Перший національний виправляється?

Перший національний виправляється?

13 Травня 2014
1651

Перший національний виправляється?

1651
Журналісти новин каналу докладають зусиль до всебічного висвітлення реальної інформаційної картини кожного дня. Моніторинг замовчань важливих суспільно-політичних тем Першим каналом за тиждень 28 квітня – 4 травня 2014 р.
Перший національний виправляється?
Перший національний виправляється?

ГО «Телекритика» продовжує окремий моніторинг Першого національного. Цей державний телеканал фінансується з державного бюджету України коштом податків громадян. Саме тому вважаємо за необхідне посилити контроль за дотриманням цим мовником професійних стандартів. Особлива увага приділятиметься замовчаним темам.

Моніторинги за тиждень 21–27 квітня читайте тут, за 14–20 квітня – тут, 7–13 квітня – тут, 24–30 березня – тут, 17–23 березня – тут, 10–16 березня – тут, 3–9 березня – тут, за 24 лютого – 2 березня 2014 року читайте тут, за 3–9 лютого – тут, за 10–16 лютого – тут, за 17–23 лютого – тут.

Детально про методологію проведення моніторингу дивіться тут.

Узагальнений моніторинг усіх основних загальнонаціональних каналів за березень-2014 дивіться тут.

1. Загальна кількість суспільно-політичних тем, окремих фактів чи думок, важливих для повноцінної й невикривленої інформаційної картини кожного дня, замовчаних Першим каналом у підсумкових випусках щоденних новин («Підсумки дня», ефіри щодня з понеділка до суботи о 21:00):

Тиждень

Загальна кількість важливих суспільно-політичних тем

З них замовчано Першим каналом

Кількість замовчаних
у % від усіх тем

28.04–04.05

474

218

46%

21.04–27.04

506

304

60%

14.04–20.04

593

346

58%

07.04–13.04

527

315

60%

24.03–30.03

352

217

62%

17.03–23.03

429

255

59%

10.03–16.03

444

286

64%

03.03–09.03

434

287

66%

24.02–02.03

414

306

74%

17.02–23.02

493

414

84%

10.02–16.02

211

191

91%

03.02–09.02

212

185

87%

На звітному тижні кількість важливих тем, про які не повідомляв Перший канал, істотно зменшилася. В окремих тематичних сегментах Перший канал подавав усі або майже всі теми. Це може бути сталою ознакою того, що журналісти новин Першого каналу докладають зусиль до всебічного висвітлення реальної інформаційної картини кожного дня. На звітному тижні вже не було (як у попередні місяці й тижні) ситуації, коли явно мало уваги журналістами каналу приділялося окремим важливим тематичним напрямам. Разом із тим, продовжується стала тенденція зменшення кількості порушень стандартів інформаційної журналістики в матеріалах новин Першого каналу.

По днях – про що розповідав і про що не розповідав Перший канал протягом звітного тижня:

28 квітня (понеділок) і події неділі 27 квітня:

У понеділок із подій у Донецькій області Перший канал повідомляв про таке. У Костянтинівці сепаратисти захопили будівлю міськради, міськвідділ міліції, біля виконкому – озброєні люди. У Слов’янську для акредитації журналістів потрібен підпис розвідника російської ГРУ на прізвисько Стрілок і рекомендація російських ЗМІ (в матеріалі є оцінки «представникам мас-медіа – і українським, і чужоземним – працювати в таких умовах досить складно»). СБУ встановила особу російського ватажка сепаратистів у Слов’янську Стрєлкова і оприлюднила телефонну розмову російського розвідника Гіркіна з іншими диверсантами про викрадення військових інспекторів ОБСЄ. У Слов’янську в полоні утримують 40 людей, серед них журналісти, військові інспектори та альфівці. СБУ затримала в Слов’янську заступника «народного мера». Самопроголошений мер Пономарьов пригрозив заручникам «народним судом». Слов’янська міськрада залишити на посаді мера Нелю Штепу (в матеріалі є оцінки: «щоб не було фінансового колапсу, Слов’янська міськрада вирішила залишити на посаді мера Нелю Штепу...»). Депутат міськради Слов’янська Яковенко каже, що Штепа потрібна як офіційна особа, а фактично місто контролюватиме самопроголошений «мер» Пономарьов. У Донецьку сепаратисти захопили обласний передавальний центр, відімкнули мовлення українських телеканалів та ввімкнули російські. Сепаратисти зі зброєю штурмували телеканал «Донбас», напад відбито, телеканал працює у звичному режимі. У Донецьку мітинг за цілісність України зібрав більше 500 людей, його підтримали автомобілісти, які провели автопробіг. На учасників мирної ходи напали невідомі у балаклавах із битами та арматурою, лупцювали людей і кидали в них світло-шумові гранати, поранено 14 людей. Донецький губернатор Тарута попросив київську владу провести всеукраїнський референдум 25 травня.

Не повідомляв канал про такі події в цій області. У Слов’янську звільнили одного з восьми інспекторів ОБСЄ, терористи вивели захоплених спостерігачів ОБСЄ на прес-конференцію. В РНБО вважають, що терористам у Слов’янську заручники потрібні для торгу. У Слов’янську зник журналіст з Волині. В ніч на неділю під Слов’янськом українські військові знищили блок-пост і захопили одного сепаратиста. Бойовики у Слов’янську показали російським телеканалам трьох побитих співробітників СБУ. СБУ підтвердила захоплення трьох своїх співробітників. Неподалік місця, де раніше знайшли трупи депутата Рибака і студента КПІ, знайдено ще один труп. Сепаратисти захопили обласну телерадіокомпанію в Донецьку. Викрадачі представників ОБСЄ дискредитують Донецький регіон, – заявив губернатор Тарута. Донецька міліція не перешкоджала сепаратистам бити учасників мирної ходи за єдність України. На мітингу в Донецьку сепаратисти поранили міліціонера саморобною гранатою. Сепаратисти розбили 5 машин учасників автопробігу на підтримку єдності України в Донецьку. Донецькі сепаратисти категорично налаштовані провести «референдум» 11 травня – ОДА. Терористи зняли облогу з аеродрому в Краматорську. У перестрілці біля аеродрому військовий і представник СБУ отримали поранення. В Артемівську сепаратисти намагалися заблокувати військову частину. У Маріуполі суд закидали «коктейлями Молотова».

Про події в інших областях канал повідомляв таке. На Кернеса здійснено замах (у матеріалі є оцінки: «ймовірний мотив злочину правоохоронці формулюють нечітко – професійна діяльність… 54-річний Кернес як політик зажив неоднозначної слави. Утім останнім часом протистояв спробам федералістів відокремитися від України», – останнє є й фактичною неточністю, оскільки «федералісти» – це не ті, хто вимагає відокремлення від України). МВС однією з версій замаху на Кернеса вважає помсту за протидію сепаратистам. Лікарі кажуть, що стан Кернеса важкий, він під наркозом. Добкін вважає, що замах на його друга і колегу – робота снайпера. Харківський Євромайдан разом з футбольними вболівальниками протестував проти сепаратизму і агресії Росії. Сепаратисти напали на прихильників єдності України, поранено 12 людей, троє в лікарні.

Не повідомляв канал про такі події. Сепаратисти будують блок-пост біля міськвиконкому Стаханова на Луганщині, а у містечку Щастя командир загону по боротьбі з сепаратизмом потрапив до рук тих самих сепаратистів. У Харкові близько 400 прихильників федералізації вийшли на мітинг. МВС заявляє, що бійку в Харкові у неділю спровокували сепаратисти. У Харкові міліція затримала сепаратистів із вибуховими пакетами, битами та «коктейлями Молотова». Юрій Луценко: замах на Кернеса – це зміна тактики Кремля. У Львові близько півтисячі людей взяли участь у марші на честь дивізії «Галичина». У Білгород-Дністровському невідомі під виглядом активістів євромайдану намагалися захопити райдержадміністрацію. У Кіровоградській області встановлено 10 блок-постів від сепаратистів. У Сумах невідомі намагалися залишити місто без води. Добкін заявив, що його не випустили з літака у Херсоні агресивно налаштовані євромайданівці. В Одесі відкрито кримінальну справу на лікарів, які відмовили в меддопомозі постраждалим від вибуху на блок-посту.

Канал цього дня нічого не повідомляв про події в Криму, зокрема про такі. Кримчанам, які отримують російські паспорти, не вписують туди їхніх дітей, пояснюючи це «труднощами перекладу» з української. Україна оцінює збитки від анексії Криму в 950 млрд грн – міністр юстиції. На кордоні з Кримом прикордонники затримали два автомобілі зі зброєю і грошами для сепаратистів. Прихильники ісламістської організації «Хізб-ут-Тахрір» масово тікають із Криму. Щоби виїхати або заїхати в Крим, автомобілістам доводиться через перевірки простоювати до 10 годин.

З реакцій української влади канал повідомляв про заяви Яценюка, що Україна позиватиметься до суду, якщо «Газпром» не погодиться на умови Києва, і що Україна підписала меморандум зі Словаччиною про реверсне постачання газу.

Не повідомляв канал про таке. Аваков оголосив про «велику кадрову чистку» в лавах МВС на сході України. Три потужних групи військ РФ біля українських кордонів приведено в повну бойову готовність – адмірал Кабаненко. Янукович і його спільники вивезли до Москви 32 млрд доларів, ці гроші йдуть на фінансування сепаратизму в Україні – Генпрокуратура. Благочинні внески українців армія витратить на форму для військових – Міноборони. Бойовики активізують діяльність на травневі свята – СБУ. Протягом тижня на кордоні з Росією зафіксовано 88 провокацій військових РФ – Держприкордонслужба. Турчинов підписав закон про окуповані території. У Києві МВС формує новий спецпідрозділ із добровольців для охорони громадського порядку.

З закордонних реакцій на українські події канал повідомляв про таке. США вели санкції проти 7 наближених до Путіна бізнесменів та чиновників і проти 17 російських компаній. Обама підтримує нові санкції проти Росії, оскільки та «пальцем об палець не вдарила» для виконання женевських домовленостей. ЄС ввів санкції проти ще 15 громадян Росії, причетних до кризи в Україні. У Росії можуть заборонити Facebook і Skype, почали закривати доступ до окремих українських сайтів. Міністерство транспорту РФ повідомило про спеціальний проїзний документ для подорожей із Росії до Криму.

Не повідомляв канал про таке. Генсек ООН вимагає негайного звільнення затриманих у Слов’янську членів місії ОБСЄ. Сама ОБСЄ направляє до Слов’янська групу переговорників. США закликала Москву допомогти звільнити заручників у Слов’янську. Німеччина закликала Москву сприяти звільненню інспекторів ОБСЄ з полону. МЗС Росії заявляє, що в Україні будують концтабори для «незгодних», і що військові навчання на кордонах з Україною не порушують женевських домовленостей.

З інших тем канал повідомляв про такі. КВУ заявляє, що разом з президентськими в Україні відбудуться вибори до місцевих рад, кампанія проходить за графіком. Вже сформовано групи кандидатів у президенти для участі в національних дебатах. У селі Михайлівка-Рубежівка, що на Київщині, невідомі на трьох автівках без номерів оточили маршрутне таксі й відкрили по ньому вогонь. 22 людини постраждали внаслідок ДТП в Оболонському районі столиці. Незважаючи на те, що долар поступово дешевшає, ціни на бензин не змінюються. Переглянути підвищені ціни на продукти рекомендував Антимонопольний комітет найбільшим торговельним мережам. Жителі Молдови відтепер до більшості країн-членів ЄС можуть подорожувати без віз, але при наявності біометричного паспорту.

Не повідомляв Перший канал про таке. Клюєва, Пшонку й Арбузова було оголошено в міжнародний розшук. Україна запропонувала Словаччині об’єднати газотранспортні системи. Журналістів програми «Гроші» охоронці держдач у Конча-Заспі захопили в полон, залякували і примусили стерти відзняте відео. На будівлі ЦУМу в Києві невідомі написали велике послання Ахметову з питаннями, чи він з Україною. Міністр соціальної політики Людмила Денисова не з’явилася на свій перший прийом громадян. Розпочато кримінальне провадження за фактом розкрадання коштів Київміськбудом понад мільярду гривень.

29 квітня (вівторок):

У вівторок із подій у Донецькій області Перший канал повідомляв про такі. Тарута заявив, що люди в масках не нав’язуватимуть своєї волі Донбасу, і пообіцяв усім постраждалим на мітингу людям медичну допомогу. Після нападу сепаратистів на мирний мітинг у Донецьку було поранено 12 проукраїнських активістів. Проукраїнські мітингувальники обурені бездіяльністю правоохоронців, ті ж свою роботу оцінюють як ефективну. Сепаратисти в Донецьку відпустили захоплених учасників проукраїнського мітингу. Міліція опитала вісьмох причетних до побиття мітингарів. Міський голова Донецька каже, що ситуацію в державі має взяти під контроль центральна влада.

Не повідомляв канал про такі події в області. У Донецьку екстремісти жорстоко катували двох студентів, після чого зняли їх на відео, видаючи за бійців «Правого сектору». Ситуація в Донецькому регіоні загострюється, дії сепаратистів стають дедалі агресивнішими – ОДА. Прокуратура розслідує бездіяльність міліції під час побиття учасників мітингу сепаратистами 28 квітня в Донецьку. Стан постраждалих на мітингу в Донецьку середньої тяжкості – ОДА. Мер Донецька заявляє, що на півночі регіону може реалізуватися «кримський сценарій». У Донецьку затримали 8 найагресивніших сепаратистів за напад на проукраїнський мирний мітинг. У Костянтинівці сепаратисти викрали члена виборчкому від «Свободи». Керівництво Стаханівського заводу заборонило співробітникам голосувати на президентських виборах. У Краматорську диверсант Стрєлков уже призначає нових начальників міліції. Озброєні терористи перебувають у приміщеннях міськвиконкомів Маріуполя, Горлівки, Макіївки, Єнакієвого і Харцизька.

Про події в інших східних і південних областях канал повідомляв про таке. У Луганську сепаратисти взяли штурмом ОДА, захопили телецентр і прокуратуру, штурмували облміліцію. Український прапор сепаратисти на Луганською ОДА замінили російським триколором. Сепаратисти захопили міськраду Первомайська Луганської області та підняли над нею прапор Луганської народної республіки. На місці нападу на Кернеса правоохоронці знайшли зброю, з якої було здійснено замах, та радіокерований вибуховий пристрій. Мера Харкова перевезли до Ізраїлю в клініку міста Хайфи. Печерський райсуд Києва ухвалив рішення змінити частковий домашній арешт Кернеса на особисте зобов’язання одного з народних депутатів. У Харкові близько 400 людей, попри сильну зливу, разом виконали національний гімн України (є оцінки: «цим флешмобом молодь продемонструвала прагнення до миру і злагоди в країні, а також єдність українців перед пропагандистськими загрозами»).

Не повідомляв канал про такі події в інших областях. Прокуратура почала розслідувати захоплення сепаратистами Луганської ОДА. Міліція в Луганську перейшла на бік сепаратистів. Під ОДА в Луганську бійці Нацгвардії погодилися скласти зброю. У Брянці на Луганщині було розгромлено офіс штабу Порошенка. Сепаратисти в Луганську викрали командира спецбатальйону і утримують його в захопленій будівлі СБУ. Вийти з літака Добкіну ніхто не заважав, він сам не вийшов з літака, побачивши людей – губернатор Херсонщини.

Про події в Криму канал повідомляв таке. З окупованого Севастополя до Одеси виводили цього дня ще 5 українських кораблів. У Криму зростають ціни на товари першої потреби (в матеріалі є оцінки: «нова державність – нова цінова політика… Крим потерпає від тотального подорожчання»). Медпрепарати до Криму з України вже не надходять, а з Росії постачання не налагодили.

Не повідомляв канал про таке. Кримське представництво президента України працюватиме в Херсоні. Крим продовжує несанкціоновано брати воду від України – Держводагентство.

З реакцій української влади на всі ці події Перший канал повідомляв таке. Турчинов має намір повністю оновити особовий склад міліції та СБУ в Донецькій та Луганській областях. За бездіяльність і зраду керівників луганської та донецької міліції звільнять. Турчинов: відкриваються гарячі лінії для запису добровольців, насамперед тих, хто має досвід служби у правоохоронних органах та збройних силах. МЗС запевняє, що вони розробили план звільнення військових спостерігачів ОБСЄ. Турчинов: зміни до Конституції треба ухвалити впродовж двох сесій. Яценюк: є пропозиція ліквідувати облдержадміністрації, замість них створити виконавчі комітети, а посаду голови виконкому зробити виборною. Уряд пропонує позбавити Президента можливості впливати на судову гілку влади. ПР наполягає, щоб у Конституції було вирішене питання російської мови як другої державної. Генпрокурор Махніцький: Україні допоможуть повернути вивезені мільярди колишніми чиновниками-корупціонерами. Генпрокурор Махніцький: тільки до Росії екс-Президент Янукович зі своїм оточенням вивіз 30 мільярдів доларів. Махніцький припустив, що розкраденими грошима колишні українські чиновники фінансують сепаратистів.

Не повідомляв канал про таке. МЗС спростовує чергову брехню Росії про начебто будівництво концтаборів в Україні. РНБО: Україна не відновлюватиме мовлення російських телеканалів і може заблокувати ряд російських сайтів. Українське МЗС не має підтверджень, що Росія відводить війська від кордонів з Україною.

Із закордонних реакцій повідомляв канал про такі. США зазначають прогрес у виконанні Україною женевських угод, на відміну від Росії – посол. Запроваджуючи санкції проти Росії, США сподівається змусити Москву розпочати діалог з Україною, – посол США. Посол США в Україні засудив Кремль, бо той нічого не робить на виконання женевських домовленостей. НАТО не підтверджує відведення російських військ від кордонів з Україною. Шойгу заявив Хейгелу, що Росія припинила навчання біля кордонів з Україною. Єврокомісія додатково виділила Україні третину мільярда євро на боротьбу з корупцією та конституційну реформу. Права на в’їзд до Європи позбавлено російських чиновників з уряду, Думи та адміністрації президента. Японія оголосила про нові санкції проти Росії. Канада ввела санкції проти 9 російських офіційних осіб і двох банків.

Не повідомляв канал про таке. Ештон засудила замах на Кернеса. Генсек ОБСЄ прибув до Києва. США миттєво відреагують на перетин військами РФ українського кордону – посол. США закликали Росію допомогти у звільненні захоплених терористами спостерігачів ОБСЄ. Керрі: США готові ввести санкції проти цілих секторів економіки Росії. ЦРУ перехопило вказівки кремлівських чиновників сепаратистам на сході України – Керрі. Країни Вишеградської четвірки закликали терористів звільнити інспекторів ОБСЄ без додаткових умов. Visa і MasterCard припиняють обслуговування російських банків, які потрапили під санкції. Міністерство оборони ФРН спростувало інформацію, що спецпідрозділ Бундесверу буде звільняти спостерігачів ОБСЄ, яких сепаратисти взяли в заручники на сході України. В Росії ухвалено закон, який передбачає пожиттєве ув’язнення за злочини, подібні тим, які роблять сепаратисти на сході України.

З інших тем дня Перший канал повідомляв таке. На знак солідарності з жителями східних та південних регіонів у Луцьку відбулася масова хода у вишиванках. В Івано-Франківську підняли прапор ВМС разом із національним стягом (є оцінка: «тим часом українські моряки не падають духом»). Царьов зняв свою кандидатуру з виборів. ЦВК: заява Царьова про зняття його кандидатури з виборів Президента не надходила. Звіти очільників силових відомств про ситуацію на сході буде заслухано у ВР 6 травня. МВС, СБУ та Генпрокуратура планують зібратися на засідання РНБО 6 травня, щоб  обговорити безпеку під час президентських перегонів. Потяги виробництва компанії «Хюндай»  ходитимуть за встановленим раніше графіком міжміського сполучення. Шахістка Лагносе та біатлоністки Семеренко спростовують чутки про те, що вони збираються виступати під російським триколором.

Не повідомляв канал про таке. В Україні досі «відмивають» гроші для сімейства Януковича і сепаратистів – нардеп Міщенко. Відтік іноземного капіталу з України продовжується – Мінекономрозвитку. Медслужба Майдану передає всі свої медикаменти армії. Мінекономрозвитку оцінює падіння ВВП в першому кварталі року в 1%. Прокуратура: вибух на АЗС у Київській області не є терактом.

30 квітня (середа):

Про події в Донецькій області Перший канал у середу розповідав таке. Слов’янська міськрада проголосувала за відставку мера Штепи одноголосно. У Донецьку 30 озброєних терористів пограбували банк. Сепаратисти захопили Кіровську райраду Донецька і штурмували обласну податкову адміністрацію, але з часом її полишили. Сепаратисти в Горлівці захопили міськраду і райвідділ міліції, розвантажують зброю. У Сніжному міськвиконком належить владі, а його працівники відмовляються проводити в адмінбудівлі референдум про федералізацію 11 травня. У Маріуполі представники «Донецької республіки» контролюють роботу адмінбудівель та готуються до референдуму. Донецька обласна рада профспілок ухвалила рішення не влаштовувати жодних святкових заходів.

Не повідомляв канал про такі події. У Слов’янську в полоні в сепаратистів продовжують залишатися четверо журналістів – ІМІ. МВС заявляє про ліквідацію ще трьох блок-постів сепаратистів під Слов’янськом. У Донецьку сепаратисти роззброїли п’ятьох бійців спецпідрозділу «Сокіл». Сепаратисти намагалися захопити стадіон «Шахтар» у Донецьку, де мали зібратися на мітинг прихильники єдності України. Донецька єпархія Московського патріархату закликає громадян шукати компроміс і вирішувати проблеми мирним шляхом. СБУ затримала двох росіян і білоруса зі зброєю, які їхали для допомоги сепаратистам у Донецьк. Двох із чотирьох співробітників краматорської міліції, захоплених сепаратистами, звільнили – обласне МВС.

Про події в інших південно-східних областях повідомлялося таке. Адмінбудівлі ОДА, мерії, прокуратури, Апеляційного суду та телецентру Луганська під контролем терористів (в матеріалі порушено баланс думок – синхроном надається думка сепаратиста, що головним для них є проведення референдуму, а потім думка керівника прес-служби Луганської міліції, що вони всі ходять зі зброєю). До захопленої Луганської обладміністрації надвечір прибули сепаратисти Донеччини із пропозицією об’єднати дві області в одну республіку. Начальника МВС Луганщини сепаратисти примусили написати рапорт. Уранці адмінбудівлю обласної МВС звільнили, Нацгвардія та місцеві правоохоронці тримають оборону. В Алчевську сепаратисти захопили мерію. На виконкомі Красного Луча висить російський триколор. МВС затримала двох організаторів масових заворушень у Харкові. В Миколаєві СБУ викрила групу диверсантів, які планували вчинити вибух під час покладання ветеранами квітів 9 травня.

Не повідомляв канал про такі події в областях. Терористи в Луганську тяжко поранили адвоката Чудовського за відмову співпрацювати з ними. Замах на Кернеса вигідний Росії і сепаратистам – губернатор Харківщини. Кернеса успішно прооперували в Ізраїлі. Харківський євромайдан скасував мітинг 1 травня через можливість провокацій сепаратистів. У Запорізькій області СБУ затримала диверсанта, який планував захоплення органів влади. У Сумах вночі невідомі спалили наметове містечко євромайдану. Дніпропетровський штаб захисту затримав диверсанта. У нього знайшли обладнання для влаштування дистанційних вибухів.

Про події в Криму Перший канал цього дня повідомляв таке. На КПП окупантів на кордоні з Кримом люди в автівках вистоюють по 5–10 годин через посилення порядку контролю окупаційною владою. МЗС вручив Росії ноту протесту в зв’язку з облаштуванням Росією кордонів Криму. Окупаційна влада Криму вводить податок на здавання житла туристам. Кримські татари обурені, що в самопроголошеній прокуратурі Криму їх називають екстремістами й порушниками законів Росії, заявив директор Фонду «Крим».

Цього дня не було інших важливих тем по Криму, про які б не повідомив Перший канал.

Про реакції української влади на всі ці події канал повідомляв таке. Завербовані розвідкою РФ українці проходили перепідготовку в таборі під Феодосією, кажуть у СБУ. Яценюк зробив декілька заяв: ухвалено бачення регіональної реформи, де головним пунктом є децентралізація влади; Кабмін пропонує винести на загальнонаціональне опитування питання єдності, територіальної цілісності і децентралізації влади. Турчинов пропонує створити в кожній області батальйони територіальної оборони, заявляє, що у проблемних регіонах слід повністю оновити склад міліції та СБУ, а також що новому керівнику МВС донецької області складно за півтора місяці здійснити суттєві зміни. Заява Пашинського: керівниками міліцейських підрозділів, які відмовилися відкрити вогонь під час антитерористичної операції, вже займається Генпрокуратура. Турчинов: в Україні на травневі свята готуються провокації. ЦВК радить жителям Луганщини й Донеччини ігнорувати нелегітимні референдуми. Магера: найскладніше провести президентські перегони у Криму та Донецькій і Луганській областях. ЦВК пояснив процедуру голосування кримчан – до 20 травня необхідно написати заяву на дільниці, яку обрав виборець. Представник України в ООН Сергєєв: Росія, прикриваючись ідеєю миротворчості, може відрядити в Україну свої війська і реалізувати абхазький сценарій. Сергєєв: головна мета Росії – зірвати майбутні президентські вибори.

Не повідомляв канал про такі реакції української влади. Турчинов пояснив неефективність АТО тим, що терористи прикриваються мирним населенням. Турчинов: ЗСУ приведені в повну бойову готовність через загрозу розв’язування війни з боку Росії. Яценюк підтвердив, що Україна, Росія і ЄС домовилися про «газові» переговори. МЗС: російські ЗМІ через тотальну цензуру перетворилися на спільників терористів. В РНБО факельну ходу на Майдані вважають роботою російських спецслужб. Держкомтелерадіо ініціює припинення інформаційної співпраці з Росією. За даними ІМІ, у трьох східних областях протягом березня-квітня відбулося 20 нападів на журналістів і 12 нападів на редакції ЗМІ. Кличко: КПУ вербує пенсіонерів для участі в провокаціях на півдні та сході України.

Про закордонні реакції на українські події Перший канал повідомляв у середу таке. Керівник спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Апакан зв’язку зі своїми підлеглими не втрачає. Керівник місії ОБСЄ повідомив, що в Україні зараз працюють понад 120 європейських спостерігачів, котрі відстежують ситуацію в державі. У Вашингтоні рада директорів МВФ розглядає пакет допомоги Україні в рамках нової програми співпраці. Економіка Росії вже перебуває в рецесії – МВФ. Москва зірвала женевські домовленості, – засідання Радбезу ООН. Британія і Франція в ООН звинуватили РФ у невиконанні женевських угод і погрожують посиленням санкцій. Чуркін: АТО є каральною, а поїздка спостерігачів ОБСЄ до Слов’янська, де їх захопили, – провокація української влади. Представник США в ООН Пауер: Москва й далі фінансує та координує озброєних до зубів сепаратистів, а біля українських кордонів і далі перебувають війська, щоб залякати уряд. Спікера Держдуми РФ Наришкіна не пустили до Болгарії.

Не повідомляв канал про таке. ЄС готовий надати Україні фінансову допомогу після угоди з МВФ – Ван Ромпей. Путін вважає, що нові санкції проти Росії не пов’язані з Україною. Меркель наполягає на проведенні чесних виборів в Україні та погрожує Москві новими санкціями.

З інших тем дня канал повідомляв про такі. СБУ запрошує записуватися до спеціальних загонів колишніх міліціонерів та військовиків. Рух опору, створений Всеукраїнським об’єднанням «Батьківщина», закликав усіх, хто має досвід участі в бойових діях, приєднатися до його лав. Яценюк зустрівся з європейськими дипломатами Ягландом та Курцом, де розповів, що головною проблемою є озброєні злочинці, яких підтримує Росія. Десятеро людей загинули внаслідок пожежі на військовому складі в Забайкаллі.

Не повідомляв канал про такі теми. Генпрокуратура заявила, що Янукович вкрав у держави понад 100 млрд доларів, і відкрила справу проти Клименка за привласнення 6 млрд грн із держбюджету. Біля Кабміну сталася бійка між Самообороною, представниками Нацгвардії і невідомими. Суд заборонив діяльність партії «Руська єдність». Дефіцит бюджету знизився на 8,6%. Мер Полтави Мамай втік за кордон відразу ж після того, як правоохоронці повідомили йому про підозру в корупційній діяльності. Прибуток НБУ за 2013 рік знизилася на 29%.

1 травня (четвер):

Про події в Донецькій області цього дня канал повідомляв про таке. Сепаратисти захопили Донецьку обласну прокуратуру. У Донецьку сепаратисти ходять колоною по місту і зривають українські прапори. У Донецьку кількість постраждалих під час штурму прокуратури зросла до 26 людей. У Горлівці сепаратисти захопили прокуратуру і спалили всі кримінальні справи. Силовики ліквідували блок-пост сепаратистів у Червоноармійську та вилучили там арсенал зброї. Сепаратисти захопили міськвідділ міліції Червоноармійска і на території зводять барикади. У першотравневих заходах на Донеччині взяли участь близько 10 тисяч людей із радянськими прапорами і російськими триколорами. Біля міськради Слов’янська дві сотні мітингувальників говорили про референдум та висловлювали підтримку самопроголошеному меру Пономарьову.

Не повідомляв канал про таке. Слов'янські сепаратисти заявили, що звільнили двох із трьох захоплених спецпризначенців підрозділу «Альфа» СБУ. Їх нібито обміняли на заарештованих соратників. Натомість у СБУ звільнення альфівців не підтверджують. Мерія Донецька заборонила проведення мітингу за єдність України. Сепаратисти захопили міськраду в Амвросіївці. У Костянтинівці сепаратисти викрали місцевого ватажка «Свободи». Сепаратисти відпустили двох захоплених у Краматорську міліціонерів – МВС.

Про події в інших південно-східних областях повідомлялося таке. У Харкові  сепаратисти пікетують обkдержадміністрацію та палять українські прапори. У Харкові учасники сепаратистського мітингу напали на журналістів «Радіо Свобода» і побили їх. У Харкові СБУ викрила та затримала групу диверсантів, які планували теракти на 9 травня. Біля українського кордону зростає кількість російських вояків, – Тимчук. У центрі Києва минулої ночі провели військові навчання з використанням БТР та іншої військової техніки. У Миколаєві центральними вулицями пройшли активісти народного ополчення з українськими прапорами, вигукували гасла проти тероризму, за єдність України та мир. У Кіровограді на першотравневу демонстрацію вийшло близько 3 тисяч людей, які несли плакати «За мир і єдність України». В Одесі відбувся невеликий проукраїнський мітинг, натомість комуністи і сепаратисти влаштували оздоблену червоними стягами чисельну ходу. Харківські комунальники провели пікетування мерії. У Дніпропетровську першотравень відзначили масовими гуляннями з гаслами за єдину країну.

Не повідомляв канал про таке. У Луганську сепаратисти викрали кілька автомобілів із гаража облради. Місто Стаханов на Луганщині знову українське – над міськрадою жовто-блакитний прапор. Мера Стаханова Борисова на зустрічі з жителям міста облили зеленкою. У Дніпропетровську відкрили 60-метрову стіну Героїв Небесної сотні. У Донецькій та Луганській областях 11 травня відбудеться ще один референдум – про приєднання до Дніпропетровської області. Таке рішення ухвалила міжобласна територіальна громада Південного Сходу України.

Про події в Криму повідомлялося лише те, що в Севастополі відбулася масова демонстрація під російськими триколорами.

Не повідомлялося, що 27 пунктів пропуску через державний кордон до Криму тимчасово закрили за розпорядженням уряду.

Про реакції української влади повідомлялося наступне. Турчинов підписав указ про відновлення призову до армії. Яценюк: гроші від МВФ мають стабілізувати українську економіку.

Не повідомлялося про таке. МЗС України висловив обурення тим, що російська влада потурає неонацистським рухам Росії, водночас придушуючи демократичні рухи, і висловило подяку тисячам чесних людей Росії, які вийшли на мітинги на підтримку миру між двома державами. Затриманий за шпигунську діяльність російський дипломат завербував полковника ЗСУ – СБУ. Армійська авіація збільшила кількість патрулювань південних кордонів – Міноборони. Україна висилає російського дипломата за шпигунську діяльність. «Нафтогаз» не збирається платити «Газпрому» 11 мільярдів доларів за начебто недобір, – голова правління компанії.

Про закордонні реакцій канал повідомляв таке. Рада МВФ затвердила програму «стенд-бай» для України на 17 млрд доларів. Меркель та Путін обговорили у телефонній розмові долю заручників місії ОБСЄ у Слов’янську (є оцінки: «допомогти звільнити захоплених на сході України європейських військових спостерігачів Володимира Путіна попросила Ангела Меркель… Берлін і Москва зійшлись на тому, що...»). Лавров, перебуваючи у Латинській Америці, заявив, що санкції Заходу проти Росії безглузді, а в заворушеннях на сході України винна київська влада. Канада відправляє бойовий корабель до берегів Європи.

Не повідомляв канал про таке. НАТО збільшує свою присутність у країнах Балтії, переправляючи в Естонію додаткові винищувачі. Представники Республіканської партії США висунули в Сенаті законопроект про посилення тиску на РФ через ситуацію в Україні. Байден: санкції проти Росії стали наслідком порушення принципу непорушності європейських кордонів. Україна зобов’язана використовувати силу для захисту країни – глава МЗС Литви. Росія почала військові навчання на кордонах з Естонією та Латвією. Російський «Перший канал» повідомив, що киян залякують військовими навчаннями в центрі міста.

Про інші теми дня Перший національний повідомляв таке. Кілька сотень мітингарів під прапорами лівих сил пройшли ходою від центру Києва до урядового кварталу. У Москві першотравневу демонстрацію провели на Червоній площі, де були гасла про Крим та підтримку проросійських сил на сході України. На Тверській вулиці Москви декілька людей розгорнули українські прапори, їх затримала поліція. У Санкт-Петербурзі провели демонстрацію проти війни, на підтримку України та Європи. 8 кандидатів боротимуться за мерське крісло 25 травня, одночасно кияни вибиратимуть депутатів міськради. Від участі у президентських перегонах офіційно відмовилася Королевська. З 1 травня газ для українців подорожчав у середньому на 40%. Дзвінки з таксофонів в Україні стали безкоштовними.

Не повідомлялося про таке. Україна відновила реверс газу з Угорщини. У Львові ліві рухи та ветеранські організації скасували першотравневі мітинги. У Запоріжжі через судову заборону 1 травня скасували всі демонстрації. Півтисячі сумчан із національною символікою у вишиванках та віночках проїхалися велосипедами середмістям.

2 травня (п’ятниця):

У п’ятницю Перший національний повідомляв таке про події в Одесі. Одеська міліція повідомляє про трьох загиблих і десятки поранених внаслідок нападу сепаратистів на прихильників єдиної України. В Одесі сепаратисти напали на прихильників єдиної України з вогнепальною зброєю і вибухівкою. В Одесі проукраїнські активісти спалили табір прибічників федералізації.

Не повідомляв канал про таке. У пожежі в одеському Будинку профспілок загинуло 38 людей – міліція. В Одесі сепаратисти стріляють із дахів по активістах, міліція не втручається. В Одесі правоохоронці потурали сепаратистам, коли ті нападали на прихильників єдиної України.

Про події у Слов’янську канал повідомляв таке. У Слов’янську двоє загиблих і щонайменше семеро поранених українських військовиків (у матеріалі відсутні посилання на джерела інформації). Наземні підрозділи й авіація атакували всі 10 блокпостів по периметру міста. Самопроголошений мер Пономарьов заявив, що антитерористична операція української влади – це напад на місто. Бойовики обстріляли вертоліт із медиками, який прибув для допомоги в Слов’янськ. Самопроголошений мер Слов’янська повідомляє, що серед сепаратистів є втрати. У терористів найсучасніша стрілецька та артилерійська зброя – гранатомети і ракетно-зенітні комплекси російського виробництва. Терористи під Слов’янськом збили два вертольоти, загинули двоє військових, один потрапив у полон. Росія використовує на сході України методи, заборонені навіть під час війни. Зокрема, медики і журналісти, які виконують свої безпосередні функції, опиняються в заручниках, – Аваков. Тимчасово перекрите залізничне сполучення і до мінімуму обмежений рух у районі Слов’янська. У Слов’янську деякі правоохоронці перейшли зі зброєю на бік сепаратистів, – Пашинський (оцінка: «одна з серйозних проблем – відвертий саботаж частини місцевих правоохоронців»). Українські силовики взяли під контроль телецентр та більшу частину Слов’янська (у матеріалі відсутні посилання: «є інформація про масову паніку, яка поширюється серед сепаратистів. Там чимало колишніх кримінальних елементів, які заявляють, що за отримані гроші не готові йти під кулі. Для власних потреб вони забирають у городян приватний автотранспорт»). У Слов’янську зник американський журналіст та його перекладачка, а також знімальні групи телеканалів Sky News та CBS , ще кілька журналістів західних друкованих видань.

Не повідомляв канал про таке. Журналіст і перекладач із США, які побували в полоні у сепаратистів, розповіли, що бойовики їх пограбували і били. На волю відпустили всіх іноземних журналістів, які зникли напередодні в Донбасі. Штаб АТО пропонує бойовикам у Слов’янську добровільно здатися в полон. Місцеві жителі намагаються блокувати українських десантників під Слов’янськом. Військові затримали чотирьох сепаратистів із блок-посту, з якого збивали вертольоти. У Слов’янську терористи намагалися захопити пасажирський потяг. Сепаратисти закликають жителів Слов’янська виходити в центр міста і ставати «живим щитом». Вертоліт під Слов’янськом збили висококваліфіковані іноземні фахівці – СБУ. Аваков: Слов’янськ взято в оточення, йде бій із професійними найманцями. Співробітники ДАІ знищили засідку терористів в районі АТО – Аваков. У Слов’янську терористи постійно б’ють і майже не годують заручників – звільнений полонений.

Про інші події в Донецькій області канал повідомляв про таке. За даними ІМІ, на сході України зафіксовано 18 випадків захоплення працівників ЗМІ. Представник Путіна Лукін разом із делегацією прибув сьогодні в Донецьк, не попередивши українське МЗС. Деякий час російська сторона не могла зв’язатися з Лукіним (нема посилань на джерела). Завдання російської делегації – нібито вести переговори про звільнення захоплених спостерігачів ОБСЄ (є оцінки, посилання відсутнє). До захопленого телецентру в Донецьку бойовики привезли зброю. На частоті Донецької обласної телекомпанії мовлять російські канали та виступають представники самопроголошеної донецької республіки і агітують за референдум. Терористи викрали главу самооборони Донецької області. Заблоковано Донецьку обласну прокуратуру, Генпрокуратура кваліфікувала це захоплення як теракт. Донецьком ширяться чутки, що вода в міському водогоні отруєна (в матеріалі є оцінки: «сьогодні у донеччан з’явився додатковий привід до паніки», посилання таке: «подейкують: отруїли саме його»).

Не повідомляє канал про таке. Представник Кремля Лукін, якого прес-секретар Путіна вважав зниклим, «знайшовся», він гостював у Ахметова. У захопленій прокуратурі Донецька сепаратисти палять документи. У Горлівці сепаратисти викрали громадянина Грузії. У Червоноармійську після переговорів сепаратисти звільнили будівлю міліції – Донецька ОДА. У Краматорську перестав ходити громадський транспорт, припинено сполучення зі Слов’янськом. У Червоноармійську бойовики намагалися викрасти дві БРДМ. У Краматорську і Слов’янську із вертольотів уже кілька днів розкидають листівки для мирного населення з інструкцією для виживання.

Про події в інших областях канал повідомляв про таке. У Луганську звільнено обласну телерадіокомпанію. Сепаратисти звільнили Луганську обласну прокуратуру та міськвиконком. У Луганську біля захопленої сепаратистами будівлі СБУ знайдено тіло чоловіка. На будівлі Алчевської міськради патріотично налаштовані мешканці встановили український прапор.

Не повідомляв канал про таке. На виїзді з Луганська сепаратисти створили блок-пост. Луганські прикордонники впіймали російського неонациста з антиукраїнськими листівками. Харківські правоохоронці затримали 16-річну школярку, яка публічно палила український прапор. За наругу над державною символікою дівчині загрожує до 3 років в’язниці. У Миколаєві місцевий бізнесмен також платить за інформацію про диверсантів і екіпірує народне ополчення. Київська метрополія УПЦ надала допомогу військовим на Херсонщині. На Дніпропетровщині п’яні терористи, прикриваючись жінками, спробували штурмувати батальйон «Донбас».

Про події в Криму канал не повідомляв нічого.

Зокрема, про те, що Джемілєва російські прикордонники не впустили до московського аеропорту. Жодного офіційного паперу не надали, усно пояснили, що в'їзд на територію Росії йому заборонений.

Про реакції української влади канал розповідав про таке. Турчинов закликав Росію припинити істерію навколо подій в Україні, сказав, що головна мета антитерористичної операції на сході України – захистити людей і не допустити жертв серед населення, і заявив, що хто здасть зброю та не причетний до важких злочинів, тих буде амністовано. Хто винен у вбивствах та катуваннях, тих буде покарано. МЗС відреагував на приїзд Лукіна: Росія зневажає женевські угоди і нічого не зробила задля деескалації напруження, а, навпаки, всіляко підтримує терористичні групи на сході України.

Не повідомляв канал про таке. Турчинов вимагає від РФ не використовувати тероризму, диверсії і воєнну загрозу як форму тиску на Україну. Українська сторона готова обговорювати з Лукіним ситуацію на сході країни – МЗС. Україна погасить борг перед Росією в разі зменшення ціни на газ – Продан. СБУ встановила особу Абвера, одного з ключових диверсантів групи Стрілка, він є громадянином РФ.

Про закордонні реакції повідомляв канал таке. Меркель вирушила до США на переговори щодо української ситуації (в матеріалі є численні оцінки: «світ стурбований новим загостренням на Сході України. Ключові гравці закликають негайно припинити ескалацію конфлікту і не зривати Женевських домовленостей… Американська преса не сумнівається: з Бараком Обамою вони говоритимуть про санкції»). У Нью-Йорку відбулось екстрене засідання Радбезу ООН у зв’язку із загостренням ситуації на сході України. Конфлікт на сході України треба розв’язувати мирним шляхом, – заява генсека ООН (численні оцінки і недостовірні посилання: «у російського ж представника на це були самі звинувачення: мовляв, конфлікт розпалює Київ”, “Американські та європейські політики в один голос заявили: Росія факти спотворює і вдається до поганої шпигунської гри. Зривати Женевські угоди – неприпустимо. Сепаратисти на сході України мають скласти зброю, звільнити захоплені будівлі і відпустити всіх бранців – ось чого від Кремля домагається Євросоюз. Сумнівів у тому, що події підігріває Білокам’яна, не виказує жоден політик»). Ештон закликала Кремль поважати монополію Української держави на законне використання сили. Керівник МЗС Німеччини закликав звільнити заручників від ОБСЄ у Слов’янську і дотримуватися женевських угод. До литовської Клайпеди прийшло одразу п’ять кораблів НАТО – міні-тральники з Норвегії, Нідерландів, Бельгії та Естонії. Україна і Росія, за посередництва ЄС, не змогли домовитися на «газових» переговорах у Варшаві.

Не повідомляв канал про такі події. НАТО: Альянс розглядатиме Росію як супротивника, а не як союзника. Баррозу: підтримати Україну – справа всього світу. Постпред США в ООН: Росія бреше про Україну і фінансує насильство на Донбасі. Меркель телефоном нагадала Путіну про відповідальність перед ОБСЄ. «Газпром» погрожує в червні обмежити постачання газу в Україну, якщо не буде передоплати. МЗС Росії заявило, що в АТО беруть участь «терористи з Правого сектору та інші ультранаціоналістичні організації». Речник президента Росії Пєсков звинуватив Україну в недотриманні женевських домовленостей.

Про інші теми дня канал повідомляв таке. Українці «прилаштовуються» до нових цін на газ. ЦВК визначив, який вигляд і зміст матимуть бюлетені в першому турі президентських виборів.

Не повідомляв канал про те, що невідомі в камуфляжі намагалися захопити Київводоканал.

3 травня (субота):

Про події в Одесі Перший канал у суботу повідомляв таке. Кількість загиблих в Одесі зросла до 46. МВС: більшість затриманих у Одесі – громадяни Росії і Придністров’я. Міліція в Одесі затримала понад 130 учасників заворушень, відкрила 10 кримінальних проваджень. У затриманих в Одесі була вогнепальна і травматична зброя, велика кількість запальної суміші. Кількість поранених у п’ятничних заворушеннях в Одесі зросла до 214. Одесити масово здають кров для постраждалих в заворушеннях 2 травня. У Будинку профспілок в Одесі знайдено 36 трупів. Під час сутичок в Одесі міліція залишалася бездіяльною. Ярема відвідав одеський будинок профспілок і стверджує, що люди померли не від вогню, а від невідомого газу. СБУ: росіяни причетні до провокацій та заворушень в Одесі 2 травня. Заворушення в Одесі профінансовані Арбузовим і Клименком – СБУ. Диверсія в українському місті Одеса була спрямована на зрив стабільності на Півдні України. Опізнано тіла десяти загиблих у будинку профспілок, усі – одесити. В Одесі звільнено начальника обласної міліції.

Не повідомляв канал такого. Сепаратисти в Одесі пікетують МВС, вимагаючи звільнення затриманих напередодні. В Одесі міліціонери прикривали бойовика, який з автомату розстрілював беззбройних мітингувальників. Одеська міліція оголосила про формування спецбатальйону добровольців для захисту міста від сепаратистів. Одеський губернатор поклав відповідальність за смерті на міліцію. Пашинський назвав зіткнення в Одесі провокацією ФСБ.

Про події в Слов’янську повідомлялося таке. У Слов’янську 5 загиблих. Біля села Андріївка, що поблизу Слов’янська, озброєні люди напали на військовиків 95-ї аеромобільної бригади, прикривалися дітьми та пенсіонерами. Військовики АТО взяли під контроль всі в’їзди навколо Слов’янська. У Слов’янську звільнили спостерігачів ОБСЄ (у матеріалі є оцінки: «інспекційна група працювала в Україні, щоб зміцнювати довіру та безпеку. Допоки їх не убезпечили сепаратисти»). Автобус зі звільненими спостерігачами ОБСЄ потрапив під перестрілку. Спостерігач ОБСЄ від Німеччини: до нас, як і заявляв самопроголошений мер, ставилися добре. Самопроголошений мер Слов’янська Пономарьов: спостерігачі ОБСЄ гостювали в мене на дні народження. Тарута: місцева влада робить усе можливе, щоби шляхом переговорів звільнити всіх заручників.

Не повідомляв канал таке. МВС: терористи звільнили 12 заручників у Слов’янську після отримання інструкцій із Росії. Генпрокуратура кваліфікувала обстріл вертольотів у Слов’янську як теракт. У Слов’янську правоохоронці перешкодили сепаратистам підірвати шляхопровід. Терористи в Слов’янську просять про переговори – в. о. міністра оборони.

Про події в інших містах Донецької області повідомляв канал таке. У Донецьку сепаратисти захопили облуправління СБУ. Сепаратисти захопили офіс ІСД в Донецьку і грабують його (у підводці – неточність: «після чого натовп заходився громити дім губернатора області Сергія Тарути»). У Краматорську 6 загиблих. У Краматорську сепаратисти контролюють лише міськраду (посилання на джерела відсутнє). Аваков: терористам у Краматорську дана команда під виглядом міліції стріляти в громадян. В’їзд до Краматорська зі Слов’янська перекритий. У Краматорську сепаратисти підірвали кілька автобусів і тролейбусів (у сюжеті подається по-іншому: «у центрі Краматорська вдень палали два автобуси»). Вночі в Краматорську правоохоронці відбили у сепаратистів телевізійну вежу. У Краматорську відновлено мовлення українських телеканалів. У Краматорську звільнили захоплені сепаратистами будівлі СБУ та МВС. У Горлівці захоплена будівля УБОЗ.

Не повідомляв канал про таке. У Донецьку озброєні сепаратисти напали на патруль Нацгвардії. У Донецьку озброєні сепаратисти викрали з автосалону 17 автівок. Сепаратисти закликають жителів Краматорська за гроші організовувати «живі щити» від українських військових. На Донеччині сепаратисти, прикрившись «живим щитом» із жінок і дітей, розстріляли українських військових: 2 загиблих, 12 поранених.

Про події в інших південних і східних областях повідомляється таке. В Луганську сепаратисти штурмували військкомат, захопили трьох полонених. У Луганську сепаратисти викрали інкасаторський автомобіль із мільйоном гривень.

Не повідомлялося про таке. У Луганську озброєні сепаратисти штурмують полк внутрішніх військ. У Луганську сепаратисти викрали двох активістів Громадянського сектору міста. У Запорізькій і Кіровоградській областях створено батальйони оборони.

Про події в Криму повідомляє канал. На КПП в Армянську Джемілєва і його прихильників оточили автобуси з російськими військовими. В Армянську кримські татари стали живим щитом, щоб провести в Крим Джемілєва. Окупанти не пустили Джемілєва до Криму. МЗС: Росія кинула виклик всьому кримськотатарському народу.

Не повідомлялося про таке. Аксьонов погрожує покаранням татарам, які організовували «прорив» російського кордону під час зустрічі Джемілєва. Кабмін назвав недопуск Джемілєва в Крим відродженням сталінських репресій.

Про реакції української влади повідомляє таке. СБУ має докази координації Росією захоплення представників ОБСЄ. СБУ затримала помічника російського диверсанта Абвера. Жалобу оголосив виконувач обов’язків президента Турчинов.

Не повідомлялося, що Росія планує влаштувати заворушення не лише на сході України – керівник АТЦ Крутов. На Донбасі загинуло 5 учасників АТО, ще 12 поранено – СБУ. Дещиця: засідання Радбезу ООН, скликане Росією, засуджує Росію.

Про закордонні реакції на українські події канал повідомляв у суботу таке. Ягланд, секретар Ради Європи: Брати заручників – це неприпустимо. Особливо коли йдеться про людей, котрі працюють у міжнародній організації. Генсек ООН закликав негайно розслідувати обставини трагедії в Одесі (є оцінка: «міжнародна спільнота шокована подіями в Одесі»). Насильство в Одесі засудив Держдеп США. Туск каже, що РФ веде війну з Україною, а дипломатичні зусилля західних країн результатів не дали (є оцінка: «набагато радикальнішою була Польща»). Швейцарія додала до «чорного списку» 10 росіян і 5 українців. Обама і Меркель пообіцяли Росії третій раунд санкцій, якщо агресія проти України триватиме.

Не повідомлялося. Абсолютна більшість членів Радбезу ООН підтримала АТО, яку проводить Україна. Держсекретар США закликає Кремль припинити підтримку сепаратистів в Україні. Туск: Путін повинен припинити втручатися у внутрішні справи України. Коморовський: за останніми провокаціями в Україні стоїть Росія. Російський «Аерофлот» скасував рейси до Харкова і Донецька.

З інших тем дня Перший національний повідомляв, що Львів відзначив 758 років під гаслами єдиної України, масові гуляння з огляду на останні події скасували.

Не повідомив канал про те, що активісти Майдану пікетували керівництво РРТ, вимагаючи повернення українських телеканалів сходу країни.

Замовчання за окремими тематичними напрямами

2. Масові акції протесту:

Тиждень

Замовчано тем із цієї тематики

28.04–04.05

0

21.04–27.04

6

14.04–20.04

5

07.04–13.04

6

24.03–30.03

3

17.03–23.03

2

10.03–16.03

18

03.03–09.03

19

24.02–02.03

16

17.02–23.02

62

10.02–16.02

16

03.02–09.02

15

3. Факти і розслідування злочинів попередньої влади або місцевих її послідовників, найнятих ними кримінальних елементів, сепаратистів і російських військових проти особистої свободи, здоров’я та життя громадян України, цілісності їхнього майна:

Тиждень

Замовчано тем із цієї тематики

28.04–04.05

0

21.04–27.04

5

14.04–20.04

6

07.04–13.04

10

24.03–30.03

7

17.03–23.03

9

10.03–16.03

14

03.03–09.03

8

24.02–02.03

24

17.02–23.02

62

10.02–16.02

48

03.02–09.02

39

4. Факти і розслідування економічних злочинів і прорахунків попередньої влади та пов’язаних із ними подій чи наслідків:

Тиждень

Замовчано тем із цієї тематики

28.04–04.05

9

21.04–27.04

15

14.04–20.04

9

07.04–13.04

4

24.03–30.03

18

17.03–23.03

12

10.03–16.03

9

03.03–09.03

12

24.02–02.03

17

17.02–23.02

14

10.02–16.02

18

03.02–09.02

11

Перший національний не повідомляв про такі події, факти чи заяви з цієї тематики:

Клюєва, Пшонку і Арбузова оголошено в міжнародний розшук (28 квітня)

Розпочато кримінальне провадження за фактом розкрадання коштів Київміськбудом на понад мільярд гривень (28 квітня)

В Україні досі «відмивають» гроші для сімейства Януковича і сепаратистів – нардеп Міщенко (29 квітня)

Відтік іноземного капіталу з України продовжується – Мінекономрозвитку (29 квітня)

Мінекономрозвитку оцінює падіння ВВП в першому кварталі року в 1% (29 квітня)

Генпрокуратура: Янукович вкрав у держави понад 100 млрд доларів (30 квітня)

Генпрокуратура відкрила справу проти Клименка за привласнення 6 млрд грн із держбюджету (30 квітня)

Мер Полтави Мамай втік за кордон відразу ж після того, як правоохоронці повідомили йому про підозру в корупційній діяльності (30 квітня)

Прибуток НБУ за 2013 рік знизилася на 29% (30 квітня)

5. Факти порушення свободи слова, перешкоджання журналістській діяльності і фізичного насильства проти журналістів:

Тиждень

Замовчано тем із цієї тематики

28.04–04.05

7

21.04–27.04

14

14.04–20.04

6

07.04–13.04

6

24.03–30.03

1

17.03–23.03

3

10.03–16.03

19

03.03–09.03

14

24.02–02.03

6

17.02–23.02

20

10.02–16.02

6

03.02–09.02

4

Перший національний не повідомляв про такі події, факти чи заяви з цієї тематики:

У Слов’янську зник журналіст із Волині (27 квітня)

Сепаратисти захопили обласну телерадіокомпанію в Донецьку (27 квітня)

Журналістів програми «Гроші» охоронці держдач у Конча-Заспі захопили в полон, залякували і примусили стерти відзняте відео (27 квітня)

У Слов’янську в полоні у сепаратистів продовжують залишатися четверо журналістів – ІМІ (30 квітня)

За даними ІМІ, у трьох східних областях протягом березня-квітня відбулося 20 нападів на журналістів і 12 нападів на редакції ЗМІ (30 квітня)

Журналіст і перекладач з США, які побували в полоні у сепаратистів у Слов’янську, розповіли, що бойовики їх пограбували і били (2 травня)

На волю відпустили всіх іноземних журналістів, які зникли напередодні в Донбасі (2 травня)

6. Реакції і дії міжнародної спільноти стосовно українських подій:

Тиждень

Замовчано тем із цієї тематики

28.04–04.05

39

21.04–27.04

62

14.04–20.04

79

07.04–13.04

65

24.03–30.03

44

17.03–23.03

76

10.03–16.03

63

03.03–09.03

83

24.02–02.03

66

17.02–23.02

86

10.02–16.02

36

03.02–09.02

31

Перший канал не повідомляв про такі події, факти чи заяви з цієї тематики:

Німеччина закликала Москву сприяти звільненню інспекторів ОБСЄ з полону (27 квітня)

ОБСЄ направляє до Слов’янська групу переговорників (27 квітня)

Генсек ООН вимагає негайного звільнення затриманих у Слов’янську членів місії ОБСЄ (28 квітня)

США закликала Москву допомогти звільнити заручників у Слов’янську (28 квітня)

МЗС Росії заявляє, що в Україні будують концтабори для «незгодних» (28 квітня)

МЗС Росії заявляє, що військові навчання на кордонах з Україною не порушують женевських домовленостей (28 квітня)

Ештон засудила замах на Кернеса (29 квітня)

Генсек ОБСЄ прибув до Києва (29 квітня)

США миттєво відреагують на перетин військами РФ українського кордону – посол (29 квітня)

США закликали Росію допомогти в звільненні захоплених терористами спостерігачів ОБСЄ (29 квітня)

Керрі: США готові ввести санкції проти цілих секторів економіки Росії (29 квітня)

ЦРУ перехопило вказівки кремлівських чиновників сепаратистам на Сході України – Керрі (29 квітня)

Країни Вишеградської четвірки закликали терористів звільнити інспекторів ОБСЄ без додаткових умов (29 квітня)

Visa і MasterCard припиняють обслуговування російських банків, які потрапили під санкції (29 квітня)

Міністерство оборони ФРН спростувало інформацію, що спецпідрозділ Бундесверу буде звільняти спостерігачів ОБСЄ, яких сепаратисти взяли в заручники на сході України (29 квітня)

В Росії ухвалено закон, який передбачає пожиттєве ув’язнення за злочини, подібні тим, які роблять сепаратисти на сході України (29 квітня)

ЄС готовий надати Україні фінансову допомогу після угоди з МВФ – Ван Ромпей (30 квітня)

Путін вважає, що нові санкції проти Росії не пов’язані з Україною (30 квітня)

Меркель наполягає на проведенні чесних виборів в Україні та погрожує Москві новими санкціями (30 квітня)

НАТО збільшує свою присутність в країнах Балтії, переправляючи в Естонію додаткові винищувачі (1 травня)

Представники Республіканської партії США висунули в Сенаті законопроект про посилення тиску на РФ через ситуацію в Україні (1 травня)

Байден: санкції проти Росії стали наслідком порушення принципу непорушності європейських кордонів (1 травня)

Україна зобов’язана використовувати силу для захисту країни – глава МЗС Литви (1 травня)

Росія почала військові навчання на кордонах з Естонією та Латвією (1 травня)

Російський «Перший канал» повідомив, що киян залякують військовими навчаннями у центрі міста (1 травня)

НАТО: Альянс розглядатиме Росію як супротивника, а не як союзника (2 травня)

Баррозу: підтримати Україну – справа всього світу (2 травня)

Постпред США в ООН: Росія бреше про Україну і фінансує насильство на Донбасі (2 травня)

Меркель телефоном нагадала Путіну про відповідальність перед ОБСЄ (2 травня)

«Газпром» погрожує в червні обмежити постачання газу в Україну, якщо не буде передоплати (2 травня)

МЗС Росії заявило, що в АТО беруть участь «терористи з “Правого сектору” та інші ультранаціоналістичні організації» (2 травня)

Речник президента Росії Пєсков звинуватив Україну в недотриманні женевських домовленостей (2 травня)

Абсолютна більшість членів Радбезу ООН підтримала АТО, яку проводить Україна (3 травня)

Держсекретар США закликає Кремль припинити підтримку сепаратистів в Україні (3 травня)

Туск: Путін повинен припинити втручатися у внутрішні справи України (3 травня)

Коморовський: за останніми провокаціями в Україні стоїть Росія (3 травня)

Російський «Аерофлот» скасував рейси до Харкова і Донецька (3 травня)

7. Події та заяви, пов’язані з анексією Криму та спробами дестабілізації в південно-східних областях України:

Тиждень

Замовчано тем із цієї тематики

28.04–04.05

150

21.04–27.04

179

14.04–20.04

190

07.04–13.04

125

24.03–30.03

91

17.03–23.03

112

10.03–16.03

127

03.03–09.03

100

24.02–02.03

87

Перший канал не повідомляв про такі події, факти чи заяви з цієї тематики:

У Слов’янську звільнили одного з восьми інспекторів ОБСЄ (27 квітня)

У Слов’янську терористи вивели захоплених спостерігачів ОБСЄ на прес-конференцію (27 квітня)

Терористам у Слов’янську заручники потрібні для торгу – РНБО (27 квітня)

В ніч на неділю під Слов’янськом українські військові знищили блок-пост і захопили одного сепаратиста (27 квітня)

Бойовики у Слов’янську показали російським телеканалам трьох побитих співробітників СБУ (27 квітня)

СБУ підтвердила захоплення трьох своїх співробітників бойовиками на Донеччині (27 квітня)

Викрадачі представників ОБСЄ дискредитують Донецький регіон – губернатор Тарута (27 квітня)

Терористи зняли облогу з аеродрому в Краматорську (27 квітня)

В Артемівську сепаратисти намагалися заблокувати військову частину (27 квітня)

Сепаратисти будують блок-пост біля міськвиконкому Стаханова на Луганщині (27 квітня)

У Харкові близько 400 прихильників федералізації вийшли на мітинг (27 квітня)

У Львові близько півтисячі людей взяли участь у марші на честь дивізії «Галичина» (27 квітня)

Кримчанам, які отримують російські паспорти, не вписують туди їхніх дітей, пояснюючи це «труднощами перекладу» з української (27 квітня)

Аваков оголосив про «велику кадрову чистку» в лавах МВС на сході України (27 квітня)

Три потужних групи військ РФ поблизу українських кордонів приведено в повну бойову готовність – адмірал Кабаненко (27 квітня)

Неподалік місця, де раніше знайшли трупи депутата Рибака і студента КПІ, знайдено ще один труп (28 квітня)

Донецька міліція не перешкоджала сепаратистам бити учасників мирної ходи за єдність України (28 квітня)

На мітингу в Донецьку сепаратисти поранили міліціонера саморобною гранатою (28 квітня)

Сепаратисти розбили 5 машин учасників автопробігу на підтримку єдності України в Донецьку (28 квітня)

Донецькі сепаратисти категорично налаштовані провести «референдум» 11 травня – ОДА (28 квітня)

У стрілянині біля аеродрому в Краматорську військовий і представник СБУ отримали поранення (28 квітня)

У Маріуполі суд закидали «коктейлями Молотова» (28 квітня)

На Луганщині у містечку Щастя командир загону у боротьбі з сепаратизмом потрапив до рук тих самих сепаратистів (28 квітня)

МВС заявляє, що бійку в Харкові у неділю спровокували сепаратисти (28 квітня)

У Харкові міліція затримала сепаратистів з вибуховими пакетами, битами та «коктейлями Молотова» (28 квітня)

Юрій Луценко: замах на Кернеса – це зміна тактики Кремля (28 квітня)

У Білгород-Дністровському невідомі під виглядом активістів євромайдану намагалися захопити райдержадміністрацію (28 квітня)

У Кіровоградській області встановлено 10 блок-постів від сепаратистів (28 квітня)

У Сумах невідомі намагалися залишити місто без води (28 квітня)

Добкіна начебто не випустили з літака у Херсоні (28 квітня)

В Одесі відкрито кримінальну справу на лікарів, які відмовили в меддопомозі постраждалим від вибуху на блок-посту (28 квітня)

Україна оцінює збитки від анексії Криму в 950 млрд грн – міністр юстиції (28 квітня)

На кордоні з Кримом прикордонники затримали два автомобілі зі зброєю і грошами (28 квітня)

Прихильники ісламістської організації «Хізб-ут-Тахрір» масово тікають із Криму (28 квітня)

Щоби виїхати або заїхати в Крим автомобілістам доводиться через перевірки простоювати до 10 годин (28 квітня)

Янукович і його спільники вивезли до Москви 32 млрд доларів, ці гроші йдуть на фінансування сепаратизму в Україні – Генпрокуратура (28 квітня)

Благочинні внески українців армія витратить на форму для військових – Міноборони (28 квітня)

Бойовики активізують діяльність на травневі свята – СБУ (28 квітня)

Протягом тижня на кордоні з Росією зафіксовано 88 провокацій військових РФ – Держприкордонслужба (28 квітня)

Турчинов підписав закон про окуповані території (28 квітня)

У Києві МВС формує новий спецпідрозділ із добровольців для охорони громадського порядку (28 квітня)

У Донецьку екстремісти жорстоко катували двох студентів, після чого зняли їх на відео, видаючи за бійців «Правого сектору» (29 квітня)

Ситуація в Донецькому регіоні загострюється, дії сепаратистів стають дедалі агресивнішими – ОДА (29 квітня)

Прокуратура розслідує бездіяльність міліції під час побиття учасників мітингу сепаратистами 28 квітня в Донецьку (29 квітня)

Стан постраждалих на мітингу в Донецьку середньої тяжкості – ОДА (29 квітня)

Мер Донецька заявляє, що на півночі регіону може реалізуватися «кримський сценарій» (29 квітня)

У Донецьку затримали 8 найагресивніших сепаратистів за напад на проукраїнський мирний мітинг (29 квітня)

У Костянтинівці сепаратисти викрали члена виборчкому від «Свободи» (29 квітня)

Керівництво Стаханівського заводу заборонило співробітникам голосувати на президентських виборах (29 квітня)

У Краматорську диверсант Стрєлков уже призначає нових начальників міліції (29 квітня)

Озброєні терористи перебувають у приміщеннях міськвиконкомів Маріуполя, Горлівки, Макіївки, Єнакієвого і Харцизька  (29 квітня)

Прокуратура почала розслідування захоплення сепаратистами Луганської ОДА (29 квітня)

Міліція в Луганську перейшла на бік сепаратистів (29 квітня)

Під ОДА в Луганську бійці Нацгвардії погодилися скласти зброю (29 квітня)

У Брянці на Луганщині розгромлено офіс штабу Порошенка (29 квітня)

Сепаратисти в Луганську викрали командира спецбатальйону і утримують його в захопленій будівлі СБУ (29 квітня)

Вийти з літака Добкіну ніхто не заважав, він сам не вийшов із літака, побачивши людей – губернатор Херсонщини (29 квітня)

Кримське представництво президента України працюватиме в Херсоні (29 квітня)

Крим продовжує несанкціоновано брати воду від України – Держводагентство (29 квітня)

МЗС спростовує чергову брехню Росії про начебто будівництво концтаборів в Україні (29 квітня)

РНБО: Україна не відновлюватиме мовлення російських телеканалів і може заблокувати низку російських сайтів (29 квітня)

Українське МЗС не має підтверджень, що Росія відводить війська від кордонів з Україною (29 квітня)

МВС заявляє про ліквідацію ще трьох блок-постів сепаратистів під Слов’янськом (30 квітня)

У Донецьку сепаратисти роззброїли п’ятьох бійців спецпідрозділу «Сокіл» (30 квітня)

Сепаратисти намагалися захопити стадіон «Шахтар» у Донецьку, де мали зібратися на мітинг прихильники єдності України (30 квітня)

Донецька єпархія Московського патріархату закликає громадян шукати компроміс і вирішувати проблеми мирним шляхом (30 квітня)

СБУ затримала двох росіян і білоруса зі зброєю, які їхали для допомоги сепаратистам у Донецьк (30 квітня)

Двох з чотирьох співробітників краматорської міліції, захоплених сепаратистами, звільнили – обласне МВС (30 квітня)

Терористи в Луганську тяжко поранили адвоката Чудовського за відмову співробітничати з ними (30 квітня)

Замах на Кернеса вигідний Росії і сепаратистам – губернатор Харківщини (30 квітня)

Кернеса успішно прооперували в Ізраїлі (30 квітня)

Харківський євромайдан скасував мітинг 1 травня через можливість провокацій сепаратистів (30 квітня)

У Запорізькій області СБУ затримала диверсанта, який планував захоплення органів влади (30 квітня)

У Сумах вночі невідомі спалили наметове містечко євромайдану (30 квітня)

Дніпропетровський штаб захисту затримав диверсанта. У нього знайшли обладнання для влаштування дистанційних вибухів (30 квітня)

Турчинов пояснив неефективність АТО тим, що терористи прикриваються мирним населенням (30 квітня)

Турчинов: ЗСУ приведені в повну бойову готовність через загрозу розв’язування війни з боку Росії (30 квітня)

Яценюк підтвердив, що Україна, Росія і ЄС домовилися про «газові» переговори (30 квітня)

МЗС: російські ЗМІ через тотальну цензуру перетворилися на спільників терористів (30 квітня)

В РНБО факельну ходу на Майдані вважають роботою російських спецслужб (30 квітня)

Держкомтелерадіо ініціює припинення інформаційного співробітництва з Росією (30 квітня)

Кличко: КПУ вербує пенсіонерів для участі в провокаціях на півдні та сході України (30 квітня)

Слов'янські сепаратисти заявили, що звільнили двох з трьох захоплених спецпризначенців підрозділу «Альфа» СБУ. Їх нібито обміняли на заарештованих соратників. Натомість у СБУ звільнення альфівців не підтверджують (1 травня)

Мерія Донецька заборонила проведення мітингу за єдність України (1 травня)

Сепаратисти захопили міськраду в Амвросіївці (1 травня)

У Костянтинівці сепаратисти викрали місцевого ватажка «Свободи» (1 травня)

Сепаратисти відпустили двох захоплених у Краматорську міліціонерів – МВС (1 травня)

У Луганську сепаратисти викрали кілька автомобілів з гаража облради (1 травня)

Місто Стаханов на Луганщині знову українське – над міськрадою жовто-блакитний прапор (1 травня)

Мера Стаханова Борисова на зустрічі з жителям міста облили зеленкою (1 травня)

У Дніпропетровську відкрили 60-метрову стіну Героїв Небесної сотні (1 травня)

У Донецькій та Луганській областях 11 травня відбудеться ще один референдум – про приєднання до Дніпропетровської області. Таке рішення ухвалила міжобласна територіальна громада Південного Сходу України (1 травня)

27 пунктів пропуску через державний кордон до Криму тимчасово закрили, – розпорядження уряду (1 травня)

МЗС України висловив обурення тим, що російська влада потурає неонацистським рухам Росії, водночас придушуючи демократичні рухи (1 травня)

МЗС України висловило подяку тисячам чесних людей Росії, які вийшли на мітинги на підтримку миру між двома державами (1 травня)

Затриманий за шпигунську діяльність російський дипломат завербував полковника ЗСУ – СБУ (1 травня)

Армійська авіація збільшила кількість патрулювань південних кордонів – Міноборони (1 травня)

Україна висилає російського дипломата за шпигунську діяльність (1 травня)

«Нафтогаз» не збирається платити «Газпрому» 11 мільярдів доларів за начебто недобір, – голова правління компанії (1 травня)

У пожежі в одеському Будинку профспілок загинуло 38 людей – міліція (2 травня)

В Одесі сепаратисти стріляють з дахів по активістах, міліція не втручається (2 травня)

В Одесі правоохоронці потурали сепаратистам при їх нападі на прихильників єдиної України (2 травня)

Штаб АТО пропонує бойовикам у Слов’янську добровільно здатися в полон (2 травня)

Місцеві жителі намагаються блокувати українських десантників під Слов’янськом (2 травня)

Військові затримали чотирьох сепаратистів із блок-посту, з якого збивали вертольоти (2 травня)

У Слов’янську терористи намагалися захопити пасажирський потяг (2 травня)

Сепаратисти закликають жителів Слов’янська виходити в центр міста і ставати «живим щитом» (2 травня)

Вертоліт під Слов’янськом збили висококваліфіковані іноземні фахівці – СБУ (2 травня)

Аваков: Слов’янськ взято в оточення, йде бій із професійними найманцями (2 травня)

Співробітники ДАІ знищили засідку терористів в районі АТО – Аваков (2 травня)

У Слов’янську терористи постійно б’ють і майже не годують заручників – звільнений полонений (2 травня)

Представник Кремля Лукін, якого прес-секретар Путіна вважав зниклим, «знайшовся», він гостював у Ахметова (2 травня)

У захопленій прокуратурі Донецька сепаратисти спалюють документи (2 травня)

У Горлівці сепаратисти викрали громадянина Грузії (2 травня)

У Червоноармійську після переговорів сепаратисти звільнили будівлю міліції – Донецька ОДА (2 травня)

У Краматорську перестав ходити громадський транспорт, припинено сполучення зі Слов’янськом (2 травня)

У Червоноармійську бойовики намагалися викрасти дві БРДМ (2 травня)

У Краматорську і Слов’янську із вертольотів уже кілька днів розкидають листівки для мирного населення з інструкцією для виживання (2 травня)

На виїзді з Луганська сепаратисти створили блок-пост (2 травня)

Луганські прикордонники впіймали російського неонациста з антиукраїнськими листівками (2 травня)

Харківські правоохоронці затримали 16-річну школярку, яка публічно палила український прапор. За наругу над державною символікою дівчині загрожує до 3 років в’язниці (2 травня)

У Миколаєві місцевий бізнесмен також платить за інформацію про диверсантів і екіпірує народне ополчення (2 травня)

Київська метрополія УПЦ надала допомогу військовим на Херсонщині (2 травня)

На Дніпропетровщині п’яні терористи, прикриваючись жінками, спробували штурмувати батальйон «Донбас» (2 травня)

Джемілєва російські прикордонники не впустили до московського аеропорту. Жодного офіційного паперу не надали, усно пояснили, що в'їзд на територію Росії йому заборонений (2 травня)

Турчинов вимагає від РФ не використовувати тероризм, диверсії і воєнну загрозу як форму тиску на Україну (2 травня)

Українська сторона готова обговорювати з Лукіним ситуацію на Сході країни – МЗС (2 травня)

Україна погасить борг перед Росією в разі зменшення ціни на газ – Продан (2 травня)

СБУ встановила особу Абвера, одного з ключових диверсантів групи Стрілка, він є громадянином РФ (2 травня)

Сепаратисти в Одесі пікетують МВС, вимагаючи звільнення затриманих напередодні (3 травня)

В Одесі міліціонери прикривали бойовика, який з автомату розстрілював беззбройних мітингарів (3 травня)

Одеська міліція оголосила про формування спецбатальйону добровольців для захисту міста від сепаратистів (3 травня)

Одеський губернатор поклав відповідальність за смерті на міліцію (3 травня)

Пашинський назвав зіткнення в Одесі провокацією ФСБ (3 травня)

МВС: терористи звільнили 12 заручників у Слов’янську після отримання інструкцій із Росії (3 травня)

Генпрокуратура кваліфікувала обстріл вертольотів у Слов’янську як теракт (3 травня)

У Слов’янську правоохоронці перешкодили сепаратистам підірвати шляхопровід (3 травня)

Терористи в Слов’янську просять про переговори – в. о. міністра оборони (3 травня)

У Луганську озброєні сепаратисти штурмують полк внутрішніх військ (3 травня)

У Луганську сепаратисти викрали двох активістів громадянського сектору міста (3 травня)

У Запорізькій і Кіровоградській областях створено батальйони оборони (3 травня)

Аксьонов погрожує покаранням татарам, які організовували «прорив» російського кордону під час зустрілі Джемілєва (3 травня)

Кабмін назвав недопуск Джемілєва в Крим відродженням сталінських репресій (3 травня)

Росія планує влаштувати заворушення не лише на сході України – керівник АТЦ Крутов (3 травня)

На Донбасі загинуло 5 учасників АТО, ще 12 поранено – СБУ (3 травня)

Дещиця: засідання Радбезу ООН, скликане Росією, засуджує Росію (3 травня)

Інші теми, про які Перший національний не повідомляв протягом звітного тижня:

На будівлі ЦУМу в Києві невідомі написали велике послання Ахметову з питаннями, чи він з Україною (27 квітня)

Україна пропонує Словаччині об’єднати газотранспортні системи (28 квітня)

Міністр соціальної політики Людмила Денисова не з’явилася на свій перший прийом громадян. Прийом провів її заступник (28 квітня)

Медслужба Майдану передає всі свої медикаменти армії (29 квітня)

Прокуратура: вибух на АЗС у Київській області не є терактом (29 квітня)

Біля Кабміну сталася бійка між Самообороною, представниками Нацгвардії і невідомими (30 квітня)

Суд заборонив діяльність партії «Руська єдність» (30 квітня)

Дефіцит бюджету знизився на 8,6% (30 квітня)

Україна відновила реверс газу з Угорщини (1 травня)

У Львові ліві рухи та ветеранські організації скасували першотравневі мітинги (1 травня)

У Запоріжжі через судову заборону 1 травня скасували всі демонстрації (1 травня)

Півтисячі сумчан з національною символікою у вишиванках та віночках проїхалися велосипедами середмістям (1 травня)

Невідомі в камуфляжі намагалися захопити Київводоканал (2 травня)

Активісти Майдану пікетували керівництво РРТ, вимагаючи повернення українських телеканалів сходу країни (3 травня)

Моніторинг здійснено в рамках програми Ради Європи «Впровадження європейських стандартів в українському медійному середовищі».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Скрін-шот 1tv.com.ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1651
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду