Перший національний висвітлює події нерівномірно

Перший національний висвітлює події нерівномірно

28 Травня 2014
1598

Перший національний висвітлює події нерівномірно

1598
Про важливі події на Донбасі, де точилися жорстокі бої в рамках АТО, канал не розповідав майже нічого. Натомість журналісти новин надали трибуну лідеру КПУ Симоненку для агітації проти виборів президента. Моніторинг замовчань важливих суспільно-політичних тем Першим каналом за тиждень 12–18 травня 2014 р.
Перший національний висвітлює події нерівномірно
Перший національний висвітлює події нерівномірно

ГО «Телекритика» продовжує окремий моніторинг Першого національного. Цей державний телеканал фінансується з державного бюджету України коштом податків громадян. Саме тому вважаємо за необхідне посилити контроль за дотриманням цим мовником професійних стандартів. Особлива увага приділятиметься замовчаним темам.

Моніторинги за тиждень 5–11 травня читайте тут, за 28 квітня – 4 травня – тут, за 21–27 квітня – тут, за 14–20 квітня – тут, 7–13 квітня – тут, 24–30 березня – тут, 17–23 березня – тут, 10–16 березня – тут, 3–9 березня – тут, за 24 лютого – 2 березня 2014 року читайте тут, за 3–9 лютого – тут, за 10–16 лютого – тут, за 17–23 лютого – тут.

Детально про методологію проведення моніторингу дивіться тут.

Узагальнений моніторинг усіх основних загальнонаціональних каналів за березень-2014 дивіться тут.

1. Загальна кількість суспільно-політичних тем, окремих фактів чи думок, важливих для повноцінної і невикривленої інформаційної картини кожного дня, замовчаних Першим національним у підсумкових випусках щоденних новин («Підсумки дня», ефіри щодня з понеділка до суботи о 21:00):

Тиждень

Загальна кількість важливих суспільно-політичних тем

З них замовчано Першим каналом

Кількість замовчаних
у % від всіх тем

05.12–05.18

436

234

54%

05.05–11.05

551

292

53%

28.04–04.05

474

218

46%

21.04–27.04

506

304

60%

14.04–20.04

593

346

58%

07.04–13.04

527

315

60%

24.03–30.03

352

217

62%

17.03–23.03

429

255

59%

10.03–16.03

444

286

64%

03.03–09.03

434

287

66%

24.02–02.03

414

306

74%

17.02–23.02

493

414

84%

10.02–16.02

211

191

91%

03.02–09.02

212

185

87%

Загалом кількість не висвітлених новинами Першого національного тем залишалася на звітному тижні травня майже незмінною порівняно з попередніми тижнями. При цьому канал знову висвітлював події нерівномірно, хоч певної системи в цьому не відстежується. Але в окремі дні (зокрема, понеділок, четвер, п’ятницю) вкрай неповним було висвітлення ключових подій на Донбасі. Так, наприклад, у п’ятницю 16 травня про численні важливі події в Донецькій області, де точилися жорстокі бої в рамках АТО, не розповідалося майже нічого. Натомість головною новиною цього дня журналісти новин поставили зняття лідера КПУ Симоненка з президентських перегонів, при цьому надавши йому трибуну для агітації проти виборів президента. Заява Симоненка не балансувалася навіть конче необхідним у такій ситуації бекґраундом про серйозні претензії правоохоронців до діяльності КПУ на користь проросійського сепаратизму в Україні. Так само вкрай незбалансовано у понеділок 12 травня канал подає заяву «віце-прем’єра» самопроголошеного уряду Криму Теміргалієва, що «слідом за Донеччиною та Луганщиною сепаратистські референдуми можуть відбутися також в Одеській і Харківській областях». Така новина взагалі не має справжньої цінності для висвітлення інформаційної картини дня. Тим більше будучи поданою недостовірно і незбалансовано. Подібні матеріали також не є системою, але вони трапляються з певною регулярністю.

По днях – про що розповідав і про що не розповідав Перший національний протягом звітного тижня:

12 травня (понеділок) і події неділі 11 травня:

У понеділок про події на Донбасі Перший національний повідомляв таке. КВУ: псевдореферендум мав безліч порушень, а його організатори не дотримувалися жодного міжнародного стандарту (є оцінки: «референдуму на сході України очікували, навіть визнаючи його цілковиту незаконність»). Дві заяви ЦВК: псевдореферендумом має зацікавитися міліція; «референдуми» на Донбасі не мають жодних правових наслідків. Стрєлков оголосив себе «верховним командувачем ДНР» і попросив допомоги в Росії. За словами самопроголошеного «голови ЦВК ДНР» Лягіна, понад 89% виборців проголосували на незаконному референдумі за визнання ДНР. Про «суверенність ДНР» заявив «співголова уряду» сепаратистів Пушилін. Російські інформагенції повідомили, що ДНР проситься до складу РФ. Однак керівники ДНР остаточного рішення не оприлюднили. Луганські сепаратисти стверджують, що на «референдумі» 96% виборців проголосувало за самостійність самопроголошеної луганської республіки (є оцінки: «Він незаконний, але результати вражають… Активність виборців, виявляється, теж була колосальною»). У Луганську декларацію про створення ЛНР зачитав самопроголошений губернатор Болотов.

Не повідомляв канал про такі події. МВС і замглави Донецької ОДА: батальйону «Дніпро» в Червоноармійську не було, стрілянину розслідуємо як умисне вбивство. В Авдіївці, Харцизьку й Горлівці терористи намагалися забезпечити явку на «референдум», погрожуючи спалити завод. У Донецькій області сили АТО знищили кілька блокпостів сепаратистів. У Краматорську терористи захопили в заручники начальника і трьох співробітниць аеродрому. Міноборони: на Донеччині терористи використовують зброю, завезену з-за кордону. «Метінвест» Ахметова просить владу припинити АТО і заявляє про створення власних загонів оборони. На Донеччині бойовики викрали, побили, пограбували і погрожували вбивством журналісту російської «Нової газети», який висвітлював «референдум». В Артемівську і Костянтинівці сепаратисти відімкнули канали холдингу «1+1 Медіа». Ахметівський СКМ заявив, що не визнає «референдумів» на Донбасі. Лідер донецьких сепаратистів сказав в інтерв’ю російським журналістам, що сепаратисти Донбасу фінансувалися Ахметовим. Сепаратисти не проводитимуть другого етапу «референдуму» в Донецькій області. В Донецьку на «референдумі» терористи не дозволяють українським ЗМІ вести фото- і відеозйомку. В Донецьку керівники комунальних підприємств зігнали людей на «референдум». Кавказці з гранатометами захопили будівлю ДСНС у Донецьку. У Слов’янську бойовики з мінометів обстріляли підрозділ ЗСУ. Терористи обстріляли телевежу в Слов’янську, двоє поранених. Під Маріуполем українські силовики затримали машину з 10 тисячами вже заповнених бланків псевдореферендуму. В Маріуполі на «референдумі» люди «голосували» на вулиці. В Маріуполі знову підпалили будівлю міськради. В Луганську терористи створили дві «показових» дільниці, на які силою зігнали бюджетників. У Луганську бойовики викрали проукраїнського активіста. В Луганську терористи захопили службу таксі. Терористи в Луганській області обстріляли авто з українськими прикордонниками і двох поранили.

Про події в інших областях канал повідомляв про таке. Аваков і Полторак відвідали у Харкові шпиталь, де лікують бійців, поранених під час проведення АТО. В Миколаєві стався вибух у дев’ятиповерхівці. В Миколаєві представники колишнього Майдану, а нині «Народного ополчення», та активісти Антимайдану вирішили відсунути політичні вподобання і спільно боронити спокій міста. У Києві прощалися з бійцем спецпідрозділу «Азов» і автомайданівцем Добродомовим.

Не повідомляв канал про таке. Парубій: в одеський Будинок профспілок заздалегідь занесли вибухівку. В Одеській області дезертирували троє військовослужбовців із автоматами. Генпрокуратура: екс-начальник МВС Одещини переховується в Придністров’ї. Міліція затримала трьох озброєних дезертирів із військових частин Одеської області. У Черкасах рідні міліціонерів, які беруть участь в АТО, висунули вимоги до влади.

Про події в Криму канал повідомляв таке. Самопроголошений віце-прем’єр Криму Теміргалієв: слідом за Донеччиною та Луганщиною сепаратистські референдуми можуть відбутися в Одеській і Харківській областях (критично незбалансований матеріал, до того ж критично недостовірний – посилання на сторінку в фейсбуку Теміргалієва, до того ж Теміргалієв не є компетентним у питанні). Самопроголошена рада республіки Крим дозволила кримським татарам провести в Сімферополі вшанувальні заходи з нагоди 70-річчя трагічної депортації їхнього народу з Криму. Окупаційна влада Криму не дозволила татарам мітингувати з приводу 70-річчя депортації – Джемілєв.

Не повідомляв канал про те, що Джемілєв каже про спроби ФСБ розколоти кримських татар.

З реакцій української влади на події канал повідомляв про дві заяви Турчинова: справжня активність виборців на сході України на псевдореферендумі становила від 24 до 32%; підсумки «референдуму» свідчать про чітке виконання інструкцій керівника руху «Руська національна єдність» Баркашова, який доручив сепаратистам «намалювати 89%». Дві заяви Яценюка: міжнародні переговори повинні тривати й надалі, але виключно за участю всіх сторін; Росія повинна перестати підтримувати терористів, закликати їх скласти зброю, звільнити приміщення, перестати їх фінансувати. Аваков: підстав для призупинення антитерористичної операції на сході країни немає. Полторак: держава приділятиме більше уваги технічному переоснащенню підрозділів, задіяних в АТО, та забезпечення бійців належним екіпіруванням, засобами захисту і сучасним озброєнням.

Не повідомляв канал про таке. Міністр юстиції погрожує відповідальністю організаторам псевдореферендуму. Секретар РНБО вважає, що армія готова відбити напад Росії. АП: Росія замаскувала війська на кордоні з Україною кольорами миротворців ООН, терористи намагаються прикрити «референдумом» свої злочини. Турчинов: є реальна небезпека економічної катастрофи для Луганської та Донецької областей. МЗС: псевдореферендум на Донбасі є спробою приховати справжні настрої в суспільстві. Ми прийшли з мирною місією – звернення Міноборони до Донбасу.

З закордонних реакцій на українські події канал повідомляв про такі. США і СЄ не визнають результатів незаконних «референдумів» у Донецькій та Луганській областях. Лавров: Кремль поважає волевиявлення жителів Донецької та Луганської областей і тепер чекає на реалізацію його результатів. Кремль: налагоджувати діалог між сторонами треба за посередництва ОБСЄ. Керівник німецького МЗС Штайнмаєр: «референдум» є незаконним, тому він не може і не повинен сприйматися серйозно. Керівник МЗС Литви назвав ситуацію в Україні «бунтом, який спонсорує Росія». Керівник МЗС Латвії: ми готові фінансувати місію ОБСЄ в Україні й відрядити своїх експертів на президентські вибори. Голова ОБСЄ Буркхальтер: важливо, щоби псевдореферендум не дістав міжнародного визнання. Ештон: ЄС чекає від Росії знаків справжньої деескалації української кризи. На Раді ЄС говорили про нові санкції проти Росії, якщо будуть спроби зірвати вибори українського президента. ЄС включив до списку санкцій ще 13 росіян і дві російських компанії. Рада ЄС у своїй заяві висловила занепокоєння, що проросійські сепаратисти дестабілізують ситуацію на сході України. Ромпей: Європа не визнає анексії Криму та псевдореферендумів у Донецькій та Луганській областях; Росія нічого не зробила для того, щоб виконати Женевські угоди. Медведєв назвав дату відімкнення газу Україні. Директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард закликала світову спільноту збільшити фінансову допомогу Україні.

Не повідомляв канал про такі реакції. ОБСЄ: вираження поваги до «референдумів» на Донбасі з боку РФ не означає їхнього визнання. ЄС вводить санкції проти кримських компаній, конфіскованих в України. Третя фаза санкцій ЄС залежатиме від позиції РФ по виборах президента України – МЗС Великобританії. Президент Франції засудив псевдореферендум на Донбасі. Польща не визнає «референдумів» на сході України – заява МЗС країни. Дій Росії з деескалації ситуації в Україні нема – МЗС Литви. Естонія наполягає на довгостроковій присутності сил НАТО в Балтії. Саудівська Аравія готова збільшити експорт нафти через українську кризу. Лавров подякував Уганді за «виважену позицію по Україні». Путін роздав ордени кримським сепаратистам. Всесвітній конгрес українців припинив допомогу Донецькій області після викрадення і побиття там волонтерів «Червоного хреста». У Франції продовжують будувати два кораблі «Містраль» для Чорноморського флоту РФ.

Про інші події канал повідомляв таке. Шлапак: на курс валюти впливає нестабільність на сході країни, реальний курс – 11 гривень за долар. НБУ: українці знову куплятимуть валюту за паспортами. Майданівські мешканці продовжують налагоджувати побут просто неба. Філарет звернувся до українців із закликом прийти і обрати нового президента.

Не повідомляв канал про такі події. Захарченко особисто віддавав наказ розігнати активістів на Банковій 1 грудня – голова парламентської ТСК. В Україні зріс середній розмір допомоги по безробіттю. Прокуратура почала розслідувати приховування міліцією злочинів проти активістів Майдану. У Житомирській області з двох військових частин втекли 100 солдатів. Нацрада з телебачення: 8 українських телеканалів – зокрема група «Інтер» і ICTV – популяризують російського агресора. Для формування виборчкомів не вистачило 33 тисяч людей – КВУ. КВУ прогнозує, що на виборах президента можуть не відкритися від 2 до 5% дільниць. Київдержадміністрація ще 25 квітня уклала угоду про послуги на перевезення на 15,5 мільйонів гривень.

13 травня (вівторок):

Про події на Донбасі у вівторок канал повідомляв таке. Під Краматорськом сталося бойове зіткнення між силами АТО й терористами, семеро військовослужбовців загинуло, восьмеро поранено. Сепаратисти під дулами автоматів примусили мера Горлівки написати заяву про відставку. За приєднання до Дніпропетровщини проголосували майже 70% жителів Донбасу. Керівництво Нацгвардії: під Слов’янськом знищено більше півсотні терористів, втрати українців – 5 загиблих, 14 поранених. Представники ДНР звільнили проїжджу частину в Маріуполі від барикад. Міськрада Маріуполя: у місті працюють всі школи і дитсадки.

Не повідомляв канал про такі події. Терористи взяли в полон начальника управління Східного територіального командування. Терористи на Донбасі погрожують суддям. ДНР оголосила Обаму персоною нон-ґрата у відповідь на санкції Заходу. У Харцизьку сепаратисти напали на магазин і поранили його власника. Вночі у Слов’янську терористи з мінометів обстрілювали позиції українських військових. У Сєвєродонецьку сепаратисти викрали списки виборців. На Луганщині десантники затримали двох озброєних терористів. Самопроголошений «луганський губернатор» втік у Росію.

Про події в інших областях повідомлялося таке. МВС: 10 затриманих за організацію заворушень в Одесі погодилися співпрацювати зі слідством. МВС: бійню в Одесі 2 травня організувала група екстремістів. У Херсонській області вибухнула артилерійська установка, двоє військовослужбовців загинули, двох поранено.

Не повідомляв канал про таке. В Одесі впізнали ще одного загиблого 2 травня журналіста Іванова. На Чернігівщині прикордонники затримали трьох російських диверсантів, у тому числі члена партії Жириновського.

Про події в Криму не повідомлялося нічого, зокрема про таке. Київ звернувся до Стокгольмського суду з приводу захоплення Росією «Чорноморнафтогазу». Окупаційна влада Криму заблокувала на півострові 4,6 млрд грн НБУ. День депортації в Криму буде проходити без символіки України й Росії – рішення Меджлісу.

Про реакції української влади канал повідомляв таке. Сюмар: терористи не припиняють полювати на журналістів. Тарута: ніякої Донецької народної республіки немає, а недільний референдум – просто фарс. МЗС відповів Румунії: подвійного громадянства в Україні нема і не буде. Парламент створив ТСК з розслідування подій в Одесі, Маріуполі, Червоноармійську та інших містах. ВР ухвалила закони, необхідні для лібералізації візового режиму з ЄС (оцінка: «це так звана лібералізація»). Заява Симоненка, що в Маріуполі вбивають мирних людей (оцінка: «вівторок під куполом розпочався зі скандалу»). Турчинов не дав закінчити виступ Симоненку (оцінка: «такий спіч спікера Турчинова довів мало не сказу»). ВР посилила правовий захист біженців, відповідно до європейських конвенцій. Яценюк запевнив західних партнерів, що борги «Нафтогазу» буде сплачено повністю, якщо Росія запропонує Україні ринкову ціну на газ. Яценюк: якщо Росія відмовиться від конструктивного діалогу щодо газу, Україна вирішуватиме суперечку в міжнародному арбітражному суді у Стокгольмі.

Не повідомляв канал про таке. МЗС: Україна готова до продовження переговорів у форматі Україна – ЄС – США – Росія. Міноборони: у ЗСУ юридично повністю «розв’язано руки», щоб дати відсіч терористам, але ті використовують як «живий щит» мирне населення; Росія веде проти України війну нового типу, до якої готувалася декілька років. Близько 6 тисяч мобілізованих раніше резервістів відправлять додому – Міноборони. Коваль: мобілізовані у першій хвилі 45 діб тому українці здебільшого служитимуть в армії й далі. Яценюк: український уряд підтримує проведення другого раунду Женевської зустрічі. Наливайченко: на сході ми знешкоджуємо гроші Януковича і його оточення, які працюють на терористів. Аваков: АТО не припиниться, поки «терористи тероризують населення». Війська РФ біля українського кордону ведуть провокаційну діяльність – командувач Нацгвардією.

Про закордонні реакції на українські події повідомлялося таке. МЗС РФ: за референдумом уважно стежили, його результати належить втілювати в рамках діалогу між Києвом, Донецьком та Луганськом. Угорський прем’єр вимагає від України автономії закарпатським угорцям. МЗС Угорщини просить трактувати їхні слова правильно: у питанні про автономію українських угорців нічого не змінювалося протягом 25 років. ЄС дає Україні кредит на 1 млрд євро. ЄС додатково надав Україні 335 мільйонів євро на стабілізацію економіки. Баррозу: меморандум – це передусім демонстрація підтримки України у скрутний час, а не лише фінансова допомога. Баррозу: Росія має припинити використовувати газ як новий тип зброї. «Газпром» вимагає від України передплату за газ за червень 1 мільярд 660 мільйонів доларів. ЄС оприлюднив новий санкційний список. Канада ввела нові санкції проти російських чиновників і українських сепаратистів. Місія ОБСЄ заявляє про значні порушення прав людини в Криму, небезпечне становище татар і українців там. Папа Римський написав листа Турчинову, що він молиться за пошук мирних шляхів врегулювання української кризи.

Не повідомляв канал про такі реакції. Єврокомісія дозволила Україні оплатити частину газового боргу РФ грошима ЄС. ЄС закликав країни ООН ввести санкції проти Росії. Ромпей попередив РФ про серйозні наслідки подальшої дестабілізації ситуації в Україні. Ромпей: Росія навіть і не починала виконувати женевські домовленості. Ромпей: ЄС не визнає анексію Криму і псевдореферендуми на Донбасі. Польський прем’єр Туск розкритикував свого угорського колегу Орбана за заяву про автономію угорців в Україні. Китай: внутрішні українські справи повинні вирішуватися українським народом. Україна стала пострадянським лідером із тортур (проти євромайданівців і тортури сепаратистів) – Amnesty International. У Кремлі знають, що більшість жителів Донбасу не хочуть приєднання до Росії – депутат Держдуми РФ Пономарьов.

Про інші події канал цього дня повідомляв таке. Парламент проголосував за захист персональних даних і запобігання та протидію дискримінації, посилив антикорупційне законодавство європейськими нормами (оцінка: «найважливіший серед законів – антикорупційна політика»). Янукович-молодший вийшов із Партії регіонів (недостовірна інформація, взята з соцмереж). Генпрокуратура спростувала поширену ЗМІ інформацію про начебто наміри закривати справи проти причетних до силового розгону Майдану. В Миколаєві в будинку, де стався вибух, живою дістали 37-річну жінку. Зниклими без вісти поки що вважають трьох осіб. Причина вибуху – витік побутового газу. Нову купюру номіналом 10 євро презентували в німецькому Бундесбанку. Міністерство фінансів визначилось, коли і за яку суму буде продавати урядові автомобілі. РНБО: створюється державний концерн для телевізійного мовлення на базі УТР, «Перший Ukraine» та «БТБ». Вони будуть мовити українською, російською та англійською.

Не повідомляв канал про такі події. Турчинов підписав указ, яким наказав уряду розробити механізм відчуження майна корупціонерів, щодо яких ведеться слідство, на користь держави. Понад 20 тисяч офіцерів запасу повернуться на службу для захисту цілісності України. Прокуратура вимагає знести понад 4 тисячі незаконних МАФів у Києві. Суд заборонив діяльність партії «Руський блок» в Україні. Фонд гарантування внесків фізичних осіб має намір ліквідувати проблемний банк Курченка «Реал Банк» через відсутність інвесторів. «Свобода» вимагає заборони КПУ і Партії регіонів. За вступ до ЄС – 52% українців, у Митний союз – 18% – соцопитування Центру Разумкова. ВР припинила депутатські повноваження урядовців Яреми і Слюз, глави КМДА Бондаренка. Турчинов проситиме Мін'юст розглянути можливість заборони КПУ. Турчинов підписав закон про Суспільне телебачення України. Родини з маленькими дітьми зі сходу та Криму тепер безстроково житимуть у будинку для прислуги Януковича.

14 травня (середа):

Про події на Донбасі цього дня Перший національний повідомляв таке. Українських десантників, поранених під Краматорськом, добивали снайпери. Донські козаки захопили місто і залізничний вузол Дебальцеве на Донеччині. У Макіївці кілька молодиків у балаклавах зірвали з будівлі міськвиконкому герб України. Міліція діям сепаратистів не заважала. Шахтарі Донбасу виступають за єдину Україну і не піддаються на провокації сепаратистів – профспілка (є оцінки й недостовірні посилання: «експерти погоджуються: вугільна галузь тримається на дотаціях. А після політичних маневрів Донбас ризикує стати невизнаною республікою і перетворитися на сіру зону»). Терористи штурмують військову частину в Донецьку, вимагають скласти зброю та присягнути на вірність ДНР. Терористи в Луганську відпустили раніше викрадену директорку школи. Вона намагалася саботувати проведення незаконного референдуму. На Луганщині озброєні бандити вивезли до лісосмуги директора нафтобази й утримували його там, допоки не забрали з бази все пальне, а це 20 бензовозів. В Антрациті сепаратисти захопили виборчу комісію. Прокуратура звільнила від відповідальності трьох луганських сепаратистів, які добровільно склали зброю.

Не повідомляв канал про такі події в регіоні. МВС спростовує інформацію про захоплення телевежі в Краматорську. У Краматорську бойовики викрали главу окружкому і заблокували роботу комісії. Бойовики планують захопити два прикордонних пункти на Донеччині – ОДА. Сепаратисти на сході не пускають шахтарів на зміни й намагаються зупинити роботу шахт. У квітні на Донбасі зафіксовано понад 20 випадків викрадення журналістів – Інститут масової інформації. Журналістам, які не підкоряються вимогам терористів із ДНР, погрожують розправою. В Артемівську терористи викрали двох міліціонерів. Через дії терористів Донецьк може залишитися без продуктів – мер міста. Тарута: в центрі Маріуполя до вихідних приберуть барикади і наведуть порядок. Поранені в Маріуполі бійці впевнені, що в них стріляли професіонали. Луганська облрада спростувала фейк російських ЗМІ про свій саморозпуск. Турчинов вимагає від СБУ пояснень, чому прикордонники випустили в Росію «народного губернатора» ЛНР. З’явилися аудіодокази, що родину підприємців на Луганщині розстріляли бойовики. У Луганську іноземні студенти достроково складають сесію. Керівники вишів змінили навчальний графік на прохання іноземних посольств. Філарет: сепаратисти в Донецьку й Луганську не дають змоги працювати священникам Київського патріархату.

Про події в інших областях не повідомлялося про таке. Головний рятувальник Одеси стверджує, що люди в Будинку профспілок задихнулися не через пожежу. В Харкові суд відправив під арешт організатора проросійських мітингів Долгова. В Полтаві родичі мобілізованих заблокували їх відправлення на схід України.

Про події в Криму повідомлялася лише заява Мін'юсту, що через анексію Криму Україна втратила вже понад трильйон гривень.

Не повідомлялося, що Україна припинила постачання води до Криму через небажання окупантів платити за воду, а самопроголошена влада Криму нарешті визнала, що півострів має борг за водопостачання – понад один мільйон гривень за воду Північно-Кримського каналу.

Про реакції української влади канал повідомляв таке. Держприкордонслужба: Болотов не втік, а виїхав за кордон офіційно, тому що ніяких доручень щодо нього від правоохоронців не надходило. Ахметов: Донбас може бути щасливим лише у складі України, при відокремленні він загине. Турчинов: влада готова розглядати посилення повноважень місцевих органів влади і питання децентралізації (оцінка: «вже на початку круглого столу в. о. президента задає тон зустрічі»). Яценюк: необхідно збалансувати владу між центром і регіонами, не дати можливості жодній державній інституції на монополію влади. Єфремов: необхідно зупинити АТО на Донбасі та посадити за стіл переговорів представників влади та мешканців Донеччини й Луганщині, які мають особливу думку на майбутнє цих областей. Тарута: у представників ДНР весь час змінюються лідери.

Про закордонні реакції на українські події канал повідомляв таке. Лавров: надсилати війська в Україну Росія не збирається, проти вступу України до НАТО, а входження до ЄС – самостійний вибір України. Лавров: Європа утримається від серйозних економічних обмежень Росії. ЄС готує нові торгівельні й фінансові санкції проти окупованого Криму. Рада ЄС на рівні міністрів закордонних справ уже заарештувала майно двох кримських компаній – «Чорноморнафтогаз» та «Феодосія», які привласнила Росія. ЄС не запроваджуватиме санкцій проти керівництва «Газпрому». Більдт: якщо Росія й надалі не виконуватиме женевських домовленостей, то європейські країни не розколються, а, навпаки, консолідуються.

Не повідомляв канал про такі реакції. США оприлюднили супутникові знімки військ РФ біля кордонів з Україною. Майбутнє України не може визначатися під дулом пістолета – Держсекретар США. Грузія не визнала псевдореферендуми українських сепаратистів. Московський суд визнав законним арешт рахунків «Рошен» у Росії. Олланд обіцяє посилити санкції проти Росії в разі зриву українських виборів. Спікер Держдуми Наришкін назвав вибори в Україні меншим із двох лих. Якщо вони не відбудуться – в цьому обов’язково звинуватять Росію.

Про інші події повідомлялося таке. В Києві відбувся круглий стіл національної єдності. Основна версія вибуху в миколаївській дев’ятиповерхівці – самогубство одного з мешканців. У центрі Києва з вогнепальної зброї поранили чоловіка. Під ВР проходять мітинги проти рейдерства і за люстрацію. Закон про люстрацію не вдалося навіть внести на розгляд парламенту. ТВК зняла Оробець з виборів мера столиці. Оробець публічно з’ясовувала в Кличка, чому її зняли з мерських перегонів і чи він причетний до цього. Поліграфкомбінат «Україна» вже надрукував більшу частину виборчих бюлетенів на позачергові вибори президента. Водійські посвідчення й техпаспорти на автомобілі дешевшають на 40%. Злітна смуга аеропорту «Бориспіль» під загрозою підтоплення.

Не повідомляв канал про таке. Президентські вибори 25 травня стануть найдешевшими в історії за витратами кандидатів – ЦВК. Прокуратура кваліфікувала вибух газопроводу на Франківщині як теракт. В Ужгороді невідомі спалили авто в. о. мера міста. Суд скасував банкрутство миколаївського кораблебудівного заводу «Океан», ініційоване Януковичем наприкінці 2013 року. Будівництво нового корпусу дитячої лікарні «Охматдит» зупинено через крадіжку попередньою владою грошей. Аваков призначив на високу посаду одного з міліцейських організаторів розгону Майдану 30 листопада 2013 року. Міліція в Борисполі затримала 13 озброєних невідомих в камуфляжі.

15 травня (четвер):

У четвер про події на Донбасі канал повідомляв про таке. Губарєв на своїй сторінці у соцмережі написав, що бойовики збираються наступати, оскільки сплив термін, який вони давали українським силовикам. Бойовики ДНР захопили інкасаторську автівку з зарплатою бюджетників і шахтарів. Викрадено понад 1,5 мільйона гривень. АТО під Краматорськом пройшла успішно, втрат серед військових нема – Міноборони. Сили АТО знищили військову базу терористів під Краматорськом – Турчинов. У Горлівці сепаратисти на мітингу вдруге за місяць «переобрали» «народного мера». Проведення ЗНО на Луганщині та Донеччині залежатиме від міської влади.

Не повідомляв канал про такі події в регіоні. Великоновосілківський район Донецької області взято під контроль народним ополченням і батальйоном «Донбас». Лідер донецьких сепаратистів заявляє про готовність почати діалог із Києвом про обмін заручниками. НБУ призупинив роботу управління в Донецькій області через погрози сепаратистів. Терористи захопили підприємство «Донбасантрацит» у Червоному Лучі. В ЦВК підтвердили інформацію про захоплення терористами окружкому в Червоному Лучі. У Краматорську терористи викрали співробітника мерії. Терорист Абвер погрожує серією терактів на Донбасі. У Донецьку бойовики викрали устаткування для проведення виборів – ЦВК. Терористи кажуть, що Слов’янськ більше не платить податків Києву, Міндоходів це спростовує. На Луганщині українська армія бере під контроль виборчі комісії. В Луганську бойовики серед дня на вулиці викрали водія з машиною. Російські козаки в Антрациті Луганської області закрили виборчком і сказали, що «вибори проводитися не будуть».

Із подій в інших областях канал згадував, що в інтернеті оприлюднено відео з одеського Будинку профспілок, зняте на телефон перед вибухом.

Не повідомляв канал про те, що із 48 загиблих в Одесі впізнали лише 45, двоє не місцеві, решта – жителі області. Більшість задихнулися. Пожежа в Будинку профспілок в Одесі не могла сама по собі призвести до загибелі такої кількості людей – Держслужба з НС. На Житомирщині СБУ затримала російського шпигуна, який збирав інформацію про військові об’єкти області. На Дніпропетровщині невідомі обстріляли авто й підпалили будинок сусіда Царьова.

З-поміж подій, пов’язаних із анексією Криму, канал повідомляв про такі. Набув чинності закон про визнання Кримського півострова тимчасово окупованою територією. У будинку Джемілєва окупанти проводять обшук. Меджліс: обшуки в оселях кримських татар стали постійними. Український центр оцінювання якості освіти: ЗНО в Криму не буде.

Не повідомляв про таке. Кількість охочих їхати до Криму значно скоротилася – «Укрзалізниця». «Нафтогаз України» вимагає від «Газпрому» компенсації за 2 млрд кубометрів газу з украденого Росією «Чорноморнафтогазу». Окупанти Криму визнають, що кількість туристів зменшилася в 2,5 рази порівняно з попереднім роком. Окупаційний уряд Криму погрожує конфіскувати в Нацбанку 4 млрд грн.

Про реакції української влади повідомлялося про таке. Турчинов: АТО зупинять, коли терористи складуть зброю. ЦВК: терористи намагаються зірвати вибори в Луганській та Донецькій областях. Платити за російський газ наперед «Нафтогаз» не поспішає, – Міністерство енергетики та вугільної промисловості. Якщо Москва погодиться на ціну газу по 268 доларів за тисячу кубів, «Нафтогаз» готовий до кінця травня погасити всі борги. У «Нафтогазі» планують збільшення імпорту газу з Угорщини.

Не повідомлялося про такі реакції. Сили АТО діятимуть набагато жорсткіше – Парубій. МЗС назвав військові навчання РФ, заплановані на 25 травня, грубим тиском на український народ. Генпрокуратура: бойовики на Донбасі вже вбили 78 людей.

Про закордонні реакції на українські події канал повідомляв таке. ЄС підтримує право України на проведення АТО – Томбінський. Томбінський: запланований на 5 червня саміт Великої сімки у Брюсселі відбудеться без участі Москви. Нуланд: Вашингтон і Брюссель обговорюють план дій на випадок, якщо Росія спробує зірвати президентські вибори в Україні. Нуланд: ЄС і США успішно узгоджують свої дії щодо запровадження санкцій проти Росії. Єаврокомісар Еттінгер вважає невиправданою ціну російського газу для України. Еттінгер: 350 доларів за тисячу кубів – це ціна за газ, яку платить ЄС, і вона прийнятна й для України.

Не повідомляв канал про такі реакції. Баррозу закликав Росію поважати суверенітет пострадянських країн. Генсек НАТО: Росія не зробила жодного кроку для виконання женевських домовленостей. Туск: Європі треба відмовитися від лицемірства стосовно України і бути готовими заплатити більше за її захист від РФ. МЗС Угорщини каже, що прем’єр країни мав на увазі культурну, а не територіальну автономію угорців на Закарпатті.

З інших тем канал повідомляв про таке. За результатами національного круглого столу в парламенті не зареєстровано жодного законопроекту. Регіонали й комуністи демонстративно залишили сесійну залу Ради. ВР ухвалила закон про посилення охорони виборчкомів. Фракція регіоналів заявила, що не працюватиме в парламенті, поки триває АТО (в матеріалі є велика кількість оцінок: «для врегулювання ситуації на сході знову нічого не зробила Верховна Рада. Нічого путнього не підказав навіть учорашній круглий стіл. Ним незадоволені ні в коаліції, ні в опозиції… Перші кроки до порозуміння лише на словах… Тут думки опозиції та коаліції збіглися… На цьому порозуміння закінчилося»). Гройсман провів селекторну нараду з керівниками регіонів, де обговорювалась реформа місцевого самоврядування (оцінки: «регіони чекають на зміни в Бюджетному та Податковому кодексах, що має стати першими кроками реформи місцевого самоврядування. Акценти сьогодні розставляли на селекторній нараді»). Генпрокуратура підготувала документи на позбавлення депутатської недоторканості Калетника, Олійника та Царьова. Москаль: будинок профспілок 19 лютого штурмували за особистими вказівками тодішнього голови СБУ Якименка, керівників «Альфи» та Антитерористичного центру СБУ – Присяжного та Меркулова. До семи зросла кількість жертв вибуху в Миколаєві. ЦВК повернула Оробець та Салія до передвиборчих списків на посаду мера Києва. Батьки Михайла Жизневського, який загинув на Майдані, приїхали до Києва. Відсьогодні скасовуються мита на українську продукцію до ЄС. За результатами першого кварталу експорт товарів з України вперше за 8 років перевищив імпорт.

Не повідомляв канал про таке. Під посольством Франції в Україні вимагали не продавати Росії військові кораблі через її криваві дії в Україні. Депутати направили в Венеціанську комісію проект змін до Конституції України. Львівщина почала приймати біженців із Донецької та Луганської областей – ОДА. Експорт товарів з України вперше за 8 років перевищив імпорт. Іноземні інвестиції в Україну скоротилися на 6 млрд доларів. ВР ратифікувала Договір про дружбу і співробітництво з Китаєм. У Києві невідомі здійснили спробу вбивства й тяжко поранили голову Об’єднаного конгресу азербайджанців України. Російські суди не пояснили причин арешту рахунків «Рошен» в Росії – Порошенко. Під Києвом затримали людей, у яких виявили велику кількість незареєстрованої зброї. Прокуратура повернула державі половину дачі олігарха Курченка.

16 травня (п’ятниця):

У п’ятницю про події на Донбасі Перший національний розповідав таке. В Донецьку бойовики захопили Штаб Східного оперативного об’єднання Нацгвардії. Міноборони: терористи обстріляли військовий аеродром під Краматорськом. У Маріуполі влада та сепаратисти домовилися наводити лад у місті, й підписали меморандум, де є прохання до української влади вивести війська. Трасу Слов’янськ – Харків заблокували сепаратисти, перекривши бронетранспортерами й танками. На Луганщині невідомі обстріляли блокпост сепаратистів, один із бойовиків загинув, ще одного поранено. До кордонів із Луганщиною тим часом підтягуються російські війська, – керівник Центру військово-політичних досліджень Тимчук.

Не повідомляв канал про такі події. «Прем’єр-міністром» ДНР обрано громадянина Росії. Губарєв заявив, що ДНР та ЛНР планують 18 травня відкрити кордони й вимагатимуть від прикордонників, працівників Митної служби і військових України прийняти присягу Донецької республіки. Держказначейство відновило платежі та соцвиплати в Донецькій області. Підприємства Ахметова відмовилися платити «податки» сепаратистам із ДНР. Терористи під Донецьком вимагали від українських військових передати зброю й перейти на їхній бік, військові відмовилися. В центрі Донецька сепаратисти встановили блокпости. У Макіївці сепаратисти поранили і звіряче побили довірену особу кандидата Порошенка. В Маріуполі сепаратисти обстріляли блокпост Нацгвардії, під кулі мало не потрапили журналісти 5-го каналу. Донецьку повернули начальника міліції часів Януковича. Батальйон «Донбас» розбив під Донецьком групу терористів. На Донеччині силовики приступили до фінальної фази АТО. Терористи з ДНР блокують виборчкоми, вивозять з них оргтехніку й документи – Донецька ОДА. У Донецьку терористи оточили військову частину. Аваков заявляє про затримання командира терористичного угрупування «Армія Південь-Схід» у Луганську. У Луганську сепаратисти розібрали злітну смугу аеродрому. В Луганську терористи викрали голову окружкому. Київський патріархат заявляє про погрози своїм священникам на сході України.

Про події в інших областях повідомлялося лише те, що бойовики, які їхали з Одеси до Слов’янська, були затримані СБУ, їх підозрюють в участі у масових заворушеннях 2 травня на Куликовому полі.

Не повідомляв канал про таке. Поблизу Запорізької АЕС правоохоронці затримали групу з 40 озброєних людей. В Ізюмі Харківської області терористи напали на базу АТО, двох українських бійців поранено.

Про події в Криму канал повідомляв таке. Колишніх українських військових Криму, які перейшли до російського війська, масово переводять служити на Кавказ. У Криму триває призов юнаків на строкову службу, новобранців посилають у віддалені регіони, зокрема на Далекий Схід. Напередодні роковин депортації кримськотатарського народу окупаційна влада Криму заборонила мітинги до 6 червня. Представники Меджлісу зустрілися з приводу проведених російською поліцією обшуків із членами самопроголошеної кримської влади в присутності представника президента Росії. На центральну площу Сімферополя, де зазвичай проходив мітинг жалоби кримських татар, пригнали автозаки. Кримські татари готові виходити на мітинги попри заборону окупаційної влади – Чубаров. Кримські татари провели молебень, щоби пом’янути загиблих під час депортації.

Не повідомляв канал про такі події, пов’язані з анексією Криму. Джемілєв вирішив не їхати до Криму на роковини депортації, щоб не провокувати відкритих протистоянь. Окупаційна влада Криму хоче забрати в «Ощадбанку» гроші, призначені для соціальних виплат кримчанам. Кабмін має намір створити в Києві Кримський дім, який буде представництвом кримчан, що залишилися вірними Україні. Джемілєв: Кремль безуспішно намагається вербувати прихильників із числа кримських татар. В Україні запроваджено День боротьби за права кримськотатарського народу – указ Турчинова. На сьогодні з Криму виїхало понад 4300 сімей. У Криму припинили роботу всі вітрові та сонячні електростанції через правову неврегульованість унаслідок окупації. Українського кінорежисера Сєнцова ФСБ затримала в Криму і звинувачує в тероризмі. Держдума Росії заборонила з 1 червня цього року обіг гривні на території Криму та в місті Севастополі.

З реакцій української влади повідомлялося про таке. Генпрокуратура назвала самопроголошені ДНР і ЛНР терористичними організаціями. Держприкордонслужба готова закрити кордон з РФ у разі блокування і спроб захоплення прикордонних пунктів. Заступник голови ВР Кошулинський: у Харкові проведуть другий Всеукраїнський круглий стіл національної єдності. Денисова каже, що Мінсоцполітики втрачає можливість виплачувати пенсії та соцвиплати на Донбасі через небезпеку перевезень грошей, пенсії у Слов’янськ доводиться доставляти БТРами. Міноборони: 122 мільйони гривень українці назбирали для армії через СМС, телефонні дзвінки та безпосередні пожертви.

Не повідомляв канал про такі реакції. Українські прикордонники кажуть, що російська армія припинила провокації на кордоні. СБУ викрила організовану групу, яка вербувала найманців для терористичної діяльності на сході України. Яценюк дав доручення забезпечити житлом сім’ї військових, які загинули під час АТО.

Із закордонних реакцій на українські події повідомлялося таке. Сікорський: безвізового режиму з ЄС Україна може досягнути за рік. Більд: потрібно говорити з обраними представниками народу в Донецьку, Луганську та Харкові, а не з «зеленими чоловічками», чим можна делегітимізувати демократичні установи в Україні.

Не повідомляв канал про таке. В ООН занепокоєні ситуацією з дотриманням прав людини в Криму – Шимонович. ООН: на сході України бойовики викрали 23 журналіста, на блокпостах терористів є списки журналістів для майбутніх викрадень. Генсек НАТО заявив, що альянс розвиватиме співпрацю з Україною й «залишає відкритими двері» для вступу в організацію. Генсек НАТО: ніхто більше не може вірити гарантіям безпеки від Росії. Керрі погрожує Росії масштабними санкціями в разі зриву виборів в Україні. МЗС Швеції: звіт ООН з прав людини в Україні спростовує російську пропаганду. Президент ЄБРР відмовився їхати на «російський Давос». Східноєвропейські лідери вважають політику ЄС стосовно Росії «лицемірною», оскільки західні європейці продовжують бізнеси з РФ. Путін заявляє кримським татарам, мовляв, греки прийшли в Крим раніше них, а росіяни постраждали від сталінських репресій більше, ніж кримські татари. Українці в Лондоні влаштували «коридор ганьби» учасникам Російського інвестиційного форуму.

З інших тем канал повідомляв цього дня про таке. Симоненко зняв свою кандидатуру з президентських виборів (оцінка: «гаряча новина»). Нового президента обиратимуть на 5 років – Конституційний Суд. Український рух «Стоп цензурі» висуває директора Інституту медіа права Шевченка у члени Нацради.

Не повідомляв канал про такі події. Суд підтвердив законність тимчасового відімкнення російських телеканалів в Україні. Заборгованість по зарплаті бюджетникам знову перевищила мільярд гривень. Аваков: збитки держави від афер Курченка лише за останній рік склали 26 млрд грн. Під Києвом озброєні рейдери захопили базу відпочинку, прикриваючись символікою «Правого сектора» і георгіївськими стрічками. Кабмін продає з аукціону 70 автомобілів.

17 травня (субота):

У суботу Перший національний про події на Донбасі повідомляв такі новини. В Макіївці терористи розстріляли людей на зупинці міського транспорту: поранена жінка й 7-річна дівчинка. Під Краматорськом терористи знову обстріляли аеродром. Військові дали відсіч і знищили гранатомет російського виробництва. Територія навколо Слов'янська повністю під контролем українських силовиків – Міноборони. Донецька обладміністрація: представники ДНР зривають вибори в регіоні. Терористи в Краматорську захопили об’єкт газотранспортної системи. Луганська прокуратура розцінює факт нападу на прикордонний пункт «Должанський» як теракт і з'ясовує, яким чином Болотов зміг перетнути кордон. Прикордонники затримали «народного губернатора ЛНР», але терористи його відбили. Самопроголошений губернатор так званої Луганської народної республіки Болотов перебуває у штабі ЛНР. Аваков вважає зрадою те, що прикордонники випустили з рук «губернатора ЛНР» Болотова. Тимчук: керівництво АТО одразу вислало на місце події два вертольоти з підмогою, але терористи встигли вивезти Болотова на чорному джипі. В Луганську терористи на блокпосту розстріляли легковик: водій загинув, пасажира і двох пасажирок поранено.

Не повідомляв канал про такі події в регіоні. Ватажок слов’янських терористів Стрєлков у відеозверненні до жителів Донбасу скаржиться на брак добровольців і хвалиться великою кількістю зброї. В Луганську викрали журналіста газети «Неделя плюс».

З подій в інших областях канал повідомляв про те, що СБУ заблокувала рахунок одеситки, яка намагалася переказати в Київ 4 мільйони гривень для підготовки масових заворушень. У Харкові відбувся другий Круглий стіл національної єдності. Учасники другого Круглого столу національної єдності просять ВР ухвалити Меморандум миру і згоди.

Про події в Криму канал цього дня повідомляв про таке. Меджліс просить прокуратуру Криму перевірити законність заборони мітингу кримських татар на роковини депортації. Меджліс скасував масові акції кримських татар в Сімферополі 17‒18 травня, щоб уберегти людей від провокацій окупантів. Чубаров: люди молитимуться в мечетях або поряд із меморіальними дошками. Жертв кримської депортації вшанували реквіємом на Михайлівській площі. Кримськотатарська громада вирішила провести якомога більше акцій на території континентальної України.

Не повідомляв канал про таке. ФСБ в Криму 6 годин допитувала кореспондента польської «Газети виборчої». Генпрокуратура: дискримінацію кримських татар у Криму повинен розглядати Європейський Суд.

З реакцій української влади повідомлялося таке. Яценюк закликав місцеву владу східних регіонів не боятися терористів, а наводити лад у своїх регіонах. Яценюк: підписати угоду про зону вільної торгівлі з ЄС – це перше, що має зробити новий Президент.

Не повідомляв канал про такі реакції. МЗС направило Кремлю ноту в зв’язку з погіршенням ситуації на кордоні України з РФ. Яценюк: ніколи за 20 років української незалежності ні в Донецьку, ні в Луганську київської влади не було. Яценюк нагадав жителям Донбасу про щорічні 34-мільярдні дотації вугільній галузі. Кількість загиблих під час АТО силовиків зросла до 24. Бійцям АТО уряд підвищив на 80% зарплату.

З-поміж закордонних реакцій повідомляли про заяву Томбінського, що ЄС зробить все можливе для того, щоб допомогти Україні в її боротьбі за право самостійно приймати рішення щодо свого майбутнього.

Не повідомляв канал про таке. Керрі: кримські татари опинилися в небезпеці після анексії Криму Росією. Потрапивши під дію санкцій США, банк «Росія» за місяць втратив третину всіх вкладів. Єврокомісія створила спецгрупу з відповіді на виклики, пов’язані з Україною – Фюле. Фюле: ЄС не визнає анексії Криму й не забуде про кримських татар. Фюле: ЄС готовий підписати економічну частину асоціації з Україною 27 червня. Більдт: ЄС допоможе Україні забезпечити економічну стабільність. Більдт: найжорсткіші санкції порти Росії вводить сам Путін. Бойовиків зі сходу України має бути роззброєно – представник ООН.

З інших тем канал повідомляв цього дня про таке. У виборчому бюлетені буде 21 прізвище кандидатів у Президенти. ЦВК не зніматиме Симоненка з президентських виборів, оскільки той пізно подав заяву на зняття. ЦВК відіслала за кордон понад 400 тисяч бюлетенів. Родини героїв «Небесної сотні» вперше зустрілися на Майдані.

Не повідомляв канал про таке. На президентських виборах працюватиме понад 2 тисячі міжнародних спостерігачів. Адмінсуд скасував урядову постанову від 22 січня, якою дозволялося застосовувати водомети проти мітингувальників за будь-якої погоди. Активісти звинувачують Симоненка в брехні про напад на нього, тимчасом як із автівки депутата по активістах стріляли з пістолету. Проти екс-міністра агрополітики Присяжнюка Генпрокуратура відкрила ще одну кримінальну справу за незаконне відчуження держмайна.

Замовчання за окремими тематичними напрямами:

2. Масові акції протесту:

Тиждень

Замовчано тем цієї тематики

05.12–05.18

1

05.05–11.05

1

28.04–04.05

0

21.04–27.04

6

14.04–20.04

5

07.04–13.04

6

24.03–30.03

3

17.03–23.03

2

10.03–16.03

18

03.03–09.03

19

24.02–02.03

16

17.02–23.02

62

10.02–16.02

16

03.02–09.02

15

Перший національний не повідомляв про такі події:

Під посольством Франції в Україні вимагали не продавати Росії військові кораблі через її криваві дії в Україні (15 травня)

3. Факти і розслідування злочинів і прорахунків попередньої влади і її сателітів:

Тиждень

Замовчано тем цієї тематики

05.12–05.18

10

05.05–11.05

0

28.04–04.05

9

21.04–27.04

20

14.04–20.04

15

07.04–13.04

18

24.03–30.03

25

17.03–23.03

21

10.03–16.03

23

03.03–09.03

20

24.02–02.03

41

17.02–23.02

76

10.02–16.02

66

03.02–09.02

50

Перший національний не повідомляв про такі події цієї тематики:

Захарченко особисто віддавав наказ розігнати активістів на Банковій 1 грудня – голова ТСК (12 травня)

Прокуратура почала розслідувати приховування міліцією злочинів проти активістів Майдану (12 травня)

Турчинов підписав указ, яким наказав уряду розробити механізм відчуження майна корупціонерів, щодо яких ведеться слідство, на користь держави (13 травня)

Фонд гарантування внесків фізичних осіб має намір ліквідувати проблемний банк Курченка «Реал Банк» через відсутність інвесторів (13 травня)

Суд скасував банкрутство миколаївського кораблебудівного заводу «Океан», ініційоване Януковичем наприкінці 2013 року (14 травня)

Будівництво нового корпусу дитячої лікарні «Охматдит» зупинено через крадіжку попередньою владою грошей (14 травня)

Аваков призначив на високу посаду одного з міліцейських організаторів розгону Майдану 30 листопада 2013 року (14 травня)

Аваков: збитки держави від афер Курченка лише за останній рік склали 26 млрд грн (16 травня)

Адмінсуд відмінив урядову постанову від 22 січня, якою дозволялося застосовувати водомети проти мітингувальників за будь-якої погоди (17 травня)

Проти екс-міністра агрополітики Присяжнюка Генпрокуратура відкрила ще одну кримінальну справу за незаконне відчуження держмайна (17 травня)

4. Факти порушення свободи слова, перешкоджання журналістській діяльності й фізичного насильства проти журналістів:

Тиждень

Замовчано тем цієї тематики

05.12–05.18

10

05.05–11.05

13

28.04–04.05

7

21.04–27.04

14

14.04–20.04

6

07.04–13.04

6

24.03–30.03

1

17.03–23.03

3

10.03–16.03

19

03.03–09.03

14

24.02–02.03

6

17.02–23.02

20

10.02–16.02

6

03.02–09.02

4

Перший національний не повідомляв про такі події, факти чи заяви з цієї тематики:

На Донеччині бойовики викрали, побили, пограбували й погрожували вбивством журналісту російської «Нової газети», який висвітлював «референдум» (12 травня)

В Артемівську й Костянтинівці сепаратисти відімкнули канали холдингу «1+1 Медіа» (12 травня)

У Донецьку на «референдумі» терористи не дозволяють українським ЗМІ вести фото- і відеозйомку (11 травня)

В Одесі упізнали ще одного загиблого 2 травня – це журналіст Іванов (13 травня)

У квітні на Донбасі зафіксовано понад 20 випадків викрадення журналістів – Інститут масової інформації (14 травня)

Журналістам, які не підкоряються вимогам терористів з ДНР, погрожують розправою (14 травня)

Луганська облрада спростувала фейк російських ЗМІ про свій саморозпуск (14 травня)

Українського кінорежисера Сєнцова ФСБ затримала в Криму і звинувачує в тероризмі (16 травня)

У Луганську викрали журналіста газети «Неделя плюс» (17 травня)

ФСБ у Криму 6 годин допитувала кореспондента польської «Газети виборчої» (17 травня)

5. Реакції і дії міжнародної спільноти стосовно українських подій:

Тиждень

Замовчано тем цієї тематики

05.12–05.18

49

05.05–11.05

58

28.04–04.05

39

21.04–27.04

62

14.04–20.04

79

07.04–13.04

65

24.03–30.03

44

17.03–23.03

76

10.03–16.03

63

03.03–09.03

83

24.02–02.03

66

17.02–23.02

86

10.02–16.02

36

03.02–09.02

31

Перший національний не повідомляв про такі події, факти чи заяви з цієї тематики:

ОБСЄ: вираження поваги до «референдумів» на Донбасі з боку РФ не означає їх визнання (12 травня)

ЄС водить санкції проти кримських компаній, конфіскованих в України (12 травня)

Третя фаза санкцій ЄС залежатиме від позиції РФ по виборах президента України – МЗС Великобританії (12 травня)

Президент Франції засудив псевдореферендум на Донбасі (11 травня)

Польща не визнає «референдумів» на сході України – заява МЗС країни (11 травня)

Дій Росії по деескалації ситуації в Україні нема – МЗС Литви (12 травня)

Естонія наполягає на довгостроковій присутності сил НАТО в Балтії (11 травня)

Саудівська Аравія готова збільшити експорт нафти через українську кризу (12 травня)

Лавров подякував Уганді за «виважену позицію по Україні» (12 травня)

Путін роздав ордени кримським сепаратистам (12 травня)

Всесвітній конгрес українців припинив допомогу Донецькій області після викрадення і побиття там волонтерів «Червоного хреста» (12 травня)

У Франції продовжують будувати два кораблі «Містраль» для Чорноморського флоту РФ (12 травня)

Єврокомісія дозволила Україні оплатити частину газового боргу РФ грошима ЄС (13 травня)

ЄС закликав країни ООН ввести санкції проти Росії (13 травня)

Ромпей попередив РФ про серйозні наслідки подальшої дестабілізації ситуації в Україні (13 травня)

Ромпей: Росія навіть і не починала виконувати женевські домовленості (13 травня)

Ромпей: ЄС не визнає анексію Криму і псевдореферендуми на Донбасі (13 травня)

Польський прем’єр Туск розкритикував свого угорського колегу Орбана за заяву про автономію угорців в Україні (13 травня)

Китай: внутрішні українські справи повинні вирішуватися українським народом (13 травня)

Україна стала пострадянським лідером по тортурам (проти євромайданівців і тортури сепаратистів) – Amnesty International (13 травня)

У Кремлі знають, що більшість жителів Донбасу не хочуть приєднання до Росії – депутат Держдуми РФ Пономарьов (13 травня)

США оприлюднили супутникові знімки військ РФ біля кордонів з Україною (14 травня)

Майбутнє України не може визначатися під дулом пістолета – Держсекретар США (14 травня)

Грузія не визнала псевдореферендумів українських сепаратистів (14 травня)

Московський суд визнав законним арешт рахунків «Рошен» у Росії (14 травня)

Олланд обіцяє посилити санкції проти Росії в разі зриву українських виборів (14 травня)

Спікер Держдуми Наришкін назвав вибори в Україні меншим з двох лих. Якщо вони не відбудуться – в цьому обов’язково звинуватять Росію (14 травня)

Баррозу закликав Росію поважати суверенітет пострадянських країн (15 травня)

Генсек НАТО: Росія не зробила жодного кроку для виконання женевських домовленостей (15 травня)

Туск: Європі треба відмовитися від лицемірства стосовно України і бути готовими заплатити більше за її захист від РФ (15 травня)

МЗС Угорщини каже, що прем’єр країни мав на увазі культурну, а не територіальну автономію угорців на Закарпатті (15 травня)

В ООН занепокоєні ситуацією з дотриманням прав людини в Криму – Шимонович (16 травня)

ООН: на сході України бойовики викрали 23 журналіста, на блокпостах терористів є списки журналістів для майбутніх викрадень (16 травня)

Генсек НАТО заявив, що Альянс розвиватиме співпрацю з Україною й «залишає відкритими двері» для вступу в організацію (16 травня)

Генсек НАТО: ніхто більше не може вірити гарантіям безпеки від Росії (16 травня)

Керрі погрожує Росії масштабними санкціями в разі зриву виборів в Україні (16 травня)

МЗС Швеції: звіт ООН з прав людини в Україні спростовує російську пропаганду (16 травня)

Президент ЄБРР відмовився їхати на «російський Давос» (16 травня)

Східноєвропейські лідери вважають політику ЄС стосовно Росії «лицемірною», оскільки західні європейці продовжують бізнеси з РФ (16 травня)

Путін заявляє кримським татарам, мовляв, греки прийшли в Крим раніше них, а росіяни постраждали від сталінських репресій більше, ніж кримські татари (16 травня)

Українці в Лондоні влаштували «коридор ганьби» учасникам Російського інвестиційного форуму (16 травня)

Керрі: кримські татари опинилися в небезпеці після анексії Криму Росією (17 травня)

Потрапивши під дію санкцій США банк «Росія» за місяць втратив третину всіх вкладів (17 травня)

Єврокомісія створила спецгрупу по рішенню викликів, пов’язаних з Україною – Фюле (17 травня)

Фюле: ЄС не визнає анексії Криму і не забуде про кримських татар (17 травня)

Фюле: ЄС готовий підписати економічну частину асоціації з Україною 27 червня (17 травня)

Більдт: ЄС допоможе Україні забезпечити економічну стабільність (17 травня)

Більдт: найжорсткіші санкції порти Росії вводить сам Путін (17 травня)

Бойовики зі сходу України повинні бути роззброєні – представник ООН (17 травня)

6. Події та заяви, пов’язані з анексією Криму, сепаратизмом у південних і східних областях України і пособництвом сепаратизму та прихованій агресії Росії в інших областях:

Тиждень

Замовчано тем цієї тематики

05.12–05.18

147

05.05–11.05

199

28.04–04.05

150

21.04–27.04

179

14.04–20.04

190

07.04–13.04

125

24.03–30.03

91

17.03–23.03

112

10.03–16.03

127

03.03–09.03

100

24.02–02.03

87

Перший національний не повідомляв про такі події, факти чи заяви з цієї тематики:

МВС: «Дніпра» в Червоноармійську не було, стрілянину розслідуємо як навмисне вбивство (11 травня)

Батальйону «Дніпро» в Червоноармійську не було – замглави Донецької ОДА (11 травня)

В Авдіївці, Харцизьку й Горлівці терористи намагалися забезпечити явку на «референдум», погрожуючи спалити завод (11 травня)

У Донецькій області сили АТО знищили кілька блокпостів сепаратистів (11 травня)

У Краматорську терористи захопили в заручники начальника і трьох співробітниць аеродрому (11 травня)

Міноборони: на Донеччині терористи використовують зброю, завезену з-за кордону (11 травня)

«Метінвест» Ахметова просить владу припинити АТО і заявляє про створення власних загонів оборони (11 травня)

У Донецьку керівники комунальних підприємств пригнали людей на «референдум» (11 травня)

У Слов’янську бойовики з мінометів обстріляли підрозділ ЗСУ (11 травня)

Терористи обстріляли телевежу в Слов’янську, двоє поранених (11 травня)

Під Маріуполем українські силовики затримали машину з 10 тисячами вже заповнених бланків псевдореферендуму (11 травня)

В Маріуполі «голосують» на вулиці (11 травня)

В Маріуполі знову підпалили будівлю міськради (11 травня)

В Луганську терористи створили дві «показових» дільниці, на які силою зігнали бюджетників (11 травня)

У Луганську бойовики викрали проукраїнського активіста (11 травня)

Парубій: в одеський Будинок профспілок заздалегідь занесли вибухівку (11 травня)

В Одеській області дезертирували троє військовослужбовців з автоматами (11 травня)

У Черкасах рідні міліціонерів, які беруть участь в АТО, висунули вимоги до влади (11 травня)

Джемілєв каже про спроби ФСБ розколоти кримських татар (11 травня)

Міністр юстиції погрожує відповідальністю організаторам псевдореферендуму (11 травня)

Секретар РНБО вважає, що армія готова відбити напад Росії (11 травня)

АП: Росія замаскувала війська на кордоні з Україною кольорами миротворців ООН (11 травня)

АП: терористи намагаються прикрити «референдумом» свої злочини (11 травня)

МЗС: псевдореферендум на Донбасі є спробою приховати справжні настрої в суспільстві (11 травня)

Ахметівський СКМ заявив, що не визнає «референдуми» на Донбасі (12 травня)

Лідер донецьких сепаратистів сказав в інтерв’ю російським журналістам, що сепаратисти Донбасу фінансувалися Ахметовим (12 травня)

Сепаратисти не проводитимуть другий етап «референдуму» в Донецькій області (12 травня)

Кавказці з гранатометами захопили будівлю ДСНС у Донецьку (12 травня)

В Луганську терористи захопили службу таксі (12 травня)

Терористи в Луганській області обстріляли авто з українськими прикордонниками і двох поранили (12 травня)

Генпрокуратура: екс-начальник МВС Одещини переховується в Придністров’ї (12 травня)

Міліція затримала трьох озброєних дезертирів з військових частини Одеської області (12 травня)

Турчинов: є реальна небезпека економічної катастрофи для Луганської та Донецької областей (12 травня)

Ми прийшли з мирною місією – звернення Міноборони до Донбасу (12 травня)

Терористи взяли в полон начальника управління Східного територіального командування (13 травня)

Терористи на Донбасі погрожують суддям (13 травня)

ДНР оголосила Обаму персоною нон-ґрата у відповідь на санкції Заходу (13 травня)

У Харцизьку сепаратисти напали на магазин і поранили його власника (13 травня)

Вночі у Слов’янську терористи з мінометів обстрілювали позиції українських військових (13 травня)

У Сєвєродонецьку сепаратисти викрали списки виборців (13 травня)

На Луганщині десантники затримали двох озброєних терористів (13 травня)

Самопроголошений «луганський губернатор» втік у Росію (13 травня)

На Чернігівщині прикордонники затримали трьох російських диверсантів, в тому числі члена партії Жириновського (13 травня)

Київ звернувся до Стокгольмського суду з приводу захоплення Росією «Чорноморнафтогазу» (13 травня)

Окупаційна влада Криму заблокувала на півострові 4,6 млрд грн НБУ (13 травня)

День депортації в Криму буде проходити без символіки України і Росії – рішення Меджлісу (13 травня)

МЗС: Україна готова до продовження переговорів в форматі Україна – ЄС – США – Росія (13 травня)

Міноборони: у ЗСУ юридично повністю «розв’язано руки», щоб дати відсіч терористам, але ті використовують як «живий щит» мирне населення (13 травня)

Міноборони: Росія веде проти України війну нового типу, до якої готувалася декілька років (13 травня)

Близько 6 тисяч мобілізованих раніше резервістів відправлять додому – Міноборони (13 травня)

Коваль: Мобілізовані у першій хвилі 45 діб тому українці здебільшого служитимуть в армії й далі (13 травня)

Понад 20 тисяч офіцерів запасу повернуться на службу для захисту цілісності України (13 травня)

Яценюк: український уряд підтримує проведення другого раунду Женевської зустрічі (13 травня)

Наливайченко: на сході ми знешкоджуємо гроші Януковича і його оточення, які працюють на терористів (13 травня)

Аваков: АТО не припиниться, поки «терористи тероризують населення» (13 травня)

Війська РФ біля українського кордону ведуть провокаційну діяльність – командувач Нацгвардією (13 травня)

Суд заборонив діяльність партії «Русский блок» в Україні (13 травня)

МВС спростовує інформацію про захоплення телевежі в Краматорську (14 травня)

У Краматорську бойовики викрали главу окружкому і заблокували роботу комісії (14 травня)

Бойовики планують захопити два прикордонних пункта на Донеччині – ОДА (14 травня)

Сепаратисти на сході не пускають шахтарів на зміни і намагаються зупинити роботу шахт (14 травня)

В Артемівську терористи викрали двох міліціонерів (14 травня)

Через дії терористів Донецьк може залишитися без продуктів – мер міста (14 травня)

Тарута: в центрі Маріуполя до вихідних приберуть барикади і наведуть порядок (14 травня)

Поранені в Маріуполі бійці впевнені, що в них стріляли професіонали (14  травня)

Турчинов вимагає від СБУ пояснень, чому прикордонники випустили в Росію «народного губернатора» ЛНР (14 травня)

З’явилися аудіодокази, що родину підприємців на Луганщині розстріляли бойовики (14 травня)

У Луганську іноземні студенти достроково складають сесію. Керівники вишів змінили навчальний графік на прохання іноземних посольств (14 травня)

Головний рятувальник Одеси стверджує, що люди в Будинку профспілок задихалися не через пожежу (14 травня)

У Харкові суд відправив під арешт організатора проросійських мітингів Долгова (14 травня)

У Полтаві родичі мобілізованих заблокували їх відправлення на схід України (14 травня)

Україна припинила постачання води до Криму через небажання окупантів платити за воду (14 травня)

Самопроголошена влада Криму нарешті визнала, що півострів має борг за водопостачання (14 травня)

Філарет: сепарастисти в Донецьку і Луганську не дають змоги працювати священникам Київського патріархату (14 травня)

Великоновосілківський район Донецької області взято під контроль народним ополченням і батальйоном «Донбас» (15 травня)

Лідер донецьких сепаратистів заявляє про готовність почати діалог із Києвом про обмін заручниками (15 травня)

НБУ призупинив роботу управління в Донецькій області через погрози сепаратистів (15 травня)

Терористи захопили підприємство «Донбасантрацит» у Червоному Лучі (15 травня)

У ЦВК підтвердили інформацію про захоплення терористами окружкому в Червоному Лучі (15 травня)

У Краматорську терористи викрали співробітника мерії (15 травня)

Терорист «Абвер» погрожує серією терактів на Донбасі (15 травня)

У Донецьку бойовики викрали устаткування для проведення виборів – ЦВК (15 травня)

Терористи кажуть, що Слов’янськ більше не платить податків Києву, Міндоходів спростовує це (15 травня)

На Луганщині українська армія бере під контроль виборчі комісії (15 травня)

У Луганську бойовики серед дня на вулиці викрали водія з машиною (15 травня)

Російські козаки в Антрациті Луганської області закрили виборчком і сказали, що «вибори проводитися не будуть» (15 травня)

Пожежа в Будинку профспілок в Одесі не могла сама по собі призвести до загибелі такої кількості людей – Держслужба з НС (15 травня)

Із 48 загиблих в Одесі впізнали лише 45, двоє не місцеві, решта – жителі області. Більшість задихнулася (15 травня)

На Житомирщині СБУ затримала російського шпигуна, який збирав інформацію про військові об’єкти області (15 травня)

На Дніпропетровщині невідомі обстріляли авто і підпалили будинок сусіда Царьова (15 травня)

Кількість охочих їхати до Криму значно скоротилася – «Укрзалізниця» (15 травня)

«Нафтогаз України» вимагає від «Газпрому» компенсації за 2 млрд кубометрів газу з украденого Росією «Чорноморнафтогазу» (15 травня)

Окупанти Криму визнають, що кількість туристів зменшилася в 2,5 рази порівняно з попереднім роком (15 травня)

Окупаційний уряд Криму погрожує конфіскувати в Нацбанку 4 млрд грн (15 травня)

Сили АТО діятимуть набагато жорсткіше – Парубій (15 травня)

МЗС назвав військові навчання РФ, заплановані на 25 травня, «грубим тиском» на український народ (15 травня)

Генпрокуратура: бойовики на Донбасі вже вбили 78 людей (15 травня)

«Прем’єр-міністром ДНР» обрано громадянина Росії (16 травня)

Губарєв заявив, що «ДНР» та «ЛНР» планують відкрити кордони і вимагатимуть від прикордонників, митників і військових прийняти присягу «ДНР» (16 травня)

Держказначейство відновило платежі та соцвиплати в Донецькій області (16 травня)

Підприємства Ахметова відмовилися платити «податки» сепаратистам з «ДНР» (16 травня)

Терористи під Донецьком вимагали від українських військових передати зброю і перейти на їх бік, військові відмовилися (16 травня)

В центрі Донецька сепаратисти встановили блокпости (16 травня)

В Макіївці сепаратисти поранили й звіряче побили довірену особу кандидата Порошенка (16 травня)

В Маріуполі сепаратисти обстріляли блокпост Нацгвардії, під кулі мало не потрапили журналісти 5-го каналу (16 травня)

Донецьку повернули начальника міліції часів Януковича (16 травня)

Батальйон «Донбас» розбив під Донецьком групу терористів (16 травня)

На Донеччині силовики приступили до фінальної фази АТО (16 травня)

Терористи з «ДНР» блокують виборчкоми, вивозять з них оргтехніку і документи – Донецька ОДА (16 травня)

У Донецьку терористи оточили військову частину (16 травня)

Аваков заявляє про затримання командира терористичного угрупування «Армія Південь-Схід» у Луганську (16 травня)

У Луганську сепаратисти розібрали злітну смугу аеродрому (16 травня)

У Луганську терористи викрали голову окружкому (16 травня)

Поблизу Запорізької АЕС правоохоронці затримали групу з 40 озброєних людей (16 травня)

В Ізюмі Харківської області терористи напали на базу АТО, двоє українських бійців поранено (16 травня)

Джемілєв вирішив не їхати до Криму на роковини депортації, щоб не провокувати відкритих протистоянь (16 травня)

Окупаційна влада Криму хоче забрати у «Ощадбанку» гроші, призначені для соціальних виплат кримчанам (16 травня)

Кабмін має намір створити в Києві Кримський дім, який буде представництвом кримчан, що залишилися вірними Україні (16 травня)

Джемілєв: Кремль безуспішно намагається вербувати прихильників з числа кримських татар (16 травня)

В Україні встановлено День боротьби за права кримськотатарського народу – указ Турчинова (16 травня)

На сьогоднішній день з Криму виїхало понад 4300 сімей (16 травня)

У Криму припинили роботу всі вітрові та сонячні електростанції через правову неврегульованість внаслідок окупації (16 травня)

Держдума Росії заборонила з 1 червня цього року обіг гривні на території Криму та міста Севастополь (16 травня)

Українські прикордонники кажуть, що російська армія припинила провокації на кордоні (16 травня)

СБУ викрила організовану групу, яка вербувала найманців для терористичної діяльності на сході України (16 травня)

Яценюк дав доручення забезпечити житлом сім’ї військових, які загинули під час АТО (16 травня)

Київський патріархат заявляє про погрози своїм священникам на сході України (16 травня)

Ватажок слов’янських терористів Стрєлков у відеозверненні до жителів Донбасу скаржиться на брак добровольців і хвалиться великою кількістю зброї (17 травня)

Генпрокуратура: дискримінацію кримських татар у Криму повинен розглядати Європейський Суд (17 травня)

МЗС направив Кремлю ноту в зв’язку з погіршенням обстановки на кордоні України з РФ (17 травня)

Яценюк: ніколи за 20 років української незалежності ні в Донецьку, ні в Луганську київської влади не було (17 травня)

Яценюк нагадав жителям Донбасу про щорічні 34-мільярдні дотації вугільній галузі (17 травня)

Кількість загиблих під час АТО силовиків зросла до 24 (17 травня)

Бійцям АТО уряд підвищив на 80% зарплату (17 травня)

Інші теми, про які Перший національний не повідомляв протягом звітного тижня:

В Україні зріс середній розмір допомоги по безробіттю (12 травня)

У Житомирській області з двох військових частин втекли 100 солдатів (12 травня)

Нацрада з телебачення: 8 українських телеканалів – зокрема група «Інтер» і ICTV – популяризують російського агресора (12 травня)

Для формування виборчкомів не вистачило 33 тисячі людей – КВУ (12 травня)

КВУ прогнозує, що на виборах президента можуть не відкритися від 2 до 5% дільниць (12 травня)

Київдержадміністрація ще 25 квітня уклала угоду про послуги на перевезення на 15,5 мільйонів гривень (12 травня)

Прокуратура вимагає знести понад 4 тисячі незаконних МАФів у Києві (13 травня)

«Свобода» вимагає заборони КПУ і Партії регіонів (13 травня)

За вступ до ЄС – 52% українців, у Митний союз – 18% – соцопитування Центру Разумкова (13 травня)

ВР припинила депутатські повноваження Яреми, Бондаренка і Слюз (13 травня)

Турчинов проситиме Мін'юст розглянути можливість заборони КПУ (13 травня)

Турчинов підписав закон про Суспільне телебачення України (13 травня)

Родини з маленькими дітьми зі сходу та Криму тепер безстроково житимуть у будинку для прислуги Януковича (13 травня)

Президентські вибори 25 травня стануть найдешевшими в історії за витратами кандидатів – ЦВК (14 травня)

Прокуратура кваліфікувала вибух газопроводу на Франківщині як теракт (14 травня)

В Ужгороді невідомі спалили авто в. о. мера міста (14 травня)

Міліція в Борисполі затримала 13 озброєних невідомих в камуфляжі (14 травня)

Під посольством Франції в Україні вимагали не продавати Росії військові кораблі через її криваві дії в Україні (15 травня)

Депутати направили в Венеціанську комісію проект змін до Конституції України (15 травня)

Львівщина почала приймати біженців з Донецької та Луганської областей – ОДА (15 травня)

Експорт товарів з України вперше за 8 років перевищив імпорт (15 травня)

Іноземні інвестиції в Україну скоротилися на 6 млрд доларів (15 травня)

ВР ратифікувала Договір про дружбу і співробітництво з Китаєм (15 травня)

У Києві невідомі здійснили спробу вбивства і тяжко поранили голову Об’єднаного конгресу азербайджанців України (15 травня)

Російські суди не пояснили причин арешту рахунків «Рошен» в Росії – Порошенко (15 травня)

Під Києвом затримали людей, у яких виявили велику кількість незареєстрованої зброї (15 травня)

Суд підтвердив законність тимчасового відімкнення російських телеканалів в Україні (16 травня)

Заборгованість по зарплаті бюджетникам знову перевищила мільярд гривень (16 травня)

Під Києвом озброєні рейдери захопили базу відпочинку, прикриваючись символікою «Правого сектора» і георгіївськими стрічками (16 травня)

Кабмін продає з аукціону 70 автомобілів (16 травня)

На президентських виборах працюватиме понад 2 тисячі міжнародних спостерігачів (17 травня)

Активісти звинувачують Симоненка в брехні про напад на нього, а з автівки депутата по активістах стріляли з пістолету (17 травня)

Моніторинг здійснено в рамках програми Ради Європи «Впровадження європейських стандартів в українському медійному середовищі».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Кадр з відео / 1tv.com.ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1598
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду