«Дєрьмо-бюджет». Огляд тижневиків 20–22 вересня 2019 року

«Дєрьмо-бюджет». Огляд тижневиків 20–22 вересня 2019 року

29 Вересня 2019
2014
29 Вересня 2019
12:00

«Дєрьмо-бюджет». Огляд тижневиків 20–22 вересня 2019 року

2014
ZIK транслює лихослів’я Рабиновича, «Україна» знов посилено піарить Ляшка, а ICTV разом із «1+1» сором’язливо мовчить про Коломойського. Як і про що розповідали інформаційно-аналітичні підсумкові програми «Інтера», ZIK, 5 каналу, ICTV, «України» та «1+1».
«Дєрьмо-бюджет». Огляд тижневиків 20–22 вересня 2019 року
«Дєрьмо-бюджет». Огляд тижневиків 20–22 вересня 2019 року

«Подробиці тижня» («Інтер»): хімія і Льовочкін

Головна тема тижневика «Інтера» — події у Верховної Ради: «бунт» у більшості, бюджетне протистояння, відкриття ринку землі. Кожну тему коментували представники «Опозиційної платформи — За життя», представники якої є серед власників каналу.

Ведучий Олексій Ліхман припустив, що неспроможність ВР дати голоси за деякі законопроєкти може стати початком бунту в монобільшості. У сюжеті Катерини Лисенко йдеться про закони, за які ВР усе ж проголосувала. Журналістка розповідає, що опозиція незадоволена своїм ігнорованим становищем. Зокрема свою думку в сюжеті висловлюють Сергій Рахманін із «Голосу» та співвласник «Інтера» Сергій Льовочкін, який пропонує для законопроектів опозиції виокремлювали спеціальні дні, бо поки що вона позбавлена права законодавчої ініціативи. Про можливий розкол у більшості ведучий запитує в гості студії — депутатки від «Слуги народу» й завсідниці каналів Медведчука Ірини Верещук. Вона називає кілька причин: технічну (деякі депутати розгубилися, коли спікер закликав зупинити голосування) та спробу деяких депутатів висловити свою позицію.

Бюджет критикують Юлія Тимошенко та знову Сергій Льовочкін. Авторка сюжету Олена Зоріна також демонструє скептичне ставлення до проєкту: «Скроєний нашвидкуруч. Його писали, наче студент курсову в останні два тижні, щоб отримати залік від депутатів». У сюжеті є й позитивні характеристики від уряду, мовляв, бюджет скромний, але правдивий. Та вони губляться в цифрах та невтішних висновках — як авторських, так і експертних (наприклад, критичний до Зеленського економічний коментатор Борис Кушнірук упевнено стверджує, що обіцяного підвищення соцстандартів не буде). Гості студії, Ірина Верещук та економічний експерт Тарас Козак (не той, що в «ОПЗЖ»), також обговорили бюджет. Верещук запевнила, що 226 голосів «за» знайдеться, але за умови, що уряд врахує зауваження від депутатів. Вона не сумнівається, що нова влада знизить тарифи, але конкретної цифри не називає.

Можливе відкриття ринку землі намагаються висвітлити з усіх сторін і з дещицею пафосу. «Від рішення влади щодо моделі запуску ринку землі безпосередньо залежить майбутнє багатьох українців», — анонсує ведучий. У сюжеті Лариси Зубенко акцент зроблено на протестах аграріїв, які вийшли на акцію в 15 областях. Є синхрони фермерів Київщини, Хмельниччини, Львівщини, Івано-Франківщини, які наввипередки розповідають, що земля має бути в руках дрібного й середнього бізнесу, і з жахом говорять про те, що її зможуть купувати іноземці. Іншої точки зору в матеріалі немає. Після сюжету ситуацію коментує Юрій Бойко, закликаючи продовжити мораторій іще на рік. Він обіцяє, що «ОПЗЖ» протестуватиме й не допустить, щоби питання, важливі для селян, приймали без референдуму. Не подобається йому й бюджет: партія готує альтернативний документ.

Окремо обговорили долю вже призабутого Дмитра Вовка, колишнього очільника НКРЕКП, який у 2016 році затвердив «Роттердам+». Для пошуків опального чиновника журналістка використовує соцмережі, але довести до завершення своє розслідування і з'ясувати, де конкретно переховується Вовк, їй не вдалося. За словами адвоката, Вовк навчається в Бельгії, але журналістка припускає, що «може бути де завгодно». Глядачу ще раз нагадують про схему «Роттердам+», яка, мовляв, стала причиною того, що суми у платіжках українців почали зростати.

Говорили і про формулу Штайнмаєра та можливу зустріч українського президента з його американським колегою. «Добре проінформований» політкоментатор Володимир Фесенко припустив, що між Зеленським і Трампом може «виникнути хімія», бо президент України цікавий і вміє подобатися. Експерт розповів, до України в жовтні збирається Роберт Джуліані, й цей візит може стосуватися питання Джо Байдена.

Із юристкою-кримінологинею Анною Маляр, ще однією завсідницею «Інтера», обговорили блокування Мосту метро в Києві. «Міністр внутрішніх справ називає дії Белька дурним вчинком під дією наркотиків. Мовляв, його потрібно не карати, а лікувати. Така гуманність правоохоронців одразу породила іншу версію щодо того, що сталося. Дехто не вірить, що це лише витівка неадекватного колишнього солдата, і називає захоплення мосту своєрідним шоу, аби відволікти увагу людей від нагальних проблем, а ще дискредитувати військових. Прибічників такої версії дивує і те, чому так званим терористом на мосту займалися не СБУ, натомість операцією керував очільник МВС», — йдеться в матеріалі «Інтера» про перебіг події. Маляр називає «теракт» спробою привернути до себе увагу — мовляв, ознак тероризму немає: «Ймовірніше за все, це був акт розчарування, про що я написала і поліція перекваліфікувала це з теракту». Ведучий Олексій Ліхман по секрету розповів гості та глядачам, що, за чутками, справу перекваліфікували саме після Анниного допису в соцмережах. Маляр також зауважила, що Аваков відреагував нетипово швидко. Однозначних висновків із цього, втім, не зробили.

«Перші про головне. Деталі» (ZIK): «дєрьмо» і Рабинович

Тижневик ZIK усе впевненіше стає платформою для піару «Опозиційної платформи — За життя». Нагадаємо, канал належить представнику цієї політсили Тарасу Козаку.

Розпочали програму із пригоди на мості — Катерина Романюк розповіла про «місто у страху» та «транспортний колапс», а дії Белька назвала «шоу під дією наркотиків». В одному ряду з цією ситуацією розповіли про пожежу в лікарні Луцька, стрілянину на заправці в Миколаєві, смертельне ДТП на Одещині тощо. Пізніше «Деталі» розповіли і про напад на будинок ексголови Нацбанку Валерії Гонтаревої, озвучивши її версію — це, мовляв, помста Коломойського. Олігарх звинувачення відкидає й називає маячнею.

Ведуча коротко переказала найгучніші скандали тижня у ВР. Проєктові бюджету присвятили повноцінний сюжет із різними точками зору. Щоправда, голос «проти» звучав активніше та експресивніше: народний депутат від «ОПЗЖ» Вадим Рабинович назвав документ «дєрьмом» та похвалив попередній бюджет уряду Володимира Гройсмана. Крім того, він звинуватив уряд у тому, що у проєкті закладено фінансування фільмів антиросійської спрямованості, що сприятиме розпалюванню міжнаціональної ворожнечі. Цю не вельми правдоподібну тезу в сюжеті залишили без коментарів, ані спростувавши, ані підтвердивши. Натомість процитували інших депутатів (від «Голосу» та «Батьківщини»), які бюджет також критикують.

Ще однією скандальною темою став ринок землі. Тут, як і на «Інтері», глядачі побачили протести аграріїв, які «шоковані й налякані» новиною, що іноземці зможуть купувати землю. І хоча Зеленський однозначно ствердив, що цього не буде, аграрії припускають, що іноземці можуть купувати землю через підставні компанії, зареєстровані в Україні.

Розповіли також і про так звану битву за Київ. Перелічивши ключові факти протистояння президентсько-урядової команди та Віталія Кличка, ствердили, що влада не впевнена в перемозі свого кандидата на виборах 8 грудня, які вже напевно відбудуться, та орієнтується на посаду голови КМДА. Кандидатом на цю посаду називають Олександра Ткаченка.

«Час. Підсумки тижня» (5 канал): ексклюзив і Порошенко

Тижневик 5 каналу мало цікавиться діяльністю парламенту, натомість обсмоктує з усіх боків формулу Штайнмаєра й показує уривок інтерв'ю Петра Порошенка Яніні Соколовій.

У програмі не йдеться про перші провалені голосування в парламенті й немає пов’язаних із цим конспіративних теорій. Побіжно повідомляють про те, що не без труднощів у першому читанні було ухвалено бюджет. «Рада не вимикає турборежим. Стрімголов гортає законопроєкти, більшість ухвалює і оговтатись не встигаємо», — розповідає ведуча й підводить до сюжету про один із таких законопроєктів — про запровадження касових апаратів для певних категорій ФОПів.

Прискіпливо розбирають ситуацію з пожежею в будинку Валерії Гонтаревої як наслідок «конфлікту, який може позначитися на всій країні». Гонтарева в сюжеті називає єдиним, кого вона звинувачує в підпалі й переслідуванні, Ігоря Коломойського, який начебто мститься за «Приватбанк». У сюжеті Сергія Барбу докладно викладена позиції Гонтаревої, є й позиція генпрокуратури та Коломойського, який пригрозив судом за звинувачення у підпалі. Глядачів повідомляють, що зараз Валерія Гонтарева мешкає в Лондоні й повертатися до Києва наміру не має. «В Україні ексочільниця НБУ є фігуранткою кримінального провадження», — каже журналіст, уточнюючи, що поки що — як свідок. Утім за рішенням суду її мають доправити на допити примусово, оскільки приїздити на них вона відмовилася.

Детально і критично розповідають і про формулу Штайнмаєра. Коментують ситуацію Павло Клімкін, Роман Безмертний, а також  Порошенко — показують уривок його розмови з Яніною Соколовою про небезпеку виборів на окупованих територіях. Наголошують на тому, що проти формули виступають «проукраїнські активісти» — зокрема називають Володимира Балуха, одного зі звільнених у вересні політв'язнів, який називає компроміс «зрадою тих, хто сидить у в'язниці». Побіжно згадали і про плановану зустріч Зеленського із Трампом. За словами Анни Мирошниченко, вона має тривати 45 хвилин і вже відомо, про що говоритимуть, адже «остання телефонна розмова Трампа і Зеленського обернулася справжнім скандалом».

Є випуску є два інтерв’ю: з одним зі звільнених моряків Андрієм Ейдером та з колишнім керівником Інституту національної пам'яті Володимиром В’ятровичем, який вважає своє звільнення з посади політичним — зумовленим його участю у виборах за списком «ЄС».

«Факти тижня» (ICTV): спецоперація і Притула

«Майже військовою операцією» Оксана Гутцайт назвала надзвичайну ситуацію за участі Олексія Белька — мовляв, уперше над країною нависла загроза теракту такого масштабу. Висновок ведучої невтішний: «Столиця країни, що воює, виявилася не готовою до подібної надзвичайної ситуації». Розповідаючи про Белька, «Факти тижня» єдині з тижневиків озвучили версією, що чоловік висував політичні вимоги (вона активно ширилася соцмережами в день події), щоправда, не уточнивши, які саме. Є й неофіційна версія «із соцмереж», що це могла бути спецоперація самих правоохоронців.

Про роботу парламенту Володимир Соколов каже іронічно: «Працюють — то треба зарплату підвищувати, — натякали вони в кулуарах. Бо, кажуть, її вже не вистачає для щастя». Далі справді йдеться про депутатську зарплатню й те, кому з депутатів її вистачає. Згадали в сюжеті і про бюджет — мовляв, підвищення зарплат депутатам не світить, але мінімалка та пенсії зростуть, хоч і не суттєво. За словами журналіста, зауваження в народних депутатів викликав закон про столицю, в якому з мера Києва збираються зробити «англійську королеву». Кандидатом від «Слуги народу» тут також називають Олександра Ткаченка, додаючи, що перемогти буде нелегко: рейтинги Кличка доволі високі, а «Голос» планує висунути на мера шоумена Сергія Притулу. Однак Соколов стверджує, що «кращих шансів для взяття Києва, ніж цього року, у “Слуг народу” може й не бути».

«Ущипнули» «Слугу народу» й у повідомленні про те, що депутат Жан Беленюк здобув чергову перемогу: «Через тріумф чемпіон з боротьби став чемпіоном з прогулів пленарних засідань, а прогульників “Слуги народу” обіцяли суворо карати, аж до позбавлення мандату».

Також згадали про скасування мораторію на продаж землі. За словами ведучого Сергія Кудімова, на зустрічі з аграріями Володимир Зеленський особисто пояснив, чому ніхто, крім українців та українських компаній, не зможе купувати землю. Нічого схожого на зрадофільську подачу «Інтера» на ICTV не пролунало.

У матеріалі про підпал будинку Гонтаревої експерт Сергій Фурса згадує, що її ненавидять чимало людей, мовляв, «за падіння гривні і за банкопад». Лунає також версія «самопідпалу». Озвучено й деякі подробиці: «У ДСНС заявили, джерел загоряння було декілька. В об'єктиви камер спостереження потрапив чоловік у темному одязі. Він перекидає через паркан дві валізи, а потім кидає запальну суміш». Прізвища Коломойського не називають, хоч і кажуть, що однією з причин підпалу може бути «конфлікт із ключовим акціонером “Приватбанку”». Згадали і про кримінальні справи, в яких фігурує Гонтарева: «За неофіційною інформацією, деякі справи відкриті за заявою колишнього заступника глави Адміністрації президента часів Януковича — Андрія Портнова». Схоже, у висвітленні цієї події канал Пінчука вирішив зайвий раз не зачіпати Коломойського —  на сьогодні партнера свого власника.

«Сьогодні. Підсумки» («Україна»): скандали і Ляшко

До тижневика «України» повернувся Олег Ляшко. Вже не у статусі народного депутата, але з тією ж дивовижною здатністю коментувати все на світі — від бюджету до ринку землі.

Темою тижня Олег Панюта назвав підпал будинку Валерії Гонтаревої. Знімальна група «Сьогодні. Підсумків» з’їздила до Лондона, де поспілкувалася з колишньою керівницею Нацбанку, яка щойно вийшла з лікарні після наїзду авта. В сюжеті ексклюзивні й емоційні коментарі постраждалої, мовляв, у будинку згоріли всі родинні фотографії та інші цінні речі. Вона розповіла, що постійно отримує погрози, в тому числі й від Коломойського. Його коментарів у сюжеті немає, як і жодної експертної думки.

Згадали Коломойського й у зв'язку зі скандалом у студії програми Савіка Шустера. «Цей скандал також був пов'язаний із “Приватбанком”, його націоналізацією і претензіями колишніх власників на банк, або ж багатомільярдну компенсацію. Що відповів Ігор Коломойський на звинувачення з боку Валерії Гонтаревої? З ким ще він збирається судитися і яку позицію зайняла влада? Про що вже другу добу поспіль гуде вся країна», — анонсував ведучий. У матеріалі ще раз звучать звинувачення в бік Коломойського. Коментатори в сюжеті критикують олігарха й кажуть, що ситуація може відбитися на економічному становищі, а передумови для дестабілізації ситуації були створені самим Коломойським. Наприкінці сюжету повідомляють, що Шустер позиватиметься проти Коломойського. Позиція олігарха в сюжеті — лише цитати з ефіру.

Окремо зупинилися на темі бюджету. «Що таке бюджет? Це велика каса взаємодопомоги. І ми всі скидаємося в цей гаманець: податки, комісії, мито, а уряд щороку ділить по скільки кому», — спрощено пояснив Олег Панюта, перелічив основні соціальні показники й зауважив, що вони не дуже сподобалися парламенту. Авторка сюжету Інна Христич розповідає, що в Кабміні його неформально охрестили «бюджет без шкурняків», і зібрала позитивні коментарі експертів.

Про бюджет говорять і з Олегом Ляшком, який у новому сезоні «Сьогодні. Підсумки» ще не з'являвся в ефірі. Він емоційно критикує економічну політику нової влади: «Це повна дурниця вводити. Ну, уявіть собі у селі, де немає інтернету, да, сидить бабуся на базарі... зараз от по вулиці стоять бабусі і по дорогах, торгують своїм збіжжям. Їй треба теж касовий апарат поставити?». Ляшко пророкує податковий Майдан, «закриття виробництв, скорочення робочих місць, масове безробіття і бідність». Маніпулятивно критикує й ринок землі — мовляв, 70 % українців висловлюються проти (невідомо, що за опитування політик має на увазі).

Глядачам укотре нагадали про 200 швидких від Ріната Ахметова і про перспективи зміцнення енергонезалежності України за його допомогою. Олександр Каленков, президент об'єднання підприємств «Укрметалургпром», хвалить ахметовський «Метінвест» як компанію, що платить величезні суми в бюджет і прагне зменшити шкідливі викиди.

Продовжують розбиратися у формулі Штайнмаєра. «Загадкова», «існуюча лише у фольклорі», — такі характеристики лунають у сюжеті. Розповідають про різні тлумачення «формули», протести біля Офісу президента й тиск Кремля, а також про майбутню зустріч Зеленського із Трампом: «Для українського президента цей візит легким не буде. Зокрема через те, що в США розгорівся скандал навколо телефонної розмови Трампа із Зеленським».

«ТСН. Тиждень» («1+1»): нокаут і «київський мінер»

Суцільні страсті: аварія маршрутки на Одещині, паралізований Київ, формула Шредінгера та перейменовані на честь героїв вулиці. Разом із тим про одну з версій — можливу причетність Коломойського до пожежі в будинку Гонтаревої — у «ТСН. Тижні» змовчали.

«Паралізований Київ п'ять годин цього тижня ошелешено вдивлявся в телевізори і телефони. Озброєний чоловік погрожував підірвати Міст метро», — так Алла Мазур розповіла про історію на мосту. За її словами, пригода актуалізувала питання: як допомогти тим, хто повертається з фронту й потребує допомоги? Журналіст Стас Ясінський подивився на ситуацію з іншого боку. Він звернув увагу на кількість і стан мостів через Дніпро: «Більшість із них, 16, знаходяться в Києві, Дніпрі та Запоріжжі. Тобто, якщо ви живете десь у Ржищеві або Чигирині, то до найближчого мосту вам їхати кілометрів 100. Найстарший з мостів відсвяткував дев'яносторічний ювілей, а більшість інших подолали пенсійний вік. Літні мости качає, як літніх людей. З них буквально сиплеться пісок, а іноді шматки бетону. І цього ніхто не помічає. Навіть ремонт на будь-якому з них — колапс для великого регіону». Потім автор повернувся до історії на мості Метро, назвав її «театром» і зауважив, що ніхто не наважився віддати наказ про ліквідацію озброєної людини. Журналіст поетично розмірковує про долю порушника: «Тепер його називатимуть "київський мінер", хоча ні вибухівки, ні наміру мінувати Міст метро Олексій Белько не мав». Втім, за словами Ясінського, «28 українських мостів — беззахисні мішені для справжніх підривників». Разом зі спеціалістом із безпеки Сергієм Шабовтою він інспектує мости й виявляє, що вони незахищені: «Фактично, країну можна дуже дешево і дуже просто розділити»; «невдалий гучний злочин породжує хвилю послідовників. Для східного сусіда з мільйонною армією це взагалі не питання».

У матеріалі про бюджет журналістка Ірина Прокоф’єва називає документ реалістичним, хоч і констатує, що обіцяне урядом диво відкладається. За оцінкою журналістки, це буде бюджет без «договорняків», втім депутати вважають, що підходи до його формування залишилися старими. В тому ж сюжеті підняли тему ринку землі та подали заспокійливе від Зеленського: «Страшилки про китайців, про арабів, чи про інопланетяни, які вивезуть нашу землю вагонами — це маячня».

Про пожежу в будинку Гонтаревої говорили з дещицею скепсису: «Як на зло запалав будинок Гонтаревої, що не могло не вразити команду валютного фонду. Дехто, можливо, знав її особисто». Про пожежу розповіли без деталей, згадали про наїзд у Лондоні, який британська поліція назвала випадковим, та про відкриття проваджень проти Гонтаревої в Україні. «Підпал став украй неприємним подарунком і слідчим, і новій владі. З вимогою до правоохоронців про швидке розслідування звернувся президент. Банкова хоче впіймати винного і отримати пояснення, кому став вигідним цей непристойний для України скандал», — резюмувала журналістка, жодним словом не згадавши, що Гонтарева говорить про можливу  причетність до підпалу Ігоря Коломойського.

Натомість розповіли про те, як Віталій Кличко «відправив у нокаут» Київраду і попросив у ВР призначити дострокові вибори. А до парламенту надійшов законопроект про столицю: «Його автор Олександр Ткаченко пропонує розділити посади мера і голови КМДА. Першого обирають містяни, другого призначає президент. Головне завдання нового губернатора Києва — контроль за чиновниками. Зараз Кличко сидить на обох кріслах. Дата нових виборів призначена на 8 грудня». Про рейтинги та потенційних кандидатів не йшлося.

Ведуча повідомила, що незрозуміла формула Штайнмаєра викликала протест біля Офісу президента та підвела сюжет, у якому ситуацію намагаються пояснити: «У цього плану є назва, але немає ніякої зафіксованого тексту». Мовляв, «формула» стосується тільки трьох речей — проведення виборів на окупованій території, перевірки на дотримання стандартів ОБСЄ й лише потім — особливого статусу. «Це означає, як на мій хлопський розум, щоб по Донецьку і Луганську будуть спокійно розгулювати українські журналісти, разом з ними ходитимуть без охорони міжнародні спостерігачі. А, скажімо, партія “Свобода” зможе вільно висунути своїх кандидатів. А наш ЦВК рахуватиме голоси», — каже журналістка. Таке собі підморгування глядачам — мовляв, самі розумієте, що це нереально, хай там що говорить наша влада на міжнародних перемовинах.

Цей звіт підготовлено за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії. Зміст звіту є виключно відповідальністю ГО «Детектор медіа»; висновки та погляди, викладені в тексті, не обов'язково представляють позицію Міністерства закордонних справ Данії.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2014
Читайте також
04.08.2019 17:40
Марина Довженко
для «Детектора медіа»
1 898
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду