Зірка «ОПЗЖ». Моніторинг теленовин 2–8 грудня 2019 року

Зірка «ОПЗЖ». Моніторинг теленовин 2–8 грудня 2019 року

14 Грудня 2019
2242

Зірка «ОПЗЖ». Моніторинг теленовин 2–8 грудня 2019 року

2242
Найпопулярнішою спікеркою партії Медведчука за тиждень стала Наталія Королевська. Маніпуляції, порушення та матеріали з ознаками замовності в новинах «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», «112» та 5 каналу.
Зірка «ОПЗЖ». Моніторинг теленовин 2–8 грудня 2019 року
Зірка «ОПЗЖ». Моніторинг теленовин 2–8 грудня 2019 року

З болем в очах за всіх знедолених Наталія Королевська одночасно виступала й експерткою в темі ринку землі, й борчинею за права переселенців, й ініціаторкою закону про реінтеграцію окупованих територій Донеччини та Луганщини, й захисницею жінок. Її колеги по фракції переважно тримали першість у парламентських дискусіях, а Королевська виступала в комфортних умовах — на камери лояльних каналів.

Найгарячішими темами тижня стали вбивство сина київського депутата Соболєва, пожежа в одеському коледжі та перезапуск Державного бюро розслідувань. Майже не приділяли увагу дискусіям про виборчий кодекс, результатам перших ста днів парламенту й пікантнішим подіям, як-от виключенню «Слуг народу» із фракції чи візит до Києва Руді Джуліані.

2 грудня, понеділок

Головне. Першими матеріалами більшості випусків були сюжети про розслідування замаху на депутата. У сюжетах дещо перебирали з емоціями: «Стріляли вони в батька, а вбили —  дитину» («1+1»), «Слідами трагічної стрілянини» (СТБ), «Українців приголомшило вбивство маленького хлопчика» (ICTV). «Інтер» та «112» у повідомленнях зазначили, що «один із нападників» мав президентську нагороду, підписану Порошенком, як учасник бойових дій у складі «Правого сектору». Посилань на конкретні джерела не було, лише інсайди неназваних ЗМІ без офіційних підтверджень.

Володимир Зеленський говорив про підготовку до зустрічі в нормандському форматі. На кількох каналах висвітлювали погоджувальну раду парламенту, де ключовою темою була підготовка до змін у діяльності Держбюро розслідувань.

Сумнівні. На «1+1» показали сюжет про будівельні афери в Києві: «Без житла ризикують залишитися понад 13 тисяч інвесторів. Це вшестеро більше ніж було в шахрайській схемі “Еліти центру”». Не обійшлося без закидів на адресу мера Віталія Кличка. Головним критиком Кличка виступив лідер громадського руху «Рідна країна» Микола Томенко: «Повинна бути миттєва реакція, перш за все урядовців. Тому що в київської влади Кличка, ну, якби прямий конфлікт інтересів. Тобто, очільник попередній “Укрбуду” Микитась, був депутатом фракції Кличка. Він друг Кличка. Він переможець цих тендерів, які блискавично проходили від Шулявського моста. Микитась, умовно кажучи, друг команди Порошенка, бо йому допомогала стати депутатом. Уся вертикаль владна працювала на нього». Від Кличка й Микитася ніби намагалися отримати відповіді, але їхній зміст важко сформулювати більше ніж фразою: вони все заперечують. Наскільки сумлінно «1+1» процитували осіб, яких критикували, оцінити складно. Але сюжет вийшов емоційним і незбалансованим.

На ICTV подякували глядачам за довіру й похвалилися найвищими рейтингами за осінь 2019 року. Джерело даних не вказали. За рейтингами у жовтні ICTV дійсно були лідерами в сегменті комерційної аудиторії, але практично на рівних з іншими лідерами рейтингу. За даними Нацради, у третьому кварталі ICTV посідав третю сходинку.

На каналі «Україна» вчергове розповідали, як фонд власника каналу Ріната Ахметова допомагає лікуванню дитини з вадою серця. На «Інтері» поширили заяву Сергій Капліна, який вимагав збільшити видобуток власного газу. Інших коментарів чи позицій, бекґраунду по цій темі у повідомленні не було.

Треш дня. Хедлайнер цієї рубрики — «1+1». У випуску солідний за хронометражем сюжет присвятили тому, що «кіт задушив немовля», «принаймні, так розповідає матір дівчинки». А в іншому сюжеті йшлося про те, як під час зйомок програми Каті Осадчої в жінки з масовки почалися перейми.

3 грудня, вівторок

Головне. У парламенті ухвалили закон про зміни в Держбюро розслідувань, що також передбачає зняття з посади Романа Труби. У сюжетах «112» та «Інтері» поширили звинувачення Зеленського в тому, що «права рука» Романа Труби — хабарник, але реакції від самого Труби не додали, хоча вона була опублікована на його фейсбук-сторінці. Можливість прокоментувати закиди Трубі дали на ICTV, «Україні», 5 каналі та «UA: Першому». Дуже короткі повідомлення по темі без занурення у зміст змін подали на «1+1» та СТБ.

У сюжетах із парламенту теж простежувалася певна закономірність. На «Інтері» слово дали всім фракціям, крім «Євросолідарності», але найбільше коментарів взяли у представників «Опозиційної платформи — За життя». На 5 каналі навпаки — говорили всі, крім «ОПЗЖ».

Усі, крім «України», також повідомили про затримання екснародного депутата Олександра Онищенка. Деякі намагалися зв’язатися з його адвокатом і повідомили, що той ще не готовий коментувати затримання (ICTV), а здебільшого просто нагадували суть звинувачень.

Важливі теми. На «1+1» вийшов сюжет про перезавантаження НАЗК, про яке, здається, вже майже забули. Щоправда, сюжет апелював до революційної незгоди з діями колишнього складу, яку проявляв тоді член НАЗК, а нині генеральний прокурор Руслан Рябошапка.

Представники трьох фракцій — «Голосу», «Батьківщини» та «Європейської солідарності» — звернулися до президента щодо переговорів у нормандському форматі та закликали українців вийти на акцію на Майдані. Коментарі представників усіх трьох фракцій показали в сюжеті 5 каналу. На «Україні» повідомили про спільну позицію: «Парламентська опозиція за тиждень до Нормандських переговорів закликала владу бути непоступливою і не допустити порушення національних інтересів України». Але цю тезу доповнив коментар тільки Івана Крулька з «Батьківщини».

Про виключення трьох народних депутатів із фракції «Слуги народу», яке оголосили на засіданні парламенту, повідомили на каналі «Україна». На 5 каналі повідомили про виключення одного з них — Романа Іванісова.

У парламенті облаштували анонімні експрес-тести до Дня боротьби з ВІЛ/СНІД. Про безпеку говорили і з народними депутатами. Ілля Кива та Святослав Вакарчук розповіли, що регулярно перевіряються, їхні колеги закликали українців робити аналізи та дбати про здоров’я.

Сумнівні. «Україна не має потреби постачати газ із Росії. Про це заявив у парламенті п’ятий президент, а нині народний депутат Петро Порошенко. Нагадаю, що “Нафтогаз” визнав вартість палива з країни-агресора завищеною та відмовився його купувати у “Газпрому” ще 2015 року», — таке однобоке повідомлення поширили на «Україні». Далі також дали сюжет про суперечки у парламенті щодо імпорту російського газу.

«У соцмережах глави держави анонсував запуск програми “Повертайся і залишайся”», — з такою тезою вийшли паркетні матеріали на ICTV, «Україні», «1+1», «Інтері» та СТБ. Вони супроводжувалися транслюванням відеозвернення Зеленського без спроби самостійного занурення в тему і проблему трудової міграції.

На «Інтері» вийшов незбалансований та упереджений сюжет про напад на приймальню Юрія Бойка у Харкові. Це безапеляційно називали політичними переслідуваннями та репресіями, хоча підозрювані в нападі не затримані, відповідно, й мотиви невідомі.

Сюжет про ринок землі на «Інтері» почали з обурення фермерів, перейшли на коментар голови профільного комітету Миколи Сольського. Але з його позиції — лише запевнення, що в законопроєкт будуть вносити правки, а не про доцільність запровадження ринку землі. Після цього — два коментарі народного депутата від «ОПЗЖ» Юрія Бойка про те, що його політсила захищатиме інтереси фермерів.

На «Інтері» двічі за випуск з’являлася народна депутатка з «ОПЗЖ» Наталія Королевська — коментувала виставку виробів до дня людей з інвалідністю та обговорення реінтеграції Донбасу: «Сьогодні нардеп ініціювала проведення круглого столу. Зі своїми пропозиціями виступили громадські активісти, науковці та волонтери з Донецької та Луганської областей». Жодному з активістів чи експертів слова в матеріалі не дали, говорила лише Королевська й запевняла в підтримці жертв війни. Також «ОПЗЖ» в Одесі вимагала щось зробити із забрудненням моря після аварії танкера без жодного іншого коментаря посадовців чи екологів на цю тему. І ще один піар-сюжет у випуску — Юридична академія Сергія Ківалова відсвяткувала 22-річчя. У сюжеті наголошували суто на вигідних і позитивних рисах академії, замовчуючи негативні.

Традиційно на каналі «Україна» розповідали про благодійність Ріната Ахметова.

Треш дня. На каналі «Україна» переповідали вчорашню історію з «1+1» про кота, який «задушив дитину».

4 грудня, середа

Головне. Найгучніша й перша в усіх випусках новина — про пожежу в одеському коледжі. Новинарі намагалися встановити деталі, поспілкуватися зі свідками події та рятувальниками.

Зеленський на зустрічі із прем’єром Швеції говорив про наміри відстоювати українські інтереси в переговорах у нормандському форматі.

Важливі теми. У парламенті провели слухання про відкритий ринок землі. На ICTV подали лише позицію міністра економічного розвитку Тимофія Милованова. На «1+1» з усіх народних депутатів включили до сюжету тільки коментарі представників «Слуги народу». На «Інтері» переважали коментарі «Батьківщини» та «ОПЗЖ» — опонентів відкритого ринку землі. Потім у випуску сюжет про те, як на Одещині фермери заблокували дорогу, а «ОПЗЖ» їх підтримала. Тож тема ринку землі в теленовинах подавалася однобоко: на одних каналах тільки з позиції прихильників, на інших — переважно з позиції опонентів.

Також у парламенті ухвалили закон про статус учасників бойових дій. А фракція «Слуги народу» ініціювала створення кодексу для своїх депутатів. Про цей кодекс ішлося тільки на СТБ, інформативно, але в досить позитивному ключі з оцінками, жартами про характер ініціатора кодексу народного депутата Олександра Дубинського та коментарями «такого ще не було».

Сумнівні. У новинах каналу «Україна» в Радикальній партії знову скаржилися на політичні переслідування — помічника Олега Ляшка звільнили на поруки самого ж Ляшка. Обох підозрюють у побитті народного депутата від «Слуги народу» Андрія Геруса. «Лідер радикальної партії, нагадаю, вважає: голова енергетичного комітету ради вчинив державну зраду, відкривши імпорт електроенергії з Росії», — виправдала ведуча поведінку Ляшка. Одразу наступний сюжет із заголовком «Енергокапітуляція України»: тут звинувачення у здачі інтересів держави озвучили представники «Євросолідарності» та «Батьківщини».

Також на «Україні» розповідали, як Віталій Кличко відкрив інклюзивний спортивний манеж у Києві. І також говорили про те, як фонд Ріната Ахметова допомагав дітям із вадами слуху.

На «Інтері» говорили про обшуки СБУ у офісі нардепів від «ОПЗЖ»: «“Опозиційна платформа — За життя” розцінює дії СБУ як політичну розправу та помсту за принципову й послідовну позицію депутатів». Тут же сказали, що в СБУ ситуацію поки не коментують. «Помстою СБУ» це назвав народний депутат Ренат Кузьмін на «112», коментарів СБУ не взяли.

Адекватно про обшуки в Медведчука сказали на «UA: Першому». Суспільному вдалося побачити повідомлення на сайті СБУ та уточнити деталі в речниці відомства: «Обшуки на столичній Великій Васильківській, де міститься, зокрема, і офіс Віктора Медведчука, саме нардепа ніяк не стосуються, — сказала Суспільному речниця СБУ Олена Гітлянська».

Також на «Інтері» екснародний депутат Сергій Каплін нарікав, що «Нафтогаз» задорого продає паливо; версією самого «Нафтогазу» в цьому повідомленні знехтували.

5 грудня, четвер

Головне. Топтемою була пожежа в Одесі. У випусках оновлювали інформацію про кількість жертв та наслідки нещасного випадку. Зеленський відреагував на пожежу й коментував підготовку до нормандського формату.

Важливі теми. На ICTV вийшов сюжет із експертним аналізом законопроєкту про ринок землі.

На «Україні», «Інтері» та 5 каналі висвітлили обговорення змін до виборчого кодексу, над яким працюють у парламенті.

На «1+1» сказали про прибуття до Києва адвоката Трампа Руді Джуліані, але з посиланням на ексрегіонала Андрія Деркача й без згадок про таку ж зустріч із народним депутатом Дубінським.

Сумнівні. Кличко на каналі «Україна» відвідав оновлену лікарню й «запевнив, що такий підхід до оновлення медичних закладів впроваджується в усіх лікарнях столиці».

На каналі «Україна» продовжили просувати тезу про «енергетичну капітуляцію» через анонс своєї програми: «Дивіться сьогодні о 23:20 на каналі “Україна” у сенсаційному спеціальному репортажі-розслідуванні “Слідами енергетичної капітуляції”».

Прелюдією до щоденного сюжету про благодійність Ахметова на «Україні» стали результати опитування від центру «Соцінформ»: «Виявляється про добрі справи треба говорити якомога частіше, аби люди знали, куди звертатися по допомогу, окрім рідних та близьких. Найбільш упізнаваним серед всіх благодійних організацій України є Фонд Ріната Ахметова, про це свідчать 83 % опитаних. 47 % знають про Фонд Віктора Пінчука та 17 % про Міжнародний фонд “Відродження"». Тож далі вирішили закріпити цей успіх та розказати про чергову добру справу Ахметова.

Поради президенту в ефірі каналу «Україна» роздавав Арсеній Яценюк: «Проявити силу в переговорах з Росією, закликав двічі прем'єр Арсеній Яценюк». «Про це він говорив на безпековому форумі молодих лідерів», як повідомили в підводці. Думку молодих лідерів у сюжеті так і не показали — організатори говорили про важливість форуму, а представник НАТО — про підтримку України.

Наталія Королевська на «Інтері» знову з’являлася двічі: критикувала ринок землі і стала одною з ключових учасниць жіночого форуму. «На всеукраїнському форумі “Stop Violence” традиційно порушили теми, про які майже ніхто не говорить. Основна мета заходу —  відновити довіру жертв домашнього насильства до суспільства й державних інституцій», — але теза про «майже ніхто не говорить» викликає великі сумніви. Про протидію домашньому насильству говорять уповноважені з прав людини, активістки та поліцейські, держслужбовці на різних рівнях.

Також на «Інтері» Сергій Каплін обурювався скороченням субсидій, хоча як насправді змінилася ситуація із субсидіями, компетентних чиновників прокоментувати не просили.

Треш дня. Замість розповідати про дискусії в парламенті довкола важливих реформ, СТБ й «Україна» показали лише новини про «чубанину» народних депутатів від «Слуги народу» Лероса та Бужанського. На 5-му каналі теж згадували про бійку, але розказали й про обговорення законодавчої роботи.

6 грудня, п’ятниця

Не оглядається «Інтер», оскільки цього дня виходить підсумкова програма «Подробиці тижня».

Усі канали зробили сюжети про продовження пошукової операції в Одесі, волонтерську допомогу рятувальникам, рейди з перевірки протипожежної безпеки та реакції урядовців і президента щодо розслідування та притягнення винних до відповідальності.

6 грудня відзначають День Збройних сил України. Президент Зеленський побував на Донеччині, де привітав військових та подякував їм за службу. Досить паркетно це показали на «UA: Першому», «1+1», «112» та 5 каналі — суто виступ президента без коментарів самих військових. На ICTV, «Україні» та СТБ привітання президента включили в сюжети, але зосередилися на настроях військових (а не президента) в день професійного свята.

На 5 каналі опитали політиків про те, яким вони бачать майбутнє армії. Серед них очільник Києва Віталій Кличко, голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія, міністр інфраструктури В’ячеслав Криклій, народний депутат від «Голосу» Роман Костенко та нардеп від «Євросолідарності», генерал-лейтенант Михайло Забродський.

Про смерть волонтера Артема Мірошниченка повідомили тільки на «1+1» та «UA: Першому», досить коротко, зі згадками версії про побиття чоловіка за мову. Це вбивство набуло неабиякого розголосу, оскільки рідні і знайомі жертви кажуть, що воно сталося на ґрунті ворожнечі через українську мову. Хоча заява суду заперечує цю версію. Втім, гучна справа в день смерті активіста не набула розголосу у праймових новинах телеканалів.

На «UA: Першому» та СТБ вийшли сюжети про перші сто днів парламенту. На Суспільному говорили про дослідження Комітету виборців України та посилалися на дані опитувань КМІСу; звернулися по коментарі до «ОПЗЖ», серед депутатів якої найбільше прогульників за даними КВУ. На СТБ більше емоційна подача: згадували бійки та скандали, зокрема, поліграф; говорили лише про роботу монобільшості та не згадували про інші фракції.

Сумнівні. Окреме вітання від Петра Порошенка із Днем ЗСУ показали на 5 каналі. Вітання від низки політиків — на каналі «Україна»: почали з Арсенія Яценюка, далі — Олег Ляшко, Дмитро Разумков, Петро Порошенко і Юлія Тимошенко.

На каналі «Україна» розповідали про досягнення програми допомоги сиротам від фонду Ріната Ахметова. На ICTV анонсували новорічну програму від «Дизель-шоу», не відокремлюючи, як вимагає закон, промоцію від новин.

Треш. «Побачення, яке шокувало всю Україну. У Києві чоловік спочатку убив пенсіонерку, а потім вирушив на зустріч із новою знайомою. Привів її до квартири та показав тіло небіжчиці у шафі», — так починався сюжет про кримінальну драму у випуску каналу «Україна». Такі сюжети можуть захоплювати аудиторію, але не мають вагомого суспільного інтересу, тому вони не сприяють інформуванню, а лише емоційно впливають на глядачів.

7 грудня, субота

Головне. Пожежа в одеському коледжі лишається темою номер один. Важливою новиною було затримання перших підозрюваних у справі.

Також у випусках говорили про підготовку до саміту в нормандському форматі, протести в Мінську та акції на підтримку білорусів в Україні, страйки в Парижі та обстановку на передовій у зоні російсько-української війни.

На «Україні» вийшов сюжет за підсумками шоу Савіка Шустера, гостем якого був Володимир Зеленський, а головною темою — стратегія завершення війни на Донбасі. У сюжеті не було коментарів опонентів Зеленського, про акції щодо «червоних ліній» згадували, але критично і без прямої мови їх ініціаторів: «Михаїл Саакашвілі, президент Грузії (2004–2013): Не на Майдан надо идти. Давайте пойдем вместе помолимся за то, чтобы эта встреча была успешной»; «Леонід Кравчук, президент України (1991–1994): Я прошу подумати, що робити завтра-післязавтра. Не будемо поспішати, тому що знаючи, що відбувається, може бути загострення в Україні. Саме в цей час, коли нам потрібно найспокійніше вирішувати свої і внутрішні, і зовнішні питання».

На 5 каналі анонсували марафон «Ціна миру» та повідомили про скликання акції трьома політсилами: «Європейська солідарність», «Голос» і «Батьківщина», та анонсовану акцію «Рухом опору капітуляції». У випуску новин повідомили, що транслюватимуть акції.

Cумнівні. На «Інтері» Наталія Королевська розповідала про законопроєкт, «що гарантує соціальний захист жителів окупованих територій, пенсіонерів та пільговиків». Матеріал розповідає, що саме «ОПЗЖ» розробила цей документ. Наталія Королевська посилається на законопроєкт 2083-Д. Але цей законопроєкт зареєстрований ще 26 листопада, його ініціаторами є 17 народних депутатів, більшість із яких — представники фракції «Слуга народу». Також серед авторів є представники партії «Батьківщина» та позафракційні, й лише одна представниця «ОПЗЖ» — Наталія Королевська. Раніше про цю ініціативу вже інформував радник секретаря РНБО Сергій Сивохо, і всі ці деталі й повідомлення замовчали. Тому в цій новині порушено всі стандарти, крім одного — достовірності, оскільки очевидним джерелом повідомлення є Наталія Королевська. Але при цьому в новині інформація незбалансована, неточна, неповна та перекручена судженнями замість фактів.

Також на «Інтері» Юрій Бойко закликав ухвалити закон про нацменшини. Ця заява теж має порушення балансу та повноти, оскільки передає політичну позицію лише однієї фракції та не інформує про історію питання.

На каналі «Україна» вийшов хвалебний сюжет про те, як компанія власника каналу Ріната Ахметова ДТЕК інвестує в альтернативну енергетику.

8 грудня, неділя

Аналізується лише випуск «Інтера» замість п’ятниці. Відкривав випуск сюжет про підготовку до нормандського саміту. У матеріалі кореспондентка європейського бюро каналу Олена Абрамович дала огляд позицій світових лідерів щодо очікувань від саміту: пролунали коментарі Меркель, Макрона, Зеленського, а також Папи Римського Франциска.

Далі — сюжет про акції щодо «червоних ліній» для Зеленського у переговорах із Путіним. У сюжеті лунали коментарі учасників акції та представниці однієї з партій, що закликали українців вийти на Майдан — Інни Совсун із «Голосу». У сюжеті не озвучили, що так само поруч із «Голосом» виступали представники «Європейської солідарності» та «Батьківщини». Це негативно впливає на повноту та збалансованість сюжету. Наступним повідомленням було включення з-під будівлі Офісу президента, куди перемістилися активісти: коментував лише лідер «Нацкорпусу» Андрій Білецький.

Також у випуску повідомляли про день жалоби за загиблими в пожежі в Одесі, спільні україно-словацькі навчання прикордонників та зробили огляд міжнародних подій.

Підсумки

Кількість сюжетів із ознаками замовності є несуттєво нижчою, ніж попереднього тижня. Лідерами за кількістю піару є «Опозиційна платформа — За життя», яка з’являється переважно на «Інтері» та подекуди на «112». Найактивніше «ОПЗЖ» цього тижня представляла народна депутатка Наталія Королевська.

Закономірно, що найбільш згадуваною, як і в попередні тижні, стала найбільша фракція парламенту. А от замовність появи «ОПЗЖ» в новинах підтверджує те, що про партію майже не говорять під реальними інформаційними приводами (в нейтральних сюжетах), натомість більшість появ — позитивні згадки на лояльних каналах.

Аналізувалися новинні випуски «Подробиці» о 20:00 («Інтер»), «ТСН» о 19:30 («1+1»), «Новини прайм» о 19:00 («112»), «Час новин» о 19:00 (5 канал), «Новини» о 21:00 («UA: Перший»), «Факти» о 18:45 (ICTV), «Сьогодні» о 19:00 («Україна»), «Вікна» о 22:00 (СТБ).

Ця публікація підготовлена за фінансової підтримки Шведського агентства міжнародного розвитку (SIDA) через Посольство Швеції в Україні. Зміст даної публікації є виключно відповідальністю ГО «Детектор медіа»; висновки та погляди, викладені в публікації, не обов'язково представляють позицію.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2242
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду