«Зеонбуд» три роки не вносив перелік каналів до своєї ліцензії – зараз подав заяву, але Нацрада її не задовольнила (ДОПОВНЕНО)

«Зеонбуд» три роки не вносив перелік каналів до своєї ліцензії – зараз подав заяву, але Нацрада її не задовольнила (ДОПОВНЕНО)

22 Жовтня 2014
4817
22 Жовтня 2014
14:06

«Зеонбуд» три роки не вносив перелік каналів до своєї ліцензії – зараз подав заяву, але Нацрада її не задовольнила (ДОПОВНЕНО)

4817
«Зеонбуд» три роки не вносив перелік каналів до своєї ліцензії – зараз подав заяву, але Нацрада її не задовольнила (ДОПОВНЕНО)
«Зеонбуд» три роки не вносив перелік каналів до своєї ліцензії – зараз подав заяву, але Нацрада її не задовольнила (ДОПОВНЕНО)

22 жовтня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення не задовольнила заяву провайдера загальнонаціональних цифрових мультиплексів МХ-1, -2, -3, -5 - компанії «Зеонбуд» про переоформлення чотирьох ліцензій у зв'язку з внесенням переліку каналів до додатку до ліцензії. Нацрада відклала розгляд цього питання до моменту завершення позапланової перевірки «Зеонбуду».

 

Член Нацради Олег Черниш нагадав, що «Зеонбуд» отримав свої чотири провайдерські ліцензії у 2010 році, ще до визначення телеканалів, які отримали місця в мультиплексах. Після проведення цифрового конкурсу у 2011 році і повторного конкурсу на залишок місць у мультиплексі МХ-5 у 2012 році «Зеонбуд» мав внести зміни до своєї ліцензії, а саме записати до додатку № 6 до ліцензії весь перелік переможців конкурсу. «Починаючи від підбиття підсумків конкурсу і до цього року компанія не зверталася до Національної ради (із заявами про переоформлення ліцензій)», - розповів пан Черниш.

 

«Коли ми приймали рішення про попередження компанії "Зеонбуд" (у серпні 2014 року. - ТК), з'явився дивний лист від компанії, у якому вони питали, мовляв, невже був якийсь конкурс. Хоча весь цей час вони транслювали переможців конкурсу і мали з ними угоди. Я вважаю, що це цинізм і знущання над Нацрадою з боку "Зеонбуду"», - обурився пан Черниш.

 

Представників компанії «Зеонбуд» на засіданні Нацради не було - вони попросили регулятора розглянути питання без них.

 

Член Нацради Владислав Севрюков нагадав, що зараз триває позапланова перевірка «Зеонбуду», призначена 15 жовтня. він запропонував відкласти розгляд питання про переоформлення ліцензій до завершення перевірки.

 

За переоформлення ліцензій «Зеонбуду» проголосували лише двоє членів Нацради із шести - Олександр Ільяшенко і Катерина Котенко. Тоді Нацрада п'ятьма голосами (Олег Черниш утримався) перенесла розгляд питання до завершення перевірки.

 

Відсутність переліку каналів у ліцензіях «Зеонбуду» була однією з підстав для оголошення Нацрадою попередження компанії в серпні цього року, нагадав журналістам Олег Черниш. Але «Зеонбуд» скасував попередження через суд. На думку пана Черниша, Нацрада програє справу щодо попередження і в апеляції. «Але в нас є можливість винести "Зеонбуду" нове попередження, оскільки в нього не внесено дані про канали до ліцензії. Тому я виступаю за те, щоб не переоформлювати йому ліцензії», - пояснив він.

 

Пан Черниш не виключає, що «Зеонбуд» вносить зміни до ліцензії, щоб не отримати нового попередження. Але на його думку, для санкції є й інші підстави, зокрема кодування сигналу низки каналів попри те, що за умовами ліцензії вони мають поширюватися у відкритому вигляді.

 

Він також не виключає, що відсутність каналів у ліцензії «Зеонбуду» може бути використана телеканалами як одна з підстав для того, щоб не платити за послуги цифрового провайдера.

 

Нагадаємо, що 17 липня Нацрада зобов'язала «Зеонбуд» протягом місяця розкодувати сигнал цифрового ефірного телебачення і забезпечити виконання умов ліцензій телеканалів щодо розповсюдження програм у відкритому вигляді. Протягом місяця цього не відбулося. Відтак, 21 серпня Нацрада оголосила попередження «Зеонбуду» за невиконання рішення і дала два тижні на виправлення порушень (тобто розкодування). «Зеонбуд» оскаржив попередження і виграв справу в першій інстанції.

 

10 вересня «Зеонбуд» розкодував 16 каналів: НТН, Новий канал, СТБ, ТЕТ, Tonis, Перший національний, «Україна», «Мега», М1, К1, «Інтер», «1+1», ICTV, 5 канал, «2+2», БТБ. Нацрада взяла до відома часткове виконання «Зеонбудом» рішення про розкодування. Пропозиції оголосити компанії попередження, звернутися до суду про анулювання ліцензії або ж просто дати компанії чітко визначений строк на остаточне виконання рішення Нацради (до 13 вересня, до 1 листопада або до 31 грудня 2014 року) не набрали достатньої кількості голосів Нацради.

 

Станом на 25 вересня «Зеонбуд» розкодував сигнал 20 телеканалів із 32 (16 загальнонаціональних і 4 регіональних). За даними Нацради, закодованими залишалися телеканали «Ентер-фільм», Zoom, «Кіноточка», К2, «Піксель», Xsport, НЛО TV, Dobro, «Голдберрі», Business, «Вінтаж ТВ», «Ескулап-TV».

 

З вечора 10 жовтня по ранок 13 жовтня (на вихідні 11-12 жовтня) «Зеонбуд» знову увімкнув кодування майже всіх 32 телеканалів у мультиплексах, крім каналу «112-Україна». Про це «Детектор медіа» повідомив Олег Черниш, підтвердивши інформацію керівника компанії Dune HD Олександра Глущенка.

 

15 жовтня Нацрада призначила позапланову перевірку компанії «Зеонбуд» на предмет розкодування сигналу телеканалів, а також виконання інших умов ліцензії та законодавства України.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4817
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду