«Теплі обійми батьківщини» й капці від Ахметова. Моніторинг теленовин 17–23 лютого 2020 року

«Теплі обійми батьківщини» й капці від Ахметова. Моніторинг теленовин 17–23 лютого 2020 року

27 Лютого 2020
2977

«Теплі обійми батьківщини» й капці від Ахметова. Моніторинг теленовин 17–23 лютого 2020 року

2977
Інформаційну погоду тижня робили події в Нових Санжарах. Моніторинг новин «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», «112» та 5 каналу. Інфографіка.
«Теплі обійми батьківщини» й капці від Ахметова. Моніторинг теленовин 17–23 лютого 2020 року
«Теплі обійми батьківщини» й капці від Ахметова. Моніторинг теленовин 17–23 лютого 2020 року

За минулий тиждень найчастіше в теленовинах говорили про Полтавську область, а саме Нові Санжари, куди привезли евакуйованих із Китаю людей. Попри ці динамічні та емоційні події, новини цього тижня в загальному заліку знизили градус емоційності. Новинарі розповідали і про агресію, спрямовану то на автобуси з людьми, то на силовиків, які своєю присутністю тільки загострювали ситуацію, й тут же додавали застереження, що для паніки немає причин. Досить активно в новинах поширювали пояснення від Міністерства охорони здоров’я та лікарів. Але також у таблоїдному стилі відстежували вояж міністерки охорони здоров’я Зоряни Скалецької в «карантинну зону». Знайшлися й охочі зловити хайп на надзвичайній ситуації: Олег Ляшко запрошував евакуйованих до себе додому, фонд Ріната Ахметова понавозив гуманітарки до ізольованих, а Арсеній Яценюк говорив про міжнародну безпеку, використовуючи метафори про «вірусне поширення» популізму.

Полтавська передова

Частіше за Полтавську область у новинах згадували традиційно тільки столицю. Полтавські новини забрали в усьому масиві аналізованих новин солідні як для одного регіону 9 %. Найактивніше на Полтавщині працювали «Україна» та «1+1» (17 та 15 матеріалів за тиждень, відповідно). Найменш активними були «Інтер» та «112» — три та чотири сюжети відповідно.

 

Активність каналу «Україна» можна пояснити кількома факторами: по-перше, кореспондент каналу Олександр Махов став єдиним журналістом, який опинився в одній когорті з евакуйованими; по-друге, фонд власника каналу Ріната Ахметова щодня не тільки звітував про гуманітарку на прифронтових територіях, а й перемістився на Полтавщину, роздаючи гігієнічні набори, капці та інші речі.

 

Очевидно, що тематичні пріоритети теж пов’язані з евакуацією з Китаю. Вперше за час проведення моніторингу новин за оновленим підходом тематика надзвичайних подій обігнала всі інші. Це стосувалося не лише подій у Нових Санжарах, а й усіх повідомлень зі світу про поширення коронавірусу та його наслідки. Оскільки Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила міжнародну надзвичайну ситуацію через коронавірус, то й пов’язані з ним теми потрапляють у категорію надзвичайних.

Але на окремих каналах усе одно у пріоритеті лишалася внутрішня українська політика. Переважали такі теми на «Інтері» та 5 каналі.

Майже на кожному каналі бодай один матеріал присвятили темі Криму. Виняток — «Інтер», який не розповідав навіть про затримання українських рибалок в Азовському морі, яких Федеральна служба безпеки Росії доправила до Керчі. Теми Криму торкалися й у питаннях міжнародної політики під час засідання Генасамблеїї ООН. Але про події безпосередньо у Криму йшлося лише в одному короткому й неповному повідомленні «1+1»: із посиланням на ФСБ Росії розповіли про затримання українського добровольця у Криму. Редакція, не маючи достатньо даних, намагалася встановити, чи не є цей чоловік представником формування «Аскер». У ці ж дні «Кримська солідарність» дізналася й повідомила про затримання ще 4 лютого Нарімана Межмедінова. Схоже, що на «1+1» про нього й говорять, оскільки в обох цих повідомленнях ідеться про затримання у справі «батальйона Номана Челебіджихана». Хоча дані про вік затриманого в цих повідомленнях відрізняються.

І не забудьте пропіаритися

Рінат Ахметов знову повернув собі першість за кількістю матеріалів із ознаками замовності. Щоправда, він розділив цю позицію з лідером попередніх тижнів — «Опозиційною платформою — За життя».

 

Ключ до успіху Ахметова — підхоплення новосанжарської хвилі. Так власник каналу «Україна» став благодійником не лише для жертв війни та вимушених переселенців, а й для вимушено ізольованих у новосанжарському санаторії туристів із Китаю. Особливо радів кореспондент каналу «Україна» Олександр Махов капцям, бо знайти 44 розмір для себе вважав проблематичним.

На «Україні» також поширили свою інтерпретацію статті Financial Times, де йшлося про зростання впливу олігарха на президента Зеленського: «У плані Зеленського завершити війну на Донбасі може допомогти Ренат Ахметов. Про це йдеться у сьогоднішній статті видання “Financial Times”. Ахметов не замінний, якщо Зеленський хоче вирішити одну з найскладніших проблем України — війну, що тліє на сході країни». Виокремивши один аспект із матеріалу, в повідомленні «України» не згадали про інший — що вплив на президента олігарх може використовувати для послаблення свого конкурента Ігоря Коломойського. Наскільки коректно «Україна» передала зміст матеріалу, можна порівняти, прочитавши його в перекладі «НВ».

Крім Ахметова тему коронавірусу осідлали й інші політики. «Двері своєї домівки для евакуйованих з Уханя готовий відкрити лідер радикальної партії Олег Ляшко», — повідомив канал «Україна» 20 лютого. А експрем’єр Арсеній Яценюк сипав «вірусологічними» метафорами, нарікаючи на засилля популістів у політиці (неважко здогадатися, кого він мав на увазі). Схожі тези 21 лютого поширили канал «Україна» та ICTV: «Віруси не стільки медичні, скільки соціальні та політичні. Хвороба, яка знищує суспільство» («Україна»); «Політик зазначив, що вірус байдужості знищує націю. А вірус фейків знищив правду у світі» (ICTV).

 

Також Яценюка окремо виділили на «Україні» як учасника заходів з ушанування героїв Небесної сотні. І досить неочікуваною була поява Петра Порошенка на «Інтері» з цього ж приводу. Після матеріалів про офіційні заходи в Києві та регіонах окремо дали матеріал із Порошенком: «Вшанували Героїв Небесної сотні відомі політик, серед них — 5-й президент України Петро Порошенко. За його словами, шість років тому люди віддали своє життя за свободу України та її європейський вибір, але нині з'явилися ті, хто хоче переписати історію. На думку Порошенка, не можна допустити, аби жертви тих трагічних подій на Майдані стали марними».

А от парламентські дискусії в новинах показували відносно рівномірно. На відміну від попередніх періодів, досить багато згадували «Голос». Мінімум політиків було в новинах СТБ. На «112» із парламенту брали коментарі або представників монобільшості, або ж за всю неоднорідну опозицію виставляли коментарі лише «ОПЗЖ».

Ану, не панікуй!

Порівняно з попереднім тижнем у сумарних оцінках новин восьми каналів дещо покращився показних відокремлення суджень від фактів. Це особливо важливо з огляду на коронавірусну напругу та поширення міфів довкола цієї вибухонебезпечної теми. Тож додатково накручувати аудиторію було вкрай неетично, й можна сказати, що канали цим не надто зловживали. Емоційними щодо ситуації на Полтавщині вийшли менше половини сюжетів. Переважно оцінки стосувалися драматизму подій, а не нагнітання страхів щодо безпеки.

  • «Теплі обійми батьківщини. Навряд чи евакуйовані з китайського Уханя — епіцентру коронавірусу — очікували такої зустрічі удома — із вогнищами, шинами, сутичками, силовиками» (СТБ);
  • «От просто важко уявити як почуваються люди, які їдуть в автобусах і бачать, як їх зустрічають їхні ж співвітчизники, правда?» («1+1»);
  • «Час від часу у когось із місцевих уривається терпець, спалахують сутички» («Україна»);
  • «Невідомість лякає людей найдужче. Хвилі страху та агресії соціальні психологи фіксували й раніше. Так українці реагували на переселенців із Чорнобильської зони та на хворих на СНІД» («1+1»).

 

Емоціями медійники також переконували не панікувати. Наприклад, 20 лютого на каналі «1+1» після кадрів із заблокованим автобусом ведуча Наталія Мосейчук емоційно звернулася до глядачів: «Хочемо принагідно закликати співвітчизників, які зараз блокують в Санжарах цих людей. Будь ласка, не піддавайтеся на провокації, не піддавайтеся на залякування. Не роздмухуйте паніку».

Стандарт безсторонності «Україна» та ICTV порушували й тим, що закликали до участі у флешмобах:

  • «IСTV запустив флешмоб на підтримку українців, які прибули з Китаю. Ми закликаємо кожного записувати відео з хештегом #уханьцеми», — закликала ведуча Інна Шевченко;
  • «Людям, що зараз в обсервації, ... важливо знати, що за них переживають і їх чекають. #ВірусуНеБоюсяЯзВами, флешмоб із таким хештегом я розпочав напередодні, і тепер він шириться соцмережами», — розповів ведучий «України» Ігор Пупков.

Якщо 20 лютого емоції стосувалися гарячих подій у Нових Санжарах, то 21 лютого весь репортерський запал пішов на з’ясування, хто ж підбурював місцевих і чи були серед них заїжджі провокатори. Спойлер: знайти чіткі докази цьому новинарі не змогли. Тому посилалися на думки політиків: «Арсен Аваков, міністр внутрішніх справ України: Кое-какие уши, о которых вы деликатно намекнули, мы тоже увидели. И я думаю, что мы не оставим это без внимания» («1+1»). У цьому ж випуску на провокаторів нарікав секретар РНБО Олександр Данилов. І найчастіше тези про спровоковану агресію лунали саме на «1+1». Можливо, це спосіб змістити акценти: замість звинувачувати представників влади в поганій комунікації провину переклали на зовнішні фактори. Хоча в розпалюванні страху перед невідомістю могли однакову роль зіграти й та, й інша група причин.

Моніторинг здійснюється за підтримки американського народу, наданій через проєкт USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією «Internews». Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та «Internews».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2977
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду