Нацрада призначила позапланову перевірку «Зеонбуду» на предмет кодування каналів

Нацрада призначила позапланову перевірку «Зеонбуду» на предмет кодування каналів

15 Жовтня 2014
4720
15 Жовтня 2014
15:58

Нацрада призначила позапланову перевірку «Зеонбуду» на предмет кодування каналів

4720
Нацрада призначила позапланову перевірку «Зеонбуду» на предмет кодування каналів
Нацрада призначила позапланову перевірку «Зеонбуду» на предмет кодування каналів

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланову перевірку провайдера чотирьох загальнонаціональних цифрових мультиплексів МХ-1, -2, -3, -5 - компанії «Зеонбуд» - на предмет розкодування сигналу телеканалів, а також виконання інших умов ліцензії та законодавства України. Відповідне рішення Нацрада прийняла на засіданні 15 жовтня на підставі звернень громадян.

 

Розгляд відповідного питання ініціював член Нацради Олег Черниш. Він повідомив, що в неділю, 12 жовтня, отримував численні дзвінки від глядачів і від дистрибуторів телевізійного обладнання про те, що сигнал практично всіх каналів, які транслює «Зеонбуд», знову закодовано.

 

У робочі дні до Нацради надійшла низка скарг громадян. Люди скаржилися на те, що з вечора 10 жовтня до ранку 13 жовтня сигнал українських каналів було закодовано.

 

«Як ми знаємо, «Зеонбуд» частково виконав рішення Нацради і розкодував 20 каналів. Але досить несподівано для людей, які вже почали купувати дешеві тюнери без кодування Irdeto CAS, сигнал знову було закодовано», - повідомив пан Черниш.

 

Зокрема, громадянка В. Дем'янюк поскаржилася Нацраді, що 1 жовтня купила для своєї матері сучасний телевізор з можливістю прийому сигналу DVB-T2, і в магазині її запевнили, що Нацрада скасувала кодування. Але в суботу і неділю вона виявила, що всі канали були закодовані, а у відкритому вигляді з'явилися тільки в понеділок. Скаржниця вимагає від Нацради «розібратися із цим неподобством».

 

Інший автор скарги - продавець тюнерів - повідомив, що після того, як було знято кодування з 18 каналів, гарно пішли продажі дешевих тюнерів, дешевших від тюнерів Strong майже у два рази. Але після відновлення кодування, яке відбулося на вихідних, до Нацради прийшли багато покупців зі скаргами. «Як Україна має перейти у 2015 році на цифру, якщо зараз блокується продаж дешевого обладнання? Дороге обладнання населення не може купляти», - йдеться у скарзі.

 

15 жовтня зранку Нацрада отримала лист компанії «Зеонбуд», у якому та повідомила, що «технічний персонал ТОВ "Зеонбуд" протягом усього часу з моменту прийняття рішення про розповсюдження програм 16 загальнонаціональних телерадіоорганізацій без застосування системи умовного доступу жодним чином не змінював формат налагодження системи умовного доступу, у тому числі 11 і 12 жовтня».

 

«Є звернення глядачів, які кажуть, що сигнал був закодований. Є лист компанії "Зеонбуд", який повідомляє, що ніяких технічних змін не відбувалося в мовленні. Крім того є дані на інтернет-сайтах, де є скріншоти кодування сигналу. Ситуація така, що необхідно в цьому розібратися», - повідомив пан Черниш.

 

На прохання члена Нацради Олександра Ільяшенка в апараті Нацради уточнили, що за даними моніторингу Нацради 13 і 14 жовтня (у понеділок і вівторок) більшість каналів знову були розкодовані, а закодованим був сигнал 12 каналів, як і станом на 25 вересня.

 

«Я б це назвав "веєрними" включеннями кодуваннями. Це направлено на те, щоб зберегти монопольно високі ціни на сет-топ-бокси двох компаній, які постачаються в Україну», - прокоментував інформацію апарату Нацради Олег Черниш.

 

Натомість Олександр Ільяшенко звернув увагу на те, що «Зеонбуд» у листі до Нацради повідомив: «Хочемо тільки зауважити, що це дійсно проблеми технічного, а не організаційного характеру».

 

За словами голови Нацради Юрія Артеменка, у листі «Зеонбуд» також пише, що не має однозначної відповіді щодо причин неможливості прийняття цифрового сигналу, створено робочу групу і є декілька можливих причин збою: або техперсонал виконав несанкціоновані компанією зміни, або ж інші причини проблеми. «Для того, щоб розібратися, і призначається позапланова перевірка», - сказав пан Артеменко.

 

Призначення перевірки підтримав член Нацради Владислав Севрюков «Ми свого часу прийняли рішення, що "Зеонбуд" має взагалі зняти кодування всіх телеканалів. Потім ми пішли компанії назустріч, взявши до відома часткове виконання рішення Нацради, і розраховували, що до кінця року буде тільки збільшуватися кількість розкодованих каналів. Ми бачимо протилежне», - зауважив він.

 

Всі члени Нацради одноголосно проголосували за призначення позапланової перевірки «Зеонбуду».

 

Нагадаємо, що 17 липня Нацрада зобов'язала «Зеонбуд» протягом місяця розкодувати сигнал цифрового ефірного телебачення і забезпечити виконання умов ліцензій телеканалів щодо розповсюдження програм у відкритому вигляді. Протягом місяця цього не відбулося. Відтак, 21 серпня Нацрада оголосила попередження «Зеонбуду» за невиконання рішення і дала два тижні на виправлення порушень (тобто розкодування).

 

10 вересня «Зеонбуд» розкодував 16 каналів: НТН, Новий канал, СТБ, ТЕТ, Tonis, Перший національний, «Україна», «Мега», М1, К1, «Інтер», «1+1», ICTV, 5 канал, «2+2», БТБ. Нацрада взяла до відома часткове виконання «Зеонбудом» рішення про розкодування. Пропозиції оголосити компанії попередження, звернутися до суду про анулювання ліцензії або ж просто дати компанії чітко визначений строк на остаточне виконання рішення Нацради (до 13 вересня, до 1 листопада або до 31 грудня 2014 року) не набрали достатньої кількості голосів Нацради.

 

Станом на 25 вересня «Зеонбуд» розкодував сигнал 20 телеканалів із 32 (16 загальнонаціональних і 4 регіональних). За даними Нацради, закодованими залишалися телеканали «Ентер-фільм», Zoom, «Кіноточка», К2, «Піксель», Xsport, НЛО TV, Dobro, «Голдберрі», Business, «Вінтаж ТВ», «Ескулап-TV».

 

З вечора 10 жовтня по ранок 13 жовтня, на вихідні, «Зеонбуд» знову увімкнув кодування майже всіх 32 телеканалів у мультиплексах, крім каналу «112-Україна». Про це «Детектор медіа» повідомив Олег Черниш, підтвердивши інформацію керівника компанії Dune HD Олександра Глущенка.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4720
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду