Не лох. Огляд порушень та маніпуляцій у тижневиках 27–29 жовтня 2019 року

Не лох. Огляд порушень та маніпуляцій у тижневиках 27–29 жовтня 2019 року

4 Листопада 2019
7617
4 Листопада 2019
12:30

Не лох. Огляд порушень та маніпуляцій у тижневиках 27–29 жовтня 2019 року

7617
«1+1» показав Зеленського сміливим ковбоєм, а «Інтер» висміяв перевірки на поліграфі.
Не лох. Огляд порушень та маніпуляцій у тижневиках 27–29 жовтня 2019 року
Не лох. Огляд порушень та маніпуляцій у тижневиках 27–29 жовтня 2019 року

У відомій притчі незрячі мацали слона з різних боків і робили про нього висновки: комусь він видавався деревом, комусь — змією. В останніх випусках телетижневиків ведучі та журналісти все частіше дають глядачам помацати «слона» найважливіших новин тижня з певного боку. «1+1» — із того, де Володимир Зеленський виглядає прогресивнішим і конструктивнішим, а його опоненти — негідниками. 5 канал — із того, де за Зеленського соромно. «Інтер» — із того, де Юрій Бойко й «ОПЗЖ». Втім, якщо є Юрій Бойко, то можна обійтись і без слона; саме так вийшло з підготовкою до розведення військ у Золотому.

Ковбойство в Золотому

Фраза «Я президент, мне 42-й год, я же не лох» та інші деталі спілкування Володимира Зеленського із протестувальниками в Золотому на Луганщині стали невичерпним джерелом мемів і жартів. Проте комізм не завадив медійним друзям Зеленського тлумачити цю розмову виключно як кроки до миру, яким хтось намагається завадити.

«ТСН. Тиждень» «1+1» розповів, що Зеленський провів у Золотому два дні, зустрічався з місцевими мешканцями, говорив про розведення військ та соціальне забезпечення. «У президента склалося враження, що мешканці Золотого готові до розведення. Але йому поскаржилися: на околиці в приватному будинку оселилася група озброєних людей. Місцеві стурбовані й не знають, хто це такі. Зеленський вирішив завітати до озброєних людей особисто», — розповідає Алла Мазур. Сюжет, гідний вестернів: сміливий президент голіруч приборкує невідомих бандитів, про яких щойно дізнався (розвідка, СБУ, Управління державної охорони — сідайте, двійка!).

Показавши діалог Зеленського із протестувальниками, Алла Мазур розповіла, що емоційній перепалці передували півгодини спокійної розмови, а опонент Зеленського — колишній доброволець полку «Азов» Денис Янтар — перебуває в зоні бойових дій «нелегально» (що не відповідає дійсності, адже його й товаришів насправді пропустила в Золоте поліція). «Уже згодом у телеграм-каналі він заявив: ветерани залишаться там, поки існує загроза втрати території України», — додала ведуча й наголосила, що Зеленський натомість готовий і далі шукати порозуміння. Словом, таки не лох.

«Час. Підсумки тижня» на 5 каналі підійшов до цієї історії з іншого боку — почав із реакції. «Учорашній візит глави держави до Золотого та його спілкування з добровольцем збурили частину людей, — каже ведуча. — Чому колишньому бранцю Кремля Олегу Сенцову тепер соромно, як він написав у фейсбуку, за нашого президента?» Слова Зеленського ведуча іронічно назвала «вичерпною і достатньо красномовною» відповіддю на запитання добровольця щодо акції «Ні капітуляції!», а спосіб висловлювання президента — непристойним. Хоча, здається, «лох» — не такий уже й матюк…

ZIK та «Україна» висвітлили ситуацію в Золотому побіжно. У «Деталях» згадали, що президент «бурхливо відреагував» на запитання добровольця-протестувальника, але показувати пряму мову не стали. «Сьогодні. Підсумки» зробили нарізку діалогів Зеленського з місцевими мешканцями та військовими, часто вирваних із контексту. Звучать прохання розвести війська, не розводити війська, підвищити пенсію у п’ять разів, припинити війну тощо. Посеред цієї какофонії діалог із Денисом Янтарем уже не виглядає чимось екстраординарним.

«Інтер», який іще два тижні тому показував ситуацію в Золотому як протистояння «партії миру» й уламків «партії війни», цього разу обмежився коментарями про необхідність розведення військ від лідерів «Опозиційної платформи — За життя» Юрія Бойка та Віктора Медведчука.

Рівень чесності зашкалює

Про те, як «Слуги народу» проходили поліграф, розповіли всі тижневики, крім «України». Ймовірно, у «Сьогодні. Підсумках» просто забракло місця — треба було і про Ахметова згадати, і в черговий раз приштампувати Коломойського та імпорт електрики з Росії.

Одна з наскрізних думок, що простежується в новинах телеканалу «Інтер» уже понад півдесятиліття — нікчемність народних обранців, безглуздість і неефективність усього, що вони роблять (за винятком, звісно, політичної сили, афілійованої з каналом — зараз це «ОПЗЖ»). Цього разу «Подробиці тижня» відтягнулися на повну: депутати протягом тижня дали чимало приводів для знущань. «Поліграф-шоу» почали розбирати й висміювати тут ще у щоденних новинах.

Депутати, за версією інтерівського тижневика, «брали одне одного на слабо і наввипередки бігли на поліграф демонструвати святу непідкупність». На думку авторів матеріалу, потреба в шоу виникла, бо в монобільшості розкол. Частина «Слуги народу» звинуватила своїх колег у продажності, хоча один із них — Олександр Дубинський — мовляв, професійний викривач корупціонерів. «Дубинського і його колег по фракції звинуватили в тому, що вони навмисно відхилили законопроєкт, який змінював правила оцінки об’єктів нерухомості, щоб залишити в силі корупційну схему», — йдеться в сюжеті. Далі журналістка висловлює підозру: чи не намагаються приховати правду за лаштунками цієї вистави з неофіційним поліграфом?

У розмові із завсідницею «Інтера» юристкою Анною Маляр Олексій Ліхман теж сумнівається, чи слід довіряти дослідженням на детекторі брехні. Маляр підтверджує: поліграф — не найнадійніший спосіб перевірки чесності людини. І він, власне, не є детектором брехні, бо не визначає, чи бреше людина, чи каже правду, а лише фіксує її реакцію. Зрештою юристка додала, що покази приладу все одно розшифровує поліграфолог, «який може помилятися, може бути некваліфікованим, може мати якийсь умисел».

Політкоментатор Володимир Фесенко попри будь-які детектори брехні висловив упевненість: спроби підкупу депутатів неминучі, адже «Слуги народу» — політики без досвіду. Він уважає, що демонстрація перевірки у прямому ефірі дискредитує сам метод перевірки на поліграфі: «Виявляється, що в нас є майже приватні поліграфологи. Й кожен може піти до свого поліграфолога в прямому ефірі й довести, що нібито ні в чому не винен».

Несерйозно тлумачать перевірку «Слуг народу» на поліграфі й «Деталі» на каналі ZIK. Пояснюють: Дубинський використав приватний детектор брехні, і «користувачі соцмереж назвали це показухою — мовляв, подібні тести не мають бути публічними, а результати не повинні відразу оприлюднювати». Які користувачі? Магія фейсбука — штука потужна, але, можливо, варто було дослухатися до коментарів людей, які знаються на технології поліграфа? Перевірку за допомогою детектора брехні в сюжеті назвали «новою політичною традицією», але наголосили, що жоден правоохоронний орган і суд не вважають перевірку на поліграфі вагомим доказом. «За попередніми оцінками, рівень чесності в організмі в деяких депутатів аж зашкалює», — жартує канал.

Принагідно згадали й про те, що за зверненням «ОПЗЖ» суд відкрив кримінальне провадження проти народної депутатки від «Слуги народу» Ольги Василевської-Смаглюк. Мовляв, вона діяла незаконно, «ініціювавши створення ТСК для ліквідації телеканалів “112 Україна”, NewsOne та ZIK». Про жодну ліквідацію нічого не йшлося, але для «Деталей» це занадто дрібні деталі. На цю тему на ZIKу маніпулюють і значно грубіше.

«Чи віримо ми чиновникам, які обіцяють нам теплі батареї? Чи віримо ми тим медикам, які обіцяють нам, що дефіциту вакцин не буде? І чи віримо ми з вами поліграфу? А дослідженням у прямому ефірі? Якщо тестують людину о 9 вечора, коли вона вже втомлена, ми віримо в її відповідям?» — завалила глядачів риторичними запитаннями ведуча тижневика 5 каналу Анна Мірошниченко. Вона натякнула на розкол у «Слузі народу» та нагадала, що Олександр Дубинський та Давид Арахамія вже не вперше конфліктують публічно. Глядачам також розповіли, що у фракції є десяток-півтора «людей Коломойського», які влаштовують колотнечу (про це говорить засновник Statewatch Олександр Лємєнов), і розкрили зміст гаданої корупційної схеми, яку нібито захищали «слуги» з фінансового комітету. Що ж до самої перевірки на поліграфі, то її трактують як шоу. «За такою логікою можна просто підкидати монетку: винна людина чи не винна. Чи ходити до знахарок або дивитись гороскоп», — коментує аналітик Комітету виборців України Денис Рибачок. А експерт-поліграфолог критикує те, як проходили перевірку народні депутати — мовляв, увімкнені камери й присутність чужих людей спотворюють результати.

«Факти тижня» ICTV почали з пояснення, що таке поліграф і як він працює, повідомивши, що достовірність перевірки — 90 %, а для суду результати тесту — не доказ. Втім у сюжеті експерт розповідає про методи, які допомагають обдурити прилад. До демонстративної перевірки «Слуг народу» тут також ставляться скептично: мовляв, глядачам, «мов на кіносеансі, пропонують попкорн із сиром, беконом і паприкою». А проведення перевірки у прямому ефірі — порушення технології. «Факти тижня» процитували Давида Арахамію, який назвав перевірку депутатів на поліграфі новою традицією, й нагадали, що політики проходили поліграф і раніше.

Втім тижневик ICTV на додачу до стандартної порції скепсису дає й досить багато інформації про саму суть конфлікту: законопроєкт, який відхилили народні депутати, і схему збагачення, яку залишили в силі. У сюжеті досить багато бекґраунду. Народний депутат Антон Яценко дав коментар «Фактам тижня», відхрестившись від звинувачень у підкупі.

У розмові з Оксаною Соколовою голова Верховної Ради Дмитро Разумков каже, що можуть бути підкуплені й представники інших політичних сил, тож працювати мають правоохоронці. А якщо зловлять корупціонера — карати незважаючи на те, з якої фракції депутат. Розкол у «Слузі народу» Разумков заперечив: мовляв, фракція дуже велика, в ній ведуться дискусії, та й передумов для зміни керівника фракції поки що не бачить.

Минулої неділі «ТСН. Тиждень» демонстрував майстер-клас із пошуку позитивної сторони найневигідніших для влади подій. Ми з нетерпінням чекали нових прикладів, і Алла Мазур нас не розчарувала! «Можна триста разів називати цю процедуру фарсом і сумніватись у її достовірності, але мені в цій історії подобаються два моменти, — каже ведуча. — По-перше, нумо, пригадаймо, яка з давніх парламентських партій зважувалась на такі публічні розбірки щодо можливого підкупу її депутатів? І друге, що губиться у пристрастях навколо поліграфа — сама причина скандалу».

Якби ми надумали посперечатись із Аллою Мазур, то могли би заперечити, що «давні» політичні партії не раз ділилися на середовища, що ворогують між собою — наприклад, «Опозиційний блок». І всередині них виникали групи, які звинувачували колег по фракції в корупції — наприклад, так звані «Єврооптимісти» у Блоку Петра Порошенка. Але навіщо псувати ведучій радість від того, що «Слуга народу», якому «1+1» допомагає по житті, — демократична партія, відкрита для внутрішніх дискусій? До того ж, слова «корупція» в описі ситуації Мазур старанно уникає.

Сама ситуація описана в сюжеті Ірини Прокоф’євої. Тут є кілька акцентів. По-перше, причину конфлікту описують зі слів Ольги Василевської-Смаглюк — однієї зі звинувачених і, до того ж, колишньої журналістки «Плюсів»: «Гетманцев образився і пішов скаржитися в президентський офіс». Позиції самого народного депутата Гетьманцева в сюжеті немає. По-друге, схема імені Антона Яценка була запроваджена попереднім скликанням Верховної Ради (читайте: винен Порошенко). «Поки всі займаються політичними скандальчиками, поза увагою правоохоронних органів лишається маленька дрібничка: сама схема і ті, хто пропхав її в закон рік тому».

І нарешті: самі депутати зі «Слуги народу», які проходили поліграф, прекрасно знають, що тест перед камерами сумнівний. І пообіцяли пройти ще раз уже за всіма стандартами. Отже, це таки було шоу?

Коли посадять Порошенка?

Суспільство вимагає від влади ув’язнити експрезидента та лідера «Європейської солідарності» Петра Порошенка. Таку думку в ефірі «Подробиць тижня» висловив політкоментатор Володимир Фесенко, який, за характеристикою ведучого Олексія Ліхмана, «відрізняється від усіх інших далекоглядністю, а це дуже важливо». Яким саме приладом Фесенко виміряв бажання суспільства побачити Порошенка за ґратами, невідомо: «Це і соціологи знають, і нова влада чудово знає». За кадром залишається відповідь на просте запитання: за що?

Ліхман ефективністю «посадок» незадоволений: мовляв, гучних справ на видноколі немає, а перші вироки можуть з’явитися лише наступного року — запізно ж почали. Ведучий жартує: Зеленський не уточнював, коли саме саджати буде, а кілька весен у цієї влади в запасі, напевно, ще є. У сюжеті «Подробиці тижня» розповіли про затримання колишнього заступника міністра економіки Юрія Бровченка, який відповідав за оборонну галузь, і принагідно нагадали про вже ув’язнених ексчиновників і політиків — Сергія Пашинського, Юрія Гримчака, перспективу розвитку справ Ярослава Дубневича та Романа Насірова, а також Олега Гладковського, чиє прізвище не давало спокою Ліхманові тиждень тому.

Перспективи притягнення Порошенка до відповідальності аналізують і «Факти тижня», згадуючи також про Миколу Мартиненка та Романа Насірова, а також про Гладковського, Максима Микитася та Ярослава Дубневича. Тим часом про Юрія Бровченка тут навіть не згадують.

«ТСН. Тиждень» — зовсім інша річ. Адже, як відомо, знімальна група «1+1» дивним чином опинилась на місці затримання Бровченка. «22 жовтня, міжнародний аеропорт “Бориспіль”. Потрібний літак із конкретною людиною на борту вже приземлився, пасажири міжнародного рейсу виходять, серед них от-от має появитися і об'єкт для цих чоловіків у балаклавах — вони спецпризначенці з “Альфи”. Та схоже, щось пішло не за сценарієм. Висадка пасажирів завершилася, а потрібна людина десь затрималась. Знала, що на неї тут чатуватимуть — так скажуть мені джерела у контррозвідці. Втім, альфівці все ж беруть під руки ось цього чоловіка у бейсболці», — описує побачене журналіст Андрій Орляк. За його словами, Бровченко систематично підривав оборону країни: «ситуація не просто корупційна — вимальовується державна зрада; продали державі повітря замість закордонного обладнання для виробництва крупнокаліберних снарядів». У контексті звинувачення Бровченку згадують Гладковського та Пашинського, відтворюють (не зрозуміло, з яких джерел) схему обкрадання бюджету — звісно, не без російського сліду. Від імені «Укроборонпрому» ситуацію коментує Мустафа Найєм. Позиції захисту Бровченка в сюжеті немає… І це навіть якось не дивує. Тижневик «1+1» дедалі більш схильний показувати глядачам тільки одну сторону медалі — ту, на якій зображені речі, вигідніші для влади і власника каналу.

Енергетична небезпека

Тим часом телеканалам Ахметова та Медведчука не дає спокою Ігор Коломойський. Поки всі інші новини й тижневики зовсім не звертають увагу на ситуацію в енергетичній галузі, «Україна» поводиться майже істерично. «Сьогодні. Підсумки» з посиланням на «Свободу слова Савіка Шустера» заявляють: постачання вугілля з Росії практично погоджене! (Раніше глядачам казали, що Коломойський уже купує вугілля в Росії, тож це, певно, уточнена й оновлена інформація.) І схвалив ці поставки народний депутат, представник Президента в Кабміні, голова комітету Верховної Ради з питань енергетики та ЖКП Андрій Герус — «людина Коломойського», як кажуть на «Україні». У сюжеті стверджують, що Герус підписав меморандум із активістами, які блокують вагони з російським вугіллям, але тепер сам відмовляється від підпису. «В нас є все його листування, всі оригінали його підписів, ми готові зараз усе переслати в студію, хай він подивиться і впізнає свій почерк!» — кажуть активісти. Що ж, ситуація у студії справді була гаряча — один із учасників навіть приніс пакет із російським вугіллям до студії та збирався нагодувати ним Геруса.

Геруса критикують і за те, що він покинув студію Шустера, аби не відповідати на критику, й за те, що, мовляв, перекреслив прагнення України стати енергетично незалежною від Росії. Проте його пояснень не дають — ані з шоу Шустера, ані додаткових. Натомість дають висловитись Олегові Ляшку, який додає критики на адресу Геруса.

ZIK у «Деталях» говорить про те, як Коломойський намагається впливати на «Слугу народу», маючи у фракції, за оцінкою експерта каналу, 30–40 «своїх» людей. Група Коломойського, на думку «Деталей», найактивніша. А сам олігарх ствердив, що має вплив на голову фракції Давида Арахамію, проте, на думку автора сюжету, це просто тролінг, покликаний дискредитувати останнього. Характерно, що, розмірковуючи про демонічну постать Коломойського та її вплив на парламент, уряд і президента, журналісти не питають нічого в самого олігарха. Хоча він, здається, тепер готовий давати інтерв’ю не те що ZIKу, а навіть телерадіокомпанії «Кагарлик». Міг би й прокоментувати свій вплив ексклюзивно.

Верстка

«Подробиці тижня» («Інтер»), 25 жовтня

«Слуги народу» і поліграф

Затримання посадовців

Судова реформа

Переатестація прокуратури

Дифтерія та поліомієліт

«Копійчана війна» в Чилі

Стрілянина в Харкові

Туман в Києві

Винагорода за повідомлення про корупцію

Суперечки в конгресі США

Транш МВФ

Іноземці, що живуть в Україні — німецький екоактивіст

Життя в Лисичанську

Розведення військ і нормандський формат — коментарі «ОПЗЖ»

«Деталі тижня» (ZIK), 26 жовтня

Скандал із «Кварталом 95»

Сивохо призначили радником РНБО

Скандал з депутатами більшості

Детектор брехні

Листування депутатів

Хто впливає на «Слуг народу»

Ринок землі

Туман

Зеленський в Золотому

Сирія

Візит президента до Японії

Життя колишніх депутатів

Вірус в Україні

Зимовий час

«Сьогодні. Підсумки» («Україна»), 27 жовтня

Агресивний туман

Формула Штайнмаєра

Росія як спадкоємиця СРСР

Візит Зеленського до Японії

Гуманітарний штаб Ріната Ахметова

Злочини правоохоронців

Їстівні гриби

Імпорт електроенергії з Росії

Легалізація таксі

Продаж персональних даних

Принц Гаррі і британська преса

Робота мрії

Переведення годинника

Президент у Золотому

«Час. Підсумки тижня» (5 канал), 27 жовтня

Дифтерія

Опалення

Перевірка депутатів на поліграфі

Реформа прокуратури

Одеська кіностудія

Імплементація мовного закону

Зеленський у Золотому

Росія й Туреччина

Брекзит

«Факти тижня» (ICTV), 27 жовтня

Туман

Випробування на детекторі брехні.

Ексклюзивне інтерв'ю Дмитра Разумкова

Перемоги України над Росією в міжнародних судах

Майдан у Гонконгу

Гучні топпосадки

Виступ хору Верьовки в «95 кварталі»

Загибель ексміністра Кутового. Аварії гелікоптерів

Новий курорт в Північній Кореї

Маєтки знаменитостей на острові Комо

«ТСН. Тиждень» («1+1»), 27 жовтня

Перевірка депутатів на поліграфі

Зеленський в Золотому

Розгром великокаліберної артилерії в Україні

Аварія рейсу МН-17

Ліквідація лідера ІДІЛ

Реформа прокуратури

Анатомія сосиски

Заїкання

Угон автомобілів

Купюра в 1000 грн

Японія

Про погоду

Цей звіт підготовлено за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії. Зміст звіту є виключно відповідальністю ГО «Детектор медіа»; висновки та погляди, викладені в тексті, не обов'язково представляють позицію Міністерства закордонних справ Данії.

Участь у створенні матеріалу брав Отар Довженко.

Фото: Главком

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7617
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду