Ксенофобський армагеддон. Огляд порушень та маніпуляцій у телетижневиках 27-29 вересня 2019 року

Ксенофобський армагеддон. Огляд порушень та маніпуляцій у телетижневиках 27-29 вересня 2019 року

6 Жовтня 2019
2790

Ксенофобський армагеддон. Огляд порушень та маніпуляцій у телетижневиках 27-29 вересня 2019 року

2790
«Інтер» маніпулює, захищаючи канали Медведчука, «Україна» голослівно мочить Коломойського, а ZIKу не подобаються пейси хасидів.
Ксенофобський армагеддон. Огляд порушень та маніпуляцій у телетижневиках 27-29 вересня 2019 року
Ксенофобський армагеддон. Огляд порушень та маніпуляцій у телетижневиках 27-29 вересня 2019 року

Для початку загадка: чиє вбивство заслуговує на те, щоб присвятити йому 10% випуску підсумкової програми українського загальнонаціонального телеканалу? Можливо, ви здивуєтесь, адже в Україні у двадцятих числах вересня таких резонансних убивств не було. Правильна відповідь — російський співак Михайло Круг, чиє вбивство вважають важливою для глядачів темою «Факти тижня» ICTV. Вбили Круга, до речі, сімнадцять років тому, а зараз просто розкрили вбивство. 

Поза тим головними темами тижневиків стали формула Штайнмайєра, поїздка Зеленського до Сполучених Штатів, тамтешній «Українаґейт» та заплановане відкриття ринку землі. Деякі важливі теми привернули непропорційно мало уваги: про конфлікт у Міністерстві охорони здоров’я говорили лише на 5 каналі, а на поведінку постраждалої від «харасменту» Юлії Мендель звернули увагу лише «Деталі» каналу ZIK. «Детектор медіа» зібрав найпомітніші маніпуляції в підсумкових програмах центральних телеканалів.

Душителі теледемократії

Рішення Національної ради з питань телебачення і радіомовлення не продовжувати ліцензії на цифрове ефірне мовлення кільком телекомпаніям, які працювали під логотипом «112 Україна», цілий тиждень бентежило «Інтер». Канал говорив про «наступ на свободу слова» у тих самих маніпулятивних висловах, що й телеканали Медведчука (читайте про це в моніторингу ДМ). Здається, ще ніколи одне українське медіа так сильно не переймалося проблемами конкурентів. Імовірно, таку екстраординарну турботу можна пояснити тим, що власники обох каналів належать до «Опозиційної платформи — За життя».  ZIK, який належить до холдингу «Новини» разом із «112» і NewsOne, також надав братньому каналу моральну підтримку в тижневику «Деталі».

Маніпуляції чуємо вже в описі події: ведучий «Подробиць тижня» Олексій Ліхман, говорячи про «головний телевізійний скандал тижня», стверджує, що «цифрову ліцензію для телеканалу “112” не продовжили». Це неправда — канал «112» і не мав ліцензії на цифрове ефірне мовлення. Нацрада відмовила у продовженні ліцензії п’ятьом компаніям, які вісім років тому, вигравши конкурс на місця в цифрових мультиплексах для регіонального мовлення, замість власного продукту почали ретранслювати «112». Проте далі Ліхман називає те, що відбулося, «позбавленням ліцензії».

«На позбавлення ліцензії вже відреагували в парламентському комітеті зі свободи слова», — каже ведучий, підводячи до коментарів голови цього комітету — нардепа від тієї ж ОПЗЖ Нестора Шуфрича. Далі дають синхрони ще двох представників цієї ж політсили. По-перше, Вадима Рабиновича, який називає «112» «найпопулярнішим інформаційним телеканалом України» і каже, що канал позбавили ліцензії, але він далі мовить у кабелі та супутнику. По-друге, Віктора Медведчука, який каже, що ситуацію вже розглядають у міжнародних організаціях, а на захист каналу виступили європарламентарі.

Про європарламентарів — правда, але з одним уточненням: ідеться про декількох людей, серед яких і постійний захисник інтересів Медведчука, української проросійської опозиції і, власне, Кремля Нейтан Гіл. Раніше він виступав проти угоди про асоціацію України з ЄС та захищав Russia Today.

«Абсолютно дикою» і «політично вмотивованою» назвав ситуацію головний завсідник «Інтера» — лідер ОПЗЖ Юрій Бойко, якого запрошують до студії  цього каналу майже щоп’ятниці вже кількасот тижнів поспіль. Щоправда, ні Бойко, ні інші його колеги не поклали прямої відповідальності за ці дії на конкретних політиків. Це було б незручно, адже Нацрада вважається непідконтрольною президенту Зеленському, а сам він не раз дистанціювався від рішень наглядового органу (зокрема й щодо «112»), перекладаючи відповідальність на «попередників». Але й версію, що канали Медведчука «закриває за правду» опозиціонер Порошенко конструювати не наважуються.  Натомість Бойко назвав те, що відбувається, рейдерським захопленням телеканалу, не уточнивши, хто саме намагається привласнити «112». За кадром «Інтера» зрештою залишилась і справжня мотивація відмови у продовженні ліцензії — вона вочевидь не вписалася б у картину, яку малює канал.

«Перші про головне. Деталі» на каналі ZIK ствердили, що рішення української Нацради засудили міжнародна та європейська федерація журналістів. Це теж не зовсім правда. Федерації заявили, що приєднуються до Національної спілки журналістів України в засудженні цього рішення, яке загрожує свободі преси та життю сотень працівників медій. Однак Національна спілка журналістів України не приймала на цю тему жодного рішення й не робила офіційних заяв. Як офіційну позицію спілки міжнародні організації сприйняли висловлювання голови НСЖУ Сергія Томіленка, який на своїй сторінці в фейсбуку поділився власною стурбованістю, безпідставно приписавши її всій спілці: «Національна спілка журналістів України сприймає нинішнє рішення Нацради як спробу обмежити свободу слова і впровадити цензуру. Адже 112 канал – лідер новинного мовлення». Це не перший випадок, коли Сергій Томіленко використовує статус голови НСЖУ для захисту інтересів проросійських та пов’язаних із ОПЗЖ медіа.

ZIK, як і «Інтер», некоректно стверджує, що «112» позбавили ліцензії на цифрове мовлення, переказує позицію каналу та атакує Нацраду: мовляв, у трьох її членів закінчились повноваження, а регулятор «душить теледемократію з перевищенням повноважень» і навмисно затягував слухання, щоб не дати висловитись представникам каналу. Глядачам пропонують коментарі юриста «112» Василя Сметани та нардепа Нестора Шуфрича від ОПЗЖ… Але нічого схожого на позицію Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. Немає й свідчень, що ZIK намагався таку позицію отримати.

Далі найцікавіше — пошук винних. Це не Зеленський, хоча, за словами журналістки «Деталей», в Офісі президента «не заперечують, що утиски відбуваються за їхньої мовчазної згоди». Хто ж стоїть за цим, як висловились на ZIKу, «політичним замовленням»? Глядачам підказують: чимало членів Національної ради пов’язані з олігархами та олігархічними медіа. Хто з ким — не уточнюють, здогадуйтесь самі.

«Це відбувається, поки журналістів “112 Україна” б'ють в прямому ефірі та розстрілюють з гранатомета офіс мовника», — йдеться в сюжеті, хоча і липневий постріл у стінку з логотипом «112», і ситуація зі знімальною групою каналу на Харківщині не мають явного стосунку до Нацради. Повідомляють також про те, що NewsOne звинувачують у розпалюванні ворожнечі, а ZIKу призначили позапланову перевірку. І те, й інше правда — але журналісти мали б повідомити причини претензій регулятора. Зокрема, що компанія «Міст-ТБ» не веде супутникового мовлення, передбаченого в ліцензії.

Як і всюди на каналах ОПЗЖ, в тижневику ZIKа ситуацію трактують як наступ на свободу слова, не те що не озвучуючи, а навіть не згадуючи про інші тлумачення. А вінцем апології «112» стало твердження, що канал «не зможе висвітлювати незалежну позицію в цифровій якості». Про рівень «незалежності» позиції «112» «Детектор медіа» вже не раз писав.

Про Коломойського без Коломойського

Якщо в матеріалі про Нацраду ZIK не називає імені олігарха, зацікавленого в «наступі на свободу слова», то у висвітленні відставки секретаря Ради національної безпеки і оборони Олександра Данилюка прямо говорить про Коломойського. Про те, що олігарх є головною причиною рішення Данилюка, «Деталям» стало відомо від «політологів і журналістів», чиї імена залишаються неназваними. Із посиланням на «Новое время» повідомляють, що стосунки Данилюка з керівником Офісу президента Андрієм Богданом останнім часом загострились, адже Богдан намагався впливати на рішення РНБО. Ще одна причина — намагання Коломойського отримати компенсацію за втрачений «Приватбанк».

Трохи менш упевнено називають Коломойського причиною відставки Данилюка на 5 каналі. Ведуча програми «Час. Підсумки тижня» Анна Мірошниченко припускає, що секретаря РНБО змусило піти бажання Коломойського отримати компенсацію за «Приватбанк», ідеологом націоналізації якого свого часу був Данилюк; «він також став на захист екс-очільниці НБУ Валерії Гонтаревої в її двобої з Коломойським».

Мине кілька днів, і сам Данилюк загалом підтвердить ці версії. Але в такому поданні інформація залишає у глядача масу відкритих запитань. Чому намагання Коломойського отримати компенсацію змушує секретаря РНБО піти у відставку?  До чого тут, власне, Рада національної безпеки і оборони? Якою є позиція президента? Натомість обидва тижневики лише сприяють демонізації образу Коломойського та натякають на розбрат у команді Зеленського.

Тим часом в «України» своя війна з Коломойським. Тут уже не вперше наїжджають на компанію «Центроенерго», пов’язану з олігархом. «Прибуткове підприємство перетворилося на збиткове — суд відновив процедуру банкрутства», — повідомляє ведучий «Сьогодні. Підсумки» Олег Панюта. У матеріалі журналістка Віра Свердлик розповідає, що «Центроенерго» очолили люди, пов’язані з Коломойським. Про це свідчать слова головреда онлайн-видання «Цензор» Юрія Бутусова, мовляв, Коломойський назвав керівника «Центроенерго» Володимира Потапенко «профессиональным и понятным нам человеком». Потапенка про те, чи є він "людиною Коломойського", ніхто не питає.

За словами журналістки, очоливши «Центроенерго», Потапенко почав скорочувати співпрацю з державними шахтами та закуповувати вугілля у приватної кишенькової фірми «Нафтафорс», яка входить до групи «Приват». Це вугілля, мовляв, завозять із Росії та продають за завищеними цінами. Аналогічні звинувачення, залишені без відповіді, лунали й у щоденних новинах «України».

«Як заробити мільйон на "Центренерго"? — розмірковує журналістка. — Варіанти відповіді: купити вугілля в самого себе. Звичайно, задорого. Непогано, але прибуток маленький. Вироблену електроенергію продавати самому собі, звичайно, за безцінь — уже краще. Зробити і перше, і друге — здається, це воно! Прибуток подвійний. Зробити і перше, і друге, а збитки перекласти на держбюджет — ідеальна схема». Цікаво, що звинувачення майже дослівно повторює закиди, які зазвичай лунають на адресу власника «України» Ріната Ахметова.

Незбалансованість матеріалу полягає не лише у цілковитій відсутності позицій «Центроенерго», бізнесу Коломойського та самого олігарха, а й у доборі експертів. Про те, що на «Центроенерго» наживається Коломойський, говорить Борис Кушнірук — економічний експерт, який не приховує свого негативного ставлення як до чинної влади, так і конкретно до власника групи «Приват». Звинувачує Коломойського й нардеп Михайло Бондар із «Європейської солідарності». Цей політик не раз виступав проти «Центроенерго», зокрема наголошуючи на тому, що формула «Роттердам+» набагато вигідніша. Нейтральних і незаангажованих експертів тижневик «України» не знайшов. Телеканал Ріната Ахметова вкотре продемонстрував, що у ситуаціях, коли захисту потребують комерційні інтереси власника, стандарти журналістики відходять на другий план.

Гості з пейсами

У Біблії Армагеддон — це місце, де має відбутись остання битва між небесним військом і земними ворогами Бога. Небеса, звісно, переможуть. А ось за версією тижневика каналу ZIK «армагеддон в Умані» — це паломництво тисяч іудеїв на могилу цадика Нахмана в Умані на Черкащині, яке відбувається на релігійне свято Рош-Га-Шана. Кого саме тут вважати небесним воїнством, а кого земними ворогами, сказати важко. Але ведуча програми Катерина Романюк розповіла: щоб заслужити прихильність Всевишнього, прочани весь час моляться, тому квартал, де мешкають хасиди, традиційно тоне у смітті. Самих прочан ZIK називає «гостями з пейсами».

У сюжеті розповідають, що місцеві страждають через приїзд хасидів. Мовляв, прочанам не подобається, що в крамницях торгують жінки, а діти приїжджих крадуть товар, тому тепер перед прилавками натягнули металеву сітку. Чи йдеться справді про поширену практику, чи про одиничні випадки, не зрозуміло. Натомість кілька випадків — «шокуючих інцидентів» — журналіст перелічує як складові тенденції: мовляв, хасиди смажили шашлики на балконі квартири, яку винаймали, а потім побили власницю. І нарешті: «йшлося навіть про зґвалтування неповнолітніх, але у поліції таку інформацію спростували». Інакше кажучи, на прочан-хасидів вішають ярлик ґвалтівників дітей, попри те, що ця інформація неправдива.

Словом, хоча у матеріалі немає ані достовірних фактів, ані статистики, яка б засвідчувала пов’язані з паломництвом брацлавських хасидів до Умані негативні тенденції, враження від сюжету залишається однозначне: «гості з пейсами» (одне лише це формулювання заслуговує на судовий позов) — лихо для українського міста. Хоча в сюжеті є згадка про те, що місцеві мешканці добре заробляють на прочанах. Це вже проблеми не тільки з професійними стандартами, а й з елементарною толерантністю та людяністю.

Країна праведного гніву

Тижневик «1+1» часто примудряється, піднявши загалом важливу й варту висвітлення тему, зіпсувати її висвітлення браком балансу та надміром емоцій. Цього разу йшлося про людей із вадами слуху та про кохлеарну імплантацію, яка могла б повернути слух більшості глухих… Але є зацікавлені в тому, аби цього не сталося. Це, на диво, не Кличко, не Ахметов і не Порошенко, — звичні негативні герої ТСН, — а Українське товариство глухих.

Імплантація, за словами журналістки ТСН Наталі Ярмоли, — «диво, за допомогою якого покоління глухих фактично зникає». Натомість, існує «бідна і жорстока країна глухих», у якій людей намагаються затримати силою. Хто? Товариство глухих! Людям, які не чують, «дорога найчастіше на одну з фабрик, де працюють за копійки такі ж глухонімі, і не опиниться у повній залежності від керівництва, дуже схожій на рабство. Це і є країна глухих, і там немало зацікавлених, щоб вона росла. Вони відмовляють батьків протезувати дітей, найпопулярніша лякалка — що це втручання у мозок, і що будь-який спорт і активність — табу». При цьому конкретних фактів і цифр, які би свідчили, що товариство агітує глухих або батьків дітей із вадами слуху відмовитись від протезування, про рабство на підприємствах і про те, хто в цьому всьому зацікавлений, немає. В сюжеті є кадри якогось конфлікту, але глядачам не пояснюють, що відбувається на екрані.

Реакція товариства не забарилася: “Нікому не дозволено на підставі абсолютно абсурдних тверджень робити висновки щодо того, що в Україні завдяки кохлеарній імплантації зникає «країна глухих» і нібито УТОГ відмовляє батьків дітей з порушеннями слуху від кохлеарної імплантації. Насправді ми поважаємо вибір батьків за умови отримання ними вичерпної інформації. При цьому тележурналісти знову згадали про ситуацію дворічної давності на Херсонському УВП УТОГ [йдеться про сюжет програми «ТСН. Тиждень» від 16 липня 2017 року]. Попри те, що зараз глухі люди працюють і мають можливість отримувати гідну зарплату, виконавці сумнівних замовлень знову й знову згадують про конфлікт, який вже у минулому і “розганяють хвилі”». Цікаво, звісно ж, було б дізнатися, чиїм «замовленням», на думку УТОГ, має бути черговий сюжет Наталі Ярмоли — невже виробників слухових протезів? Товариство вимагає від «1+1» спростування та вибачення.

Головна проблема таких матеріалів у тому, що журналісти, не обтяжуючи себе дотриманням стандартів і підмінюючи факти коментарями та емоціями, призвичаюють аудиторію сприймати новини серцем, а не головою. Навіть якщо цього разу інформація в сюжеті загалом правдива, а ідея, яку просуває авторка, слушна — людям із вадами слуху справді можна допомогти, а з забобонами і мракобіссям варто боротися, — наступного разу глядачам запропонують прийняти на віру запакований в емоції пропагандистський меседж. Наприклад, чорний піар проти ворогів власника телеканалу.

Верстка підсумкових тижневиків:

«Подробиці тижня» («Інтер»), 27 вересня

Візит Володимира Зеленського до США

Відставка секретаря РНБО Данилюка

Трудовий кодекс

Непродовження цифрової ліцензії каналу «112 Україна»

Кадрові зміни українського політикуму

Ріст цін на ліки

Ринок землі

Стан доріг в Україні

Новини з фронту

Велосипедна інфраструктура в Україні та Європі

«Деталі» (ZIK), 28 вересня

Відставка секретаря РНБО Данилюка

Зустріч Зеленського і Трампа

Кадрові питання в уряді

Ситуація навколо 112 каналу

ПАРЄ

Інцидент за участі прессекретарки президента Юлії Мендель

Відставка Курта Волкера

Стан доріг в Україні

Паломництво хасидів до Умані

 

«Час. Підсумки тижня» (5 канал), 29 вересня

Контакти Зеленського і Трампа

Генасамблея ООН

Дороги в Україні

Конфлікт в МОЗі

Відставка секретаря РНБО Данилюка

Що роблять міністри у відставці

Ринок землі

«Факти тижня» (ICTV), 29 вересня

Навчання на Яворовському полігоні

Зеленський і Трамп

Генасамблея ООН

Ринок землі

Формула Штайнмаєра

Звільнення Данилюка

Нові міністри

Ціни на паливо

Якість меду

Можливе повернення Віктора Януковича

Подробиці вбивства Михайла Круга

«Сьогодні. Підсумки» («Україна»), 29 вересня

Українські дороги, стан маршруток

Зеленський і Трамп

Відставка Курта Волкера

Рінат Ахметов рятує Донбас

Справа Віталія Марківа

Підвищення пенсійного віку

Алергія

Тарифи на опалення

Зростання цін

Центренерго

Співпраця з білоруськими підприємствами

Майбутня епідемія грипу

Етнічна меншина - росіяни

Хасиди в Умані

«ТСН. Тиждень» («1+1»), 29 вересня

Ситуація на лінії фронту

Трамп і Зеленський в ООН

Ексклюзивне інтерв'ю з Андрієм Єрмаком

Аварійність на дорогах

Незаконний вилов кефалі

Центр космічних досліджень в Золочеві і проект «Здійсни мрію»

Кохлеарна імплантація

Участь у створенні матеріалу брав Отар Довженко.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2790
Читайте також
04.08.2019 17:40
Марина Довженко
для «Детектора медіа»
1 898
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду