Сергій Власенко (ВО «Батьківщина»), Олександр Качний («Опозиційна платформа – За життя»), Андрій Мотовиловець, Мар’яна Безугла, Юрій Камельчук («Слуга народу»), заступниця головного редактора інтернет-видання «Страна.UA» Світлана Крюкова, народний депутат 7 скликання (ВО «Свобода»), міністр аграрної політики та продовольства в уряді Яценюка Ігор Швайка, політичні коментатори Валерій Димов, Вадим Карасьов і Михайло Чаплига, представник «Національного корпусу» Сергій Коротких, віцепрем’єрміністр України 1999, 2001-2002, 2010 років, академік НАНУ Володимир Семиноженко, бізнесвумен та громадська діячка Ірина Паламар, адвокат зґвалтованої у Кагарлику жінки Євген Мельниченко. У післямові спілкувалися Михайло Чаплига та Сергій Коротких, а також політкоментатор та ведучий «112» Денис Жарких та адвокат Іван Єкимов. Разом — 17 гостей (14 чоловіків та троє жінок). Говорили про роботу медичної галузі в умовах епідемії, скандали за участю Петра Порошенка, мітинг біля офісу ОПЗЖ, зґвалтування жінки у Кагарлику тощо.

28 травня, «Право на владу», «1+1»

Участь у проєкті взяли народні депутати Олександр Дубинський і Андрій Герус («Слуга народу»), Олексій Кучеренко (ВО «Батьківщина»), парламентарка 8 скликання («Самопоміч»), співзасновниця громадського руху «Свої» Вікторія Войціцька, колишній міністр палива та енергетики України, голова Всеукраїнської енергетичної асамблеї Іван Плачков, голова Бюро комплексного аналізу та прогнозів Сергій Дяченко (відео), співзасновник Українського інституту майбутнього Юрій Романенко, виконавчий партнер Energy Investment Fund Олександр Павловський, секретар Вараської міськради на Рівненщині Олександр Мензул (відео). Разом дев’ять гостей (вісім чоловіків та одна жінка). Усі без масок та медичних рукавичок.

Як і колеги зі «Свободи слова» на ICTV, автори «Права на владу» вирішили зробити «галузевий випуск»: поговорити про ситуацію на енергоринку України. На старті етеру Наталія Мосейчук розповіла, що запрошення до студійної дискусії цього разу не прийняли прем’єр Денис Шмигаль, виконувачка обов’язків міністра енергетики Ольга Буславець, заступниця голови Офісу президента Юлія Ковалів та представники «Енергоатому» та ДТЕК.  «Хто хоче шоу — йдіть у музей, там шоу відбуваються», — закидала неназваним критикам ведуча програми.

Чи не найзмістовнішою промовою вечора виявилася стартова: голова парламентського комітету з питань енергетики та ЖКП Андрій Герус певнив, що запасів енергоносіїв не бракує. Тож вірогідність «віялових» відключень електроенергії «наближається до нуля». До кінця року, певен Герус, не зростуть і ціни на електроенергію для домашнього вжитку. Зупинка ж роботи вітчизняних АЕС та (вперше в історії) лідерство ТЕС за кількістю виробленої електроенергії, на думку нардепа — це «неправильно» і свідчить про просування олігархічних інтересів (більшість ТЕС у власності Ріната Ахметова — Авт.). Згадали й про «зелений» тариф, який в Україні є найвищим у Європі — 0,15 євро за кВт/год, тоді як, наприклад, у США — лише 0,02 євро.

Колега Геруса по монобільшості Олександр Дубинський анонсував уже влітку здорожчання на чверть послуг з водовідведення, не сказавши, звідки ця інформація.

Вже у першій половині випуску у студії було гаряче: ексміністр енергетики Плачков на колишня парламентарка від «Самопомочі» Войціцька сперечалися, як краще розвивати вітчизняний енергоринок. Зовсім запалало, коли до мікрофону вийшов представник фракції ВО «Батьківщина», міністр з питань ЖКГ кабміну Тимошенко Олексій Кучеренко. У притаманній всім членам політсили безапеляційній манері політик розкритикував чинну владу за нефаховість та намагання лобіювати інтереси окремих компаній, закуповуючи електроенергію навіть у Росії.

При цьому Кучеренко жодним чином не згадував про бізнес-інтереси Ахметова, якому грає на руку нинішнє збільшення потужності ТЕС та зупинка окремих блоків АЕС. Герус звинуватив Кучеренка у підспівуванні Ахметову та лобіюванні інтересів його компаній. Зчинилася суперечка, в якій ведуча стала на бік представника монобільшості.

Аналітик Сергій Дяченко казав, що «зелений» тариф варто якнайшвидше врегулювати, аби не створювати проблем для енергетичної галузі. А Олексій Кучеренко і взагалі назвав ухвалення законопроєкту № 5129 від 2016 року (який врегулював «зелені» тарифи) «помилкою єврооптимістів» (хоча проєкт підтримала тоді й більшість фракції Тимошенко — Авт.) Наталя Мосейчук за підказкою аналітиків «Слова і Діла» нагадала гостям, що перший закон про «зелені» тарифи прийняли у вересні 2008 року. Тоді Кучеренко був міністром з питань ЖКГ у кабміні Тимошенко, а фракція БЮТ підтримала законопроєкт майже у повному складі. Слова ведучої знітили Олексія Кучеренка та неабияк повеселили його опонентів.

Андрій Герус радіє локальній перемозі над політичним супротивником

28 травня, «Народ проти», ZIK

У передмову прийшов прем’єрміністр 2016-2019 років Володимир Гройсман. У колективних суперечках взяли участь народні депутати Олексій Кучеренко (фракція ВО «Батьківщина»), Олександр Федієнко, Олександр Дубинський, Олександр Качура і Галина Янченко («Слуга народу»), Олександр Качний («Опозиційна платформа – За життя»), телеведучий Костянтин Стогній, журналісти Сергій Лямець, Євген Куксін і Євген Плінський, імпортер медтехніки Олексій Давиденко, голова «Української асоціації власників зброї» Георгій Учайкін, військовий експерт Олег Старіков, телеведучий Пітер Залмаєв, директор Інституту серця Борис Тодуров. Разом 16 гостей (15 чоловіків та одна жінок). Резонували Юрій Михальчишин (екснардеп-свободівець) та Максим Бужанський (чинний депутат від монобільшості), обидва — скайпом. Теми, заявлені у програмі: акції протесту; чому агресія в суспільстві і надалі зростає?; вихід з карантину. Як міста повертаються до нормального життя і чому лікарні досі недофінансовані?; чи буде в Україні дозволена зброя для звичайних громадян?

29 травня, «Свобода слова Савіка Шустера», «Україна»

На гостини до Шустера завітали прем’єрміністр Денис Шмигаль, міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігор Петрашко, міністерка соціальної політики Марина Лазебна, заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко, народні обранці: голова партії «Голос» Кіра Рудик, співголови фракцій «Європейської солідарності» —Артур Герасимов, ОПЗЖ — Юрій Бойко, нардеп 8 скликання Олег Ляшко («Радикальна партія»), голова Виконкому реформ Михеїл Саакашвілі, очільник головного управління Нацполіції Київщини Андрій Нєбитов. Разом 10 гостей (вісім чоловіків та дві жінки). Лише Артур Герасимов у перервах між прямим етером послуговувався медичною маскою.

На старті Савік Шустер навів результати опитування глядачів: із якою емоцією ті живуть? Майже 51% вказали надію, трохи менше 29 відчувають страх, а понад 20% почуваються принижено. Навряд чи в аудиторії проєкту додалося позитиву після нинішнього випуску. Адже ключовою темою стали резонансні злочини та слабка реакція на них з боку правоохоронців. Зокрема зґвалтування жінки поліціянтами у Кагарлику, розстріл ветеранів на Житомирщині та стрілянину перевізників у Броварах. Зусиллями гостей і без того важке обговорення присмачили згадками про річницю вбивства копами п’ятирічного Кирила Тлявова та навіть вибух гранати під парламентом наприкінці літа 2015-го. Червоною ниткою крізь усі епізоди йшло головне питання: чи дає раду своїй роботі правоохоронна система і зокрема Арсен Аваков?

Відбілювати честь боса до студії Шустера прийшли заступник Авакова Антон Геращенко та очільник Нацполіції Київщини Андрій Нєбитов. Останній мав функцію автовідповідача: монотонним офіцерським голосом розповідав деталі кожного згаданого у програмі правопорушення та звітував про виконану поліцією роботу.

«Громовідводом» для критики в цей час слугував Антон Геращенко. Спокійно казав, що по кожному епізоду триває робота й Аваков ні в чому не винен, а отже, у відставку йому не треба.

Голова партії «Голос» Кіра Рудик натомість говорила, що реформа правоохоронної системи провалена, а її політсила виступає за відставку міністра внутрішніх справ. Реформа патрульної поліції була успішною, опонував парламентарці Міхеїл Саакашвілі, але неповною без змін у судовій системі.

Про Порошенка не згадували до середини програми, коли слово взяв представник «Європейської солідарності» Артур Герасимов. Він відзначив, що глава держави «взяв на себе особисту відповідальність за МВС» на етапі формування кабміну. А через нефаховість правоохоронців, зокрема співробітників ДБР, мовляв, страждає Порошенко. Тож фракція ЄС вимагає звільнити керівників Держбюро розслідувань. Та спроба Герасимова змінити тему зазнала невдачі. Спершу Саакашвілі назвав інцидент у музеї «провокацией по-тупому» з боку самого Порошенка, а коли Артур Герасимов продовжив скаржитися на дії ДБР, не стримався вже ведучий. Шустер агресивно перервав гостя словами: «Артур, нафиг нам ваши картины?»

Між студійними суперечками автори проєкту показали сюжет про стрілянину у Житомирі, а також навели слова ветерана війни на Донбасі Вадима Федюніна, якому пощастило вижити у бійні. Після цього до розмови долучився нардеп 8 скликання (можливо, незабаром він повернеться до ВР) та улюбленець «України» та Ріната Ахметова Олег Ляшко. Він сказав, що в Україні немає влади, панує хаос і некомпетентність, а нинішню владну верхівку треба «гнати до бісової матері».

Було помітно, що Ляшко прийшов на етер критикувати кабмін, короткий звіт голови якого автори програми підготували до другої половини випуску. Денис Шмигаль, своєю чергою, презентував програму стимулювання української економіки для виходу з кризи. За його словами, 65 мільярдів гривень надійшло у Фонд боротьби з коронавірусом (хоча два місяці тому на ICTV розповідав про 200 млрд — Авт.), 1,6 мільярда — на підтримку креативних індустрій, ще 4 — на реалізацію кредитної програми «5-7-9». Обіцяє Шмигаль і значну дерегуляцію та кредитні канікули для бізнесу, підтримку аграріїв тощо. А завдяки плідній співпраці з МВФ, за словами глави уряду, вже 5 червня Україна підпише з Фондом чергову угоду, слідом за якою надійде і 1,9 млрд доларів фінансової допомоги (з п’яти запланованих).

Економічні експерти слухають промову прем’єра з явним скепсисом

По завершенні промови Ляшко запитав прем’єра, чи буде підвищення пенсійного віку (той заперечив) і перейшов до тез на кшталт «повернути корову у село». Такий рівень популізму роздратував навіть ведучого, який за кілька хвилин зупинив промову Ляшка.  

Тим часом у студії знову повернулися до поліцейської теми, показавши протести, якими охоплені окремі штати США через смертельне травмування копами чорношкірого Джорджа Флойда під час затримання. Відео активізувало й гостей студії: очільниця «Голосу» Рудик, зокрема, допитувалася у прем’єрміністра, чи понесе покарання за ситуацію в правоохоронній системі особисто Арсен Аваков. Денис Шмигаль про підлеглого змовчав, сказавши, що покарати мають абстрактних «винних».

Шмигаль так і не зміг відповісти представнику фракції «ЄС» Герасимову, куди поділися обіцяні Зеленським 10 мільйонів тестів на коронавірус. Та чітка відповідь урядовця, схоже, й не цікавила соратника Порошенка — невдовзі він нагадав, що, мовляв, найбільше серед політиків у боротьбі з епідемією допомагав Порошенко. Озвучивши ці дані, Герасимов змовчав, що їх надали у центрі Socis, співзасновником якого є давній соратник Порошенка Ігор Гринів.

На завершення програми міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігор Петрашко та міністерка соціальної політики Марина Лазебна по черзі намагалися довести українцям, як фахово уряд реагує на виклики сьогодення. Опонував їм Олег Ляшко, називаючи владу некомпетентною та слабкою. Промови «радикала» під кінець випуску почали відверто дратувати ведучого, який кілька разів запитував у гостя, чи того взагалі цікавлять відповіді на поставлені ним же запитання. Не приховував Шустер і симпатій до чинного кабміну,  впевнено ствердивши, що «это правительство точно не ворует».

29 травня, «Ехо України», Прямий

Участь у програмі взяли народні депутати Мар’яна Безугла («Слуга народу»), Ростислав Павленко («Європейська солідарність»), Олександр Качний («Опозиційна платформа – За життя»), Ганна Скороход (позафракційна, раніше — монобільшість), міністр інфраструктури кабміну Гройсмана Володимир Омелян, нардеп 8 скликання Ігор Лапін («Народний фронт»). Разом — шестеро гостей (четверо чоловіків та двоє жінок). Тут, як і на решті токшоу, засобів захисту не використовували.

На старті програми показали одне зі звернень російських найманців, які воюють на Донбасі, де ті закликають «укрів» не розслаблятися. «Тепер вони не в масках», — відзначив ведучий, прозоро натякаючи, що за попереднього президента найманці боялися говорити про свою присутність відкрито. «Вони не ховаються вже давно», — опонувала представниця монобільшості Безугла.

Відео про те, як «все погано» на фронті, очевидно, було вступом до теми «все погано у тилу», коли зайшлося про стрілянину перевізників у Броварах. «Вчора вони сиділи тихо, а тепер ідуть стріляти», — піддав жару Матвій Ганапольський, почувши у відповідь голоси хору опозиціонерів про те, що «система прогнила» (Скроход), «такого не было даже в 90-е» (Качний), «закон не працює» (Омелян).

Після кількох хвилин обговорення подій на Київщині ведучий спрямував розмову, за його ж визначенням, до «головної події» тижня — штурму працівниками ДБР музею Гончара, де експозиціювалася колекція картин Петра Порошенка. На студійному екрані тут же дали відео інциденту з коротким коментарем речниці ДБР та розлогою прямою мовою адвокатів Порошенка Новикова та Голованя, а також із коментарем самого лідера «Європейської солідарності».

«Мова йде про беззаконня», — ганив правоохоронців ведучий. За словами міністра інфраструктури часів Гройсмана — Володимира Омеляна — дії ДБР «викликають жах і огиду», а на думку екснардепа Ігоря Лапіна, показане свідчить про те, що правоохоронна система «йде до колапсу». Не мовчали й інші присутні: «глупая власть» (Качний), «сміється вся країна» (Скороход), «ДБР є обслуговуючим персоналом влади» (Павленко). Ведучий сказав, що тепер співробітники ДБР «можуть прийти і до мене», адже «система не захищає». Загалом же, на думку Ганапольського, «ця історія — мочити Порошенка, хоч всі всруться».

Між тим Ганапольський кілька разів нагримав на Безуглу за використання планшета, та відповіла, що робить робочі нотатки, а ведучий, мовляв, «перейшов межу вихованості». Суперечка тривала кілька хвилин, так нічим і не завершившись.

Мар’яна Безугла під час дискусії в ефірі сказала, що не побачила на відео, як ДБРівці «застосовують силу». Цим вона роздратувала співведучого проєкту Юрія Петрушевського, який розповідав, що правоохоронці били кореспондентку Прямого. На студійному екрані при цьому кілька хвилин поспіль показували коротку нарізку зі штурму входу до музею та кадрів, де журналістка каналу сидить, спершись на стіну будівлі.

Ти — не ти, коли працюєш на Прямому і чуєш, як хтось виправдовує дії ДБР

Згадали в «Еху України» і про так звані «плівки Деркача». У студії навели коментар колишнього посла США в Україні Стівена Пайфера, який вбачає в оприлюдненні записів «російський інтерес». «У США не прийнято записувати телефонні розмови на президентському рівні», — запевнив дипломат. Хоча за таких умов не зрозуміло, звідки ж тоді взялися розшифровки перемов Зеленського і Трампа.

Гості наввипередки кинулися кричати про «втрату Україною двопалатної підтримки», інтерес Зеленського та роботу Деркача на російські спецслужби. Випав з «мейнстріму» хіба що соратник Медведчука: Качний вбачає у розмові Байдена та Порошенка прояв залежності від Заходу та «унижение внешним влиянием».

З такою думкою не погодився Ганапольський, та розвивати суперечку не було коли: за кількадесят хвилин ведучий мав ще розповісти про соціологічне дослідження від центру Socis (про яке згадував і співголова фракції «ЄС» Герасимов на токшоу Шустера — Авт.). Згідно з даними соціологів, політсила Порошенка лідирує у рейтингу симпатій киян. При цьому ті самі дослідники відзначили і падіння рейтингу «Слуги народу».

Ігор Лапін побачив у цьому розчарування діями чинної влади, через що «електорат “Слуги народу” йде до «Європейської солідарності», Олександр Качний твердив, що «Порошенко правит уже 7-й год» (ці ж слова говорив і лідер ОПЗЖ Медведчук на етері «Пульсу» у вівторок — Авт.) І тільки колишня представниця монобільшості Скороход нагадала, що «хто платить, той і замовляє музику». Ганапольський при цьому щиро вдавав, що не має й гадки, хто стоїть за центром Socis. Та й сама Скороход не завершила думки, так і не сказавши вголос, що співзасновником компанії є політтехнолог Порошенка Ігор Гринів.

29 травня, «Протистояння», NewsOne

У передмові був колишній соратник Віктора Януковича Андрій Портнов. В основному блоці програми були політкоментатори Ростислав Балабан, Вадим Карасьов, Валерій Димов, Олеся Яхно, Віктор Таран, Олексій Якубін, Кирило Куликов, генеральний прокурор України 2002-2003, 2005, 2007 років Святослав Піскун, колишній секретар РНБО, міністр фінансів України часів Гройсмана Олександр Данилюк, народні депутати Нестор Шуфрич і Віктор Чорний (фракція ОПЗЖ), Мар’яна Безугла, Олена Мошенець і Денис Монастирський («Слуга народу»), колишні народні депутати: 8 скликання — Надія Савченко ( «Батьківщина»), 7 скликання — Михайло Опанащенко (Партія регіоні»), нині — член ОПЗЖ, 7-8 скликань — Олександр Оніщенко (Партія регіоні», групи «Економічний розвиток», «Воля народу»), політтехнолог Володимир Петров. Разом 18 гостей (15 чоловіків та троє жінок). Говорили про кримінальні інциденти тижня, «музейну» справу Порошенка, ситуацію на Донбасі тощо.

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації Детектор медіа та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4067
Читайте також
30.06.2020 12:30
Олександр Крумін
для «Детектора медіа»
3 629
23.06.2020 10:00
Борис Бахтєєв
для «Детектора медіа»
33 251
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду